Végre a város minisztériumi pályázatot is behúzott!

Fejlesztési hullámról számolt be a polgármester

2018.01.05 20:52    |    -mond  

Kalocsa folyamatban lévő beruházásairól és várható projektjeiről múlt héten szerdán tartott összefoglaló sajtótájékoztatót dr. Bálint József polgármester. A városvezető az elmúlt időszakban indult fejlesztési hullámról beszámolva örömmel nyugtázta, hogy megtört az a vonal, hogy a minisztériumok sorra utasították el a városi pályázatokat vagy pénzhiányra, vagy túljelentkezésre hivatkozva. Végre a város minisztériumi pályázatot is behúzhatott!

– Végre megindult egy olyan folyamat a városnál, ami a pályázatokkal, fejlesztésekkel kapcsolatos. Vannak már megnyert és folyó beruházások, és olyanok is, amelyek még függőben vannak – kezdte tájékoztatóját dr. Bálint József, majd két nagy jelentőségű dologról számolt, be, melyekről részben már tájékoztattuk olvasóinkat.

– Végre Kalocsán is beindult egy folyamat. Többször is ért olyan vád bennünket, hogy nem fejlesztünk, nem csinálunk semmit. Természetesen ez eddig sem volt igaz, mert ami kis fejlesztési lehetőségeink voltak, azokat kihasználtuk, gondolok itt a JETÁ-s pályázatokra, vagy például az uszodában történt fejlesztésekre, amelyek megindultak már és sikeresen be is fejeződtek. Az első ilyen volt a Jetá-nál tavasszal nyert pályázat a Bem apó utcai tagóvoda energetikai korszerűsítésére, amely gyakorlatilag a tetőhéjazat kivételével az összes energetikai felújítást magába foglalta, ez mintegy 40 millió forint volt, melyhez 25 százalék önerőt kellett biztosítanunk. Ez a projekt jelenleg ütemezetten folyik és október 30-ával fejeződik be – mondta a városvezető. (Erről már részletesen beszámoltunk olvasóinknak.)

konyha21_450
 

– Másik örömhírről is beszámolhatok, az önkormányzat étkeztetési fejlesztés pályázata, a Jókai utcai konyha felújítása is megtörtént. Egyrészt hatósági előírásokat kellett teljesíteni, ezt felmérve döntöttünk úgy, hogy azt a konyhát felújítjuk. Erre adtunk be pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, melyet a Belügyminisztériummal közösen írtak ki, erre 19 millió forintot nyert az önkormányzat, ebből 6 milliót eszközfejlesztésre, a többit a konkrét munkálatokra kellett fordítani. Vásároltunk két üstöt, annak a bekötése, szellőztető berendezések építése történt meg a pályázatban. Aljzatcserét hajtottunk végre, és az ivóvízhálózat cseréje is megtörtént. Augusztus elején kezdődtek a munkák, a kivitelező nagyon gondos és precíz munkát végzett, szeptember elsejével itt az üzembe helyezés is megtörtént. Örülök, hogy végre egyszer minisztériumi pályázatot is nyertünk, tehát megtört az a vonal, ami eddig volt, hogy a minisztériumokban sorra utasították el a pályázatainkat vagy pénzhiányra hivatkozva, vagy túljelentkezés miatt, tehát nem szakmai kifogások merültek fel, mert pályázataink szakmailag, tartalmilag és formailag is megfeleltek. Ez reményt ad arra, hogy a további fejlesztéseket be tudjuk indítani Kalocsán – mondta örömmel dr. Bálint, majd a további, már beadott pályázatokról is tájékoztatást adott.

– Négy pályázatunk szerepelt a TOP-ban, mindegyik beadásra került, volt, amelyik már tavaly, de még jelen pillanatban sincs döntés róla. Amit áprilisban beharangoztak, hogy megnyertünk, mi még nem kaptunk róla hivatalos értesítést. Ilyen volt az ipari parkos pályázatunk, hírek vannak róla, hogy megnyertük, hivatalos döntés 2-3 hét múlva várható. A többit előrehozták: a Malom utcai épület felújítása, ott még a tulajdonviszonyok rendezése folyik, hiszen csak a fele az önkormányzaté, a másik felét az államtól még vissza kell kapnunk, de ennek a pályázatnak az elbírálása még nem történt meg. Ugyanígy a csapadékvíz pályázatunké sem, illetve az óvodapályázatunk van még bent, amely most csökkentett tartalommal szerepel ebben a pályázatban, de nem lemondva a 150 fős megvalósításról, hiszen más forrásokat is be kívánunk vonni ebbe. Tehát ha ütemezve is, de a 150 fős óvodát meg fogjuk építeni. 2018-as év folyamán ennek a pénzügyi feltételeit rendezni akarjuk – mondta határozottan.

– A 2017-es Jeta pályázatban egy nagyobb összegre szeretnénk pályázni, ugyanis bár most írják ki, de engedik áthúzódni, ha valaki nem tudja ebben az évben megvalósítani. Ez a nagyobb pályázat az Úttörőház lesz, mert már elkezdjük azt a koncepciót, ami a 150 fős óvodához kapcsolódik. Több ütemben terveztük az Úttörőház felújítását, de mivel úgy tűnik, itt egy nagyobb összegre tudunk pályázni, ez a felújítás egy pályázattal egy ütemben megvalósulhat.

Újságírói kérdésre, hogyha csak a 75 fős óvoda épül meg, akkor az Újvárosi és a Kunszt utcai közül melyiket váltják ki, azt válaszolta, hogy mindenképpen a Kunszt utcai óvodát.

Azt is megtudtuk, hogy az Érsekkert–Kunszt utca–Malom utca által határolt résznek egy teljes rekonstrukciója történik meg: egy része lebontásra került, a muzeális értéket képviselő részt pedig megtartják, felújítják. Egy tervezet fog készülni szakemberek bevonásával ennek a területnek a hasznosításáról. A parkgondozó elköltöztetése után annak a területnek olyan hasznosításában gondolkodik a város, mely egyrészt kapcsolódik az ott lévő kulturális és idegenforgalmi térhez. Fontos szempont, hogy a fazekasműhely megmaradjon, sőt esetleg az a tér ott kibővüljön.

– A parkgondozó költözésével felszabaduló terület egy részét valószínűleg magáncélú lakóház építkezésre is alkalmassá lehet tenni, de ennek a funkcióját még keressük. Az épületállománynak a Kunszt utcai szociális otthon felőli része biztos, hogy bontásra kerül. Azt a négy bástya-szerű építményt mindenképpen meg szeretnénk tartani, és kulturális célra szeretnénk hasznosítani és egyéb funkciókkal megtölteni, de erről konkrét terv még nincs. A tervek előkészítése során lesz társadalmi egyeztetés, most készül a városi rendezési terv, és a módosításába már ilyen céllal fog belekerülni.

A polgármester azt is hozzáfűzte, hogy persze majd annak a területnek a környezetével is kell valamit kezdeni, azt is rendbe kell tenni, említette itt a konyha és a Hunyadi kollégium épületét. Azonban azt is megjegyezte tájékoztatója végén, hogy ez egy ciklusokon átívelő folyamat lehet, melynek az alapjait teszik le most a városi rendezési terv módosításában.Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás