Dr. Szmola J. Ernő vezérigazgatót kérdeztük

Egyre sikeresebb, egyre nyereségesebb az EMIKA

2018.01.07 21:14    |    -vis-  

A kalocsai EMIKA Elektromechanikai Zrt. komolyan gondolja az „egyre jobban, egyre hatékonyabban” néhány hónapja bevezetett mottót. Az ennek szellemében tevékenykedés borítékolja az eredményeket is, azonban néha meg is kell állni egy-egy pillanatra, kiszakadni a munkakörnyezetből, örülni egymásnak és a közös sikereknek. Ilyen alkalom volt szeptember utolsó szombatján a vállalat családi napja, amelyet az Érsekkertben rendezett meg dolgozói és szeretteik számára. Ekkor nyílt lehetőségünk arra is, hogy néhány szót váltsunk a megjelenteket személyes hangvételben köszöntő dr. Szmola J. Ernő vezérigazgatóval is, miután lejött a színpadról és rázendített a Bátyai Danubia Ifjúsági Fúvószenekar.

emikanap4_250Merthogy az EMIKA megadja a módját, ha szervez valamit. Az Érsekkert különböző pontjain sátor alatti, szabadtéri, csónakázós, ugrálóváras, eszem-iszomos, vagy éppen kulturális programok közül válogathattak a nap folyamán a megjelentek, akik közül a legszerencsésebb egy szabadnapot is nyerhetett a programzáró sorsoláson. Ilyen események közepette, fúvósmuzsikával, napsütéssel, kellemes kora őszi időben beszélgettünk az érsekkerti szabadtéri színpad mögött dr. Szmola J. Ernővel az EMIKA elért és megvalósulóban lévő céljairól, eredményeiről és beérkező önéletrajzokról.

Mi mindennel várták a dolgozókat?

– Nekünk alapelvünk, hogy a dolgozók nélkül mi semmire sem mennénk. Látszik ez a munka minőségén, a bennünket körülvevő renden, a termelési folyamatok hatékonyságán és azon, hogy mosolygó arcok vesznek-e körül minket. Most egy olyan programmal készültünk a dolgozóink számára, amelynek összeállítása előtt kikértük a véleményüket, megkérdeztük, hogy mit szeretnének csinálni. Ebből gyúrtuk aztán össze a végleges kínálatot. Fúvószenével indul a nap és country együttessel zárul, közben lesz hajókázás, versenyek, játékok, templombejárás, ebéd és szabad sörfogyasztás.

emikanap5_450
 

Ami, főképp az utóbbi, valljuk be, minden rendes vállalati szabadidős program fontos kelléke, bár az is jól látszik, ha szétnézünk, hogy az emberek többsége ide nem dorbézolni jött, hanem családjával, párjával, gyermekével az oldalán kikapcsolódni…

– Így van, ami pedig külön meglepetés volt, hogy az időben érkezők regisztrálhatták magukat, és az csak a megnyitóköszöntő alkalmával derült ki, hogy közöttük kisorsolunk majd a nap folyamán egy teljes szabadnapot, amit bármikor felhasználhat. Ennek szemmel láthatóan nagy sikere volt, bár azért arra figyeltek, hogy túlságosan kitörő örömmel ne fogadják [nevet].

Ha már szóba került a megnyitó, muszáj rákérdeznem azokra a feldobott labdákra, amelyekre utalás történt a beszédében, nevezetesen, hogy egy igazán produktív, fejlődő, izgalmas időszakot él meg a vállalat. Ez konkrétan mit takar?

– Ez egy jó és most hálás téma is. Sok munkával, de mostanra jutott el oda a társaságunk, hogy amellett, hogy az elmúlt években több mint 600 millió forintot beruháztunk a cégbe, most újabb 560 milliós beruházás van folyamatban. Új csarnok épül egy nagyon nagy, 800 tonnás présgépnek, ami konkrétan egy nagyobb lakóházméretű eszköz önmagában. Ez még az év végéig működésbe fog állni és vele a fémmegmunkálás területén is komoly változások történnek. Sikerült ugyanis új vevőkkel új üzleteket kötni, ami rendkívül fontos. Örömteli számunkra ugyanis, hogy a Suzuki Zrt.-nek beszállítói lehetünk, de az még nagyobb dolog, hogy további két-három új vevőnk is van. Ezzel kialakul az egyensúly, amellyel már stabilan állhat két lábon a vállalat. Ha pedig szóba került a másik láb, akkor érdemes szót ejteni a világítástechnikáról is. Ott felszálltunk a LED-forradalom vonatára és teljesen átalakítottuk ennek szellemében a termékpalettánkat is.

emikanap1_450
 

Mindez a számok tükrében is kimutatható és a bevételeket látva is érzékelhető?

– Igen, a részvényesek és a dolgozók számára is az a legfontosabb kérdés, hogy vannak-e megrendelések? Úgy képzelje el, hogy körülbelül ötven százalékkal növekszik az árbevételünk 2017-ben 2016-hoz képest. Ez legalább annyira örömteli, mint az, hogy most már hatodik éve nyereségesek vagyunk, ezekről viszont addig nem szerettem volna beszélni, amíg nem mondhattam teljes bizonyossággal, hogy mindezeket sikerült megvalósítani. Amire pedig a megnyitóbeszédemben is utaltam, és ezt a cégen belül is a hetekben kezdtem mondogatni, hogy megértünk arra, hogy az alázat mellé a tartást is oda lehet tenni. Paradigmaváltás előtt állunk. Az áll előttünk, amelynek lényege, hogy a vállalat minőségbiztosítási, környezetvédelmi és folyamatirányítási rendszerét szeretnénk az elkövetkező két, két és félévben integrálni. A generációváltás, a fiatalítás éve volt 2017., most jön a paradigmaváltás, amikor folyamatszabályozásra állítjuk rá az EMI-KA részvénytársaságot.

emikanap3_450
 

Visszatérve pedig egy gondolat erejéig az év végéig záruló fejlesztésükre, amelyről igazgató úr beszélt, joggal merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy a cég ilyen nagyléptékű fejlesztésével érdemes-e elkezdeni „emikás” álláshirdetéseket keresgélni az ismert felületeken?

– Egyre nehezebb embert találni, éppen ezért nagyon fontos nekünk, hogy folyamatosan fogadjuk az álláskeresőket és az életrajzokat. Talán viccesen hangzik, de vannak autógyárak Magyarországon, ahol már csak az a felvétel feltétele, hogy a jelentkezőnek van-e pulzusa. Na, mi még itt nem tartunk, viszont fontos kritériumok alapján szűrünk. Ha tehát úgy kérdez, hogy érdemes-e hozzánk jelentkezni, akkor mindenképpen az a válaszom, hogy igen! Pont a múlt héten történt, hogy valaki jelentkezett egészen más pozícióba, viszont ha tudom, hogy ez az ember nekem kell, már jöhet is hozzánk dolgozni. Egyre több önállóan dönteni képes, gondolkodni képes és kockázatot is vállalni merő emberre van szükségünk. Nem kifejezetten a diploma vagy a végzettség érdekel engem, hanem az, hogy egy ember praktikusan mit ér, mire mer vállalkozni. A HR várja az önéletrajzokat, amelyek kapcsán elárulom, hogy ma már semmi nem kerül úgy fiókba, hogy én azt előzetesen nem látom.

Tehát mindenképpen érdemes önéletrajzot küldeni az EMIKA Zrt.-hez, mert az nem lomtárba vagy a szemetesbe landol, hanem olyan fiókba, ahonnan bármikor kézbe vehetik, amikor embert keresnek!

– Ez pontosan így van, és talán a legközelebbi EMIKA családi napon már együtt ünnepelhetünk.Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás