Dr. Szmola J. Ernő vezérigazgatót kérdeztük

Egyre sikeresebb, egyre nyereségesebb az EMIKA

2018.01.07 21:14    |    -vis-  

A kalocsai EMIKA Elektromechanikai Zrt. komolyan gondolja az „egyre jobban, egyre hatékonyabban” néhány hónapja bevezetett mottót. Az ennek szellemében tevékenykedés borítékolja az eredményeket is, azonban néha meg is kell állni egy-egy pillanatra, kiszakadni a munkakörnyezetből, örülni egymásnak és a közös sikereknek. Ilyen alkalom volt szeptember utolsó szombatján a vállalat családi napja, amelyet az Érsekkertben rendezett meg dolgozói és szeretteik számára. Ekkor nyílt lehetőségünk arra is, hogy néhány szót váltsunk a megjelenteket személyes hangvételben köszöntő dr. Szmola J. Ernő vezérigazgatóval is, miután lejött a színpadról és rázendített a Bátyai Danubia Ifjúsági Fúvószenekar.

emikanap4_250Merthogy az EMIKA megadja a módját, ha szervez valamit. Az Érsekkert különböző pontjain sátor alatti, szabadtéri, csónakázós, ugrálóváras, eszem-iszomos, vagy éppen kulturális programok közül válogathattak a nap folyamán a megjelentek, akik közül a legszerencsésebb egy szabadnapot is nyerhetett a programzáró sorsoláson. Ilyen események közepette, fúvósmuzsikával, napsütéssel, kellemes kora őszi időben beszélgettünk az érsekkerti szabadtéri színpad mögött dr. Szmola J. Ernővel az EMIKA elért és megvalósulóban lévő céljairól, eredményeiről és beérkező önéletrajzokról.

Mi mindennel várták a dolgozókat?

– Nekünk alapelvünk, hogy a dolgozók nélkül mi semmire sem mennénk. Látszik ez a munka minőségén, a bennünket körülvevő renden, a termelési folyamatok hatékonyságán és azon, hogy mosolygó arcok vesznek-e körül minket. Most egy olyan programmal készültünk a dolgozóink számára, amelynek összeállítása előtt kikértük a véleményüket, megkérdeztük, hogy mit szeretnének csinálni. Ebből gyúrtuk aztán össze a végleges kínálatot. Fúvószenével indul a nap és country együttessel zárul, közben lesz hajókázás, versenyek, játékok, templombejárás, ebéd és szabad sörfogyasztás.

emikanap5_450
 

Ami, főképp az utóbbi, valljuk be, minden rendes vállalati szabadidős program fontos kelléke, bár az is jól látszik, ha szétnézünk, hogy az emberek többsége ide nem dorbézolni jött, hanem családjával, párjával, gyermekével az oldalán kikapcsolódni…

– Így van, ami pedig külön meglepetés volt, hogy az időben érkezők regisztrálhatták magukat, és az csak a megnyitóköszöntő alkalmával derült ki, hogy közöttük kisorsolunk majd a nap folyamán egy teljes szabadnapot, amit bármikor felhasználhat. Ennek szemmel láthatóan nagy sikere volt, bár azért arra figyeltek, hogy túlságosan kitörő örömmel ne fogadják [nevet].

Ha már szóba került a megnyitó, muszáj rákérdeznem azokra a feldobott labdákra, amelyekre utalás történt a beszédében, nevezetesen, hogy egy igazán produktív, fejlődő, izgalmas időszakot él meg a vállalat. Ez konkrétan mit takar?

– Ez egy jó és most hálás téma is. Sok munkával, de mostanra jutott el oda a társaságunk, hogy amellett, hogy az elmúlt években több mint 600 millió forintot beruháztunk a cégbe, most újabb 560 milliós beruházás van folyamatban. Új csarnok épül egy nagyon nagy, 800 tonnás présgépnek, ami konkrétan egy nagyobb lakóházméretű eszköz önmagában. Ez még az év végéig működésbe fog állni és vele a fémmegmunkálás területén is komoly változások történnek. Sikerült ugyanis új vevőkkel új üzleteket kötni, ami rendkívül fontos. Örömteli számunkra ugyanis, hogy a Suzuki Zrt.-nek beszállítói lehetünk, de az még nagyobb dolog, hogy további két-három új vevőnk is van. Ezzel kialakul az egyensúly, amellyel már stabilan állhat két lábon a vállalat. Ha pedig szóba került a másik láb, akkor érdemes szót ejteni a világítástechnikáról is. Ott felszálltunk a LED-forradalom vonatára és teljesen átalakítottuk ennek szellemében a termékpalettánkat is.

emikanap1_450
 

Mindez a számok tükrében is kimutatható és a bevételeket látva is érzékelhető?

– Igen, a részvényesek és a dolgozók számára is az a legfontosabb kérdés, hogy vannak-e megrendelések? Úgy képzelje el, hogy körülbelül ötven százalékkal növekszik az árbevételünk 2017-ben 2016-hoz képest. Ez legalább annyira örömteli, mint az, hogy most már hatodik éve nyereségesek vagyunk, ezekről viszont addig nem szerettem volna beszélni, amíg nem mondhattam teljes bizonyossággal, hogy mindezeket sikerült megvalósítani. Amire pedig a megnyitóbeszédemben is utaltam, és ezt a cégen belül is a hetekben kezdtem mondogatni, hogy megértünk arra, hogy az alázat mellé a tartást is oda lehet tenni. Paradigmaváltás előtt állunk. Az áll előttünk, amelynek lényege, hogy a vállalat minőségbiztosítási, környezetvédelmi és folyamatirányítási rendszerét szeretnénk az elkövetkező két, két és félévben integrálni. A generációváltás, a fiatalítás éve volt 2017., most jön a paradigmaváltás, amikor folyamatszabályozásra állítjuk rá az EMI-KA részvénytársaságot.

emikanap3_450
 

Visszatérve pedig egy gondolat erejéig az év végéig záruló fejlesztésükre, amelyről igazgató úr beszélt, joggal merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy a cég ilyen nagyléptékű fejlesztésével érdemes-e elkezdeni „emikás” álláshirdetéseket keresgélni az ismert felületeken?

– Egyre nehezebb embert találni, éppen ezért nagyon fontos nekünk, hogy folyamatosan fogadjuk az álláskeresőket és az életrajzokat. Talán viccesen hangzik, de vannak autógyárak Magyarországon, ahol már csak az a felvétel feltétele, hogy a jelentkezőnek van-e pulzusa. Na, mi még itt nem tartunk, viszont fontos kritériumok alapján szűrünk. Ha tehát úgy kérdez, hogy érdemes-e hozzánk jelentkezni, akkor mindenképpen az a válaszom, hogy igen! Pont a múlt héten történt, hogy valaki jelentkezett egészen más pozícióba, viszont ha tudom, hogy ez az ember nekem kell, már jöhet is hozzánk dolgozni. Egyre több önállóan dönteni képes, gondolkodni képes és kockázatot is vállalni merő emberre van szükségünk. Nem kifejezetten a diploma vagy a végzettség érdekel engem, hanem az, hogy egy ember praktikusan mit ér, mire mer vállalkozni. A HR várja az önéletrajzokat, amelyek kapcsán elárulom, hogy ma már semmi nem kerül úgy fiókba, hogy én azt előzetesen nem látom.

Tehát mindenképpen érdemes önéletrajzot küldeni az EMIKA Zrt.-hez, mert az nem lomtárba vagy a szemetesbe landol, hanem olyan fiókba, ahonnan bármikor kézbe vehetik, amikor embert keresnek!

– Ez pontosan így van, és talán a legközelebbi EMIKA családi napon már együtt ünnepelhetünk.Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás