Díszpolgári gondolatok két felvonásban

„Ez most egy emberi díj!”

2016.04.04 14:45    |    V. I.  

Hosszan sorolhatnánk a március 15-én, megérdemelten Kalocsa díszpolgárává vált Lakatos György fagottművész-fesztiváligazgató érdemeit. Rangos országos, megyei, helyi és szakmai kitüntetések tárháza fémjelzi munkásságát, amely hosszú évtizedekkel ezelőtt kezdett csírázni, amikor is átlépte a zeneiskola küszöbét, majd borult virágba és bimbózik a mai napig, miközben élete nem volt megpróbáltatásoktól és nehéz pillanatoktól mentes. Mindezt megtették a Városházán a szalagot, brosst, pecsétgyűrűt és díszoklevelet átadó aktust megelőző méltató-beszédben, amelyet egy, a kitüntetettől szokatlanul kurta és megilletődött hangvételű köszönőbeszéd követett, majd az a bizonyos „hidegrázós” vastaps, amely hosszan zúgott – akkor már hivatalosan is Kalocsa Város Díszpolgárának. De hogy telt a nagy nap? Mi minden kavargott a fejében? Mit vinne minden alkalommal magával, amikor elhagyja a „Kalocsa” feliratú táblát és kiket hoz majd nekünk idén nyáron a Kék Madár Fesztiválra? Ezekről mesélt lapunknak.

„Hogy polgár, azt értem… na de dísz?”

Nem sokkal a testületi döntés nyilvánosságra hozatalát követően, miszerint Lakatos György lesz az idén városunk díszpolgára, egy rádióinterjújában nyilatkozta a művész, hogy még ízlelgeti a fogalmat, amelyet nem igazán tart összeegyeztethetőnek saját magával. „Édesapám, vagy nagyapám… igen, ők igazi díszpolgárok! Na de én?”, morfondírozott a rá jellemző, öniróniával és sajátos humorral vegyített „lakatosgyuris” stílusban. Az avatóceremónia utáni pillanatokban ismét nekiszegeztük a kérdést. Íme, a válasz!

„Most sem tudom hova tenni ezt az egészet. Már az hihetetlen, hogy ebben a szomorkás, esős, hideg időben ennyi ember eljött, hogy meghallgassa, hogy én itt valaki leszek. Másrészt meg a díszpolgári cím nem olyan, mint egy művészeti díj. Egyrészt, a polgármester úr is elmondta, hogy ha nincs rá érdemesnek vélt jelölt, a város puszta kötelességből nem adja ki. Másrészt, díszpolgárnak lenni hatalmas felelősség is. Ezt nem adom akárkinek, és ezt vállalni kell a következő ezer évben is, az adományozónak és annak is, aki kapja!”

A Duna, az utcák, a Vajas és egy „emberi díj”

Talán triviális a kérdés, mégis egy olyan kitüntető cím birtokosaként, amely Lakatos György díszszalagjának hímzésén olvasható, az ember átgondolja, újraértékeli, mit is jelent számára a szülővárosa. Ő ezt így fogalmazta meg.

„Imádom ezt a várost, nem csak a szüleim miatt! A Duna, a gimnázium, a zeneiskola, az utcák, a Vajas, az Érsekkert, a fák… amikor már egyetlen hozzátartozóm sem él majd, nekem ezek akkor is mind-mind jelenteni fognak valamit, úgy, hogy megjegyzem, nem is itthon dolgozok, hanem máshol élek. Hazajáróként kapni egy ilyen címet, kimondhatatlanul megható és emberi. Ez egy emberi díj! A Liszt-díj, a Bartók-Pásztory-díj, az szakmai díj. Hogy a Kék Madár Fesztiválért Patrónus, Példakép, Kultúráért elismerést kaptam, az szintén jó. De ez egy emberi díj, aki mögött ott van a sokaság… de nem ragozom magam, most kezd rám ülni, hogy ez nagyon komoly dolog.”

Az élet számokban, kitüntetésekben

Még mindig a díszpolgári díjátadás után járunk néhány perccel a Városházán, amikor is arról beszél Lakatos György, hogy milyen érzés egy „kronologikus adatsorként” visszahallani, mi mindent ért el, milyen elismeréseket gyűjtött be eddigi munkássága során. Nos?

„Azért az nyomott ám rendesen rajtam. Amikor végighallgatja az ember a díjait, az nyomasztó egy kicsit. Nyilván ott motoszkál a fejedben, hogy ezt megcsináltad, ezt elérted, ez jó, de egy szó, mint száz, ebben a díszpolgári díjban sokkal több van. Több van családból, hovatartozásról, honnan jövésből… ezt tényleg fel kell még dolgoznom. Egyedül a Kék Madár Fesztivál az, amelynek kapcsán nagyon pontos számvetés és számsor él a fejemben, de kétségkívül jó volt ezt is viszonthallani. Rövidesen azt is elárulom, hogy mi minden biztos már az idei fesztiválprogramból, ami, előzetesen annyit mondhatok, hogy 92 százalékos készültségű, de hadd legyen ez a nap az ünneplésé. Ma nincsen munka!”

Születésnapok és paprikás csirke

Ugrunk térben és időben, hiszen a díjátadást követően kígyózó sorokban jöttek a gratulálók, kedves szavak, aztán pedig az átvonulás a városi március 15-i ünnepségre. Lett volna még kérdésünk Lakatos Gyurihoz, ő pedig folytatást ígért március 17-re, amikor is jött művészbarátaival, hogy a könyvtárban népszerűsítse a Kék Madár Fesztivált a diákság köreiben. Két rendhagyó óra között jöhetett tehát a „második felvonás”, amikor is a díszpolgárrá válás napjának a hátralévő részéről mesélt a kitüntetett.

„Félig-meddig bő családi körben ünnepeltünk. Aki tudott, mind eljött, és anyukám természetesen paprikás csirkét készített. Ez a mi családi kedvencünk, nokedlivel, de torták is kerültek az asztalra. Apukám 83 éves volt a múlt héten, az öcsém 45, a kisebbik fiam 9, ekkor tartottuk a nőnapot is, úgyhogy nagy ünneplés volt otthon.”

Csütörtöki posztok a Facebookon

Aki „lakatosgyurit”, ahogy a népszerű közösségi oldalon egy-egy képpel illusztrált gondolatfolyamát alkalomadtán szignózni szokta, az ismerősei között tudhatja, gyakran olvashat mellbevágóan őszinte, megmosolyogtató, könnyfakasztó, gondolatébresztő sorokat díszpolgárunk üzenőfalán. Elmélkedett már szüleiről, gyermekeiről, búcsúzott már Fekete Babitól, Helyei László színművésztől, vagy éppen a Kalocsán mindenki által „Micsiként” ismert Bernáth István sportolótól. Gyuri „egypercesei” az internetes világban szokatlanul szabadok, őszinték és valósággal vonzzák a
„kíváncsiskodókat”. Mi jár ilyenkor a fejében? Miért pont a Facebook?

„Legutóbb például egy csomóan posztolták, hogy díszpolgár lettem és úgy éreztem, hogy nekem is meg kell szólalnom. Ebből valamiféle hebegés-habogás lett, merthogy igazából háromfajta alkalommal írok valamit. Az egyik, ha fájdalom ér és elveszítek valakit, a másik, ha öröm, és akkor, amikor a családommal kapcsolatban szeretnék valamit megosztani. Ilyenkor nincs mese, ha jön egy-két gondolat, azonnal le is írom. Érdekes, hogy ezek általában csütörtöki és pénteki napokon jönnek. Ilyenkor azonnal leírom, ami a szívemen van.”

„Egy cserép földet…”

Lakatos György büszke rá, hogy bár elsodorta munkája és pályája Kalocsától, a családi kötelékek mellett is ezer emlék, mozzanat, élmény fűzi szülővárosához. De vajon, ha egyetlen dolgot tehetne be az autójába, valahányszor visszatér a fővárosba a szülői házból, mit vinne magával?

„Hűha! Ez egy nehéz kérdés. Ha már beszéltünk az internetről, ugye, nem is olyan régen írtam egy pár sort arról, hogy miért is ragaszkodok a Dunától a kockaköveken és a szülői házon keresztül Kalocsához… de ez csak az egyik része. A másik, hogy akit az ember szeret, az úgyis ott van a szívében, nem kell kistáskába tenni… most is éppen a Micsi bácsi temetésére készülök. Az biztos, hogy a szülői házból vinnék el valamit. Személyeset biztosan nem, mert ahányszor ránéznék, sírva fakadnék, de talán egy cserép földet… abból mindig kinőhet valami.”

Száz név helyett legyen három!

A díszpolgárrá avatáskor Gyuri a köszönetnyilvánításkor azt mondta, hogy díszoklevelére, ha tehetné, a saját neve mellé még legalább százat felírna. Nyilván nem kértünk tőle százas listát, azt viszont igen, hogy csak három nevet osszon meg velünk.

„Ha csak hármat kell választanom, akkor a mami, édesanyám és édesapám lenne rajta. Tehát a szüleim és édesanyám édesanyja, aki annak idején tolókocsival kísérgetett engem Kalocsán, és amikor elkezdtem játszani, az egyik leghívebb hallgatóm volt. Ha még négy nevet választhatnék, akkor Sára, Dorka, Jónás és Ágoston, azaz a négy gyermekem lenne rajta.”

Fotók, oratórium, színház, koncertek

Ahogy arra Lakatos György utalt, csaknem készen van a június 10-12-ig meghirdetett XXIV. Kék Madár Fesztivál programjának az összeállításával. Az már biztos, hogy a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának a kiállítása nyitja a rendezvényt, és oratóriumot fog játszani a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a felnőtt és gyermek színházi előadást is a budapesti Karinthy Színház hozza. Előbbi a
„Nadrág” című vígjáték lesz, utóbbi talán „A kis herceg”. Ugyancsak zenélni fog Lukács Miklós és Dresch Mihály. Ők jazz-szaxofon és cimbalom koncerttel készülnek, míg vasárnap délelőtt a M.É.Z. zenekar tér vissza, ír népzenei dallamokkal. Ami bizonytalan, az a könnyűzenei nagykoncert fellépője, ugyanis tárgyalások folynak Palya Bea énekesnővel, Nagy Feróval és a Beatrice-vel, valamint a Budapest bár produkcióval.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás