Végre a város minisztériumi pályázatot is behúzott!

Fejlesztési hullámról számolt be a polgármester

2018.01.05 20:52    |    -mond  

Kalocsa folyamatban lévő beruházásairól és várható projektjeiről múlt héten szerdán tartott összefoglaló sajtótájékoztatót dr. Bálint József polgármester. A városvezető az elmúlt időszakban indult fejlesztési hullámról beszámolva örömmel nyugtázta, hogy megtört az a vonal, hogy a minisztériumok sorra utasították el a városi pályázatokat vagy pénzhiányra, vagy túljelentkezésre hivatkozva. Végre a város minisztériumi pályázatot is behúzhatott!

– Végre megindult egy olyan folyamat a városnál, ami a pályázatokkal, fejlesztésekkel kapcsolatos. Vannak már megnyert és folyó beruházások, és olyanok is, amelyek még függőben vannak – kezdte tájékoztatóját dr. Bálint József, majd két nagy jelentőségű dologról számolt, be, melyekről részben már tájékoztattuk olvasóinkat.

– Végre Kalocsán is beindult egy folyamat. Többször is ért olyan vád bennünket, hogy nem fejlesztünk, nem csinálunk semmit. Természetesen ez eddig sem volt igaz, mert ami kis fejlesztési lehetőségeink voltak, azokat kihasználtuk, gondolok itt a JETÁ-s pályázatokra, vagy például az uszodában történt fejlesztésekre, amelyek megindultak már és sikeresen be is fejeződtek. Az első ilyen volt a Jetá-nál tavasszal nyert pályázat a Bem apó utcai tagóvoda energetikai korszerűsítésére, amely gyakorlatilag a tetőhéjazat kivételével az összes energetikai felújítást magába foglalta, ez mintegy 40 millió forint volt, melyhez 25 százalék önerőt kellett biztosítanunk. Ez a projekt jelenleg ütemezetten folyik és október 30-ával fejeződik be – mondta a városvezető. (Erről már részletesen beszámoltunk olvasóinknak.)

konyha21_450
 

– Másik örömhírről is beszámolhatok, az önkormányzat étkeztetési fejlesztés pályázata, a Jókai utcai konyha felújítása is megtörtént. Egyrészt hatósági előírásokat kellett teljesíteni, ezt felmérve döntöttünk úgy, hogy azt a konyhát felújítjuk. Erre adtunk be pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, melyet a Belügyminisztériummal közösen írtak ki, erre 19 millió forintot nyert az önkormányzat, ebből 6 milliót eszközfejlesztésre, a többit a konkrét munkálatokra kellett fordítani. Vásároltunk két üstöt, annak a bekötése, szellőztető berendezések építése történt meg a pályázatban. Aljzatcserét hajtottunk végre, és az ivóvízhálózat cseréje is megtörtént. Augusztus elején kezdődtek a munkák, a kivitelező nagyon gondos és precíz munkát végzett, szeptember elsejével itt az üzembe helyezés is megtörtént. Örülök, hogy végre egyszer minisztériumi pályázatot is nyertünk, tehát megtört az a vonal, ami eddig volt, hogy a minisztériumokban sorra utasították el a pályázatainkat vagy pénzhiányra hivatkozva, vagy túljelentkezés miatt, tehát nem szakmai kifogások merültek fel, mert pályázataink szakmailag, tartalmilag és formailag is megfeleltek. Ez reményt ad arra, hogy a további fejlesztéseket be tudjuk indítani Kalocsán – mondta örömmel dr. Bálint, majd a további, már beadott pályázatokról is tájékoztatást adott.

– Négy pályázatunk szerepelt a TOP-ban, mindegyik beadásra került, volt, amelyik már tavaly, de még jelen pillanatban sincs döntés róla. Amit áprilisban beharangoztak, hogy megnyertünk, mi még nem kaptunk róla hivatalos értesítést. Ilyen volt az ipari parkos pályázatunk, hírek vannak róla, hogy megnyertük, hivatalos döntés 2-3 hét múlva várható. A többit előrehozták: a Malom utcai épület felújítása, ott még a tulajdonviszonyok rendezése folyik, hiszen csak a fele az önkormányzaté, a másik felét az államtól még vissza kell kapnunk, de ennek a pályázatnak az elbírálása még nem történt meg. Ugyanígy a csapadékvíz pályázatunké sem, illetve az óvodapályázatunk van még bent, amely most csökkentett tartalommal szerepel ebben a pályázatban, de nem lemondva a 150 fős megvalósításról, hiszen más forrásokat is be kívánunk vonni ebbe. Tehát ha ütemezve is, de a 150 fős óvodát meg fogjuk építeni. 2018-as év folyamán ennek a pénzügyi feltételeit rendezni akarjuk – mondta határozottan.

– A 2017-es Jeta pályázatban egy nagyobb összegre szeretnénk pályázni, ugyanis bár most írják ki, de engedik áthúzódni, ha valaki nem tudja ebben az évben megvalósítani. Ez a nagyobb pályázat az Úttörőház lesz, mert már elkezdjük azt a koncepciót, ami a 150 fős óvodához kapcsolódik. Több ütemben terveztük az Úttörőház felújítását, de mivel úgy tűnik, itt egy nagyobb összegre tudunk pályázni, ez a felújítás egy pályázattal egy ütemben megvalósulhat.

Újságírói kérdésre, hogyha csak a 75 fős óvoda épül meg, akkor az Újvárosi és a Kunszt utcai közül melyiket váltják ki, azt válaszolta, hogy mindenképpen a Kunszt utcai óvodát.

Azt is megtudtuk, hogy az Érsekkert–Kunszt utca–Malom utca által határolt résznek egy teljes rekonstrukciója történik meg: egy része lebontásra került, a muzeális értéket képviselő részt pedig megtartják, felújítják. Egy tervezet fog készülni szakemberek bevonásával ennek a területnek a hasznosításáról. A parkgondozó elköltöztetése után annak a területnek olyan hasznosításában gondolkodik a város, mely egyrészt kapcsolódik az ott lévő kulturális és idegenforgalmi térhez. Fontos szempont, hogy a fazekasműhely megmaradjon, sőt esetleg az a tér ott kibővüljön.

– A parkgondozó költözésével felszabaduló terület egy részét valószínűleg magáncélú lakóház építkezésre is alkalmassá lehet tenni, de ennek a funkcióját még keressük. Az épületállománynak a Kunszt utcai szociális otthon felőli része biztos, hogy bontásra kerül. Azt a négy bástya-szerű építményt mindenképpen meg szeretnénk tartani, és kulturális célra szeretnénk hasznosítani és egyéb funkciókkal megtölteni, de erről konkrét terv még nincs. A tervek előkészítése során lesz társadalmi egyeztetés, most készül a városi rendezési terv, és a módosításába már ilyen céllal fog belekerülni.

A polgármester azt is hozzáfűzte, hogy persze majd annak a területnek a környezetével is kell valamit kezdeni, azt is rendbe kell tenni, említette itt a konyha és a Hunyadi kollégium épületét. Azonban azt is megjegyezte tájékoztatója végén, hogy ez egy ciklusokon átívelő folyamat lehet, melynek az alapjait teszik le most a városi rendezési terv módosításában.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás