Félmilliárdos csomag kalocsai szeletei

Tízmilliók diákprogramokra, kollégiumfejlesztésre, digitális műhelyre

2018.03.22 13:23    |    V.I.  

Egy grandiózus pályázati sikerről számolt be első kézből Kalocsán Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője (és kormánypárti jelöltje), valamint a két helyi iskolát is égisze alatt tudó Bajai Szakképzési Centrum igazgatója, Virág Tibor. De hogy mit is takar a GINOP 6.2.3 – 12/2017-00018 kódszámú eredményes beadvány, arról részletesen szól írásunk folytatásában a projektet sajtótájékoztató keretében a centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében a politikus és a vezető.

A két kezével alkotó ember felértékelődése

A tájékoztatón megjelent a centrum két kalocsai tagintézményének, a Kossuth Zsuzsannáról és a Dózsa Györgyről elnevezettnek is a vezetője. Velük az oldalukon szólt előbb Font Sándor, majd Virág Tibor a projekt hátteréről, jelentőségéről és részleteiről, ami nem csak a helyi oktatás minőségében, a diákéletben és az iskolák vonzerejét illetően is új távlatokat nyithat meg. A megjelentek valamennyien ebben bíznak – hallva a részleteket, nem minden ok nélkül!

 

dozsa_sajjtaj_450
 

 

Több területen, így a kollégiumfejlesztés és a technológiai innovációk terén, a humán közösségi képzések, valamint a rendezvények területén is előrelépési lehetőséget nyit a közel félmilliárdos projekt, vágott mondandója közepébe Font Sándor. Ezután néhány mondatban visszautalt arra a pontra, amikor a kormányzati döntés megszületett, hogy a szakképzések kézben tartását szakminisztériumoknak rendelte alá, a közvetlen állami, közvetlen önkormányzati tulajdonlásból, ami az alfája volt egy folyamatnak, amelytől sokat remélnek. Felidézte, hogy kritika és kétkedés övezte ezen lépésüket, holott nyilvánvaló volt, hogy a két kezével alkotó ember felértékelődik, és rövidesen komoly hiány is jelentkezni fog belőlük, így a „túlerőltetett, elméleti szakközépiskolai képzés” felől a gyakorlat irányában kell mozdulni. Font önigazolást lát abban, hogy „itt toporog a térségben is, hogy elfogy a hadra fogható munkaerő”, holott, főképp Bács-Kiskun déli részén az országos átlagnál rosszabb munkanélküliségi mutatókat is regisztráltak. Mára, „egy komoly piaccal rendelkező vállalkozást megkérdezve, a vezetők, tulajdonosok egybehangzóan azt mondják, hogy nagyon meg kell becsülniük azon szakmunkásokat, akik elengedhetetlen láncszemei annak, hogy a termelői gépezetek működjenek”. Ebbe a logikába kapcsolta be a politikus azokat a szakképző intézeteket, amelyek a „jól képzett, világra nyitott, becsületes munkaerő utánpótlását” bocsátják a munkaerő-piacra. – Ebben úgy tűnik, hogy a kalocsai szakképző intézetek nagyon magasra tették a mércét, komoly szintű képzést kínálnak, amelynek végeredményében egy azonnal hadra fogható munkaerőt tudnak képezni. Hogy fokozzam elképzeléseinket, nem lehet kikerülni azt sem, hogy milyen hatása lesz a paksi beruházásnak térségünkre – tekint a távolabbi jövőbe a képviselő. – Jelen pillanatban is megújuló, modern technológiák képzőhelyei közé tartoznak a kalocsai iskolák, amelyről egy uniós nyílt napon saját szemünkkel győződhettünk meg a tanműhelyben. Külön lehetőséget biztosít majd a Kalocsa–Paks-híd épülése, amelynek tervezése szeptember óta folyik. De nem csak az atomerőmű-építésének 10-15 éves időszakára kell gondolnunk, hanem az üzemeltetésre is, és legyen ez a végcél, hogy kékgalléros, megbecsült munkahelyet tölthessenek majd be a híd által 5 kilométerre kerülő üzemben az itt képzett fiatalok – mondja Font, megjegyezve végszóként, hogy a tagintézmény-vezetők folyamatosan előre gondolkodnak. Ötleteikkel rendszeresen igyekeznek építeni, hogy ne csak hasznos tudást, de élhető, vonzó oktatási környezetet is biztosítsanak azoknak a diákoknak, akik remélhetőleg majd náluk végzett szakemberként 10 kilométeres körzeten belül olyan munkahelyet tudnak találni, amely megalapozza azt, hogy helyben letelepedhessenek és családot alapíthassanak.

– Ez a pályázat rendkívül előremutató lehetőséget biztosít az itteni iskolák számára, biztos vagyok benne, hogy a kézzel fogható eredmények sem maradnak el – adta át a szót Font a média képviselőinek, illetve a mellette ülő Virág Tibornak.

Kollégium-felújítás, programok tömege, és csúcstechnológia

A pályázat részleteiről, valamint, hogy hogyan oszlik majd el a 449 millió forintos keret a Bajai Szakképzési Centrum négy bajai és két kalocsai tagintézménye között, újságírói kérdésre Virág Tibor, a centrum főigazgatója válaszolt. Elmondta, hogy körülbelül tanulólétszám-arányosan csoportosulnak majd a milliók, ennek ellenére, idézzük, Kalocsa felülreprezentált!

– Az összeg három részre osztható. Egy része a Kunszt utcai kollégium felújítására irányul, a Wi-Fi hálózattól kezdve a mosdókon, tanulóhelyiségeken, az udvaron át. Az erre fordítható 80 millió forint körülbelül 40 százaléka lesz Kalocsán elköltve, a fennmaradó kereten a további négy tagintézmény osztozik – mondja a vezető. – Egy 80 milliós keret eszközbeszerzésre megy, ebben felülreprezentált Kalocsa! Itt ugyanis főleg olyan modern, számítógép-vezérelt, robotikával támogatott eszközökről beszélünk, amelyek ma már minden szakmában feltűnnek. A Centrum pályázatán belül egy tagintézményre rá kellett mutatnom, ahol egy digitális alkotóműhelyt hozunk létre. Örömmel jelenthetem, hogy ez a Dózsában fog megvalósulni. Megnéztük, milyen szakembergárda, milyen végzettséggel és motiváltsággal áll rendelkezésre, így döntöttünk ezen tagintézmény mellett – hangzott a jó hír, majd a fennmaradó (összességében legtetemesebb) keretre tért rá Virág, amely egyfelől többségében gyakorlati-jellegű tanár-továbbképzésekre fordítódik, nagyobb szeletben diákközösségi programok rendezésére. – Itt a kirándulásoktól kezdve a szakképzés fonalát alternatív módon különféle programok sorával fogjuk támogatni. Ezek összessége egyetlen praktikus célt szolgál, mégpedig azt, ami a Centrum legfontosabb feladata is, hogy szakmával bocsássa útjára az ide beiratkozó fiatalokat! Ha élhetőbb, vonzóbb környezetet biztosítunk számára, ami lehet, hogy az otthoninál is vonzóbb, talán még vágynak is arra, hogy eljöjjenek az iskolába – így a centrumigazgató.

– Ez 24 hónapos lefutású pályázat, amelynek előkészítése, lefutása 30 hónapot tesz ki. A nyitónap január 29., de az aktív kezdés szeptember 1., és a programok zömét a kilencedikesekre fogjuk kiélezni. A bejövőknél kell ugyanis elérni, hogy minél nagyobb százalékban itt maradjanak. Aztán a következő tanévben ezt meg lehet ismételni. Így 2020-ra mérhető eredményt lehet majd produkálni. Ez alatt az időszak alatt több mint háromezer diák találkozik majd a programok zömével – összegezte a projekt lényegét az anyaintézmény igazgatója.

Félmondat a „virtuális hetedik tagiskoláról”

Szintén újságírói kérdésre válaszolva mondta el a médiaeseményen Virág Tibor, hogy miközben országosan 11 százalékkal csökkent a szakképzésbe jelentkezők száma, ami közeli leképzése a demográfiai trendeknek, addig a 44 Centrum közül négy van, amelynek nőtt a tanulói létszáma. Ezek közül az egyik a bajai.

– Ennek van egy olyan vonulata is, hogy nem csak 25 év alattiakat oktatunk – mutat rá a siker egyik összetevőjére. – Amióta a második szakma megszerzése ingyenessé vált, felállt egy úgynevezett virtuális hetedik tagintézmény, amelyben 600 felnőtt tanul ingyenesen két-három év alatt új, OKJ-s szakmát a tagintézményeink összességében – mondja Virág Tibor. Megjegyezzük, hogy erre – ahogy korábban megírtuk – a két kalocsai iskolában is színes palettával nyílik lehetősége a képzések iránt érdeklődőknek!Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás