Évértékelő a szakosztálynál

33 év eredményeit múlták felül evezőseink

2016.01.29 08:58    |    ikeSz  

Múlt pénteken, a Belvárosi Általános Iskola ebédlőjében gyűltek össze a KSE evezősei egy évzáró vacsorára, és hogy sorra vegyék az elmúlt év mindazon eseményeit, amelyek során ismét rangos helyezések, csillogó trófeák és érmek garmadája került fel a szakosztály dicsőségfalára. A felsoroltakból kijutott bőven sportolóinknak, a kemény munka meghozta a gyümölcsét: evezőseink a legeredményesebb szakosztállyá léptek elő városunk egyesületének palettáján.

Kalocsai Néplap

Az évértékelőn összegyűlt sportolókat, szüleiket valamint a polgármestert, dr. Bálint Józsefet a Kalocsai SE elnöke, Kőszegi Ferenc köszöntötte, majd át is adta a szót a szakosztály motorjának, a szó szerint és átvitt értelemben is legnagyobb húzóemberének, Németh Zoltán edzőnek.

A tréner elmondta, hogy a tavalyi esztendő vízállása és időjárása miatt megkésve tudtak vízre szállni, így, ilyen előzményekkel még őt is meglepte, hogy tanítványai milyen szép eredménnyel végeztek az ország legrangosabb megmérettetésein. Ilyen volt a Budapest Bajnokság, a Szegeden megrendezett Országos Bajnokság, a mohácsi Duna Kupa, ahová hagyomány szerint a mieink idén is a nagy folyón ereszkedtek le, de a sorban ott szerepelt a nemzetközi Tisza Kupa, a velencei Diákolimpia és az Olimpiai Reménységek Versenye is.

Evezőseink az elmúlt évek legkiemelkedőbb eredményét érték el 2015-ben. Ez számokban a következőt jelenti: az országos bajnokságokon megszerzett 13 helyezés pontokra fordítva 63 OB pont. Három első és második, egy harmadik, négy negyedik és két hatodik helyezést tudhatnak magukénak. Ezzel az év legeredményesebb szakosztályává léptek elő, megelőzve az eddig vezető tájfutókat, akik 51 OB pontot summáztak tavaly. Mindemellett megsüvegelendő az is, hogy Kalocsáról négy evezős – Ferencz Panna, Bocskor Tamás, Szalai Szilárd és Szalai Andor – került be a korosztályos válogatott kerettagok közé.

Ehhez hasonló kimagasló eredményt utoljára 1982-ben értek el a szakosztály sportolói, köztük az a Németh Zoltán, aki akkor korosztályos országos bajnoki címet szerzett, domborított a nemzetközi porondon és azóta napjaink kalocsai evezős tehetségeit gondozza. Persze az elmúlt időszakban több kiválóságunk is kinőtt a KSE öleléséből, mint például a világversenyeket járt Tamás Bence vagy éppen Lázár Dániel.

Lapunk munkatársának kérdésére Németh Zoltán elmondta, az idei év nem csak az eredmények miatt szép, hiszen más területen is tudtak javítani, fejlődni. Itt mindazon majd’ 30 éves hajóparkra gondolt a tréner, amellyel még ő maga is edzett, és amelyet igencsak megrágott már az idő vasfoga. A tavalyi évben azonban az Országos Evezős Szövetség támogatása révén, valamit szponzori és egyéb támogatások útján néhány új hajót és lapátot is tudtak vásárolni az egyesület számára. Az eszközfejlesztés pedig azért is fontos, mert a KSE hajói nemegyszer jó néhány kilóval nehezebbek, itt-ott foltozott sporteszközök, a nagyobb és
„gazdagabb” egyesületek hajóival szemben.

Az edző büszkén mesélt arról is, hogy az ország 19 evezős klubját tekintve a kalocsai szakosztály, a taglétszámot tekintve a 18., vagyis egyedül a frissen alakult Szolnoki Sportcentrum Egyesület számlál kevesebb gyermeket. Ennek ellenére például a Mini Kupán olyan nagy egyesületeket parancsoltak evezőseink a hátuk mögé, mint a szegedi szakosztály, a Budapesti Evezős Egylet, Baja, Mohács, vagy épp a Külker Evezős Klub, ahol ötször annyi hajó van, ötször annyi gyerekre.

Németh Zoltán kiemelte a szakosztály legjobbjait, de azt is hozzátette, hogy minden egyes tanítványára nagyon büszke, hiszen mindenki erején felül teljesített: „A 12 éves Ferencz Panna a saját korosztályának minden versenyét megnyerte egyetlen egy kivétellel. A idősebbek között, a 13-14 évesek mezőnyében pedig fiatal kora ellenére is dobogós helyezéseket szerzett. László Kíra rengeteget fejlődött, pechére az OB-n elég szerencsétlen sorsolást kapott, de lenyűgöző volt a kitartása, ahogy újult erővel újra és újra hajóba ült. Az Olimpiai Reménységek Versenye előtt Szalai Szilárd és Bocskor Tamás rengeteget edzett. Három héten keresztül csak húzták és húzták. A négyes hajó másik két szolnoki tagja is ellátogatott hozzánk edzeni, volt rá példa, hogy feleveztünk Paksig. Ezt a 10 km-es távot másfél óra alatt tették meg a fiúk óriási sodrással szemben, visszafelé már fél óra volt a túra, de vendégeink megjegyezték, hogy „köszönik szépen”, nekik egy ilyen kirándulás elég volt. Ami pedig az idei évet illeti, nagyon nehéz lesz a srácoknak, hiszen a Bocskor-Szalai páros most első évesek lesznek az ifjúsági korosztályban, csakúgy, mint Kíra a serdülők mezőnyében. Így most ők lesznek kategóriájuk legfiatalabb versenyzői. Bízom abban, hogy Kíra is helyet kap majd az idei ORV-n, a fiúk pedig a Jeunesse Kupán. A mini szkiffesek között Panna és Romsics Lili azok, akikre szép év vár, de sokat kell gyakorolniuk. Reménykedem abban is, hogy a jelenleg is zajló iskolai ergométeres felmérők után még több gyerek csatlakozik majd az egyesületünkhöz, és jövőre még több ifjú tehetség eredményeiről számolhatok majd be.”


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás