Fokozott ellenőrzések Kalocsán

Ne legyen feketébb a november sem az utakon!

2016.12.10 19:05    |    -vis-  

Hagyományosan a késő őszi-kora téli időszakban tartják az országszerte, így a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén is a „Látni és látszani” mottóval életre hívott akciósorozatot. Ennek részeként a rendőrség tájékoztató kampányt folytat és az utakon is megnövekszik az egyenruhások jelenléte, akik nem bírságot szedni vonulnak terepre, hanem elejét venni, annak, hogy tragédia legyen egy elfelejtett láthatósági mellény vagy felületesen letakarított szélvédő vége!


Készüljön fel, vizsgáltassa meg autóját!

Amint azt Tóth Zoltántól, a helyi kapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőjétől megtudtuk, a fokozott ellenőrzési időszak október közepén kezdődött és eltart december közepéig.

 

latni1_404
 

 

Ez egyfelől arra irányul, hogy a közlekedésben részt vevők (ki)világítását és láthatóságát vizsgálják. Rövidek ugyanis a nappalok és hosszabbak az éjszakák, amikor akár életet menthet az, hogy megfelelően lássunk és láthatóvá tegyük úgy magunkat, mint a járművünket. A felhívás tehát egyaránt vonatkozik gyalogosokra és járművezetőkre.

– A járművek esetében a világítás fontosságára hívnám fel a figyelmet. Gondoskodjanak arról is, hogy a szélvédők kifogástalan állapotban legyenek, csakúgy, mint az ablaktörlők és használjunk téli szélvédőmosó folyadékot! Ellenőrizzük a futóművek és akkumulátorok állapotát is. Mint az tudott, Magyarországon nem kötelező a téli gumik használata, de minden évben elmondom, hogy akinek van lehetősége, cserélje le a nyári gumikat. Teljesen mások a menettulajdonságai a nyári körülményekre tervezett, illetve a télre készült gumiknak. Utóbbiak anyaga lágyabb, tehát az évszakra jellemző viszonyok között sokkal jobb a tapadásuk. A szakemberek azt mondják, hogy ha a napi átlaghőmérséklet hét Celsius fok alatt van, már érdemes téli gumira váltani. Lehetőség szerint tartsunk magunknál jégoldó spray-t és jégkaparót – nem tudni, mikor köszönt be olyan időjárás, amikor szükség lehet ezekre a balesetmentes közlekedés érdekében – hangzottak a főképp autósoknak célzott jó tanácsok Tóth Zoltántól. Hozzátette, arról is gondoskodni kell, hogy ne párásodjanak az autó ablakai. Sokszor látják a téli időszakban, hogy tíz-húszforintos méretű lyukakon, vagy tenyérnyi nagyságú felületen kinézve próbál a gépkocsivezető navigálni, mert csak ekkora területen takarította le indulás előtt a vezető a szélvédőt, ami életveszélyes.

A kalocsai kapitányság osztályvezetője azt is elmondta, hogy idén is a Magyar Autóklub kalocsai kirendeltsége kapcsolódott a kampányhoz. A Miskei úti telephelyen vállalják, hogy ingyenesen átvizsgálják az autóját és megtudhatja, hogy minden tekintetben fel van-e készítve járműve arra, hogy biztonságos legyen vele útnak indulni az őszi-téli viszonyok között is.

Életmentő cuccok gyalogoson, biciklisen

Fontos hangsúlyozni, hogy a kampány másfelől a gyalogosok és kerékpárosok biztonságára is kiemelten fókuszál, hiszen számukra is létfontosságú, hogy megfelelően ki legyenek világítva. Egy kerékpárost, motorost, vagy gyalogost nem véd az autó karosszériája, tehát ha baj történik, így nyilván a súlyosabb sérülések elszenvedése is nagyobb – nyomatékosítja a köztudott, ám kimondva, leírva mégis csontig hatoló rosszérzést keltő tényt Tóth Zoltán.

– A kerékpárosoknak lakott területen belül és kívül egyaránt világítással kell rendelkezni. Vagy a jármű, vagy annak hajtója, akár ruhán viselve is kell, hogy ellátva legyen az előírt világító- és fényvisszaverő alkalmatosságokkal. Lakott területen kívül a fényvisszaverő mellény viselése kötelező a kerékpárosok és a gyalogosok számára egyaránt. Itt jegyezném meg, hogy olyannal sem egyszer találkoztunk, hogy valaki felveszi a mellényt, de kabátot vagy hátizsákot húz rá, gyakorlatilag zéróra csökkentve ezzel a mellény funkciójának hatékonyságát, ami rendkívül balesetveszélyes – int a közlekedési osztályvezető.

Nem a büntetés a cél, de ha kell…

Tóth Zoltán azt sem rejtette véka alá, hogy természetesen a kampányidőszakban fokozott ellenőrzésekre is sor kerül, tehát több olyan nap lesz az elkövetkező időszakban, amikor célirányosan azt fogják ellenőrizni, hogy ki mennyire tett eleget a láthatósági előírásoknak.

– Természetesen ez esetekben sem a büntetés kiszabása a célunk, hanem az, hogy valóban minél többen induljanak jól észlelhetően útnak. Adott esetben, ha valaki, valamilyen szabálysértést elkövet, az eset körülményeinek a függvényégben fogja az intézkedő rendőr vizsgálni és a figyelmeztetéstől a szabálysértési eljárás kezdeményezéséig terjedhet a büntetés kiszabása – mondta Tóth Zoltán.

Miskéről indult a „fekete október”

 

latni2_450

 

Kérdésünkre az osztályvezető arról is beszélt, hogy az országos médiát is bejáró, „Bács-Kiskun megyei fekete október” jelensége Kalocsán is érezhető volt-e. A BAON Bács-Kiskun megyei portál cikkét idézve, „tizenkét balesetben tizenketten haltak meg az elmúlt hónapban a megye útjain”. Tragikus furcsasága ennek, hogy a sorozat éppen a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén indult október első napján, amikor is egy idős miskei biciklis asszony ütközött össze egy motorossal, mert a néni nem adta meg az elsőbbséget, találkozásuk pedig végzetes véget ért. Tóth Zoltán elmondta, hogy októberben összesen tíz balesetünk történt. Ebből egy fatális (a miskei), kettő súlyos, hét pedig könnyebb sérüléssel végződött.

 

latni3_450
 

 

– A korábbi évek viszonylatában azt mondhatom, hogy ez átlagos október volt az illetékességi területünkön. Volt ettől már rosszabb és jobb októberünk is. Sajnos hozzá kell tennem, hogy a megváltozott időjárási viszonyok és közlekedési körülmények általában az október-novemberi hónapban hozzák ezeket az adatokat. Volt olyan októberünk néhány évvel ezelőtt, amikor sajnálatos módon öt halálos balesetünk történt – zárta mondandóját Tóth Zoltán, Önnek is biztonságos és balesetmentes közlekedést kívánva.
Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás