Üdvös nyugdíjprémium, problémás helyi ügyek

Font cáfolta, hogy „Kalocsa háttérbe lenne szorítva”

2017.11.23 12:00    |    -sist-  

Múlt kedden, kalocsai irodájában tartott két főbb témában tartalmas sajtótájékoztatót Font Sándor, körzetünk országgyűlési képviselője. Egyfelől a nyugdíjasok helyzetéről, a nyugdíj vásárlóértékének 2010 óta tartó folyamatos szinten tartásáról, sőt javításáról beszélt hosszasan, bevezetve a jövő évi kifizetéssel esedékes nyugdíjprémiumot a köztudatba. Ezután egy kevésbé derűs kérdéskört járt körbe, nevezetesen a közte és a kalocsai vezetés közötti kapcsolatot, amelyről úgy véli, sokszor sugallja dr. Bálint József polgármester, hogy a város „politikai okokból kerül háttérbe” bizonyos területeken. A képviselő természetesen ezt cáfolta – de erről több a folytatásban!

Nyugdíj-vásárlóérték és a 2018-as prémium

Font a médiaesemény első felében 2010-ig kanyarodott vissza, felidézve Orbán Viktor miniszterelnök azon ígéretét, miszerint a kormány letette a voksát amellett, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, amelyet évente legalább az infláció mértékével emelni fog. Számszerűsítve elhangzott, hogy hazánkban hat év alatt 23,1 százalékos volt a tárgyalt hat év során a nyugdíjemelés, míg az infláció mindössze 13,6, vagyis 9,5 százalékos reálnyugdíj-növekedés történt.

fonts1_450
 

Ekkor tért rá Font, hogy a főbb számokkal már elfogadott 2018-as költségvetés szerint három százalékos nyugdíjemelés történik jövőre, valamint egy most bevezetendő, 32 milliárd forintos pénzügyi alap is elkülönítésre került ebben a büdzsében, ami az úgynevezett nyugdíjprémium. Ennek 2018-as kifizetését egyetlen dologtól tette függővé a kormány, nevezetesen a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés és a tervezett hiány megtartásától (utóbbit eddig minden évben nemhogy megtartotta, hanem az unió által követeltnél jóval alacsonyabbra vitte a kormány), mondta Font. Emellett a honatya emlékeztetett arra is, hogy a rezsi- és élelmiszer-áfa folyamatos csökkentésére irányuló intézkedések ugyancsak kézzelfogható megtakarításokat eredményeznek a nyugdíjasok számára, illetve azon szemlélet meghonosítása is, miszerint nem a magas árfekvés, hanem az ideális hatóanyag-összetétel és a gazdaságosság kombinációja az útmutató a gyógyszerajánlások során.

– Nem lehet tehát azt mondani, hogy a nyugdíjasok perifériára szorulnak a kormány szemében! Valljuk, hogy a munka világába kell behozni a legtöbb embert, de azokról sem szabad megfeledkeznünk, akik már túl vannak ezen. Mi több, a tavaszi törvénykezés eredményeképp lehetővé tettük azt is számukra, hogy ha akarnak, nyugdíjas foglalkoztatási szövetkezeteken keresztül, aki még energiát érez magában és a nyugdíja mellett további bevételre szeretne szert tenni, nagyon kedvező adózási- és társadalombiztosítási rendszer által élhet a munkavállalás lehetőségével – zárta a gondolatmenetet a képviselő.


Kalocsa és a TOP I. – Az ipari parki fejlesztés

A tájékoztatón felmerült kérdésre, miszerint a városházi üléseken többször érezhető volt a Kalocsa részére kínált segítő jobb hiányára tett utalás, Font tartalmasan válaszolt, mondván, hallott róla ő is, hogy történnek rá negatív értelemben hivatkozások, azt is sejttetni engedve, hogy politikai mozgatórugója lehet egyes folyamatoknak. Ez a kérdéskör éppen az előző napon, rendkívüli ülésen tárgyalt Területi Operatív Programra „lefelezve” benyújtott majdani óvodaépítés kapcsán került terítékre, amely, mint arról külön írásban értekezünk, igen ellentétes érzelmeket váltott ki a testület több tagjából is.

– Tisztázzuk, hogy Bács-Kiskun megyében Kalocsa egy tűrhető pozícióban indult és még van esély rá, hogy ezt megtartsa a lakosságszám arányában elnyerhető fejlesztési pénz összegét tekintve. Több nagy beruházásra jelentkezett a város, most az óvodára vonatkozóan jött kérdés, de hogy eggyel visszalépünk, az egyik ilyen az ipari parki fejlesztés, amelyen mintegy 800 millió forintos pályázati részt igényelt Kalocsa, amelyet minden illetékes szerv támogatott, így rövidesen a városvezetés is meg kell, hogy kapja erről a hivatalos támogató döntést – idézte fel Font a köznyelvben „Parkgondozó Kft. költöztetéseként” emlegetett projektre utalva.

– Miniszteri fejlesztési biztosként követve az eseményeket én felelősséggel nyilatkoztam korábban arról, hogy Kalocsa jó eséllyel kap majd támogatást erre a projektre, polgármester úr pedig arra utalóan tesz célzásokat, hogy én csak beszélek, de látszatja nincsen! Ezzel az egész kérdéssel az a legnagyobb probléma, hogy arról nem tájékoztatott polgármester úr, hogy olyan területre jelölték ki ezt a fejlesztést, amely nem száz százalékban az önkormányzaté. Elkezdődött tehát egy háttér-egyeztetés sorozat, amiről semmit nem tudtam, hiszen nem vontak be, hogy hogyan lehetne kiváltani az önkormányzatnak kellő területet, vagy elcserélni az államtól azt.

Mivel két körön nem egyezett bele az állami szerv, hogy csereingatlanért az önkormányzat rendelkezésére bocsássa a kért területet, polgármester úr felkeresett, hogy segítsek, mert baj van – idézi fel az eseményeket. – Megjegyzem, ez másfél hónapja történt, és átnézve az eddig történteket, azt mondhatom, hogy a másfél év nyűglődésének a fényében már tényleg baj van. Információim szerint ugyanis ebben a stádiumban már csak a kormány dönthet arról, hogy az államigazgatási szerv véleményét felülírja, vagy sem. Ennek még előtte vagyunk, és nyilvánvalóan a kormány döntéséről senki nem nyilatkozhat előre. Mivel viszont politikai háttérbe szorítást és más egyéb sugallatot is érzek időnként polgármester úr megnyilatkozásaiban, tisztáznám az álláspontom – folytatta. – 2014-ben, a választások eredményét tudomásul vettük, ahogyan azt is, hogy nem a Fidesz-KDNP vezeti a várost. Többen megkérdezték tőlem, hogy miképp fogok majd így viszonyulni a városhoz? Azt mondtam, és ezt a mai napig tartom, hogy a város lakóit, az itt lévő vállalkozókat és a város jövőbeni fejlődését azzal nem lehet sújtani, hogy egyszerűen fogalmazva én ott teszek keresztbe, ahol tudok. Eljön majd az idő, amikor ismét megmérettetnek a politikai pártok Kalocsán, és a jelenlegi vezetés miatt nem lehet egy fontos beruházás hátráltatásával sújtani a várost! Tehát, amikor az ipari park-projektről kérdeznek, azt mondtam, hogy teljes gőzzel támogatom, bár ez az ügylet még el is bukhat, ha a kormány nem járul hozzá ahhoz, hogy nem készpénzért, hanem csereingatlanért bocsássa a területet az önkormányzat rendelkezésére.


Kalocsa és a TOP II. – Az óvodaépítés

– Az óvodaprojekt kapcsán elmondhatom, mivel most felmerült, hogy harmadik ütemben lenne Kalocsa visszasorolva és hasonlók, a Bács-Kiskun megyei polgármesterek, így Bálint József és a testület is, nagyon jól tudták, hogy több ütemben jelennek majd meg a pályázati kiírások és fogják várni azok befogadását, hogy legyen idő döntést hozni, ne torlódjanak a beadványok – reflektált a képviselő. – Az ipari parkos pályázatot első körben adhatta be Kalocsa, nem igaz tehát, hogy az óvodaprojekt szándékosan lett volna „hátrébb sorolva”! Dunapataj például a Szelidi-tó fejlesztésére, Solt városa a Zöld város projektre tudja szintén csak most benyújtani a pályázatát. Nincs tehát szó hátrébbsorolásról, és a vitatott összegszerűség is tudott volt, nevezetesen, hogy 400 millió forintnál nagyobb, vissza nem térítendő támogatásra senki nem pályázhat majd. A Kalocsával párhuzamba állított Kiskőrös, ahol szintén nem fedezi a pályázható összeg a teljes beruházást, szintén tudta ezt. Ők 180 fős óvodát terveznek, és mivel tisztában voltak vele, hogy nem lesz elég a TOP-támogatásuk, sem a saját erejük, hitelfelvételt kezdeményeztek, amely viszont kormányengedélyhez kötött, nehogy megismétlődjön az önkormányzatok eladósodása, amelyet konszolidált a kormány. Ez egy féléves folyamat, ezért ők már tavasszal beadták a hitelkérelmet, amit az állam rövidesen elbírál, vagy már el is bírált. Így sikerül nekik a 180 fős óvodát megvalósítani, tehát félremagyarázott indokok sorát hallottam vissza, azt sugallva, hogy ez politikai bosszú lehet – vázolta Font, hogy oldották meg a hasonlóan nehéz helyzetet a szomszédok. – Nem volt olyan alkalom, amiben, ha polgármester úr kérte volna, ne beszéltünk volna őszintén, de azzal nem tudok mit kezdeni, mint az ipari parki projektnél, hogy két elutasítás után felkér, hogy csináljak valamit. Az óvodára visszatérve, Soltvadkert 2014 októberében adott át egy 95 fős óvodát, ami nemcsak, hogy az akkori és a jelenleg is érvényes szabályozásnak meg kellett felelnie, hanem még az evangélikus egyház igényeit, egy külön feltételrendszer szerint is ki kellett elégíteni. Ezzel együtt mintegy 250 millió forintból épült fel ott az óvoda. Én nem tudom, hogy a nem egészen három év alatt hányszoros szorzóval kell itt számolnunk, mert Kalocsán már nem ötven, hanem száz százalékos szorzókat kell figyelembe venni, ha jól értem, hogy most 400 millió forintért a 75 fős óvoda mellett döntött az önkormányzat – furcsállta az elfogadott testületi határozatot Font, majd megköszönte a jelenlévők figyelmét.Kalocsai hírek

Segítenek, hogy ne legyen bírság

Kötelezően kell új, városképet védő rendeletet alkotnia Kalocsa Város Önkormányzatának, október...

Kálvin útján – avagy a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub tagjai Erdélyben

Erdélyben, az idén XIV. alkalommal nyitotta meg kapuit a Mezőbergenyei alkotótábor. Ezen az...

Különdíjat ért „A pihenő”

A Bonyhádon meghirdetett „Tarka”, országos fotópályázatra 41 alkotó 341 db képpel...

Családi program volt a Csajdakertben

Több alkalommal látogatta meg az elmúlt hetekben a Csajdakertet civil kezdeményezésre néhány lelkes...

Heidegger dédunokája Kalocsán

Nils Montrelay néhány napra Kalocsára látogatott, mielőtt megkezdte volna augusztus végével induló...

Iskolakezdés: a szeptember első napjai a legveszélyesebbek

A gyermekek számára szeptemberrel véget ért a gondtalan nyár és elkezdődik az iskola, az óvoda. Az...

Moldova György könyvének bemutatója Kalocsán

Ez év januárjában adtunk hírt arról, hogy a kényes témák feldolgozásáról ismert Moldova György a...

Ötvenéves érettségi találkozó

Izgatottan gyülekeztek az alma mater előtt – melynek nevében az eltelt évtizedek alatt csak...

Hamarosan kezdődik az új színházi évad!

A 2017-2018-as színházi évad előadásairól a szervező Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár...

Nem önkormányzati vagyon és önkormányzati pénz?

Miután augusztus 30-i ülésén a kalocsai képviselők döntöttek a Menza Kft. megszüntetéséről,...

Kitüntették a tízezer műtétes orvost

Dr. Halasy Kálmán beszéde meglepetés volt az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett díjátadón,...

„Összefogva, egymást támogatva tegyük a dolgunkat”

A mohácsi csata évfordulóján, a néhai kalocsai érsek és hadvezér, Tomori Pál belvárosi szobránál...

Kimondták: megszüntetik a Menza Kft.-t

A múlt szerdai kalocsai képviselő-testületi ülésnek az előzetesen kiküldött, tárgyalandó napirendi...

Rém jót futottak

Amikor szembetalálkoztam a Kossuth Lajos utcai futó-kerékpározó csapattal, majdnem leestem a...

Nincs több haltelepítés

A 2017-es esztendő utolsó haltelepítésével is végzett a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület, amely...

Egy újabb állomás, CD lemezre írva

A Kalocsai Fúvószenekari Egyesület – a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény...

Dr. Márkus Ferenc utca lesz

A kalocsai önkormányzat a néhai paprikakutatóról szeretné elnevezni a malomépület mellett, a...

Egy óra alatt elfogták a gyógyszertolvajt

A Kalocsai Rendőrkapitányság 2017. augusztus 28-án 16 óra 10 perckor lopás vétség elkövetésének...

Ingyenes felnőttoktatás a Dózsában

Tavaly siker volt, így idén ősszel újra indítja ingyenes képzését a Dózsa Kalocsán. Ez...

Szép, egységes úthálózat épül a temetőben

Sajnos a Béke utcai kalocsai köztemető a város egyik gyalogosan, biciklivel és még autóval is sokat...

Nemzetközi győzelem egy pici lány nagy kacajával

A Magyar Fotóművész Világszövetség minden évben kiír egy pályázatot magyar ajkú fotósai számára. Így...

Kalocsai a kivitelező cég

Múlt héten a munkaterület átadásával megkezdődött a Bem apó utcai tagóvoda energetikai...

Kerékpárral a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél és a sétálóutcában

Heti írásában Rideg Gábor, a bizottság tagja és a Kalocsai Rendőrkapitányság Közlekedés-rendészeti...

Egyszerű, gyors és pontos látásvizsgálat a Vicai Optikában az új Hoya EyeGenius rendszerével

A Vicai Optika mindig is az innováció éllovasa volt, attól a szándéktól vezérelve, hogy ügyfeleinek...

Újra együtt volt a régi csapat!

Az éves terveknek megfelelően, augusztus 26-án újra találkozott a 24. hke. BKE tagsága. 1950-ben...

Istvános kenutábor a Tisza-tónál

Az idei nyáron is lehetőségünk adódott 19 fős létszámmal részt venni a Kalocsai Szent István...

Bokrétásaink Montenegróban

Augusztus elején Montenegróban járt egy nemzetközi gyermek- és ifjúsági néptáncfesztiválon egyedüli...

Megyei kitüntetést kaptak

Az államalapítás ünnepe előtti utolsó olyan hétköznappal élve, amikor meg tudta tartani,...

Font cáfolta, hogy „Kalocsa háttérbe lenne szorítva”

Múlt kedden, kalocsai irodájában tartott két főbb témában tartalmas sajtótájékoztatót Font Sándor,...

Az életmentő passzív biztonsági eszközök

A járművekben alapvetően kétféle biztonsági rendszer védi a test épségünket, ezek az aktív és a...

Reggeltől estig futott

Török Tibor – sokan így ismerik: Töce – a Kalocsai Sárközt a tavalyi év minden egyes...

Kalocsa városért tett munkájukért tizenegyen kaptak elismerést

Augusztus 20-án a Városháza dísztermében tizenegy, a város fejlődésében kiemelkedő szerepet vállalt...

Háromszor tört be ugyanoda a kalocsai nő

A Kalocsai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 2017. augusztus 15-én 9 óra 20 perckor lopás vétség...

Egy 87 éves férfit raboltak ki

A kalocsai rendőrök 43 percen belül beazonosították és elfogták a gyanúsítottakat.

Ünnepi rendezvények

A IX. Szent István Napok című rendezvénysorozat keretében három napig tartó ünnepi...

„Következetes az óvodafejlesztési koncepció”

A múlt hétfői, rendkívüli képviselő-testületi ülésen, majd egy nappal később Font Sándor...

Feleakkora óvodát építenének, mint tervezték

Sok még a „ha” annak a bizonyos új óvodának a háza táján, amelyet a volt úttörő-ház...

Három hegedűst hallhatnak!

Mármint akkor, ha 25-én, pénteken, este 6 órakor leballagnak a Kalocsai Kortárs Művészeti Klubba. A...

Németh József: igyekszünk megbecsülni a paprikát, de…!

„A magyar háziasszony nem cseréli a magyar paprikát spanyolra”, olvasható egy 2012-ben...

Csaknem százan zongoráztak!

A Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos őszi seregszemléjén, a...

Felhőben az e-recept

Ebben a hónapban már kötelezően be kellett lépniük a háziorvosoknak és a gyógyszertáraknak is az...

Kihívták a tűzoltókat, kiürítették a kórtermet

A kórházi dolgozók, a katasztrófavédelem erői, illetve helyi középiskolások közös tűzvédelmi...

Áder János is eljön Szent Asztrik ünnepére

Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy november 12-re nagyszabású hálaadó szentmisét...

Hamarosan lehívják az orosz hitel első részletét

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio...

Kalocsa és a magyar szent korona

1. Koronázó kalocsai érsekek A korona használatának szokása Kr. e. I. évezredbe nyúlik vissza....

Volt bőr a képén az idős néni átverőjének

Egy hetven feletti asszonyt rövidített meg trükkös csaló, aki a kalocsai Széchenyi lakótelepen...

Újra összeültek a járás polgármesterei

Okosabban kihasznált pályázati keretekről, a Duna-hídhoz kötődő közutak felújításáról, valamint...

Nem adott elsőbbséget – elütötte a biciklist

Múlt héten szerdán 15 óra 50 perckor egy 65 éves homokmégyi lakos egy Mitsubishi Colttal haladt...

Fütyülős riasztó helyett óvatos vezetés

Augusztus közepén járva aktuálissá vált, tekintve, hogy Kalocsa térségében több, fokozottan...

Szőlőhegyi tábor

Az Origo Család- és Gyermekjóléti Központ szervezésében idén is egyhetes napközis tábort szerveztek...

„Az egyiknek épp azért tetszik, amiért a másiknak nem”

1945-ben született Császártöltésen. Kalocsán érettségizett, majd tanulmányait a szegedi...

Talán jövőre megvalósulhat a Miskei úti közvilágítás-fejlesztés

A Miskei úti lakóközösség részére szervezett „lokális” fórumon került elő a környék...

Jubileumi alkotótábor kérdőjelekkel

Augusztus 13-án, vasárnap délelőtt nyílt meg a Városi Galériában a XXV. Kalocsai Képzőművész...

Két keréken az egyirányú utcában

Mint azt múlt heti számunkban megírtuk, a kalocsai Városi Baleset-megelőzési Bizottság hétről hétre...

Tizennégy szupergép a tanműhelyben

Június elején számolhattunk be arról, hogy a kalocsai Dózsa György középiskola komoly anyagi...

A NAV levelet küld a tartozásról, túlfizetésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal október végéig mintegy egymillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt...

ОРЛЁНОК – tábor a Fekete-tenger mellett

Június 23. és július 13. között nekem és a Kalocsai Szent István Gimnázium néhány másik tanulójának:...

A hőségben megnégyszereződött a kórházba került betegek száma

Múlt héten csütörtök délután 17 órakor már harmadfokú volt a hőségriasztás, így amikor pokoli, kint...

Múltidéző tábor a múzeumban

A Viski Károly Múzeum idén egy új napközis táborral készült a nyári vakációra. A Múltidéző táborba...

Ezüst fokozatú kiváló fotóművész lett Bedi Gyula

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Táborozni vitték a roma gyerekeket

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat az EMMI pályázatán nyerte el egy balatoni tábor teljes...

Angolul és németül varázsolhattak az ifjú mágusok

Kalocsán a Kids Club gyermekek számára idegen nyelv játékos oktatására szakosodott iskolát és annak...

Mozgássérült gyermekeket vittek táborozni

A Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezete 15 fővel utazott Balatonfenyvesre július első felében,...

Kisinas tábor általános iskolásoknak

A Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai középiskolája, a „Dózsa” és a...

A Bátrak Útján: tartalékos század alakul Kalocsán

Egy új önkéntes tartalékos formát alakít ki a Magyar Honvédség (MH), amely járási alapokon működő,...

A kétéltű

Engert Péter amerikai fesztiválokra próbálja bejuttatni az ezüstérmes paralimpikon, Suba Róbert...

Kötetbe foglalt érseki gondolatok

Az elmúlt hétfőn az Astriceum Érseki Múzeumban mutatta be a sajtó számára „Asztrik érsek...

Fekete Antal marad a Dózsa igazgatója

A pedagógus tavaly külsős és egyedüli pályázóként indult a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Túlterhelt a kórházi labor

Ebben a formában egyelőre csak elméleti szinten lehetséges, de valamelyest lehetne tehermentesíteni...

Lemondtak a pályázat megvalósításáról

A városi önkormányzat tavaly novemberben hozott határozatot arról, hogy elektromos töltőállomást...

Felelős állattartás (2.)

Az elmúlt hetekben megpróbáltuk körüljárni a címben megfogalmazott témát. Törekvésünk kiindulópontja...

A terítéken: szociális lakások, TDM, KFC, TOP és egy szétvert kamera

Bár kétségkívül a július eleji képviselő-testületi ülés legmarkánsabb napirendi pontja, ahogy azt...

Felelős állattartás

Lapunk 27. számában foglalkoztunk az állatmentés terén munkálkodók tapasztalataival (Gazdájának...

Szeptembertől már hivatalosan is sportiskolaként működnek

Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola. Ez lesz az új neve annak az iskolának, ahol közel...

Újabb nyertes pályázatok 600 milliós értékben

Hétfőn tartott városházi sajtótájékoztatón ismét örömteli bejelentések hangzottak el sikeres...

Bursa Hungarica Ösztöndíj Pályázat

Kalocsa Város Önkormányzata csatlakozott a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer 2018. évi fordulójához....

Aláírásgyűjtés indul szag-ügyben

Kerülgethetjük, szépíthetjük, körülírhatjuk, de bizony az a szag, ami időről időre, rossz széljárás...

A bútorok novemberben érkeznek

Újabb nagy, már majdnem véglegesnek tekinthető lépéssel lett közelebb a Kalocsai Szent Kereszt...

Bemutatták a Paks II. új arculatát

Paks II. Atomerőmű Zrt. néven működik tovább a két új blokk megvalósításért felelős projekttársaság....

Döntések és választások

Lassan öt éve, hogy megújult formában, új vezetéssel működik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Domján...

Megújulóban a Közétkeztetési Intézmény főzőbázisa

Mint emlékezetes, májusban döntött arról a kalocsai városvezetés, hogy pályázatot nyújt be a...

Több mint hatszáz csőtörés a tavalyi mérleg

A múlt héten volt egy rövid időszak, amikor teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől a...

A fa második élete

A fa csodálatos élőlény: hatalmas, gyönyörű, titokzatos. Árnyékot ad, búvóhelyet madárnak,...

Rendszeresen szondáztatnak Szeliden

A tömegrendezvények idején főleg szondáztató járőrökből, a többi időszakban traffipaxból lesz több a...

Dr. Bálint József: majd a lakosság megmondja, jól dolgoztam-e

A július eleji képviselő-testületi ülést követően több kérdés is felmerült, amelyek tisztázására...

Hol lesz a végleges helye a szobroknak?

Lapunkat többen megkeresték, és olvasói rovatunkban is pár hete helyt adtunk egy olyan témájú...

Polgárőr és családi nap Szeliden

A Szelidi-tó adott otthont az idei esztendőben a XVIII. Bács-Kiskun Megyei Polgárőr és Családi nap...

A „sosemvolt” kalocsai KLIK-irodáról

Mint arról lapunk hasábjain olvashatott, dr. Angeli Gabriella képviselő a testület június végi...

Eljött az összegzés és a visszavonulás ideje

Megvan az ideje a vetésnek és az aratásnak. Minután az utóbbi megtörténik, összegezni kell, majd...

A beteg mindenekelőtt, vallja „Az év orvosa”

Ha tehetné, 48 órára tágítana egy munkanapot, hogy mindenre ideje jusson, és ha tehetné, sokkal több...

Zenetábor

A Kalocsai Fúvószenekari Egyesület a városi önkormányzat támogatásával egyhetes zenei tábort...

Néprajzi konferencia a Viskiben

„Hagyomány – szellemi kulturális örökség – népies rendezvény; Pillanatképek a mai...

Kiállítás öt évtized néptáncosairól

A kalocsai néptánc, zene és viselet hatalmas értéke és büszkesége városunknak. Ezt a kincset ma is...

„Megismerni egymást, egymás kultúráját, és örülni, nevetni, mulatni önfeledten”

Július 4-én, szerdán a lakosság által igen kedvelt, Szent István király úti menettánccal kezdődött a...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás