Új eszközök, új szárny, új szabályok

Oklevéllel mondott köszönetet a kórházigazgató

2018.01.04 20:07    |    STVN  

Dr. Mócza György, a kalocsai Szent Kereszt Tagkórház főigazgató-helyettese szűk körű médiaeseményen mondott köszönetet a Kalocsai Agrárközösség Iroda vezetőjének, Szigeti Tamásnak egy általuk adományozott jelentős összegért. Ez alkalommal néhány hasznos, közérdeklődésre számot tartó információt is megosztottak a megjelent szerkesztőkkel, riporterekkel, újságírókkal a kórházban várható őszi események kapcsán.

korhaz2_300De ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük az elején, amikor is dr. Mócza György felidézte, hogy az említett iroda jóvoltából a kalocsai intézmény alapítványának számlája háromszázezer forinttal gyarapodott. Mint fogalmazott, hatalmas öröm és segítség ez számunkra, nem titkoltan bízva abban, hogy a jó példa ragadós lesz. Szigeti Tamás, a köszönő szavak címzettje elmondta, hogy a megelőző hétvégén Kistényen megrendezett Gazdanapjuk tombolájának a teljes befolyt összegét a kórháznak ajánlották fel, és bár a következő hasonló megmozdulásra jó ideig várni kell, tervezik, hogy a szakmát megszólító, kisebb volumenű rendezvényeket az év hátralévő részében is rendeznek Kalocsán. Az irodavezető biztosította a megjelenteket, hogy ha hasonló jótékonysági akció élére állnak, akkor természetesen a „szíve csücskeként” mindig gondolni fog a Szent Kereszt Tagkórházra, büszkén pillantva a nevére kiállított, néhány perccel korábban átvett köszönő díszoklevélre.

Ugyanezen esemény alkalmával sajtóanyagot is kaptak a média meghívott képviselői, amelyben a kórházi mindennapokra és az újonnan épült szárny megnyitására vonatkozó aktualitásokat olvashatunk.

korhaz1_450
 

Ebből derült ki, hogy az új épület használatba vételével a két új digitális röntgengépet és a kórház szakmai munkáját jelentősen támogató CT berendezést is a betegellátás szolgálatába tudják állítani – várhatóan már októberben, azaz néhány héten belül. Mint emlékezetes, a Szent Kereszt Kórház főépülete közel 2000 négyzetméter alapterületen újult meg, ebből 150 négyzetméter teljesen új építésű. A várhatóan október végén befejeződő költözést követően az új főépületbe kerülnek át a szakrendelések és azok a szolgáltatások, amelyek a régi SZTK-ként ismert épületben működnek. Az ingatlant ugyanakkor tovább kell működtetni, hiszen a benne lévő Egészségfejlesztési Irodának még másfél évig szüksége van az ott kialakított helyiségre. A tüdőgondozó és tüdőszűrő szakmai egység is a régi helyén marad, mert a rendelkezésre álló alapterület és forrás nem volt elegendő ennek a sugárbiztonsági szempontból is speciális szakterületnek az új helyen történő elhelyezésére.

Jelentős előrelépés történik viszont a sürgősségi ellátás területén, áll a kézhez kapott sajtóanyagban, mivel a nyolcágyas, sürgősségi osztály a „C” épületből átkerül a „B” épület mélyföldszintjére, amíg a központi betegfelvételt a volt intézményi gyógyszertár területén, az új főbejárathoz közel alakították ki. Az így létrejövő, 500 négyzetméteres alapterületű sürgősségi osztályhoz fedett mentőbeálló csatlakozik, ha pedig szóba kerültek a járművek, az intézmény udvarába történő jelenlegi behajtási rendszer is átalakul a majdani főbejárat-nyitással. A koncepció az, hogy a jelenlegi, sorompóval ellátott főbejáraton kizárólag a mentők és a kórházi dolgozók közlekedhetnek majd és a teljes járóbeteg- és látogatói forgalom a Kossuth Lajos utcai új főbejáraton keresztül történik. Utóbbi kapcsán tér ki arra a közlemény, hogy a megszokott látogatási rend is változni fog, elsősorban a betegellátás érdekét szem előtt tartva.

A látogatás rendjét újragondolják és szabályozzák, ugyanis a jelenlegi sem a gyógyítás, sem pedig a gyógyulás feltételeit nem szolgálja. Mint konkrét példaként elhangzott a médiaeseményen, vannak helyzetek, amikor a vizit ideje alatt is úgy kell kitessékelni az orvosoknak a látogatókat a kórtermekből, arról nem is beszélve, amikor az egyik ágyon vizsgálat folyik, a mellette lévőt meg az egész család körbeüli és hangosan örvendezik az ott gyógyuló pácienssel.

A közlemény azzal zárul, hogy a kórházmenedzsment mindent megtesz annak érdekében, hogy az új komplexum mielőbb és végre teljes mértékben betölthesse eredeti funkcióját! Ezért nem is fogják kivárni, amíg a nyitás részbeni csúszását okozó teljes bútorzatot legyártják és leszállítják. Annak egyes speciális rendeltetésű elemei várhatóan év végéig kerülnek a végleges helyükre.
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás