Belül folytatódik a külső megújulás

Font: nemhogy bezárna, lehetőségeiben és funkcióiban is bővül a kalocsai börtön!

2018.09.30 17:22    |    V.I.  

Az elmúlt héten egy kiskunhalasi börtönépítésről szóló bejelentés margójára kaptak szárnyra híresztelések Kalocsán arról, hogy az új létesítmény felépítésével „megszűnhet a kalocsai börtön”, a benne működő konfekcióipari kft.-vel. Lévén a város egyik legnagyobb foglalkoztatójáról beszélünk, a rémhír gyorsan terjedt, így arra gyorsan kellett reagálni is. Ezt meg is tette a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, aki hétfőn személyesen látogatott tájékoztató állománygyűlést tartani Kalocsára. Előtte személyesen fogadta Font Sándor országgyűlési képviselőt, aki – a találkozón elhangzottakra hivatkozva – közösségi oldalán, illetve felkeresésünkre élőszóban is cáfolta az előzetes híreszteléseket.

Annak ellenére, hogy hónapok óta az orrunk előtt folyik a kalocsai börtön felújítása, mégis felmerültek megszűnésről szóló hírek. Mi állhatott ennek a hátterében, és hogyan reagált az országos vezetés?

– Tóth Tamás vezérőrnagy úrtól kértem tájékoztatást, miután Kiskunhalason a belügyi államtitkár úr és az országgyűlési képviselő arról nyilatkozott, hogy a régi migrációs központ helyén egy új börtön épül majd, és ez a folyamat kihatással lehet Kalocsára, mivel egyfelől csökkenteni kell az ottani túlzsúfoltságot. Másfelől ezt a lépést indokolja majd az is, hogy az eddig csak külső homlokzatot érintő épületfelújítási tevékenység Kalocsán átterjed majd a belső részre is, javítva az ottani fogvartartotti és dolgozói állomány élet- és munkakörülményeit. Így került szóba, hogy esetlegesen átkerülhet majd néhány fogvatartott Kiskunhalasra. Ugyanakkor vezérőrnagy úr megnyugtatott, hogy a kalocsai börtön funkciójában és nagyságrendjében nem fog sem csökkenni, sem változni, és az ebben működő vállalkozás továbbra is működőképes lesz. Az igaz, hogy hatalmas túlrendelése van a cégnek, ezért egy hasonló Kiskunhalason is fog majd létesülni, hogy lépést tudjanak tartani a hozzájuk érkező megrendelésekkel.

borton1_450
 

Tehát a megszűnés forszírozó hírek cáfolata mellett azt is kimondhatjuk, hogy nem csak kívülről, belülről is megújul a kalocsai börtön épülete?

– Így van! Parancsnok úr azzal kezdte a tájékoztatást, hogy minden anyagi és technikai feltétel megvan ahhoz, hogy a belső struktúra átalakítása is megtörténjen. Ez azzal jár, hogy amíg ezek a munkálatok folynak majd, ideiglenesen nem tudnak majd néhány fogvatartottat az előírások szerinti biztonsági szinten felügyelni, ezért merült fel a Kiskunhalasra való részleges átvezénylés. Ehhez adódik annak az általános, országos problémának a megoldása, hogy csökkentsék a túlzsúfoltságot. Most tehát egy, a kor igényeinek megfelelő belső átalakítás is történik majd Kalocsán.

borton3_450
 

Az ilyen volumenű munkálatokról köztudott, hogy viszonylag lassan haladnak, úgy előkészítés mind megvalósítási fázisba lépést illetően. Amiről tehát eddig beszélt, lehet, hogy évek folyománya?

– Igen. Mint említette, a kiskunhalasi intézmény még sehogy sem áll. Az egy katonai körlet, egy laktanya volt, ahol rengeteg a teendő, hogy az egyszer büntetés-végrehajtási intézmény legyen. Mivel erről a politikai döntés megszületett, az államtitkár úr és a térség országgyűlési képviselője erről tájékoztatott. A kérdés helyes, mivel ez egy hosszú folyamat lesz. A folyamatnak az első része Tóth Tamás vezérőrnagy úr kalocsai állománygyűlése, amelynek kapcsán azt sem rejtette véka alá, hogy az elmondottak nyomán a fogvatartottak szükségszerű részleges átmozgatásával a dolgozói állomány egy részére is számítani fognak Kiskunhalason. Emellett széles körű toborzásba is kezdenek majd, hogy sikerüljön biztosítani a majdani börtön dolgozói állományát. Ennek lehet olyan következménye, hogy hivatali előléptetés, esetleg más munkakörülmények reményében lesz, aki Kalocsáról oda jelentkezik majd dolgozni. Az ilyen esetekre felkészülve jelezte előre parancsnok úr, hogy a kalocsai börtön szükséges létszámkeretéhez a pótlásokat biztosítani és engedélyezni fogja. Az esetleges átalakítás következtében Kalocsa könnyen lehet, hogy nagyobb létszámú férfi elítéltről fog gondoskodni, így a klasszikus értelemben vett, „kalocsai női börtön” vegyes funkciójú lesz, úgy, ahogy ez az ország más területein is jellemző.

Célirányos ez az átalakítás?

– Ez egy bonyolult kérdés. Parancsnok úr annyit mondott, hogy a jelenlegi tudásunk szerint nehéz egy egyprofilú intézményben, mint a női börtön, az állományt biztosítani. Itt ugyanis döntő többségében hölgyek az őrzők, és nem jellemző, hogy egy környezetből könnyű ezt a létszámkeretet lehetőleg hölgyekkel feltölteni. Az a tapasztalatuk, hogy a vegyes állományú büntetés-végrehajtási intézetben a férfiak őrzéséért férfiak felelnek. Így, egy bizonyos körzetből nagyobb eséllyel lehet egy adott létszámkeretet fele férfi és fele női állományi taggal feltölteni, mintha kizárólag nőket, vagy férfiakat toboroznak. Ha ez az egy-másfél éves folyamat végrehajtódik, és Kiskunhalas funkcióképesen tudja majd fogadni az elítélteket, könnyen lehet, hogy a Kalocsán felszabaduló, illetve az átalakítás következtében rendelkezésre álló helyekre férfi elítélteket hoznak. Ezt a jelenlegi tudásunk szerint mondjuk, ami egy folyamatnak az egyik pillére mindössze. Azért van itt Tóth Tamás, hogy az állomány véleményét is kikérje e folyamatot illetően és az elhangzottakat beintegrálja.

A kiskunhalasi kialakítása és a kalocsai felújítása után is fegyház és börtön marad a városi intézet?

– A kiskunhalasi intézet közepes és alacsony státusú lesz, itt pedig fegyház van, tehát a legmagasabb büntetési időket töltőket fogadja. Ezért is fogadtuk kétkedve azokat a sajnálatos sajtóhíreket, hogy megszűnne a kalocsai börtön. Elnézést, de az országban nincsen máshol fegyházi intézményű női börtön. Fizikai képtelenség, hogy ne legyen itt ez a börtön, mert akkor nem lenne hová elhelyezni ezeket az elítélteket. Bántó ez a riogatás, ami végigsöpört itt a hétvégén, mielőtt eljutottunk a hétfői napig, mire tisztázódott minden kérdés. Tehát nemcsak, hogy megmarad Kalocsán a fegyház, parancsnok úr többször is hangsúlyozta, hogy további funkciókkal, új körülmények kialakítása után, esetlegesen férfi elítéltekkel tudja folytatni a működését.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás