Végre a város minisztériumi pályázatot is behúzott!

Fejlesztési hullámról számolt be a polgármester

2018.01.05 20:52    |    -mond  

Kalocsa folyamatban lévő beruházásairól és várható projektjeiről múlt héten szerdán tartott összefoglaló sajtótájékoztatót dr. Bálint József polgármester. A városvezető az elmúlt időszakban indult fejlesztési hullámról beszámolva örömmel nyugtázta, hogy megtört az a vonal, hogy a minisztériumok sorra utasították el a városi pályázatokat vagy pénzhiányra, vagy túljelentkezésre hivatkozva. Végre a város minisztériumi pályázatot is behúzhatott!

– Végre megindult egy olyan folyamat a városnál, ami a pályázatokkal, fejlesztésekkel kapcsolatos. Vannak már megnyert és folyó beruházások, és olyanok is, amelyek még függőben vannak – kezdte tájékoztatóját dr. Bálint József, majd két nagy jelentőségű dologról számolt, be, melyekről részben már tájékoztattuk olvasóinkat.

– Végre Kalocsán is beindult egy folyamat. Többször is ért olyan vád bennünket, hogy nem fejlesztünk, nem csinálunk semmit. Természetesen ez eddig sem volt igaz, mert ami kis fejlesztési lehetőségeink voltak, azokat kihasználtuk, gondolok itt a JETÁ-s pályázatokra, vagy például az uszodában történt fejlesztésekre, amelyek megindultak már és sikeresen be is fejeződtek. Az első ilyen volt a Jetá-nál tavasszal nyert pályázat a Bem apó utcai tagóvoda energetikai korszerűsítésére, amely gyakorlatilag a tetőhéjazat kivételével az összes energetikai felújítást magába foglalta, ez mintegy 40 millió forint volt, melyhez 25 százalék önerőt kellett biztosítanunk. Ez a projekt jelenleg ütemezetten folyik és október 30-ával fejeződik be – mondta a városvezető. (Erről már részletesen beszámoltunk olvasóinknak.)

konyha21_450
 

– Másik örömhírről is beszámolhatok, az önkormányzat étkeztetési fejlesztés pályázata, a Jókai utcai konyha felújítása is megtörtént. Egyrészt hatósági előírásokat kellett teljesíteni, ezt felmérve döntöttünk úgy, hogy azt a konyhát felújítjuk. Erre adtunk be pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, melyet a Belügyminisztériummal közösen írtak ki, erre 19 millió forintot nyert az önkormányzat, ebből 6 milliót eszközfejlesztésre, a többit a konkrét munkálatokra kellett fordítani. Vásároltunk két üstöt, annak a bekötése, szellőztető berendezések építése történt meg a pályázatban. Aljzatcserét hajtottunk végre, és az ivóvízhálózat cseréje is megtörtént. Augusztus elején kezdődtek a munkák, a kivitelező nagyon gondos és precíz munkát végzett, szeptember elsejével itt az üzembe helyezés is megtörtént. Örülök, hogy végre egyszer minisztériumi pályázatot is nyertünk, tehát megtört az a vonal, ami eddig volt, hogy a minisztériumokban sorra utasították el a pályázatainkat vagy pénzhiányra hivatkozva, vagy túljelentkezés miatt, tehát nem szakmai kifogások merültek fel, mert pályázataink szakmailag, tartalmilag és formailag is megfeleltek. Ez reményt ad arra, hogy a további fejlesztéseket be tudjuk indítani Kalocsán – mondta örömmel dr. Bálint, majd a további, már beadott pályázatokról is tájékoztatást adott.

– Négy pályázatunk szerepelt a TOP-ban, mindegyik beadásra került, volt, amelyik már tavaly, de még jelen pillanatban sincs döntés róla. Amit áprilisban beharangoztak, hogy megnyertünk, mi még nem kaptunk róla hivatalos értesítést. Ilyen volt az ipari parkos pályázatunk, hírek vannak róla, hogy megnyertük, hivatalos döntés 2-3 hét múlva várható. A többit előrehozták: a Malom utcai épület felújítása, ott még a tulajdonviszonyok rendezése folyik, hiszen csak a fele az önkormányzaté, a másik felét az államtól még vissza kell kapnunk, de ennek a pályázatnak az elbírálása még nem történt meg. Ugyanígy a csapadékvíz pályázatunké sem, illetve az óvodapályázatunk van még bent, amely most csökkentett tartalommal szerepel ebben a pályázatban, de nem lemondva a 150 fős megvalósításról, hiszen más forrásokat is be kívánunk vonni ebbe. Tehát ha ütemezve is, de a 150 fős óvodát meg fogjuk építeni. 2018-as év folyamán ennek a pénzügyi feltételeit rendezni akarjuk – mondta határozottan.

– A 2017-es Jeta pályázatban egy nagyobb összegre szeretnénk pályázni, ugyanis bár most írják ki, de engedik áthúzódni, ha valaki nem tudja ebben az évben megvalósítani. Ez a nagyobb pályázat az Úttörőház lesz, mert már elkezdjük azt a koncepciót, ami a 150 fős óvodához kapcsolódik. Több ütemben terveztük az Úttörőház felújítását, de mivel úgy tűnik, itt egy nagyobb összegre tudunk pályázni, ez a felújítás egy pályázattal egy ütemben megvalósulhat.

Újságírói kérdésre, hogyha csak a 75 fős óvoda épül meg, akkor az Újvárosi és a Kunszt utcai közül melyiket váltják ki, azt válaszolta, hogy mindenképpen a Kunszt utcai óvodát.

Azt is megtudtuk, hogy az Érsekkert–Kunszt utca–Malom utca által határolt résznek egy teljes rekonstrukciója történik meg: egy része lebontásra került, a muzeális értéket képviselő részt pedig megtartják, felújítják. Egy tervezet fog készülni szakemberek bevonásával ennek a területnek a hasznosításáról. A parkgondozó elköltöztetése után annak a területnek olyan hasznosításában gondolkodik a város, mely egyrészt kapcsolódik az ott lévő kulturális és idegenforgalmi térhez. Fontos szempont, hogy a fazekasműhely megmaradjon, sőt esetleg az a tér ott kibővüljön.

– A parkgondozó költözésével felszabaduló terület egy részét valószínűleg magáncélú lakóház építkezésre is alkalmassá lehet tenni, de ennek a funkcióját még keressük. Az épületállománynak a Kunszt utcai szociális otthon felőli része biztos, hogy bontásra kerül. Azt a négy bástya-szerű építményt mindenképpen meg szeretnénk tartani, és kulturális célra szeretnénk hasznosítani és egyéb funkciókkal megtölteni, de erről konkrét terv még nincs. A tervek előkészítése során lesz társadalmi egyeztetés, most készül a városi rendezési terv, és a módosításába már ilyen céllal fog belekerülni.

A polgármester azt is hozzáfűzte, hogy persze majd annak a területnek a környezetével is kell valamit kezdeni, azt is rendbe kell tenni, említette itt a konyha és a Hunyadi kollégium épületét. Azonban azt is megjegyezte tájékoztatója végén, hogy ez egy ciklusokon átívelő folyamat lehet, melynek az alapjait teszik le most a városi rendezési terv módosításában.Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás