Élmények a roma gyerekek táboraiban

2022.10.11 18:18   Felzárkóztatási programokkal és sok sok játékkal befejeződött a roma gyerekek táboroztatása

Kalocsa város pályázatot nyert a szegregált terület infrastruktúrájának fejlesztésére, illetve a környéken élő felnőttek, gyerekek egészségügyi-, vallási-, kulturális,- hagyományőrző- és érzékenyítési életkörülményeinek javítására.  A Pénzügyminisztérium TOP-5.2.1-15-BK1-2020-00009 azonosítási számú, „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplexprogramok” elnevezésű, 100 %-os finanszírozás pályázat keretében múlt héten roma gyerekek táboroztak több helyszínen. E program keretében augusztus 22-26-ig több helyszínen roma gyerekeket táboroztatott a Szociális Központ. A táborozásról, élményekről kérdeztük Rumi Lászlót a Szociális Központ igazgatóját.

Milyen célokkal és milyen tematikákkal rendezték meg a táborokat?

Célunk a gyerekek táboroztatásával az volt, hogy az olyan hátrányos helyzetű gyerekek, akiknek a szüleik nem engedhetik meg, hogy gyerekek táborokban töltsék a szünidőt, azok is táborozhassanak. A táborokban ugyanolyan élményekben részesüljenek, mint azok a gyerekek, akik a nyarat táborokban, nyaralással töltötték. Fontosnak tartjuk, hogy a szegregátumban élük megtanulják, elfogadják a tábori életet, a kötött órarendet, tanuljanak és bizonyos fegyelmet kövessenek. Követendő cél szerintem az, hogy ezekben a táborokban nemcsak játszottak, sportoltak, hanem megismerkedhettek különféle szakmákkal sportegyesületekkel. Ennek hozadékaként úgy gondolom, hogy hasznosan illeszkedhetnek be a társadalomba. Többen jelezték, hogy a bemutatott sportokkal szeretnének foglalkozni. Kis lépések ezek, de hiszem, hogy ez a jó út, hogy szikrák gyúljanak a kis fejekben. Nagyon jó volt a táborokban látni a sok vidám, boldog gyereket.  Az uszodában sporttematika, míg az Érsekkertben természetismereti tartalommal voltak foglalkozások.

Hány gyerek táborozott és mi volt a feltétele a jelentkezésnek?

A sporttáborba 15 fő jelentkezett. A jelentkezési feltétel annyi volt, hogy roma származású gyerekek jöhetnek csak. Napi 4 étkezést kaptak a gyerekek és ezenkívül minden nap volt valami meglepetés, hol elvittük őket fagyizni, hol ebéd után jégkrémet kaptak, volt olyan nap, amikor minden gyerek édességet kapott. A tábor utolsó napjaiban nem hiányozhatott a hamburger és a pizza sem. Érdekes, hogy ezeknek az ételeknek volt a legnagyobb sikere. A természetismereti táborba 17 gyerek jelentkezett és ez a tábor az Érsekkertben és a Vajas-csatornán volt.

Milyen előadásokat és milyen foglalkozások voltak a táborokban?

Minden tábor szigorú órarend alapján volt megtartva, minden napnak volt valamilyen tematikája. Mindkét táborban a hétfői nap az egészséges életmód, illetve egészségügyi szűrés függvényében lett megtartva. Tóth Viktor mentős tiszt foglalkozott a gyerekekkel, aki hol viccesen, hogy hatásosan beszélt a drogokról és a dohányzás káros hatásairól.  Kedden a sportegyesületek mutatkoztak be, Hartmann Jánosnak a kézilabda szakosztály elnökének nagyon nagy sikere volt a gyerekek között, mert minden jó válasznál érmeket kaptak a gyerekek. Volt aki egész nap le nem vette a nyakából az aranyérmet. Faragó László a Méhecskék elnöke a fociról mesélt a fiataloknak. Előadása után a Méhecskék barátságos mérkőzést játszottak a roma gyerekek csapatával.  A Tigers Team edzője a strandröplabda rejtelmeibe avatta be a táborlakókat. Szerdán különféle szakmák mutatkoztak be, ezáltal a gyerekek megismerhették a fotós-, könyvelő-, vállalkozó-, tanító és a szociális munkások mindennapi feladatait. Csütörtökön az Izsáki Madárvárta vezetője Németh Ákos tartott Magyarország madarairól nagyon érdekes előadást a táborok gyerekeinek. Ezen a napon még a gyerekek egy nagy meglepetésben is részesültek, mert Dr. Filvig Géza polgármester elvitte mindkét tábor résztvevőit a Dunán motorcsónakozni.  Pénteken pedig Dudás László természetismereti tanár elvitte a gyerekeket a Vajas partjára ahol békákat, rovarokat és a csatorna növényvilágát ismerhették meg a roma gyerekek. Az előadás után pedig sorversenyekkel ismét érmeket nyerhettek a fiatalok. A tábor végén pedig kisorsolásra került a tábor összes játék eszközparkja.

Hogyan kell elképzelnünk a táborok személyi állományát?

Nagyon hálás vagyok a táborvezetőknek, Szigeti Kittinek, Szabó Benjáminnak és Sárosi Gábornak, illetve minden közreműködőnek. előadónak. Minden  tábort egy fő táborvezető és két roma segítő koordinált. Az étkezést a város közétkeztetést szolgáló cége, illetve a Jolly Roger’s és az ET Pizzéria biztosított. Hálásak vagyunk Busa Attilának és Bedics Tamásnak, akik a kiváló helyszíneket biztosították számunkra. Bízom benne, hogy a táboroztatással rengeteg élményt és maradandó nyomot sikerül sok kisgyermek életében hagynunk! Kalocsai hírek

Változatlan formában működik tovább a kórház Gyermek- és a Szülészeti Osztálya

Az országos sajtót is bejárt hír ügyében, miszerint orvoshiány miatt felfüggesztik a Bács-Kiskun...

Paks II. részt vesz a nemzetközi szakmai párbeszédben

A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai...

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás