Dr. Szmola J. Ernő vezérigazgatót kérdeztük

Egyre sikeresebb, egyre nyereségesebb az EMIKA

2018.01.07 21:14    |    -vis-  

A kalocsai EMIKA Elektromechanikai Zrt. komolyan gondolja az „egyre jobban, egyre hatékonyabban” néhány hónapja bevezetett mottót. Az ennek szellemében tevékenykedés borítékolja az eredményeket is, azonban néha meg is kell állni egy-egy pillanatra, kiszakadni a munkakörnyezetből, örülni egymásnak és a közös sikereknek. Ilyen alkalom volt szeptember utolsó szombatján a vállalat családi napja, amelyet az Érsekkertben rendezett meg dolgozói és szeretteik számára. Ekkor nyílt lehetőségünk arra is, hogy néhány szót váltsunk a megjelenteket személyes hangvételben köszöntő dr. Szmola J. Ernő vezérigazgatóval is, miután lejött a színpadról és rázendített a Bátyai Danubia Ifjúsági Fúvószenekar.

emikanap4_250Merthogy az EMIKA megadja a módját, ha szervez valamit. Az Érsekkert különböző pontjain sátor alatti, szabadtéri, csónakázós, ugrálóváras, eszem-iszomos, vagy éppen kulturális programok közül válogathattak a nap folyamán a megjelentek, akik közül a legszerencsésebb egy szabadnapot is nyerhetett a programzáró sorsoláson. Ilyen események közepette, fúvósmuzsikával, napsütéssel, kellemes kora őszi időben beszélgettünk az érsekkerti szabadtéri színpad mögött dr. Szmola J. Ernővel az EMIKA elért és megvalósulóban lévő céljairól, eredményeiről és beérkező önéletrajzokról.

Mi mindennel várták a dolgozókat?

– Nekünk alapelvünk, hogy a dolgozók nélkül mi semmire sem mennénk. Látszik ez a munka minőségén, a bennünket körülvevő renden, a termelési folyamatok hatékonyságán és azon, hogy mosolygó arcok vesznek-e körül minket. Most egy olyan programmal készültünk a dolgozóink számára, amelynek összeállítása előtt kikértük a véleményüket, megkérdeztük, hogy mit szeretnének csinálni. Ebből gyúrtuk aztán össze a végleges kínálatot. Fúvószenével indul a nap és country együttessel zárul, közben lesz hajókázás, versenyek, játékok, templombejárás, ebéd és szabad sörfogyasztás.

emikanap5_450
 

Ami, főképp az utóbbi, valljuk be, minden rendes vállalati szabadidős program fontos kelléke, bár az is jól látszik, ha szétnézünk, hogy az emberek többsége ide nem dorbézolni jött, hanem családjával, párjával, gyermekével az oldalán kikapcsolódni…

– Így van, ami pedig külön meglepetés volt, hogy az időben érkezők regisztrálhatták magukat, és az csak a megnyitóköszöntő alkalmával derült ki, hogy közöttük kisorsolunk majd a nap folyamán egy teljes szabadnapot, amit bármikor felhasználhat. Ennek szemmel láthatóan nagy sikere volt, bár azért arra figyeltek, hogy túlságosan kitörő örömmel ne fogadják [nevet].

Ha már szóba került a megnyitó, muszáj rákérdeznem azokra a feldobott labdákra, amelyekre utalás történt a beszédében, nevezetesen, hogy egy igazán produktív, fejlődő, izgalmas időszakot él meg a vállalat. Ez konkrétan mit takar?

– Ez egy jó és most hálás téma is. Sok munkával, de mostanra jutott el oda a társaságunk, hogy amellett, hogy az elmúlt években több mint 600 millió forintot beruháztunk a cégbe, most újabb 560 milliós beruházás van folyamatban. Új csarnok épül egy nagyon nagy, 800 tonnás présgépnek, ami konkrétan egy nagyobb lakóházméretű eszköz önmagában. Ez még az év végéig működésbe fog állni és vele a fémmegmunkálás területén is komoly változások történnek. Sikerült ugyanis új vevőkkel új üzleteket kötni, ami rendkívül fontos. Örömteli számunkra ugyanis, hogy a Suzuki Zrt.-nek beszállítói lehetünk, de az még nagyobb dolog, hogy további két-három új vevőnk is van. Ezzel kialakul az egyensúly, amellyel már stabilan állhat két lábon a vállalat. Ha pedig szóba került a másik láb, akkor érdemes szót ejteni a világítástechnikáról is. Ott felszálltunk a LED-forradalom vonatára és teljesen átalakítottuk ennek szellemében a termékpalettánkat is.

emikanap1_450
 

Mindez a számok tükrében is kimutatható és a bevételeket látva is érzékelhető?

– Igen, a részvényesek és a dolgozók számára is az a legfontosabb kérdés, hogy vannak-e megrendelések? Úgy képzelje el, hogy körülbelül ötven százalékkal növekszik az árbevételünk 2017-ben 2016-hoz képest. Ez legalább annyira örömteli, mint az, hogy most már hatodik éve nyereségesek vagyunk, ezekről viszont addig nem szerettem volna beszélni, amíg nem mondhattam teljes bizonyossággal, hogy mindezeket sikerült megvalósítani. Amire pedig a megnyitóbeszédemben is utaltam, és ezt a cégen belül is a hetekben kezdtem mondogatni, hogy megértünk arra, hogy az alázat mellé a tartást is oda lehet tenni. Paradigmaváltás előtt állunk. Az áll előttünk, amelynek lényege, hogy a vállalat minőségbiztosítási, környezetvédelmi és folyamatirányítási rendszerét szeretnénk az elkövetkező két, két és félévben integrálni. A generációváltás, a fiatalítás éve volt 2017., most jön a paradigmaváltás, amikor folyamatszabályozásra állítjuk rá az EMI-KA részvénytársaságot.

emikanap3_450
 

Visszatérve pedig egy gondolat erejéig az év végéig záruló fejlesztésükre, amelyről igazgató úr beszélt, joggal merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy a cég ilyen nagyléptékű fejlesztésével érdemes-e elkezdeni „emikás” álláshirdetéseket keresgélni az ismert felületeken?

– Egyre nehezebb embert találni, éppen ezért nagyon fontos nekünk, hogy folyamatosan fogadjuk az álláskeresőket és az életrajzokat. Talán viccesen hangzik, de vannak autógyárak Magyarországon, ahol már csak az a felvétel feltétele, hogy a jelentkezőnek van-e pulzusa. Na, mi még itt nem tartunk, viszont fontos kritériumok alapján szűrünk. Ha tehát úgy kérdez, hogy érdemes-e hozzánk jelentkezni, akkor mindenképpen az a válaszom, hogy igen! Pont a múlt héten történt, hogy valaki jelentkezett egészen más pozícióba, viszont ha tudom, hogy ez az ember nekem kell, már jöhet is hozzánk dolgozni. Egyre több önállóan dönteni képes, gondolkodni képes és kockázatot is vállalni merő emberre van szükségünk. Nem kifejezetten a diploma vagy a végzettség érdekel engem, hanem az, hogy egy ember praktikusan mit ér, mire mer vállalkozni. A HR várja az önéletrajzokat, amelyek kapcsán elárulom, hogy ma már semmi nem kerül úgy fiókba, hogy én azt előzetesen nem látom.

Tehát mindenképpen érdemes önéletrajzot küldeni az EMIKA Zrt.-hez, mert az nem lomtárba vagy a szemetesbe landol, hanem olyan fiókba, ahonnan bármikor kézbe vehetik, amikor embert keresnek!

– Ez pontosan így van, és talán a legközelebbi EMIKA családi napon már együtt ünnepelhetünk.Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás