Központi betegfogadó, új orvosok, röntgenek és CT

Elkezdődött a kórház milliárdos fejlesztése

2015.12.22 09:29    |    V. I.  

A kalocsai Városházán 2013. október 10-én megtartott sajtótájékoztatót követő híradásokból hallhattunk először arról, hogy egy uniós pályázati támogatás részeként a kalocsai Szent Kereszt Kórház fejlesztésére 1,2 milliárd forint jut. Bő két évvel később lépett a projekt azon stádiumba, hogy ennek már szemmel látható nyomai vannak, ha a Kossuth utcában sétálgat, vagy belép az intézmény udvarára.

Szétbombázott épületszárnyak, feltúrt zöldterületek és munkagépek mindenütt – azaz beindult a kivitelezés! Az elmúlt héten megtartották a hivatalos projektnyitó ünnepséget is.

Kalocsai Néplap

A létéért küzdött a kórház

Az eseménynek a kórház részlegesen megújult „D” épülete adott otthont, ahol többek között dr. Mócza György főigazgató-helyet-tes köszöntötte a megjelent érdeklődőket és orvos-kollégákat. A vezető ezt megelőzően több, a jelenlegi fejlesztés kapcsán felmerült kérdésre is válaszolt a helyszínen – ezekből olvashat összefoglalót alább.

– A jelen projekt részeként sürgősségi osztály, központi betegfogadó- és irányító helyiség, valamint korszerű röntgen-diagnosztikai egység lesz kialakítva, amelyhez 400 millió forintos gépműszer-beruházás társul. Mindez akár már decemberben realizálódhat – hangzott a főigazgató-helyettes becslése a kivitelezési tartalomra és időre vonatkozó kérdésre adott válaszában, majd megnyugtató fejleménnyel szolgált egy másik égető felvetés, nevezetesen a jövő tekintetében. Úgy fogalmazott, hogy „az utóbbi 15-20 évben a létéért harcolt a kórház és minden fejlesztés a fennmaradás záloga. A terveink között szerepel a további fejlesztések szorgalmazása, csakúgy, mint a megfelelő szakemberpótlás.”

Három hónap alatt három új orvos

Mint ismeretes, ez utóbbi országosan is komoly kihívás az egészségügy számára. Kalocsára ugyanakkor az elmúlt három hónapban három orvost is sikerült „idecsábítani”, amit – teljes joggal – komoly eredménynek minősített a vezető. – A napokban kezdett dr. Erdélyi Zsuzsanna, aki a krónikus belgyógyászati osztálynak, dr. Régi Lajos pedig az aneszteziológia és intenzív osztálynak lesz a főorvosa, míg január 1-jétől dolgozik majd nálunk a fül-orr-gégészeti járóbeteg-ellátás területén dr. Kálvin István. Ezek mind-mind hiányszakmák manapság – folytatta. – Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy fontos lenne szülész-nőgyógyászt, neurológust, pszichiátert és további gyógyítót találni a krónikus belgyógyászatra – mondta dr. Mócza György.

Biztos jövő – jön CT is?

A kalocsai kórház történelmi jelentőségű bővítése és modernizálása kapcsán az intézményvezető beszélt arról is, hogy ez miképpen könnyíti majd az ellátásra várók mindennapjait. – A Kossuth Lajos utcáról egy impozáns, új épületszárnyba lépnek majd be az új főbejáraton át. A fogadóban – mondhatni azonnal – megkezdődik a betegek kezelése, amely az azonnali állapotfelmérést és a megfelelő osztályra történő irányítást jelenti. A sürgősségi osztályon végzett vizsgálat eredményét követően döntenek majd arról, milyen további kezelésre van szükség – ecsetelte a jövőt dr. Mócza György, majd áttért a megújulóban lévő röntgen-blokkra.

– A kórház emeleti szintjén egy röntgen-diagnosztikai részt alakítanak ki, ahová két modern, digitális röntgenkészülék kerül beépítésre, illetőleg az ígérvény szerint márciusban kap a kórház egy 16 szeletes CT-t is. Ha mindez megvalósul, akkor ennek a kórháznak szép jövője lehet – jelentette ki a főigazgató-helyettes. Mint kifejtette, „nyilván egy olyan kórházat, amelyet akár a politikai, akár az egészségügyi vezetés nem kíván az eredeti, jelenlegi, aktívkórházi formájában működtetni, hanem krónikus, vagy szakkórházzá alakítva szeretné fenntartani, bizonyosan nem próbálná erősíteni a jelenlegi kórház stabilitását azzal, hogy beruházásokat és gépműszer-fejlesztéseket hajt végre. Márpedig Kalocsán most ez történik, ami egyet jelent azzal, hogy ennek a kórháznak semmilyen veszéllyel nem kell számolnia” – felelte Mócza György a korábban szárnyra kapott osztály-bezárásokról és funkcióváltásról szóló rémhírekre reagálva.

– Azért dolgozunk, hogy az a több mint 70 ezer ellátási körzetbe tartozó lakos, aki a „papírforma szerint” ide tartozik, probléma esetén ezt a kórházat vegye igénybe és ne utazzon más városok intézményeibe, esetleg magánklinikákra – zárta gondolatait a főigazgató-helyettes, a kollégák segítségét kérve abban, hogy tovább nőjön az intézmény iránti betegbizalom és megelégedettség.

A polgármester terve a kórházzal

A projektnyitó dr. Bálint József kalocsai polgármester beszédével folytatódott, aki polgármesterré választása óta először beszélt ennyire nyíltan arról, hogy hogyan képzeli el a város kórházának jövőjét. – Ezt a fejlesztést végig kell vinni. A kórház fő feladata kell hogy legyen a logisztika és a megfelelő személyi állomány megteremtése. Nekem van egy tervem a kórházzal kapcsolatban – hangzott a felvezetés. – Véleményem szerint a fejlesztés kulcsa a Paks II. projekt és a majdani Kalocsát Pakssal összekötő Duna-híd, amelyeket egyes sajtóvisszhangok ellenére szó sincs arról, hogy leállított volna a kormány. Azért mondom ezt, mert az építési területen lesz olyan időszak, amikor 10 ezer ember fog egyszerre dolgozni. Ennek van egy logisztikai vetülete, hiszen őket Paks, Szekszárd és Kalocsa térségében kell elhelyezni, viszont ha elkészül a híd, mi olyan szolgáltatást fogunk tudni nyújtani a kórházunk által, amely mind Szekszárdon, mind pedig Dunaújvárosban messzebb lesz, mint Kalocsán. Nevezetesen elsődleges beavatkozási ponttá válhat a kórházunk, ami kevesebb, mint 12 kilométerre lesz az építkezés helyszínétől – hangsúlyozta a polgármester. Mint beszéde folytatásából kiderült, erről már a leginkább illetékes szervek figyelmét is felhívta.

– Múlt hét végén tárgyaltam az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. Ők a logisztikáért felelnek és felajánlottam számukra ezt a lehetőséget, illetőleg elhelyezés tekintetében a laktanyáinkat. Úgy vélem, ha ez megvalósulna, akkor jelentősen megerősödhetne betegellátás területén a kórházunk. Ehhez viszont a szakember-állomány és az eszközfeltételek adottak kell hogy legyenek – záporoztak a mondatok dr. Bálint József szájából. – A távlati célom az, – tért át a legmeghökkentőbb részre –, hogy újra önálló intézmény lehessen a kalocsai kórház. A legmerészebb álmom, hogy ismételten önkormányzati kézben legyen az intézmény – hangzottak a korábban ilyen határozottsággal még sosem hallott mondatok. – Véleményem szerint jelenleg, nem csak a kalocsai, valamennyi kórház rossz kézben van! Finanszírozási problémákkal küzdenek, ami megengedhetetlen, hiszen a létezést nem lehet elvonni az emberektől. Ez biztosítja a jövőt. Bár tulajdonosként jelenleg nincs közöm a kórházhoz, hiszem, hogy a város nem mondhat le róla, és polgármesteri ciklusomban kiemelt feladatnak tekintem azt, hogy ezen a területen eredményeket tudjunk elérni. Annyit mondhatok, hogy ebben politikai támogatottságot is élvezünk – mondta Kalocsa első embere.

A projektnyitó végén az érdeklődők állófogadáson vehettek részt és bejárhatták a kórházban folyó kivitelezési munkálatok területeit.


Kalocsai hírek

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás