Üdvös nyugdíjprémium, problémás helyi ügyek

Font cáfolta, hogy „Kalocsa háttérbe lenne szorítva”

2017.11.23 12:00    |    -sist-  

Múlt kedden, kalocsai irodájában tartott két főbb témában tartalmas sajtótájékoztatót Font Sándor, körzetünk országgyűlési képviselője. Egyfelől a nyugdíjasok helyzetéről, a nyugdíj vásárlóértékének 2010 óta tartó folyamatos szinten tartásáról, sőt javításáról beszélt hosszasan, bevezetve a jövő évi kifizetéssel esedékes nyugdíjprémiumot a köztudatba. Ezután egy kevésbé derűs kérdéskört járt körbe, nevezetesen a közte és a kalocsai vezetés közötti kapcsolatot, amelyről úgy véli, sokszor sugallja dr. Bálint József polgármester, hogy a város „politikai okokból kerül háttérbe” bizonyos területeken. A képviselő természetesen ezt cáfolta – de erről több a folytatásban!

Nyugdíj-vásárlóérték és a 2018-as prémium

Font a médiaesemény első felében 2010-ig kanyarodott vissza, felidézve Orbán Viktor miniszterelnök azon ígéretét, miszerint a kormány letette a voksát amellett, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, amelyet évente legalább az infláció mértékével emelni fog. Számszerűsítve elhangzott, hogy hazánkban hat év alatt 23,1 százalékos volt a tárgyalt hat év során a nyugdíjemelés, míg az infláció mindössze 13,6, vagyis 9,5 százalékos reálnyugdíj-növekedés történt.

fonts1_450
 

Ekkor tért rá Font, hogy a főbb számokkal már elfogadott 2018-as költségvetés szerint három százalékos nyugdíjemelés történik jövőre, valamint egy most bevezetendő, 32 milliárd forintos pénzügyi alap is elkülönítésre került ebben a büdzsében, ami az úgynevezett nyugdíjprémium. Ennek 2018-as kifizetését egyetlen dologtól tette függővé a kormány, nevezetesen a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés és a tervezett hiány megtartásától (utóbbit eddig minden évben nemhogy megtartotta, hanem az unió által követeltnél jóval alacsonyabbra vitte a kormány), mondta Font. Emellett a honatya emlékeztetett arra is, hogy a rezsi- és élelmiszer-áfa folyamatos csökkentésére irányuló intézkedések ugyancsak kézzelfogható megtakarításokat eredményeznek a nyugdíjasok számára, illetve azon szemlélet meghonosítása is, miszerint nem a magas árfekvés, hanem az ideális hatóanyag-összetétel és a gazdaságosság kombinációja az útmutató a gyógyszerajánlások során.

– Nem lehet tehát azt mondani, hogy a nyugdíjasok perifériára szorulnak a kormány szemében! Valljuk, hogy a munka világába kell behozni a legtöbb embert, de azokról sem szabad megfeledkeznünk, akik már túl vannak ezen. Mi több, a tavaszi törvénykezés eredményeképp lehetővé tettük azt is számukra, hogy ha akarnak, nyugdíjas foglalkoztatási szövetkezeteken keresztül, aki még energiát érez magában és a nyugdíja mellett további bevételre szeretne szert tenni, nagyon kedvező adózási- és társadalombiztosítási rendszer által élhet a munkavállalás lehetőségével – zárta a gondolatmenetet a képviselő.


Kalocsa és a TOP I. – Az ipari parki fejlesztés

A tájékoztatón felmerült kérdésre, miszerint a városházi üléseken többször érezhető volt a Kalocsa részére kínált segítő jobb hiányára tett utalás, Font tartalmasan válaszolt, mondván, hallott róla ő is, hogy történnek rá negatív értelemben hivatkozások, azt is sejttetni engedve, hogy politikai mozgatórugója lehet egyes folyamatoknak. Ez a kérdéskör éppen az előző napon, rendkívüli ülésen tárgyalt Területi Operatív Programra „lefelezve” benyújtott majdani óvodaépítés kapcsán került terítékre, amely, mint arról külön írásban értekezünk, igen ellentétes érzelmeket váltott ki a testület több tagjából is.

– Tisztázzuk, hogy Bács-Kiskun megyében Kalocsa egy tűrhető pozícióban indult és még van esély rá, hogy ezt megtartsa a lakosságszám arányában elnyerhető fejlesztési pénz összegét tekintve. Több nagy beruházásra jelentkezett a város, most az óvodára vonatkozóan jött kérdés, de hogy eggyel visszalépünk, az egyik ilyen az ipari parki fejlesztés, amelyen mintegy 800 millió forintos pályázati részt igényelt Kalocsa, amelyet minden illetékes szerv támogatott, így rövidesen a városvezetés is meg kell, hogy kapja erről a hivatalos támogató döntést – idézte fel Font a köznyelvben „Parkgondozó Kft. költöztetéseként” emlegetett projektre utalva.

– Miniszteri fejlesztési biztosként követve az eseményeket én felelősséggel nyilatkoztam korábban arról, hogy Kalocsa jó eséllyel kap majd támogatást erre a projektre, polgármester úr pedig arra utalóan tesz célzásokat, hogy én csak beszélek, de látszatja nincsen! Ezzel az egész kérdéssel az a legnagyobb probléma, hogy arról nem tájékoztatott polgármester úr, hogy olyan területre jelölték ki ezt a fejlesztést, amely nem száz százalékban az önkormányzaté. Elkezdődött tehát egy háttér-egyeztetés sorozat, amiről semmit nem tudtam, hiszen nem vontak be, hogy hogyan lehetne kiváltani az önkormányzatnak kellő területet, vagy elcserélni az államtól azt.

Mivel két körön nem egyezett bele az állami szerv, hogy csereingatlanért az önkormányzat rendelkezésére bocsássa a kért területet, polgármester úr felkeresett, hogy segítsek, mert baj van – idézi fel az eseményeket. – Megjegyzem, ez másfél hónapja történt, és átnézve az eddig történteket, azt mondhatom, hogy a másfél év nyűglődésének a fényében már tényleg baj van. Információim szerint ugyanis ebben a stádiumban már csak a kormány dönthet arról, hogy az államigazgatási szerv véleményét felülírja, vagy sem. Ennek még előtte vagyunk, és nyilvánvalóan a kormány döntéséről senki nem nyilatkozhat előre. Mivel viszont politikai háttérbe szorítást és más egyéb sugallatot is érzek időnként polgármester úr megnyilatkozásaiban, tisztáznám az álláspontom – folytatta. – 2014-ben, a választások eredményét tudomásul vettük, ahogyan azt is, hogy nem a Fidesz-KDNP vezeti a várost. Többen megkérdezték tőlem, hogy miképp fogok majd így viszonyulni a városhoz? Azt mondtam, és ezt a mai napig tartom, hogy a város lakóit, az itt lévő vállalkozókat és a város jövőbeni fejlődését azzal nem lehet sújtani, hogy egyszerűen fogalmazva én ott teszek keresztbe, ahol tudok. Eljön majd az idő, amikor ismét megmérettetnek a politikai pártok Kalocsán, és a jelenlegi vezetés miatt nem lehet egy fontos beruházás hátráltatásával sújtani a várost! Tehát, amikor az ipari park-projektről kérdeznek, azt mondtam, hogy teljes gőzzel támogatom, bár ez az ügylet még el is bukhat, ha a kormány nem járul hozzá ahhoz, hogy nem készpénzért, hanem csereingatlanért bocsássa a területet az önkormányzat rendelkezésére.


Kalocsa és a TOP II. – Az óvodaépítés

– Az óvodaprojekt kapcsán elmondhatom, mivel most felmerült, hogy harmadik ütemben lenne Kalocsa visszasorolva és hasonlók, a Bács-Kiskun megyei polgármesterek, így Bálint József és a testület is, nagyon jól tudták, hogy több ütemben jelennek majd meg a pályázati kiírások és fogják várni azok befogadását, hogy legyen idő döntést hozni, ne torlódjanak a beadványok – reflektált a képviselő. – Az ipari parkos pályázatot első körben adhatta be Kalocsa, nem igaz tehát, hogy az óvodaprojekt szándékosan lett volna „hátrébb sorolva”! Dunapataj például a Szelidi-tó fejlesztésére, Solt városa a Zöld város projektre tudja szintén csak most benyújtani a pályázatát. Nincs tehát szó hátrébbsorolásról, és a vitatott összegszerűség is tudott volt, nevezetesen, hogy 400 millió forintnál nagyobb, vissza nem térítendő támogatásra senki nem pályázhat majd. A Kalocsával párhuzamba állított Kiskőrös, ahol szintén nem fedezi a pályázható összeg a teljes beruházást, szintén tudta ezt. Ők 180 fős óvodát terveznek, és mivel tisztában voltak vele, hogy nem lesz elég a TOP-támogatásuk, sem a saját erejük, hitelfelvételt kezdeményeztek, amely viszont kormányengedélyhez kötött, nehogy megismétlődjön az önkormányzatok eladósodása, amelyet konszolidált a kormány. Ez egy féléves folyamat, ezért ők már tavasszal beadták a hitelkérelmet, amit az állam rövidesen elbírál, vagy már el is bírált. Így sikerül nekik a 180 fős óvodát megvalósítani, tehát félremagyarázott indokok sorát hallottam vissza, azt sugallva, hogy ez politikai bosszú lehet – vázolta Font, hogy oldották meg a hasonlóan nehéz helyzetet a szomszédok. – Nem volt olyan alkalom, amiben, ha polgármester úr kérte volna, ne beszéltünk volna őszintén, de azzal nem tudok mit kezdeni, mint az ipari parki projektnél, hogy két elutasítás után felkér, hogy csináljak valamit. Az óvodára visszatérve, Soltvadkert 2014 októberében adott át egy 95 fős óvodát, ami nemcsak, hogy az akkori és a jelenleg is érvényes szabályozásnak meg kellett felelnie, hanem még az evangélikus egyház igényeit, egy külön feltételrendszer szerint is ki kellett elégíteni. Ezzel együtt mintegy 250 millió forintból épült fel ott az óvoda. Én nem tudom, hogy a nem egészen három év alatt hányszoros szorzóval kell itt számolnunk, mert Kalocsán már nem ötven, hanem száz százalékos szorzókat kell figyelembe venni, ha jól értem, hogy most 400 millió forintért a 75 fős óvoda mellett döntött az önkormányzat – furcsállta az elfogadott testületi határozatot Font, majd megköszönte a jelenlévők figyelmét.Kalocsai hírek

Az Érsekkertben elültették a Férfi Felelősség Fáját

Különleges és formabontó esemény volt a paprikafesztiválon, a Férfiak Klubja kezdeményezésére egy...

Töretlen az ANDA kalocsai egységének fejlődése

Szeptember 8-án, szombaton szélesre tárt kapuk, messziről terjengő lángosillat, a hatalmas udvar...

Kalocsa, a katonaváros

A 170 éves magyar honvédség és a 35 éve megalakult és 1991-ig működő „MN Gépesített Lövész,...

A modern szemészeti vizsgálat elengedhetetlen eszköze Kalocsán

A cím kicsit sem túlzó, valóban egy olyan gép került a közelmúltban a kalocsai Baksa Optikába, ami...

Országos versenyen debütáltak a kalocsai sárkányhajósok

A kalocsai Sárkányhajó Kupának már hagyománya van, hiszen a 2010-ben útjára indított rendezvény mára...

Visszatérő gondok a roma önkormányzat lakossági fórumán

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 6-án lakossági fórumot rendezett a szervezet...

Rejtett dimenziók

Rejtett dimenziók címmel nyílt meg szeptember 7-én a Schöffer Gyűjteményben Turcsán Miklós...

Tárlatmegnyitó és időutazás

Nem is hinné az ember, hogy egy kiállítás ünnepélyes megnyitója váratlan meglepetéssel is tud...

Nem „vízálló” a sportcsarnokunk

Néhány éve újították fel a sportcsarnok tetőszerkezetét. A legutóbbi testületi ülésen Szabó Balázs...

XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál

Gazdag programsorral két napon át ünnepelte Kalocsa a környék "piros aranyár", a paprikát. A pénteki...

A tájkép is portré…

… hiszen az a természet arca – mondta Kőrösi Tamás, akinek nyolcadik alkalommal nyílt...

A Tarr Kft. kapta idén a Kalocsai Kultúra Mecénása-díjat

Augusztus 20-án, a délutáni ünnepségen a kenyérszentelés előtt került sor a Kalocsai Kultúra...

Kalocsai motorosok főzték a birkát Kúlán

Hétvégén tartotta a kúlai magyar Népkör nagyrendezvényét, a Hagyományőrző Napokat, ennek keretében a...

„Ha nincs Mohács, nincs Trianon”

A mohácsi csata 492. évfordulóján tartott koszorúzást a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, a...

Kevés minőségi búza termett

Javában folynak az őszeleji mezőgazdasági munkálatok, amelyek – mint megtudtuk – voltak...

Nagytakarítás a nagymedencében

Augusztus 28-tól szeptember 12-ig nélkülözni kényszerülünk Kalocsán a „felfrissülés...

A csalók nem adják fel!

Tucatszám érkezik bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, miszerint csalók küldenek a NAV...

Második Családi Csajda-nap

A Kalocsai Gerillakertészek (hivatalos nevükön Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és...

Partneri kapcsolatok fejlesztésére 65 millió

Kalocsa és testvérvárosa, Kúla pályázatot nyújtott be az Interreg-IPA, határmenti együttműködés...

Bokrétás néptáncosok ókori harci díszben

Augusztus 17-én a vártnál is különlegesebb előadással tért vissza Kalocsára a Nemzeti Lovas Színház....

Sikert aratott a magyar gulyás Altinoban

Tavaly kötött testvérvárosi szerződést Kalocsa és az olaszországi Altino. Azóta rendszeresek a...

Dupla-főzőverseny pörköl oda a Paprikafesztiválnak

Épphogy lecsengett városunk egyik legnagyszabásúbb közösségi eseménye, már szerveződik (és...

Vendégünk volt a Magyar Állami Népi Együttes

Augusztus 24-én este az érsekkerti szabadtéri színpadon csodálhattuk meg a Magyar Állami Népi...

Mind ellenállóbb növényeken kísérleteznek

Kezdődik azoknak az új mintatöveknek a betakarítása, amelyeket a kalocsai paprikakutató (hivatalos...

Átkoztak, majd haraptak, karmoltak, táblákat dobáltak – Lezárult a nyomozás

A Kalocsai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát, négy személyt gyanúsítanak garázdasággal,...

Kenyérsütés – ahogy nagyanyáink csinálták

Elmúlt vasárnap már kora reggel sürgés-forgás kezdődött a Hagyományok Házánál: ide várták...

Kalocsa és Kúla közös pályázatot nyert

Szép mozzanata volt az idei városi augusztus 20-i ünnepségnek a kenyérszentelés előtt az...

Új vezérigazgató a Paksi Atomerőmű élén

Az atomerőmű mai munkavállalói fórumán Bártfai-Mager Andrea és Süli János miniszterek hangsúlyozták...

A kereszténység mellett tett hitvallás

Kúlai testvértelepülésünk delegációja, egyházi és állami vezetők, pártok és civil szervezetek...

Katusné: nagyon jól képzett a csapatom

Az önkormányzati képviselők, valamint a nevelőtestület legalább háromnegyedének támogatását elérve...

Kitüntetések augusztus 20-a alkalmából

Augusztus 20-án, a Városházán reggel fél 9-kor kezdődött ünnepi képviselő-testületi ülés keretében...

Megizzasztja az extrémalacsony Duna az utazási irodákat

Napok óta hallani országos híradásokban, hogy a Duna extrém alacsony vízállása hátráltatja a...

Táncos fesztiválnyár olasz és görög állomásokkal

Arról már olvashatott a Néplap hasábjain, hogy a kalocsai néptáncosok számára görögországi...

Bicikliút-javítás és ovis sportpark átadása folyamatban

A nyári kánikulában és a „mindenki szabadságon van” hetek kellős közepén kerestük fel a...

Kalocsai alkotótábor volt, van, és már biztos, hogy lesz is!

Vasárnap délelőtt hatalmas élményben lehetett része annak, aki előbb érkezett az eredetileg fél...

Fokozódó veszély az utak mentén

A július vége-augusztus eleje az év azon időszaka, amikor a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon...

VB-ezüstérmes a Martin Gábor vezette horgászválogatott

Fantasztikus hajrával lett ezüstérmes az olaszországi Modena mellett megrendezett ifjúsági horgász...

Legyen körültekintő, mielőtt külföldön vállalna munkát!

Ebben segítséget nyújthat az EURES. Tájékoztatást adnak a biztonságos külföldi munkavállalással...

Kint felejtett ételt, allergiát és hőséget nyögünk, nyöghetünk

Alig néhány héttel az ősz érkezte előtt csak beköszöntött a klasszikus, forró napokat hozó nyár, és...

Beruházással ösztönöz a foglalkoztatási osztály

Fiatal vállalkozások is pályázhatnak az országosan többmilliárdos keretre – elsősorban olyan...

Kalocsa tényleg vár!

Kalocsa Téged vár! Ezzel a címmel jelentetett meg a hetekben átfogó turisztikai kiadványt a város...

Másodszor is családi nap a Csajdán!

Tavaly nyáron kezdődött. A Kalocsai Szabadidő, Vízi-sport és Környezetvédő Egyesület (KAGESZ)...

Megszólalt az égi sípszó

Július 26-án, délelőtt érkezett a fájdalmas hír. Kalocsán, a kórházban méltósággal viselt...

Több személynek, több alkalommal

A kalocsai rendőrök őrizetbe vettek egy 56 éves helyi férfit.

Kiépítik a fénysorompót a Paksi közi vasúti átjárónál

Egy sok ember által kért és több tárgyaláson át húzódó ügy végére kerülhet pont hamarosan. A Paksi...

Az iparkamara is CSAK pontot nyitott

Korábban a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárban nyílt Családi és KarrierPONT (CSAK), majd múlt...

Ismét megünnepelték a roma kultúrát

Augusztus 3-án rendezte meg a Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) a IV. Kalocsai Roma...

Istvánosok Finnországban

A finnországi Kalajoki városába repült két hétre a Kalocsai Szent István Gimnázium két diákja,...

Emlékezés a porajmosra

Augusztus 2-án, csütörtök este emlékeztek meg a roma holokauszt áldozataira és elszenvedőire a...

Lakossági panaszok, kontra külső-belső gondok a Parkgondozónál

Vannak a városban területek, amire ráférne egy kiadós fűnyírás. Az érsekkerti fák közül néhányról...

Szeliden jótékonykodott a „magyar Forrest Gump”

Szombaton 680 kígyókerülő szelte a kilométereket a VIII. Szelidi-tó Futáson. A rajthoz álló...

Töretlen az érdeklődés a Paks II. utazó kiállítás iránt

Továbbra is jelentős érdeklődés övezi a Paks II. Atomerőmű Zrt. interaktív kamionját. Most véget ért...

Állami támogatásként jár a tüzelő

A nyáron megszületett a vonatkozó kormányhatározat, azóta pedig már igényelhető a 12 ezer forintos...

Százezreket hozott a Tesco versenye fúvószenekarunknak

Júniusban zárult a Tesco immár negyedik alkalommal útjára indított, helyi kezdeményezéseket támogató...

2020 utánra készülnek

A kalocsai városháza dísztermében múlt szerdán tartották a térségből meghívott szervezetek,...

Gripenekkel kísért szúnyoggyérítés

Szokatlanul nagy légiforgalom volt múlt héten csütörtökön Dunapataj, Ordas térségében. Először...

A Városházáról jelentjük

Pluszforrás a csónakházra, pótbefizetés tőkepótlásra, Utazás 2018. kiállítás, intézményvezetői...

Kovács Kitti a Miss Balaton döntőjében

Amint arról korábban lapunk is beszámolt, a kalocsai szőkeség júniusban feltűnt a Miss Balaton...

Hazahozzák Erdélyt

Az idén nyáron különleges lehetősége adódott a kalocsai Dunatáj Fotókörnek. Abásfalván, Erdélyben...

Család- és KarrierPONT várja a minden eddiginél fényesebb augusztustól

Bár az első híradások arról szóltak, hogy Családbarát Nő-köz-pont néven nyílik szolgáltató egység...

Elkezdődött táncosaink nemzetközi „feszitválszezonja”

Tengerparti üdülőfaluban kezdődött a nyári külföldi fellépéssorozat a kalocsai néptáncosok számára....

A nyár az orvos szemével

Valószínűleg a múltkori fagyasztott zöldség pánik hozta felszínre bennem a kíváncsiságot: vajon...

A legutóbbi testületi ülésen történt

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen napirendre került a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság 2018. évi...

I. Máltai piknik Hartán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kalocsai csoportjának szervezésében június 7-én első alkalommal...

Az egekbe szöktek a kalocsai lakásárak, és van még feljebb!

Míg egy évvel ezelőtt a kalocsai netes lakáspiacot böngészve a külvárosi parasztháztól a bürgerkerti...

Visszaélés az Összefogás Az Állatokért névvel?

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi zajlik a háttérben, csak a végkifejletek kézzel foghatók. A...

Romsics Imre a szülőföld szolgálatában

Július elején rendezte meg Győrött a Honismereti Szövetség negyvenhatodik egyhetes seregszemléjét,...

Süli János: Az új blokkok határidőre elkészülnek

Az új atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek...

Az esetek száma nőtt, de biztonságban vagyunk

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen napirendre került a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóság 2018. évi...

Tízmilliós viharkár, csak a paprikaüzemben

Annak ellenére, hogy Kalocsán komoly károkat okozott a közterületi faállományban a két hete történt...

Keressük a megoldást!

Kalocsa érseki város tele szebbnél szebb látnivalóval. Csalogatjuk a turistákat, a magyar és...

Alapítványi támogatás hat diáknak

Tavaly alapítottak díjat azoknak a tanulóknak, akik teljesítményükkel, sport- és tanulmányi...

Művész-katonák, katona-művészek

Ezzel a címmel nyílt meg a Városi Galéria legújabb tárlata, amely a Honvédelmi Minisztérium...

Új technikák a nyári alkotótáborban

Idén még kifejezetten csak a fazekasságra koncentráltak Kovács Lászlóék a Fazekas Alkotóházban múlt...

Gombolyag főszereplő a filmfesztiválon

A Szakmár melletti kis szállás elválaszthatatlanul összefonódott egy nemzetközi rendezvénnyel,...

Őstermelői igazolványról, termesztésről, ellenőrzésről szólt a fáma

Július 4-én, szerdán 10 órától a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Kecskemét Járási Hivatal...

Zöldséges dili-dominó

Akár barkochbázhatnánk is – ennivaló, de lehet, hogy mégsem; halomra dől, de nem dominó, mi...

Vörös Márta: tarthatók az idei térrekonstrukciós tervek

Mint arról korábbi, lapunknak adott interjújában néhány hónappal ezelőtt Vörös Márta, a...

Istvánosok kalandjai a Szigetközben

A Kalocsai Szent István Gimnázium az idén is megszervezte a már évtizedes hagyományoknak örvendő...

A kárelhárító működött, de tehetetlen volt

Országos és helyi híradásokban is visszaköszönt, hogy a június elején jött, déli szomszédjainál...

Elismerések a Magyar Egészségügy Napján

Idén 200 éve született Semmelweis Ignác, a 2018-as esztendőt nemzetközi Semmelweis emlékévvé is...

Máltai segítséggel kirándult az ÉNO

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kalocsai Csoportja június 12-én Bikalon járt az Értelmi...

Egy lélegzetvétel a menhelyeseknek

A kalocsai kutyamenhelyet működtető Összefogás az Állatokért Közhasznú Alapítvány újra gyűjtést...

Ünnepi állománygyűlés Kalocsán

Ünnepélyes keretek között iktatták be a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság új parancsnokát, és...

Aszály után esőt nyöghetnek a gazdák

Több mint 20 ezer hektáron folytnak, folytak, illetve fognak majd elkezdődni a betakarítási...

Végigsöpört a vihar a városon

Orkán erejű szél volt az előhírnök, majd hamarosan megérkezett az özönvíz-szerű eső is múlt pénteken...

Állandó kiállítás nyílt Prokop Péter festményeiből Kalocsán

Prokop Péter pap, festőművész képeiből nyílt állandó kiállítás június 29-én Kalocsán az Astriceum...

Sallainé Kővágó Rózsával Vernétől Hawkinsig

Az idén hetedik alkalommal csatlakozott Kalocsa, azon belül is a Tomori Pál Városi Könyvtár az...

Kalocsa és környéke közép- és általános iskoláinak kitűnő és jeles tanulói a 2017-2018-as tanévben

Középiskolák: Kalocsai Szent István Gimnázium Kitűnő tanulók: 9.B Bán István Bence, Kenyeres...

Kincsek az enyészet határáról

Ki tudja, mi lett volna az egykori jezsuita rendfőnököt ábrázoló hatalmas festménnyel, ha negyed...

Kalocsai Gerillakertészek a könyvtárban

A VII. Kalocsai Ünnepi Könyvhét nyitónapja június 5-ére, a Környezetvédelmi világnapra esett, ez...

Antunovity János emléknap Kalocsán

Kerek jubileum jegyében ünnepelt ebben az esztendőben Kalocsán a Bács megyében élő horvát kisebbség....

Megszűnik a szolgáltató állatorvosi ügyelet

Lapunk közérdekű rovatában két évtizede megszokhatták olvasóink, hogy sok más közérdekű információ,...

Kiváló tanulók és felkészítő tanáraik jutalmazása

A Szent István Gimnázium zsúfolásig telt dísztermében június 14-én, csütörtökön délután került sor a...

A tárlat nem repült el a Kék Madárral!

A XXVI. Kék Madár Fesztivál – mint mindig – egy kiállítással kezdődött. A Somogyi Ferenc...

Alámosta a víz a forgalmas kereszteződést

Amint azt múlt héten megírtuk: emberemlékezet óta nem szenvedett csőtörés miatt akkora veszteséget a...

A Google is a kamara vendége volt

A múlt hét második felében és e héten zajlott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara...

Könyvbemutató Kiss Gy. Csabával

Június 11-én, hétfőn 17 órától zajlott a VII. Kalocsai Ünnepi Könyvhét zárórendezvénye a Kalocsai...

Együtt ünnepelték a pedagógusokat

Az oktatás az utóbbi években több részterületre és fenntartóra osztódott, így a korábbi, városi...

Személyi változások és nyári üzemmód óvodákban, bölcsődében

Az idén Kunszt-díjassá vált Benke Mónikával, a Kunszt utcai Tagóvoda vezetőjével készült...

Szeliden, az ILCO-val

Kevesen vannak, akik nem tudják – többé-kevésbé érintetten –, mekkora rémület egy súlyos...

Eperföldi jótékonysági bál

2018. április 21-én immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Kalocsai Eperföldi...

Július elsején indul az Online Számla rendszer

2018. július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla...

Kerékpárost gázoltak a Mátyás király utcán

A Tóth Mike utca és a Simonyi Jenő utca találkozásánál, az ott húzódó kerékpárútnál történt a...

Jubilált a művészklub!

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klubban június 8-án a századik előadó estre várták az érdeklődőket...

Multifunkciós rendezvénycsarnokot terveztetnek

Bár az elkövetkező jó néhány hónapban – talán évben is – még biztosan a mostani helyén...

Színes programokkal várták az érdeklődőket

Idén június 5-11. között rendezték a Kalocsai Ünnepi Könyvhetet, immár hetedik alkalommal. A...

150 köbméter víz tűnt el óránként

A Kalocsa alatti vízvezeték-hálózat híresen rossz állapotban van, de akkora veszteséget már régen,...

Bűzzel és vízhiánnyal átszőtt mindennapjaink

Most bosszulja meg magát a sokévig elodázott vízdíj-áremelés, amiből fejleszteni lehetett volna, és...

Sárkányhajóztak az iskolások

Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a VIII. Sárkányhajó Kupa, melyet a Bajai Vízisport Klub...

Atomtemetőben is jártak

Rendkívüli üléssel rendezte sorait a TEIT, májusban: új szerződéseket kötött és részt vett egy...

Éjszakai vircsaft, szemét-ügy és TÖOSZ-hírek

Bár külön írásokban értekeztünk a kalocsai képviselő-testület májusvégi ülésének fontosabb...

A rendőrszövetség a Dózsa udvarát lakta be

Az idén pont hatvanéves International Police Association (a továbbiakban: IPA) kalocsai szervezete...

Kalocsán ennyi volt a főiskola?

Soha olyan nyílt kommunikáció nem zajlott – pedig volt már párszor a város döntéshozói előtt...

Motoron gördült a milliós adomány

A német Eurobiker Charity motoros egyesület neve a helyi híradások követőinek talán nem cseng...

Ez az emberi kapcsolatokról szól

Talán ez volt a legfontosabb mondat, amelyet Lakatos Györgytől hallottam a XXVI. Kék Madár Fesztivál...

Dolgozó diákok

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak. Bejelentésükre,...

Alakul a majdani Kalocsai Képtár anyaga

Hagyományteremtő kezdeményezést indított útjára az önkormányzattal karöltve a Viski Károly Múzeum....

Sportolt a hivatal

Idén már 16. alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun megyei Közszolgálati Dolgozók Szabadidősport...

Erdélyi származású pedagógus tanított emlékezni

A trianoni békeszerződés 98. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján, az Asztrik téren mondott...

A korábbi ár másfélszereséért hirdeti ingatlanját a város

Mint emlékezetes, 2016 év elején szóltak arról a híradások, hogy a Gelato Italiano cég telket...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás