Belül folytatódik a külső megújulás

Font: nemhogy bezárna, lehetőségeiben és funkcióiban is bővül a kalocsai börtön!

2018.09.30 17:22    |    V.I.  

Az elmúlt héten egy kiskunhalasi börtönépítésről szóló bejelentés margójára kaptak szárnyra híresztelések Kalocsán arról, hogy az új létesítmény felépítésével „megszűnhet a kalocsai börtön”, a benne működő konfekcióipari kft.-vel. Lévén a város egyik legnagyobb foglalkoztatójáról beszélünk, a rémhír gyorsan terjedt, így arra gyorsan kellett reagálni is. Ezt meg is tette a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, aki hétfőn személyesen látogatott tájékoztató állománygyűlést tartani Kalocsára. Előtte személyesen fogadta Font Sándor országgyűlési képviselőt, aki – a találkozón elhangzottakra hivatkozva – közösségi oldalán, illetve felkeresésünkre élőszóban is cáfolta az előzetes híreszteléseket.

Annak ellenére, hogy hónapok óta az orrunk előtt folyik a kalocsai börtön felújítása, mégis felmerültek megszűnésről szóló hírek. Mi állhatott ennek a hátterében, és hogyan reagált az országos vezetés?

– Tóth Tamás vezérőrnagy úrtól kértem tájékoztatást, miután Kiskunhalason a belügyi államtitkár úr és az országgyűlési képviselő arról nyilatkozott, hogy a régi migrációs központ helyén egy új börtön épül majd, és ez a folyamat kihatással lehet Kalocsára, mivel egyfelől csökkenteni kell az ottani túlzsúfoltságot. Másfelől ezt a lépést indokolja majd az is, hogy az eddig csak külső homlokzatot érintő épületfelújítási tevékenység Kalocsán átterjed majd a belső részre is, javítva az ottani fogvartartotti és dolgozói állomány élet- és munkakörülményeit. Így került szóba, hogy esetlegesen átkerülhet majd néhány fogvatartott Kiskunhalasra. Ugyanakkor vezérőrnagy úr megnyugtatott, hogy a kalocsai börtön funkciójában és nagyságrendjében nem fog sem csökkenni, sem változni, és az ebben működő vállalkozás továbbra is működőképes lesz. Az igaz, hogy hatalmas túlrendelése van a cégnek, ezért egy hasonló Kiskunhalason is fog majd létesülni, hogy lépést tudjanak tartani a hozzájuk érkező megrendelésekkel.

borton1_450
 

Tehát a megszűnés forszírozó hírek cáfolata mellett azt is kimondhatjuk, hogy nem csak kívülről, belülről is megújul a kalocsai börtön épülete?

– Így van! Parancsnok úr azzal kezdte a tájékoztatást, hogy minden anyagi és technikai feltétel megvan ahhoz, hogy a belső struktúra átalakítása is megtörténjen. Ez azzal jár, hogy amíg ezek a munkálatok folynak majd, ideiglenesen nem tudnak majd néhány fogvatartottat az előírások szerinti biztonsági szinten felügyelni, ezért merült fel a Kiskunhalasra való részleges átvezénylés. Ehhez adódik annak az általános, országos problémának a megoldása, hogy csökkentsék a túlzsúfoltságot. Most tehát egy, a kor igényeinek megfelelő belső átalakítás is történik majd Kalocsán.

borton3_450
 

Az ilyen volumenű munkálatokról köztudott, hogy viszonylag lassan haladnak, úgy előkészítés mind megvalósítási fázisba lépést illetően. Amiről tehát eddig beszélt, lehet, hogy évek folyománya?

– Igen. Mint említette, a kiskunhalasi intézmény még sehogy sem áll. Az egy katonai körlet, egy laktanya volt, ahol rengeteg a teendő, hogy az egyszer büntetés-végrehajtási intézmény legyen. Mivel erről a politikai döntés megszületett, az államtitkár úr és a térség országgyűlési képviselője erről tájékoztatott. A kérdés helyes, mivel ez egy hosszú folyamat lesz. A folyamatnak az első része Tóth Tamás vezérőrnagy úr kalocsai állománygyűlése, amelynek kapcsán azt sem rejtette véka alá, hogy az elmondottak nyomán a fogvatartottak szükségszerű részleges átmozgatásával a dolgozói állomány egy részére is számítani fognak Kiskunhalason. Emellett széles körű toborzásba is kezdenek majd, hogy sikerüljön biztosítani a majdani börtön dolgozói állományát. Ennek lehet olyan következménye, hogy hivatali előléptetés, esetleg más munkakörülmények reményében lesz, aki Kalocsáról oda jelentkezik majd dolgozni. Az ilyen esetekre felkészülve jelezte előre parancsnok úr, hogy a kalocsai börtön szükséges létszámkeretéhez a pótlásokat biztosítani és engedélyezni fogja. Az esetleges átalakítás következtében Kalocsa könnyen lehet, hogy nagyobb létszámú férfi elítéltről fog gondoskodni, így a klasszikus értelemben vett, „kalocsai női börtön” vegyes funkciójú lesz, úgy, ahogy ez az ország más területein is jellemző.

Célirányos ez az átalakítás?

– Ez egy bonyolult kérdés. Parancsnok úr annyit mondott, hogy a jelenlegi tudásunk szerint nehéz egy egyprofilú intézményben, mint a női börtön, az állományt biztosítani. Itt ugyanis döntő többségében hölgyek az őrzők, és nem jellemző, hogy egy környezetből könnyű ezt a létszámkeretet lehetőleg hölgyekkel feltölteni. Az a tapasztalatuk, hogy a vegyes állományú büntetés-végrehajtási intézetben a férfiak őrzéséért férfiak felelnek. Így, egy bizonyos körzetből nagyobb eséllyel lehet egy adott létszámkeretet fele férfi és fele női állományi taggal feltölteni, mintha kizárólag nőket, vagy férfiakat toboroznak. Ha ez az egy-másfél éves folyamat végrehajtódik, és Kiskunhalas funkcióképesen tudja majd fogadni az elítélteket, könnyen lehet, hogy a Kalocsán felszabaduló, illetve az átalakítás következtében rendelkezésre álló helyekre férfi elítélteket hoznak. Ezt a jelenlegi tudásunk szerint mondjuk, ami egy folyamatnak az egyik pillére mindössze. Azért van itt Tóth Tamás, hogy az állomány véleményét is kikérje e folyamatot illetően és az elhangzottakat beintegrálja.

A kiskunhalasi kialakítása és a kalocsai felújítása után is fegyház és börtön marad a városi intézet?

– A kiskunhalasi intézet közepes és alacsony státusú lesz, itt pedig fegyház van, tehát a legmagasabb büntetési időket töltőket fogadja. Ezért is fogadtuk kétkedve azokat a sajnálatos sajtóhíreket, hogy megszűnne a kalocsai börtön. Elnézést, de az országban nincsen máshol fegyházi intézményű női börtön. Fizikai képtelenség, hogy ne legyen itt ez a börtön, mert akkor nem lenne hová elhelyezni ezeket az elítélteket. Bántó ez a riogatás, ami végigsöpört itt a hétvégén, mielőtt eljutottunk a hétfői napig, mire tisztázódott minden kérdés. Tehát nemcsak, hogy megmarad Kalocsán a fegyház, parancsnok úr többször is hangsúlyozta, hogy további funkciókkal, új körülmények kialakítása után, esetlegesen férfi elítéltekkel tudja folytatni a működését.Kalocsai hírek

Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Kalocsa Város Önkormányzata 2019. február 25. (hétfő) 16.00 órakor megemlékezést tart a Kommunizmus...

FELHÍVÁS! Kalocsa Város Polgármestere tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy

KALOCSA, SZENTHÁROMSÁG TÉR ÜTEMEZETT FELÚJÍTÁSÁNAK anyaga Vörös Márta tervező által elkészült.  ...

Fókuszban a mindennapi függőségek

Bagó István addiktológiai konzultáns előadásával folytatódott a Kalocsai Tomori Pál Városi...

Megújulhat a Vajas parti közösségi ház

Nem volt egyszerű és csörtéktől mentes menet, de végül megszavazta január végi ülésén a kalocsai...

Ősszel jöhet a szigorított „szilveszteri tűzijátékrendelet”

Simon Zoltán képviselő indítványaként jutott a Városházáig és a döntéshozó képviselőkig az ügy,...

Államtitkári látogatás a Szent Kereszt Kórházban

„Lesz híd Kalocsánál. Ez egy teljesen új helyzetet jelent, főként a Paks II beruházás kapcsán....

Rózsafüzér készítő háziipar Kalocsán

Kalocsa városában az ipar és benne a háziipar sokszor alapvető megélhetést nyújtott a helyi...

Hagyományos disznótor az Érsekkertnél

Aktív résztvevőből és nézelődőből is jócskán akadt a Hagyományőrzők Házának disznótorán, amit az...

V. Hartai Kolbásztöltő Fesztivál

2019 január 19-én rendezték meg Hartán a már nyugodtan hagyományosnak mondható kolbásztöltő...

Közel hatvanezer látogatója volt 2018-ban a Paks II. országjáró kiállításának

Tartalmas évet hagyott maga mögött a Paks II. Atomerőmű Zrt. tájékoztató kamionja: mintegy...

Kifüstölik az esővizet szennyvíz-hálózatba vezetőket

Akár százezres nagyságrendű büntetést is kockáztathat Kalocsán és a környékben jó néhány háztartás,...

Szakmai tanácskozás folyt a kalocsai kórház fejlesztéséről

Decemberben, több akkor aktuális, közéleti témát taglaló kalocsai tájékoztatóján jelentette be Font...

Szívbe markoló beszéd a doni katasztrófa évfordulóján

A Voronyezs és Pavlovszk között húzódó fronton harcoló 2. magyar hadsereg 1943-as lerohanásának...

Panasznap helyett Ügyfélsegítő

Alapvetően megváltoztatta a korábbi panasznap szerepét az új Polgári perrendtartás. De nem csak a...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

Szentháromság tértől az orosz kulturális kirendeltségig

Ahogyan ígértük, folytatódik részletes beszámolónk a november 29-i kalocsai lakossági...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás