Félmilliárdos csomag kalocsai szeletei

Tízmilliók diákprogramokra, kollégiumfejlesztésre, digitális műhelyre

2018.03.22 13:23    |    V.I.  

Egy grandiózus pályázati sikerről számolt be első kézből Kalocsán Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője (és kormánypárti jelöltje), valamint a két helyi iskolát is égisze alatt tudó Bajai Szakképzési Centrum igazgatója, Virág Tibor. De hogy mit is takar a GINOP 6.2.3 – 12/2017-00018 kódszámú eredményes beadvány, arról részletesen szól írásunk folytatásában a projektet sajtótájékoztató keretében a centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében a politikus és a vezető.

A két kezével alkotó ember felértékelődése

A tájékoztatón megjelent a centrum két kalocsai tagintézményének, a Kossuth Zsuzsannáról és a Dózsa Györgyről elnevezettnek is a vezetője. Velük az oldalukon szólt előbb Font Sándor, majd Virág Tibor a projekt hátteréről, jelentőségéről és részleteiről, ami nem csak a helyi oktatás minőségében, a diákéletben és az iskolák vonzerejét illetően is új távlatokat nyithat meg. A megjelentek valamennyien ebben bíznak – hallva a részleteket, nem minden ok nélkül!

 

dozsa_sajjtaj_450
 

 

Több területen, így a kollégiumfejlesztés és a technológiai innovációk terén, a humán közösségi képzések, valamint a rendezvények területén is előrelépési lehetőséget nyit a közel félmilliárdos projekt, vágott mondandója közepébe Font Sándor. Ezután néhány mondatban visszautalt arra a pontra, amikor a kormányzati döntés megszületett, hogy a szakképzések kézben tartását szakminisztériumoknak rendelte alá, a közvetlen állami, közvetlen önkormányzati tulajdonlásból, ami az alfája volt egy folyamatnak, amelytől sokat remélnek. Felidézte, hogy kritika és kétkedés övezte ezen lépésüket, holott nyilvánvaló volt, hogy a két kezével alkotó ember felértékelődik, és rövidesen komoly hiány is jelentkezni fog belőlük, így a „túlerőltetett, elméleti szakközépiskolai képzés” felől a gyakorlat irányában kell mozdulni. Font önigazolást lát abban, hogy „itt toporog a térségben is, hogy elfogy a hadra fogható munkaerő”, holott, főképp Bács-Kiskun déli részén az országos átlagnál rosszabb munkanélküliségi mutatókat is regisztráltak. Mára, „egy komoly piaccal rendelkező vállalkozást megkérdezve, a vezetők, tulajdonosok egybehangzóan azt mondják, hogy nagyon meg kell becsülniük azon szakmunkásokat, akik elengedhetetlen láncszemei annak, hogy a termelői gépezetek működjenek”. Ebbe a logikába kapcsolta be a politikus azokat a szakképző intézeteket, amelyek a „jól képzett, világra nyitott, becsületes munkaerő utánpótlását” bocsátják a munkaerő-piacra. – Ebben úgy tűnik, hogy a kalocsai szakképző intézetek nagyon magasra tették a mércét, komoly szintű képzést kínálnak, amelynek végeredményében egy azonnal hadra fogható munkaerőt tudnak képezni. Hogy fokozzam elképzeléseinket, nem lehet kikerülni azt sem, hogy milyen hatása lesz a paksi beruházásnak térségünkre – tekint a távolabbi jövőbe a képviselő. – Jelen pillanatban is megújuló, modern technológiák képzőhelyei közé tartoznak a kalocsai iskolák, amelyről egy uniós nyílt napon saját szemünkkel győződhettünk meg a tanműhelyben. Külön lehetőséget biztosít majd a Kalocsa–Paks-híd épülése, amelynek tervezése szeptember óta folyik. De nem csak az atomerőmű-építésének 10-15 éves időszakára kell gondolnunk, hanem az üzemeltetésre is, és legyen ez a végcél, hogy kékgalléros, megbecsült munkahelyet tölthessenek majd be a híd által 5 kilométerre kerülő üzemben az itt képzett fiatalok – mondja Font, megjegyezve végszóként, hogy a tagintézmény-vezetők folyamatosan előre gondolkodnak. Ötleteikkel rendszeresen igyekeznek építeni, hogy ne csak hasznos tudást, de élhető, vonzó oktatási környezetet is biztosítsanak azoknak a diákoknak, akik remélhetőleg majd náluk végzett szakemberként 10 kilométeres körzeten belül olyan munkahelyet tudnak találni, amely megalapozza azt, hogy helyben letelepedhessenek és családot alapíthassanak.

– Ez a pályázat rendkívül előremutató lehetőséget biztosít az itteni iskolák számára, biztos vagyok benne, hogy a kézzel fogható eredmények sem maradnak el – adta át a szót Font a média képviselőinek, illetve a mellette ülő Virág Tibornak.

Kollégium-felújítás, programok tömege, és csúcstechnológia

A pályázat részleteiről, valamint, hogy hogyan oszlik majd el a 449 millió forintos keret a Bajai Szakképzési Centrum négy bajai és két kalocsai tagintézménye között, újságírói kérdésre Virág Tibor, a centrum főigazgatója válaszolt. Elmondta, hogy körülbelül tanulólétszám-arányosan csoportosulnak majd a milliók, ennek ellenére, idézzük, Kalocsa felülreprezentált!

– Az összeg három részre osztható. Egy része a Kunszt utcai kollégium felújítására irányul, a Wi-Fi hálózattól kezdve a mosdókon, tanulóhelyiségeken, az udvaron át. Az erre fordítható 80 millió forint körülbelül 40 százaléka lesz Kalocsán elköltve, a fennmaradó kereten a további négy tagintézmény osztozik – mondja a vezető. – Egy 80 milliós keret eszközbeszerzésre megy, ebben felülreprezentált Kalocsa! Itt ugyanis főleg olyan modern, számítógép-vezérelt, robotikával támogatott eszközökről beszélünk, amelyek ma már minden szakmában feltűnnek. A Centrum pályázatán belül egy tagintézményre rá kellett mutatnom, ahol egy digitális alkotóműhelyt hozunk létre. Örömmel jelenthetem, hogy ez a Dózsában fog megvalósulni. Megnéztük, milyen szakembergárda, milyen végzettséggel és motiváltsággal áll rendelkezésre, így döntöttünk ezen tagintézmény mellett – hangzott a jó hír, majd a fennmaradó (összességében legtetemesebb) keretre tért rá Virág, amely egyfelől többségében gyakorlati-jellegű tanár-továbbképzésekre fordítódik, nagyobb szeletben diákközösségi programok rendezésére. – Itt a kirándulásoktól kezdve a szakképzés fonalát alternatív módon különféle programok sorával fogjuk támogatni. Ezek összessége egyetlen praktikus célt szolgál, mégpedig azt, ami a Centrum legfontosabb feladata is, hogy szakmával bocsássa útjára az ide beiratkozó fiatalokat! Ha élhetőbb, vonzóbb környezetet biztosítunk számára, ami lehet, hogy az otthoninál is vonzóbb, talán még vágynak is arra, hogy eljöjjenek az iskolába – így a centrumigazgató.

– Ez 24 hónapos lefutású pályázat, amelynek előkészítése, lefutása 30 hónapot tesz ki. A nyitónap január 29., de az aktív kezdés szeptember 1., és a programok zömét a kilencedikesekre fogjuk kiélezni. A bejövőknél kell ugyanis elérni, hogy minél nagyobb százalékban itt maradjanak. Aztán a következő tanévben ezt meg lehet ismételni. Így 2020-ra mérhető eredményt lehet majd produkálni. Ez alatt az időszak alatt több mint háromezer diák találkozik majd a programok zömével – összegezte a projekt lényegét az anyaintézmény igazgatója.

Félmondat a „virtuális hetedik tagiskoláról”

Szintén újságírói kérdésre válaszolva mondta el a médiaeseményen Virág Tibor, hogy miközben országosan 11 százalékkal csökkent a szakképzésbe jelentkezők száma, ami közeli leképzése a demográfiai trendeknek, addig a 44 Centrum közül négy van, amelynek nőtt a tanulói létszáma. Ezek közül az egyik a bajai.

– Ennek van egy olyan vonulata is, hogy nem csak 25 év alattiakat oktatunk – mutat rá a siker egyik összetevőjére. – Amióta a második szakma megszerzése ingyenessé vált, felállt egy úgynevezett virtuális hetedik tagintézmény, amelyben 600 felnőtt tanul ingyenesen két-három év alatt új, OKJ-s szakmát a tagintézményeink összességében – mondja Virág Tibor. Megjegyezzük, hogy erre – ahogy korábban megírtuk – a két kalocsai iskolában is színes palettával nyílik lehetősége a képzések iránt érdeklődőknek!Kalocsai hírek

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás