Külön köszönet a Kalocsai Rendőrkapitányságnak

A számok szerint biztonságosabb az életünk

2017.04.19 15:32    |    -vis-  

Néhány héttel ezelőtt sajtótájékoztatón számolt be Dávid Károly rendőr dandártábornok, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról, hogyan alakult a 2016-os esztendő a számok, statisztikák és trendek tükrében. Mint kiderült, összességében egy terhelt, de eredményes esztendőt tudhatnak maguk mögött egyenruhásaink, és büszkén jelenthette, hogy csökkent a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma. A lopások, betörések, autó-feltörések száma úgy lett kevesebb, hogy ezzel párhuzamosan a sikeresen felderített esetek száma szépen ívelt felfelé. Lássuk a részleteket, persze külön fejezetet szentelve annak, hogy mindezt Kalocsán is tudták-e hozni a rend őrei!

Mindenben előreléptek, „ötös alá” az önkormányzatoktól

A megyei főkapitány örömmel tudatta a médiaeseményen, hogy a büntetőeljárások lefolytatását sikerült tovább gyorsítaniuk, ezen belül is a bíróság elé állítások száma, a korábbi évhez képest 33 százalékkal növekedett, így az elmúlt hét éves időszakot tekintve tavaly volt a legmagasabb ennek az aránya.

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma is csökkent 2016-ban. Rablás alig volt több mint ötven az egész megyében, a felderített esetek száma pedig meghaladta a 80 százalékot. Dávid Károly hangsúlyozta, hogy kollégái a bejelentést követő első 72 órában mindent bedobnak, hogy az elkövetőket minél nagyobb valószínűséggel kézre kerítsék.

davidkaroly_450
 

Tavaly Bács-Kiskun rendőrei, szoros együttműködésben az önkormányzatokkal, a társszervekkel és civil szervezetekkel, megfelelő közrendet, élhető és egyre javuló közbiztonságot garantáltak a lakosság számára, amelyet igazol az önkormányzatok 1-től 5-ig terjedő elégedettségi skáláján kapott 4,22-es mutató. A megyei főkapitány kiemelte, hogy rendőreik munkájának hatékonyságát jelentősen segítette a településvezetések azon törekvése, hogy térfigyelő kamerarendszert szereltetett fel, vagy modernizáltatott 2016-ban.


Kevesebb a baleset, de még mindig túl sok az ittas sofőr

Míg örömteli, hogy tavaly a személyi sérüléssel járó balesetek száma összességében csökkent, arányait tekintve azonban héttel több fatális karambol történt Bács-Kis-kunban, összesen 62-en haltak meg az óévben a megye útjain. A főkapitány elmondta, hogy az ütközések első számú okozója még mindig a gyorshajtás. Ezt követi az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása, a harmadik pedig a kanyarodási manőver elvétése. Arról is rossz szájízzel, de nyíltan beszélt Dávid Károly, hogy hiába évek óta a megfeszített munka és a számokban is tetten érhető intenzív rendőri jelenlét, nem sikerül előrébb lépni az ittasan okozott sérüléses balesetek számának visszaszorításában. E területen tehát továbbra is az eddigieknél következetesebben és határozottabban kell dolgozniuk, fogalmazott, kijelentve, hogy az ittas vezetőkkel szemben a lehető legszigorúbban fognak eljárni az idén is. Hasonlóképp cselekednek már negyedik éve, mondja, a várt áttörés viszont folyamatosan elmarad, hiába a jelenség felszámolására irányuló, fokozott rendőri figyelem. Talán az idén…

rendorseg1_450
 

 

A határról: új kerítés, csempészek, vonaton bujdosó migránsok

Hatékonyan és eredményesen léptek fel a rendőrök az államhatárt, illetve a biztonsági határzárat illegálisan átlépő és az őket segítő személyekkel szemben, az átkelőkön pedig biztosították az utas- és áruforgalom zavartalanságát – hangzik az általános jellemzés. Persze az országos híradások rendszeres követői minden bizonnyal sejtik, hogy ez közel sem volt „ilyen egyszerű feladat”.

Hatalmas mennyiségű túlórát teljesített az állomány, teszi hozzá a vezető. Míg 2015 utolsó negyedéve nagyon nyugodt volt, tavaly februártól erőteljes növekedés mutatkozott, márciustól megélénkült az embercsempészet is, és összesen az elmúlt év első félévében több mint hatezer esettel foglalkoztak az egyenruhások, majd az eljárásszámot jogszabályi változások csökkentették, a „határon visszakísérés” intézkedése viszont nem lett kevesebb. Sok rendőri egység és a honvédség kijelölt alakulatai dolgoznak együtt a mai napig a biztonságos határvédelemben – hangsúlyozza Dávid Károly.

rendorseg2_450
 

Ha nem lett volna elég, hogy januárban és februárban is több mint ezer fővel kellett foglalkozni a határnál, akiket a tranzitzóna felé irányítottak és másfél ezer ember bejutását akadályozták meg, egy új kihívással is szembe kellett nézniük a határvédőknek. Nyártól ugyanis ugrásszerűen megnőtt a vasúti teherszerelvényeken megbújó migránsok száma. Összesen 1079-et szedtek le vonatokról és irányítottak vissza Szerbiába, idézi fel az eseteket a megyei főkapitány, megjegyezve, hogy ez a módszer az idén is igen közkedvelt és főleg Szabadkán próbálnak feljutni a Kelebián át megyénkbe érkező tehervonatokra.

A nyomás tehát erősödik, de tavaly is sok fejlesztés segítette a rendőrség reagáló képességének gyorsaságát, folytatja a főkapitány. Felidézte, hogy közvetlenül a határt záró kerítés mellett elkészült egy „manőverút”, amely a mozgásukat segíti, valamint elmondta, hogy jelen pillanatban is folynak technikai fejlesztések, konkrétan 240 kamerát helyeztek fel a már meglévő kerítésre. Megkezdődött egy második kerítés építése is a már említett manőverút másik oldalán, ami, látva a nagyütemű munkavégzést, a dandártábornok álláspontja szerint egy-másfél hónapon belül 100 kilométer hosszan állni fog ez is. Amellett, hogy nagyobb őrizeti biztonságot hozhat a beruházás, nem titkoltan várják tőle a közreműködő erők csökkentésének lehetőségét is, hiszen jelenleg több mint ezer fő dolgozik a Bács-Kiskun megyei határszakaszon huszonnégy órában.

rendorseg3_450
 


Kivételes” a Kalocsai Rendőrkapitányság teljesítménye!

Végezetül Dávid Károly külön kérdésre foglalta össze dióhéjban, hogy a megyei adathalmazon belül is hogyan alakult a Kalocsai Rendőrkapitányság „óévi teljesítmény-mérlege”.

Mint mondta, a kalocsai kollégái nagy körültekintéssel szervezték a közterületi, rendészeti és bűnügyi munkát. Ennek a koncentrált csapatmunkának tudta be, hogy a bűncselekmények száma e területen is csökkent, mi több, jelentősen visszaesett! Halkan tette hozzá, hogy a több mint negyven százalékos csökkenésben vélhetően az is megmutatkozik, hogy sikerült sorozatosan elkövetett bűncselekményeket is rövidre zárni, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne értékes a szép mutató. Annál is inkább, hiszen ezen teljesítmény mellett a nyomozati eredményességi trendben sem történt negatív irányú mozdulás Kalocsán.

A megyei főkapitány nyomatékosan aláhúzta, hogy a kalocsai kollégák rendkívül keményen dolgoztak azért, hogy a gyorsított bíróság elé állítások száma jelentősen megemelkedjen – egészen pontosan 26 százalékkal, az egy évvel korábbi mutatóhoz képest. Dávid Károly szavait idézve ez azért fontos a rendőrség számára, mert az ő munkájuk akkor ér abszolút célt, ha a bűnös a leggyorsabban megkapja a büntetését. Ezen törekvésben, úgy látja, hogy a Kalocsai Rendőrkapitányság élen járt.

Kiemelte, hogy közel egyharmadával csökkent a 2015-ös évben számon tartottakhoz képest a lopások esetszáma, és hasonlóan jó trendről számolhat be Kalocsán a tulajdon elleni szabálysértések tekintetében úgy, hogy a nyomozati eredményesség viszont tovább javult.

Dávid Károly megyei főkapitány szó szerint „kivételesnek” minősítette Bács-Kiskun palettáján a Kalocsai Rendőrkapitányság óévben nyújtott teljesítményét, és ezúton is kérte kollégáit, hogy a mércét ez évben sem adják alább!Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás