Fokozott ellenőrzések Kalocsán

Ne legyen feketébb a november sem az utakon!

2016.12.10 19:05    |    -vis-  

Hagyományosan a késő őszi-kora téli időszakban tartják az országszerte, így a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén is a „Látni és látszani” mottóval életre hívott akciósorozatot. Ennek részeként a rendőrség tájékoztató kampányt folytat és az utakon is megnövekszik az egyenruhások jelenléte, akik nem bírságot szedni vonulnak terepre, hanem elejét venni, annak, hogy tragédia legyen egy elfelejtett láthatósági mellény vagy felületesen letakarított szélvédő vége!


Készüljön fel, vizsgáltassa meg autóját!

Amint azt Tóth Zoltántól, a helyi kapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjétől megtudtuk, a fokozott ellenőrzési időszak október közepén kezdődött és eltart december közepéig.

 

latni1_404
 

 

Ez egyfelől arra irányul, hogy a közlekedésben részt vevők (ki)világítását és láthatóságát vizsgálják. Rövidek ugyanis a nappalok és hosszabbak az éjszakák, amikor akár életet menthet az, hogy megfelelően lássunk és láthatóvá tegyük úgy magunkat, mint a járművünket. A felhívás tehát egyaránt vonatkozik gyalogosokra és járművezetőkre.

– A járművek esetében a világítás fontosságára hívnám fel a figyelmet. Gondoskodjanak arról is, hogy a szélvédők kifogástalan állapotban legyenek, csakúgy, mint az ablaktörlők és használjunk téli szélvédőmosó folyadékot! Ellenőrizzük a futóművek és akkumulátorok állapotát is. Mint az tudott, Magyarországon nem kötelező a téli gumik használata, de minden évben elmondom, hogy akinek van lehetősége, cserélje le a nyári gumikat. Teljesen mások a menettulajdonságai a nyári körülményekre tervezett, illetve a télre készült gumiknak. Utóbbiak anyaga lágyabb, tehát az évszakra jellemző viszonyok között sokkal jobb a tapadásuk. A szakemberek azt mondják, hogy ha a napi átlaghőmérséklet hét Celsius fok alatt van, már érdemes téli gumira váltani. Lehetőség szerint tartsunk magunknál jégoldó spray-t és jégkaparót – nem tudni, mikor köszönt be olyan időjárás, amikor szükség lehet ezekre a balesetmentes közlekedés érdekében – hangzottak a főképp autósoknak célzott jó tanácsok Tóth Zoltántól. Hozzátette, arról is gondoskodni kell, hogy ne párásodjanak az autó ablakai. Sokszor látják a téli időszakban, hogy tíz-húszforintos méretű lyukakon, vagy tenyérnyi nagyságú felületen kinézve próbál a gépkocsivezető navigálni, mert csak ekkora területen takarította le indulás előtt a vezető a szélvédőt, ami életveszélyes.

A kalocsai kapitányság osztályvezetője azt is elmondta, hogy idén is a Magyar Autóklub kalocsai kirendeltsége kapcsolódott a kampányhoz. A Miskei úti telephelyen vállalják, hogy ingyenesen átvizsgálják az autóját és megtudhatja, hogy minden tekintetben fel van-e készítve járműve arra, hogy biztonságos legyen vele útnak indulni az őszi-téli viszonyok között is.

Életmentő cuccok gyalogoson, biciklisen

Fontos hangsúlyozni, hogy a kampány másfelől a gyalogosok és kerékpárosok biztonságára is kiemelten fókuszál, hiszen számukra is létfontosságú, hogy megfelelően ki legyenek világítva. Egy kerékpárost, motorost, vagy gyalogost nem véd az autó karosszériája, tehát ha baj történik, így nyilván a súlyosabb sérülések elszenvedése is nagyobb – nyomatékosítja a köztudott, ám kimondva, leírva mégis csontig hatoló rosszérzést keltő tényt Tóth Zoltán.

– A kerékpárosoknak lakott területen belül és kívül egyaránt világítással kell rendelkezni. Vagy a jármű, vagy annak hajtója, akár ruhán viselve is kell, hogy ellátva legyen az előírt világító- és fényvisszaverő alkalmatosságokkal. Lakott területen kívül a fényvisszaverő mellény viselése kötelező a kerékpárosok és a gyalogosok számára egyaránt. Itt jegyezném meg, hogy olyannal sem egyszer találkoztunk, hogy valaki felveszi a mellényt, de kabátot vagy hátizsákot húz rá, gyakorlatilag zéróra csökkentve ezzel a mellény funkciójának hatékonyságát, ami rendkívül balesetveszélyes – int a közlekedési osztályvezető.

Nem a büntetés a cél, de ha kell…

Tóth Zoltán azt sem rejtette véka alá, hogy természetesen a kampányidőszakban fokozott ellenőrzésekre is sor kerül, tehát több olyan nap lesz az elkövetkező időszakban, amikor célirányosan azt fogják ellenőrizni, hogy ki mennyire tett eleget a láthatósági előírásoknak.

– Természetesen ez esetekben sem a büntetés kiszabása a célunk, hanem az, hogy valóban minél többen induljanak jól észlelhetően útnak. Adott esetben, ha valaki, valamilyen szabálysértést elkövet, az eset körülményeinek a függvényégben fogja az intézkedő rendőr vizsgálni és a figyelmeztetéstől a szabálysértési eljárás kezdeményezéséig terjedhet a büntetés kiszabása – mondta Tóth Zoltán.

Miskéről indult a „fekete október”

 

latni2_450

 

Kérdésünkre az osztályvezető arról is beszélt, hogy az országos médiát is bejáró, „Bács-Kiskun megyei fekete október” jelensége Kalocsán is érezhető volt-e. A BAON Bács-Kiskun megyei portál cikkét idézve, „tizenkét balesetben tizenketten haltak meg az elmúlt hónapban a megye útjain”. Tragikus furcsasága ennek, hogy a sorozat éppen a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén indult október első napján, amikor is egy idős miskei biciklis asszony ütközött össze egy motorossal, mert a néni nem adta meg az elsőbbséget, találkozásuk pedig végzetes véget ért. Tóth Zoltán elmondta, hogy októberben összesen tíz balesetünk történt. Ebből egy fatális (a miskei), kettő súlyos, hét pedig könnyebb sérüléssel végződött.

 

latni3_450
 

 

– A korábbi évek viszonylatában azt mondhatom, hogy ez átlagos október volt az illetékességi területünkön. Volt ettől már rosszabb és jobb októberünk is. Sajnos hozzá kell tennem, hogy a megváltozott időjárási viszonyok és közlekedési körülmények általában az október-novemberi hónapban hozzák ezeket az adatokat. Volt olyan októberünk néhány évvel ezelőtt, amikor sajnálatos módon öt halálos balesetünk történt – zárta mondandóját Tóth Zoltán, Önnek is biztonságos és balesetmentes közlekedést kívánva.
Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás