Fészkelő helyet kaptak a tavaly érkezett madarak

Várják a Mátyás király utcai gólyákat

2017.03.30 09:35    |    Géjé  

Valószínűleg új gólyapárnak lett szimpatikus Kalocsa, de az is lehet, hogy a városba eddig vissza-visszatérő fészekrakók jelentek meg, csak új otthonra leltek a Mátyás király utcában. A lakosság nagyon kedveli és óvja ezeket az állatokat, ezért az önkormányzat kezdeményezésére végleges fészket alakítottak ki az egyik villanyoszlopon.

– Egy évvel ezelőtt, vagy inkább késő tavasszal érkezett városunkba egy gólyapár, és láthatóan új fészkelő helyet kerestek. Szerettük volna, ha évről évre visszajárnak, és az általuk kiválasztott, Mátyás király utcai fészekben tartós helyet találnak – nyilatkozta dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselő. – Azt akkor nem láttuk, hogy a villanyoszlopon lévő fészek „gyakorló”, vagy végleges, de azóta kiderült, hogy ún. „játszófészekről” van szó, azaz a tavalyi évben költés nem történt. Ez azonban nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy ebben az évben esetleg fiókákat is láthatunk majd – tette hozzá.

 

golyafeszek2_450
 

 

A képviselő elárulta: a Kiskunsági Nemzeti Park képviselője arról tájékoztatta a várost, hogy a Mátyás király utcai fészket alkalmasnak találják a költésre, tehát érdemes megmozgatni néhány követ a gólyapár marasztalásáért. Az önkormányzat megkereste a környékbeli családokat, hogy a hozzájárulásukat kérje egy végleges fészekrakóhely kialakításához. A lakók igent mondtak, ezután kezdődött egyeztetés az ilyen munkára kizárólagosan jogosult Kiskunsági Nemzeti Parkkal és az EDF Démásszal. Az eredmény: olyan fészektartó keretet helyeztek el a villanyoszlopon, ami már alkalmas egy végleges, biztonságos fészek építésére.

– Hogy a gólyák visszaköltöznek-e a Mátyás király utcába, még nem tudni, de a fészkelő helyet mindenesetre előkészítették, a lakók pedig várják őket – mondta dr. Angeli Gabriella. – A nemzeti park munkatársai megvizsgálták a városunkban található többi gólyafészket is, hiszen folyamatosan figyelemmel kísérik az élőhelyüket – magyarázta.

 

golyafeszek1_450
 

 

A régiónkban is látható fehér gólya Európában és Ázsia egyes területein gyakori madár – egyelőre. Évek óta folyamatosan csökken a populáció, ezért egy új fészek megjelenése kincset ér a faj fennmaradása szempontjából. Magyarországon még nincs fenyegetett státusban, viszont fokozottan védett madár, eszmei értéke 100.000 forint.

Fontos megjegyezni: a Mátyás király utcaihoz hasonló fészektartókat nem azért helyezik ki, mert a gólyák így nagyobb eséllyel költöznek oda, hanem azért, hogy a madarak által eleve kiválasztott helyen nagyobb védelmet kapjanak a fiókák. A gólyák a mesterséges beavatkozás nélkül is az adott helyre fészkelnének, de ezzel a megoldással az utódok több esélyt kapnak a túlélésre. A statisztikák szerint az éves szaporulat húsz százaléka áramütésben pusztul el, még a délre vonulás előtt.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás