Évet értékel a megyei főkapitány

Kimagasló a kalocsai rendőrség teljesítménye

2016.03.04 11:59    |    V. I.  

2015. egy rendkívüli év volt, a migráció elleni küzdelemé, amelyben úgy kellett helytállni, hogy ebből a megye lakossága lehetőleg semmit ne érzékeljen – fogalmaz a megyei főkapitány. A rendőrség hatékonyságának fokmérője azonban a migrációs válság kezelésének eredményessége mellett rendkívül összetett adathalmazból olvasható ki. Ezen adatok erdejében segít eligazodni Dávid Károly rendőr-dandártábornok, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, természetesen külön fejezetet szentelve a Kalocsai Rendőrkapitányság éves mutatóinak, amelyről minden túlzás nélkül írhatjuk, hogy szuperlatívuszokban beszélt.

Migrációs válság = 2015 „hihetetlen nyomása”

A február 8-i, kecskeméti évértékelő állománygyűlést követően kerestük fel Dávid Károly megyei rendőrkapitányt. Mint elmondta, a megye határszakaszára minden eddiginél erősebb migrációs nyomás nehezedett 2015-ben. – Ennek ellenére sikerült garantálni a schen-geni külső határszakasz, valamint az utas- és áruforgalom zavartalanságát, ami csakis összehangolt csapatmunkával sikerülhetett. Ezért az állománygyűlésen köszönetet is mondtam valamennyi kollégámnak – mondta a vezető.

Érdemes összevetni a 2014-es, az illegális migrációval kapcsolatban a főkapitányság tudomására jutott jogellenes cselekmények számát a tavalyival. Míg tavalyelőtt 126555 esetet tartottak számon, ezek mennyisége az óévben 23392-re ugrott. Követve a határhelyzettel kapcsolatos híradásokat, ez várhatóan az idén sem lesz kevesebb – de ne szaladjunk ennyire előre!

Országos átlagot meghaladó nyomozati eredményesség

Dávid Károly a határhelyzet-jelentésről tért át arra, hogy szolgálati áganként elemezze Bács-Kiskun bűnügyi helyzetét.

Kalocsai Néplap

– Bár elhanyagolható mennyiséggel több bűncselekmény ügyében nyomoztunk tavaly, a megye területén a bűncselekmények száma az előző évi mutatóval közel azonos szinten mozgott. Mi több, a képlethez hozzáadódik egy új, korábban ilyen intenzíven nem jelentkező bűncselekmény-típus, a határzárral kapcsolatban elkövetett bűncselekmények összessége, amelyekből 218-at tartunk számon. Ezektől eltekintve 0,9 százalékos csökkenés figyelhető meg az összesített bűncselekményi mutató alakulásában – világított rá Dávid Károly, nyomatékosítva, hogy szervük nyomozási eredményessége, annak 61,2 százalékos mutatójával országos átlagon felülinek minősül és – nem mellesleg – büszkén jelentheti ki, hogy az elmúlt hat év legjobb eredménye.

Minden gyilkos bilincsben

– Az egyik legsúlyosabb bűncselekmény, az emberölések száma 14-ről 12-re csökkent. Ez a bűncselekményszám az elmúlt hat év legalacsonyabb értéke. Ezen belül a szándékos befejezett emberölés, amely 8-ról 6-ra csökkent, nyomozati eredményessége 100 százalékos volt. Magyarul minden elkövetőt kézre kerítettünk! Egyetlen emberölés kísérletének az elkövetője maradt egyelőre ismeretlen – ismertette a számokat a megyei főkapitány, majd rátért az ugyancsak kiemeltként kezelt, egyéb bűncselekmény-típusokra. – Ugyancsak kedvező a kép a 72-ről 40-re visszaesett rablások vonatkozásában, ahol a bűncselekményszám az elmúlt évek messzemenően legalacsonyabb mutatója, miközben az esetek kétharmadát fel is derítettük. A lopások volumene a 2014-es számok szerint alakult. Fontos, hogy e területen szintén országos átlag feletti nyomozási eredményességet tudunk felmutatni – újságolta büszkén.

Lakásbetörés: a szám és a technika is aggasztó!

Nem lehet minden fenékig tejfel – tartja a szólás-mondás. Sajnos igaz ez a megyei kapitányság statisztikáira is. Eddig felfelé ívelő elfogási adatokról és csökkenő bűncselekményekről írhattunk, van azonban egy terület, ami Dávid Károly elmondása szerint tavaly is fejtörést okozott kollegáinak, és várhatóan nem lesz ez másképp az idén sem. – A lakásbetörések száma 11,6 százalékkal nőtt, viszont elmondhatom, hogy a rendőrség tudomására jutott esetek tekintetében itt is javult a nyomozati eredményességünk. Azért tartok attól, hogy ezzel a bűncselekménytípussal ebben az évben is számolnunk kell, mert a bűnözők egyre intelligensebb módon, kifinomultabb eszköztárral és szélesebb felkészültséggel követik el a bűncselekményeket. Az általuk hátrahagyott helyszínek többsége rendkívül nyomszegény – világított rá a megyei főkapitány, intve a lakosságot, hogy a tőle telhetőt tegye meg, és nehezítse meg a bűnözők dolgát. Ha már valaki a mi házunkba, vagy lakásunkba szeretilletéktelenül bejutni, legalább ne könnyítsük meg a dolgát azzal, hogy nyitva hagyott ajtó vagy ablak fogadja!

Visszatérő gond: sok az ittas vezető

– Tendenciák tekintetében közel húsz éve jó irányba halad a megye. Vannak ebben mozgások, ami sajnálatos módon 2015-ben is bekövetkezett, ha azonban a jó oldalát nézzük, azt látjuk, hogy a megye közlekedésbiztonsági helyzetében két százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Sajnos viszont a tavalyi évben 9-cel több halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt, 41-ről 50-re nőtt ez a szám a 2014-eshez képest, melynek következtében 13 emberrel több halt meg Bács-Kiskun közútjain – hangzottak a kevésbé szívderítő számvetések. – A közlekedési bűncselekmények 8,2 %-os növekedése a járművezetés ittas állapotban bűncselekmény 15,2 százalékos (1380-ról 1590-re) emelkedésének volt köszönhető.

Megelőzésből jeles!

– Nem lehet elmenni azon tény mellett sem, hogy a rendőrség a bűnözők üldözése és felderítése mellett az országos és helyi kezdeményezésű bűn- és baleset-megelőzési programokkal igyekeztek megszólítani elsősorban az általános- és középiskolásokat, a szülőket, pedagógusokat. A bűnmegelőzésben részt vevő szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésünk konstruktív és eredményes volt – méltatta kollégái munkáját Dávid Károly, akit arra kértünk, a megyei kapitányságok sorából néhány gondolat erejéig fókuszáljon Kalocsára, és értékelje a 2015-ben itt elvégzett munkát is.

A bűn- és baleset-megelőzés témaköre a létező legjobb kapcsolódási pont, hiszen Kecskemét mellett Kalocsa váro-sában indult a megyében elsőként a „Ház-hoz megyünk” megelőző program [amelynek az ÖKO pont iroda ad otthont – a szerk.]! Nem véletlenül alakult ez így, hiszen az itt folyó kiváló, szó szerint „nívósnak” minősített megelőzés is (is!) erős terület Kalocsán! Jöjjön a folytatás!

„Le a kalappal a kalocsai kollégák teljesítménye előtt!”

Cikkünk utolsó fejezetében szó szerint idézzük, hogyan minősítette Dávid Károly dandártábornok a Kalocsai Rendőrkapitányság 2015-ös teljesítményét!

„A kalocsai rendőrök rendkívüli teljesítményt nyújtottak és sikeresen oldották meg az elmúlt év feladatait! Az a tény, hogy a területen mennyi bűncselekmény következett be, fontosabb, mint hogy a szervek hány bűncselekményt nyomoztak. Előbbi szám a tavalyelőtti több mint 1000-ről 987-re csökkent. Ennél több esetben nyomoztak a kalocsaiak, de hozzá kell tennem, hogy a Kalocsai Rendőrkapitányság azok sorába tartozik a megyében, amely a legjobb nyomozási eredményességet tudta elérni, a maga 72 százalékot meghaladó mutatójával.

A kiemelt bűncselekmények száma minden kategóriában csökkent, ugyanakkor a nyomozati felderítés 6 százalékkal nőtt.

Tény az is, hogy a sorozat- és kiemelten kezelt bűncselekmények felderítésére mindig is nagy figyelmet fordítottak Kalocsán! Nem véletlen az, hogy személygépkocsi-lopás, rablás, kifosztás tekintetében egészen kivételes, 100 százalékos nyomozási eredményességet tudtak itt felmutatni.

Javuló eredményeket sikerült elérniük a garázdaság, a testi sértés, a lopások, a zárt gépkocsik feltörésének és a közterületen elkövetett bűncselekmények terén is.

A lakásbetörések felderítésében is sikerült megyei átlag feletti eredményeket produkálniuk, de ismerve a jól felkészült kalocsai nyomozócsapatot, biztos vagyok benne, hogy ez az arány tovább fok növekedni az idén!

Összességében nem mondhatok mást, minthogy le a kalappal a kalocsai kollégák teljesítménye előtt!”


Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás