Központi betegfogadó, új orvosok, röntgenek és CT

Elkezdődött a kórház milliárdos fejlesztése

2015.12.22 09:29    |    V. I.  

A kalocsai Városházán 2013. október 10-én megtartott sajtótájékoztatót követő híradásokból hallhattunk először arról, hogy egy uniós pályázati támogatás részeként a kalocsai Szent Kereszt Kórház fejlesztésére 1,2 milliárd forint jut. Bő két évvel később lépett a projekt azon stádiumba, hogy ennek már szemmel látható nyomai vannak, ha a Kossuth utcában sétálgat, vagy belép az intézmény udvarára.

Szétbombázott épületszárnyak, feltúrt zöldterületek és munkagépek mindenütt – azaz beindult a kivitelezés! Az elmúlt héten megtartották a hivatalos projektnyitó ünnepséget is.

Kalocsai Néplap

A létéért küzdött a kórház

Az eseménynek a kórház részlegesen megújult „D” épülete adott otthont, ahol többek között dr. Mócza György főigazgató-helyet-tes köszöntötte a megjelent érdeklődőket és orvos-kollégákat. A vezető ezt megelőzően több, a jelenlegi fejlesztés kapcsán felmerült kérdésre is válaszolt a helyszínen – ezekből olvashat összefoglalót alább.

– A jelen projekt részeként sürgősségi osztály, központi betegfogadó- és irányító helyiség, valamint korszerű röntgen-diagnosztikai egység lesz kialakítva, amelyhez 400 millió forintos gépműszer-beruházás társul. Mindez akár már decemberben realizálódhat – hangzott a főigazgató-helyettes becslése a kivitelezési tartalomra és időre vonatkozó kérdésre adott válaszában, majd megnyugtató fejleménnyel szolgált egy másik égető felvetés, nevezetesen a jövő tekintetében. Úgy fogalmazott, hogy „az utóbbi 15-20 évben a létéért harcolt a kórház és minden fejlesztés a fennmaradás záloga. A terveink között szerepel a további fejlesztések szorgalmazása, csakúgy, mint a megfelelő szakemberpótlás.”

Három hónap alatt három új orvos

Mint ismeretes, ez utóbbi országosan is komoly kihívás az egészségügy számára. Kalocsára ugyanakkor az elmúlt három hónapban három orvost is sikerült „idecsábítani”, amit – teljes joggal – komoly eredménynek minősített a vezető. – A napokban kezdett dr. Erdélyi Zsuzsanna, aki a krónikus belgyógyászati osztálynak, dr. Régi Lajos pedig az aneszteziológia és intenzív osztálynak lesz a főorvosa, míg január 1-jétől dolgozik majd nálunk a fül-orr-gégészeti járóbeteg-ellátás területén dr. Kálvin István. Ezek mind-mind hiányszakmák manapság – folytatta. – Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy fontos lenne szülész-nőgyógyászt, neurológust, pszichiátert és további gyógyítót találni a krónikus belgyógyászatra – mondta dr. Mócza György.

Biztos jövő – jön CT is?

A kalocsai kórház történelmi jelentőségű bővítése és modernizálása kapcsán az intézményvezető beszélt arról is, hogy ez miképpen könnyíti majd az ellátásra várók mindennapjait. – A Kossuth Lajos utcáról egy impozáns, új épületszárnyba lépnek majd be az új főbejáraton át. A fogadóban – mondhatni azonnal – megkezdődik a betegek kezelése, amely az azonnali állapotfelmérést és a megfelelő osztályra történő irányítást jelenti. A sürgősségi osztályon végzett vizsgálat eredményét követően döntenek majd arról, milyen további kezelésre van szükség – ecsetelte a jövőt dr. Mócza György, majd áttért a megújulóban lévő röntgen-blokkra.

– A kórház emeleti szintjén egy röntgen-diagnosztikai részt alakítanak ki, ahová két modern, digitális röntgenkészülék kerül beépítésre, illetőleg az ígérvény szerint márciusban kap a kórház egy 16 szeletes CT-t is. Ha mindez megvalósul, akkor ennek a kórháznak szép jövője lehet – jelentette ki a főigazgató-helyettes. Mint kifejtette, „nyilván egy olyan kórházat, amelyet akár a politikai, akár az egészségügyi vezetés nem kíván az eredeti, jelenlegi, aktívkórházi formájában működtetni, hanem krónikus, vagy szakkórházzá alakítva szeretné fenntartani, bizonyosan nem próbálná erősíteni a jelenlegi kórház stabilitását azzal, hogy beruházásokat és gépműszer-fejlesztéseket hajt végre. Márpedig Kalocsán most ez történik, ami egyet jelent azzal, hogy ennek a kórháznak semmilyen veszéllyel nem kell számolnia” – felelte Mócza György a korábban szárnyra kapott osztály-bezárásokról és funkcióváltásról szóló rémhírekre reagálva.

– Azért dolgozunk, hogy az a több mint 70 ezer ellátási körzetbe tartozó lakos, aki a „papírforma szerint” ide tartozik, probléma esetén ezt a kórházat vegye igénybe és ne utazzon más városok intézményeibe, esetleg magánklinikákra – zárta gondolatait a főigazgató-helyettes, a kollégák segítségét kérve abban, hogy tovább nőjön az intézmény iránti betegbizalom és megelégedettség.

A polgármester terve a kórházzal

A projektnyitó dr. Bálint József kalocsai polgármester beszédével folytatódott, aki polgármesterré választása óta először beszélt ennyire nyíltan arról, hogy hogyan képzeli el a város kórházának jövőjét. – Ezt a fejlesztést végig kell vinni. A kórház fő feladata kell hogy legyen a logisztika és a megfelelő személyi állomány megteremtése. Nekem van egy tervem a kórházzal kapcsolatban – hangzott a felvezetés. – Véleményem szerint a fejlesztés kulcsa a Paks II. projekt és a majdani Kalocsát Pakssal összekötő Duna-híd, amelyeket egyes sajtóvisszhangok ellenére szó sincs arról, hogy leállított volna a kormány. Azért mondom ezt, mert az építési területen lesz olyan időszak, amikor 10 ezer ember fog egyszerre dolgozni. Ennek van egy logisztikai vetülete, hiszen őket Paks, Szekszárd és Kalocsa térségében kell elhelyezni, viszont ha elkészül a híd, mi olyan szolgáltatást fogunk tudni nyújtani a kórházunk által, amely mind Szekszárdon, mind pedig Dunaújvárosban messzebb lesz, mint Kalocsán. Nevezetesen elsődleges beavatkozási ponttá válhat a kórházunk, ami kevesebb, mint 12 kilométerre lesz az építkezés helyszínétől – hangsúlyozta a polgármester. Mint beszéde folytatásából kiderült, erről már a leginkább illetékes szervek figyelmét is felhívta.

– Múlt hét végén tárgyaltam az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. Ők a logisztikáért felelnek és felajánlottam számukra ezt a lehetőséget, illetőleg elhelyezés tekintetében a laktanyáinkat. Úgy vélem, ha ez megvalósulna, akkor jelentősen megerősödhetne betegellátás területén a kórházunk. Ehhez viszont a szakember-állomány és az eszközfeltételek adottak kell hogy legyenek – záporoztak a mondatok dr. Bálint József szájából. – A távlati célom az, – tért át a legmeghökkentőbb részre –, hogy újra önálló intézmény lehessen a kalocsai kórház. A legmerészebb álmom, hogy ismételten önkormányzati kézben legyen az intézmény – hangzottak a korábban ilyen határozottsággal még sosem hallott mondatok. – Véleményem szerint jelenleg, nem csak a kalocsai, valamennyi kórház rossz kézben van! Finanszírozási problémákkal küzdenek, ami megengedhetetlen, hiszen a létezést nem lehet elvonni az emberektől. Ez biztosítja a jövőt. Bár tulajdonosként jelenleg nincs közöm a kórházhoz, hiszem, hogy a város nem mondhat le róla, és polgármesteri ciklusomban kiemelt feladatnak tekintem azt, hogy ezen a területen eredményeket tudjunk elérni. Annyit mondhatok, hogy ebben politikai támogatottságot is élvezünk – mondta Kalocsa első embere.

A projektnyitó végén az érdeklődők állófogadáson vehettek részt és bejárhatták a kórházban folyó kivitelezési munkálatok területeit.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás