Központi betegfogadó, új orvosok, röntgenek és CT

Elkezdődött a kórház milliárdos fejlesztése

2015.12.22 09:29    |    V. I.  

A kalocsai Városházán 2013. október 10-én megtartott sajtótájékoztatót követő híradásokból hallhattunk először arról, hogy egy uniós pályázati támogatás részeként a kalocsai Szent Kereszt Kórház fejlesztésére 1,2 milliárd forint jut. Bő két évvel később lépett a projekt azon stádiumba, hogy ennek már szemmel látható nyomai vannak, ha a Kossuth utcában sétálgat, vagy belép az intézmény udvarára.

Szétbombázott épületszárnyak, feltúrt zöldterületek és munkagépek mindenütt – azaz beindult a kivitelezés! Az elmúlt héten megtartották a hivatalos projektnyitó ünnepséget is.

Kalocsai Néplap

A létéért küzdött a kórház

Az eseménynek a kórház részlegesen megújult „D” épülete adott otthont, ahol többek között dr. Mócza György főigazgató-helyet-tes köszöntötte a megjelent érdeklődőket és orvos-kollégákat. A vezető ezt megelőzően több, a jelenlegi fejlesztés kapcsán felmerült kérdésre is válaszolt a helyszínen – ezekből olvashat összefoglalót alább.

– A jelen projekt részeként sürgősségi osztály, központi betegfogadó- és irányító helyiség, valamint korszerű röntgen-diagnosztikai egység lesz kialakítva, amelyhez 400 millió forintos gépműszer-beruházás társul. Mindez akár már decemberben realizálódhat – hangzott a főigazgató-helyettes becslése a kivitelezési tartalomra és időre vonatkozó kérdésre adott válaszában, majd megnyugtató fejleménnyel szolgált egy másik égető felvetés, nevezetesen a jövő tekintetében. Úgy fogalmazott, hogy „az utóbbi 15-20 évben a létéért harcolt a kórház és minden fejlesztés a fennmaradás záloga. A terveink között szerepel a további fejlesztések szorgalmazása, csakúgy, mint a megfelelő szakemberpótlás.”

Három hónap alatt három új orvos

Mint ismeretes, ez utóbbi országosan is komoly kihívás az egészségügy számára. Kalocsára ugyanakkor az elmúlt három hónapban három orvost is sikerült „idecsábítani”, amit – teljes joggal – komoly eredménynek minősített a vezető. – A napokban kezdett dr. Erdélyi Zsuzsanna, aki a krónikus belgyógyászati osztálynak, dr. Régi Lajos pedig az aneszteziológia és intenzív osztálynak lesz a főorvosa, míg január 1-jétől dolgozik majd nálunk a fül-orr-gégészeti járóbeteg-ellátás területén dr. Kálvin István. Ezek mind-mind hiányszakmák manapság – folytatta. – Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy fontos lenne szülész-nőgyógyászt, neurológust, pszichiátert és további gyógyítót találni a krónikus belgyógyászatra – mondta dr. Mócza György.

Biztos jövő – jön CT is?

A kalocsai kórház történelmi jelentőségű bővítése és modernizálása kapcsán az intézményvezető beszélt arról is, hogy ez miképpen könnyíti majd az ellátásra várók mindennapjait. – A Kossuth Lajos utcáról egy impozáns, új épületszárnyba lépnek majd be az új főbejáraton át. A fogadóban – mondhatni azonnal – megkezdődik a betegek kezelése, amely az azonnali állapotfelmérést és a megfelelő osztályra történő irányítást jelenti. A sürgősségi osztályon végzett vizsgálat eredményét követően döntenek majd arról, milyen további kezelésre van szükség – ecsetelte a jövőt dr. Mócza György, majd áttért a megújulóban lévő röntgen-blokkra.

– A kórház emeleti szintjén egy röntgen-diagnosztikai részt alakítanak ki, ahová két modern, digitális röntgenkészülék kerül beépítésre, illetőleg az ígérvény szerint márciusban kap a kórház egy 16 szeletes CT-t is. Ha mindez megvalósul, akkor ennek a kórháznak szép jövője lehet – jelentette ki a főigazgató-helyettes. Mint kifejtette, „nyilván egy olyan kórházat, amelyet akár a politikai, akár az egészségügyi vezetés nem kíván az eredeti, jelenlegi, aktívkórházi formájában működtetni, hanem krónikus, vagy szakkórházzá alakítva szeretné fenntartani, bizonyosan nem próbálná erősíteni a jelenlegi kórház stabilitását azzal, hogy beruházásokat és gépműszer-fejlesztéseket hajt végre. Márpedig Kalocsán most ez történik, ami egyet jelent azzal, hogy ennek a kórháznak semmilyen veszéllyel nem kell számolnia” – felelte Mócza György a korábban szárnyra kapott osztály-bezárásokról és funkcióváltásról szóló rémhírekre reagálva.

– Azért dolgozunk, hogy az a több mint 70 ezer ellátási körzetbe tartozó lakos, aki a „papírforma szerint” ide tartozik, probléma esetén ezt a kórházat vegye igénybe és ne utazzon más városok intézményeibe, esetleg magánklinikákra – zárta gondolatait a főigazgató-helyettes, a kollégák segítségét kérve abban, hogy tovább nőjön az intézmény iránti betegbizalom és megelégedettség.

A polgármester terve a kórházzal

A projektnyitó dr. Bálint József kalocsai polgármester beszédével folytatódott, aki polgármesterré választása óta először beszélt ennyire nyíltan arról, hogy hogyan képzeli el a város kórházának jövőjét. – Ezt a fejlesztést végig kell vinni. A kórház fő feladata kell hogy legyen a logisztika és a megfelelő személyi állomány megteremtése. Nekem van egy tervem a kórházzal kapcsolatban – hangzott a felvezetés. – Véleményem szerint a fejlesztés kulcsa a Paks II. projekt és a majdani Kalocsát Pakssal összekötő Duna-híd, amelyeket egyes sajtóvisszhangok ellenére szó sincs arról, hogy leállított volna a kormány. Azért mondom ezt, mert az építési területen lesz olyan időszak, amikor 10 ezer ember fog egyszerre dolgozni. Ennek van egy logisztikai vetülete, hiszen őket Paks, Szekszárd és Kalocsa térségében kell elhelyezni, viszont ha elkészül a híd, mi olyan szolgáltatást fogunk tudni nyújtani a kórházunk által, amely mind Szekszárdon, mind pedig Dunaújvárosban messzebb lesz, mint Kalocsán. Nevezetesen elsődleges beavatkozási ponttá válhat a kórházunk, ami kevesebb, mint 12 kilométerre lesz az építkezés helyszínétől – hangsúlyozta a polgármester. Mint beszéde folytatásából kiderült, erről már a leginkább illetékes szervek figyelmét is felhívta.

– Múlt hét végén tárgyaltam az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. Ők a logisztikáért felelnek és felajánlottam számukra ezt a lehetőséget, illetőleg elhelyezés tekintetében a laktanyáinkat. Úgy vélem, ha ez megvalósulna, akkor jelentősen megerősödhetne betegellátás területén a kórházunk. Ehhez viszont a szakember-állomány és az eszközfeltételek adottak kell hogy legyenek – záporoztak a mondatok dr. Bálint József szájából. – A távlati célom az, – tért át a legmeghökkentőbb részre –, hogy újra önálló intézmény lehessen a kalocsai kórház. A legmerészebb álmom, hogy ismételten önkormányzati kézben legyen az intézmény – hangzottak a korábban ilyen határozottsággal még sosem hallott mondatok. – Véleményem szerint jelenleg, nem csak a kalocsai, valamennyi kórház rossz kézben van! Finanszírozási problémákkal küzdenek, ami megengedhetetlen, hiszen a létezést nem lehet elvonni az emberektől. Ez biztosítja a jövőt. Bár tulajdonosként jelenleg nincs közöm a kórházhoz, hiszem, hogy a város nem mondhat le róla, és polgármesteri ciklusomban kiemelt feladatnak tekintem azt, hogy ezen a területen eredményeket tudjunk elérni. Annyit mondhatok, hogy ebben politikai támogatottságot is élvezünk – mondta Kalocsa első embere.

A projektnyitó végén az érdeklődők állófogadáson vehettek részt és bejárhatták a kórházban folyó kivitelezési munkálatok területeit.


Kalocsai hírek

Önbizalom növelő bravúr Kecelen

Kecel FC – Kalocsai FC 0-2 (0-1) Végre önmagára talált a KFC és Kecelről hozta haza a...

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Leányfalusi Vilmos a Tudásklubban

Leányfalusi Vilmos orgonaművész, karnagy június 27-én, Csepelen Prokop Péter-díjat vehetett át,...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja

Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére...

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt azzal a céllal, hogy felkeltse a fiatalok...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás