Félmilliárdos csomag kalocsai szeletei

Tízmilliók diákprogramokra, kollégiumfejlesztésre, digitális műhelyre

2018.03.22 13:23    |    V.I.  

Egy grandiózus pályázati sikerről számolt be első kézből Kalocsán Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője (és kormánypárti jelöltje), valamint a két helyi iskolát is égisze alatt tudó Bajai Szakképzési Centrum igazgatója, Virág Tibor. De hogy mit is takar a GINOP 6.2.3 – 12/2017-00018 kódszámú eredményes beadvány, arról részletesen szól írásunk folytatásában a projektet sajtótájékoztató keretében a centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében a politikus és a vezető.

A két kezével alkotó ember felértékelődése

A tájékoztatón megjelent a centrum két kalocsai tagintézményének, a Kossuth Zsuzsannáról és a Dózsa Györgyről elnevezettnek is a vezetője. Velük az oldalukon szólt előbb Font Sándor, majd Virág Tibor a projekt hátteréről, jelentőségéről és részleteiről, ami nem csak a helyi oktatás minőségében, a diákéletben és az iskolák vonzerejét illetően is új távlatokat nyithat meg. A megjelentek valamennyien ebben bíznak – hallva a részleteket, nem minden ok nélkül!

 

dozsa_sajjtaj_450
 

 

Több területen, így a kollégiumfejlesztés és a technológiai innovációk terén, a humán közösségi képzések, valamint a rendezvények területén is előrelépési lehetőséget nyit a közel félmilliárdos projekt, vágott mondandója közepébe Font Sándor. Ezután néhány mondatban visszautalt arra a pontra, amikor a kormányzati döntés megszületett, hogy a szakképzések kézben tartását szakminisztériumoknak rendelte alá, a közvetlen állami, közvetlen önkormányzati tulajdonlásból, ami az alfája volt egy folyamatnak, amelytől sokat remélnek. Felidézte, hogy kritika és kétkedés övezte ezen lépésüket, holott nyilvánvaló volt, hogy a két kezével alkotó ember felértékelődik, és rövidesen komoly hiány is jelentkezni fog belőlük, így a „túlerőltetett, elméleti szakközépiskolai képzés” felől a gyakorlat irányában kell mozdulni. Font önigazolást lát abban, hogy „itt toporog a térségben is, hogy elfogy a hadra fogható munkaerő”, holott, főképp Bács-Kiskun déli részén az országos átlagnál rosszabb munkanélküliségi mutatókat is regisztráltak. Mára, „egy komoly piaccal rendelkező vállalkozást megkérdezve, a vezetők, tulajdonosok egybehangzóan azt mondják, hogy nagyon meg kell becsülniük azon szakmunkásokat, akik elengedhetetlen láncszemei annak, hogy a termelői gépezetek működjenek”. Ebbe a logikába kapcsolta be a politikus azokat a szakképző intézeteket, amelyek a „jól képzett, világra nyitott, becsületes munkaerő utánpótlását” bocsátják a munkaerő-piacra. – Ebben úgy tűnik, hogy a kalocsai szakképző intézetek nagyon magasra tették a mércét, komoly szintű képzést kínálnak, amelynek végeredményében egy azonnal hadra fogható munkaerőt tudnak képezni. Hogy fokozzam elképzeléseinket, nem lehet kikerülni azt sem, hogy milyen hatása lesz a paksi beruházásnak térségünkre – tekint a távolabbi jövőbe a képviselő. – Jelen pillanatban is megújuló, modern technológiák képzőhelyei közé tartoznak a kalocsai iskolák, amelyről egy uniós nyílt napon saját szemünkkel győződhettünk meg a tanműhelyben. Külön lehetőséget biztosít majd a Kalocsa–Paks-híd épülése, amelynek tervezése szeptember óta folyik. De nem csak az atomerőmű-építésének 10-15 éves időszakára kell gondolnunk, hanem az üzemeltetésre is, és legyen ez a végcél, hogy kékgalléros, megbecsült munkahelyet tölthessenek majd be a híd által 5 kilométerre kerülő üzemben az itt képzett fiatalok – mondja Font, megjegyezve végszóként, hogy a tagintézmény-vezetők folyamatosan előre gondolkodnak. Ötleteikkel rendszeresen igyekeznek építeni, hogy ne csak hasznos tudást, de élhető, vonzó oktatási környezetet is biztosítsanak azoknak a diákoknak, akik remélhetőleg majd náluk végzett szakemberként 10 kilométeres körzeten belül olyan munkahelyet tudnak találni, amely megalapozza azt, hogy helyben letelepedhessenek és családot alapíthassanak.

– Ez a pályázat rendkívül előremutató lehetőséget biztosít az itteni iskolák számára, biztos vagyok benne, hogy a kézzel fogható eredmények sem maradnak el – adta át a szót Font a média képviselőinek, illetve a mellette ülő Virág Tibornak.

Kollégium-felújítás, programok tömege, és csúcstechnológia

A pályázat részleteiről, valamint, hogy hogyan oszlik majd el a 449 millió forintos keret a Bajai Szakképzési Centrum négy bajai és két kalocsai tagintézménye között, újságírói kérdésre Virág Tibor, a centrum főigazgatója válaszolt. Elmondta, hogy körülbelül tanulólétszám-arányosan csoportosulnak majd a milliók, ennek ellenére, idézzük, Kalocsa felülreprezentált!

– Az összeg három részre osztható. Egy része a Kunszt utcai kollégium felújítására irányul, a Wi-Fi hálózattól kezdve a mosdókon, tanulóhelyiségeken, az udvaron át. Az erre fordítható 80 millió forint körülbelül 40 százaléka lesz Kalocsán elköltve, a fennmaradó kereten a további négy tagintézmény osztozik – mondja a vezető. – Egy 80 milliós keret eszközbeszerzésre megy, ebben felülreprezentált Kalocsa! Itt ugyanis főleg olyan modern, számítógép-vezérelt, robotikával támogatott eszközökről beszélünk, amelyek ma már minden szakmában feltűnnek. A Centrum pályázatán belül egy tagintézményre rá kellett mutatnom, ahol egy digitális alkotóműhelyt hozunk létre. Örömmel jelenthetem, hogy ez a Dózsában fog megvalósulni. Megnéztük, milyen szakembergárda, milyen végzettséggel és motiváltsággal áll rendelkezésre, így döntöttünk ezen tagintézmény mellett – hangzott a jó hír, majd a fennmaradó (összességében legtetemesebb) keretre tért rá Virág, amely egyfelől többségében gyakorlati-jellegű tanár-továbbképzésekre fordítódik, nagyobb szeletben diákközösségi programok rendezésére. – Itt a kirándulásoktól kezdve a szakképzés fonalát alternatív módon különféle programok sorával fogjuk támogatni. Ezek összessége egyetlen praktikus célt szolgál, mégpedig azt, ami a Centrum legfontosabb feladata is, hogy szakmával bocsássa útjára az ide beiratkozó fiatalokat! Ha élhetőbb, vonzóbb környezetet biztosítunk számára, ami lehet, hogy az otthoninál is vonzóbb, talán még vágynak is arra, hogy eljöjjenek az iskolába – így a centrumigazgató.

– Ez 24 hónapos lefutású pályázat, amelynek előkészítése, lefutása 30 hónapot tesz ki. A nyitónap január 29., de az aktív kezdés szeptember 1., és a programok zömét a kilencedikesekre fogjuk kiélezni. A bejövőknél kell ugyanis elérni, hogy minél nagyobb százalékban itt maradjanak. Aztán a következő tanévben ezt meg lehet ismételni. Így 2020-ra mérhető eredményt lehet majd produkálni. Ez alatt az időszak alatt több mint háromezer diák találkozik majd a programok zömével – összegezte a projekt lényegét az anyaintézmény igazgatója.

Félmondat a „virtuális hetedik tagiskoláról”

Szintén újságírói kérdésre válaszolva mondta el a médiaeseményen Virág Tibor, hogy miközben országosan 11 százalékkal csökkent a szakképzésbe jelentkezők száma, ami közeli leképzése a demográfiai trendeknek, addig a 44 Centrum közül négy van, amelynek nőtt a tanulói létszáma. Ezek közül az egyik a bajai.

– Ennek van egy olyan vonulata is, hogy nem csak 25 év alattiakat oktatunk – mutat rá a siker egyik összetevőjére. – Amióta a második szakma megszerzése ingyenessé vált, felállt egy úgynevezett virtuális hetedik tagintézmény, amelyben 600 felnőtt tanul ingyenesen két-három év alatt új, OKJ-s szakmát a tagintézményeink összességében – mondja Virág Tibor. Megjegyezzük, hogy erre – ahogy korábban megírtuk – a két kalocsai iskolában is színes palettával nyílik lehetősége a képzések iránt érdeklődőknek!Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás