Üdvös nyugdíjprémium, problémás helyi ügyek

Font cáfolta, hogy „Kalocsa háttérbe lenne szorítva”

2017.11.23 12:00    |    -sist-  

Múlt kedden, kalocsai irodájában tartott két főbb témában tartalmas sajtótájékoztatót Font Sándor, körzetünk országgyűlési képviselője. Egyfelől a nyugdíjasok helyzetéről, a nyugdíj vásárlóértékének 2010 óta tartó folyamatos szinten tartásáról, sőt javításáról beszélt hosszasan, bevezetve a jövő évi kifizetéssel esedékes nyugdíjprémiumot a köztudatba. Ezután egy kevésbé derűs kérdéskört járt körbe, nevezetesen a közte és a kalocsai vezetés közötti kapcsolatot, amelyről úgy véli, sokszor sugallja dr. Bálint József polgármester, hogy a város „politikai okokból kerül háttérbe” bizonyos területeken. A képviselő természetesen ezt cáfolta – de erről több a folytatásban!

Nyugdíj-vásárlóérték és a 2018-as prémium

Font a médiaesemény első felében 2010-ig kanyarodott vissza, felidézve Orbán Viktor miniszterelnök azon ígéretét, miszerint a kormány letette a voksát amellett, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, amelyet évente legalább az infláció mértékével emelni fog. Számszerűsítve elhangzott, hogy hazánkban hat év alatt 23,1 százalékos volt a tárgyalt hat év során a nyugdíjemelés, míg az infláció mindössze 13,6, vagyis 9,5 százalékos reálnyugdíj-növekedés történt.

fonts1_450
 

Ekkor tért rá Font, hogy a főbb számokkal már elfogadott 2018-as költségvetés szerint három százalékos nyugdíjemelés történik jövőre, valamint egy most bevezetendő, 32 milliárd forintos pénzügyi alap is elkülönítésre került ebben a büdzsében, ami az úgynevezett nyugdíjprémium. Ennek 2018-as kifizetését egyetlen dologtól tette függővé a kormány, nevezetesen a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés és a tervezett hiány megtartásától (utóbbit eddig minden évben nemhogy megtartotta, hanem az unió által követeltnél jóval alacsonyabbra vitte a kormány), mondta Font. Emellett a honatya emlékeztetett arra is, hogy a rezsi- és élelmiszer-áfa folyamatos csökkentésére irányuló intézkedések ugyancsak kézzelfogható megtakarításokat eredményeznek a nyugdíjasok számára, illetve azon szemlélet meghonosítása is, miszerint nem a magas árfekvés, hanem az ideális hatóanyag-összetétel és a gazdaságosság kombinációja az útmutató a gyógyszerajánlások során.

– Nem lehet tehát azt mondani, hogy a nyugdíjasok perifériára szorulnak a kormány szemében! Valljuk, hogy a munka világába kell behozni a legtöbb embert, de azokról sem szabad megfeledkeznünk, akik már túl vannak ezen. Mi több, a tavaszi törvénykezés eredményeképp lehetővé tettük azt is számukra, hogy ha akarnak, nyugdíjas foglalkoztatási szövetkezeteken keresztül, aki még energiát érez magában és a nyugdíja mellett további bevételre szeretne szert tenni, nagyon kedvező adózási- és társadalombiztosítási rendszer által élhet a munkavállalás lehetőségével – zárta a gondolatmenetet a képviselő.


Kalocsa és a TOP I. – Az ipari parki fejlesztés

A tájékoztatón felmerült kérdésre, miszerint a városházi üléseken többször érezhető volt a Kalocsa részére kínált segítő jobb hiányára tett utalás, Font tartalmasan válaszolt, mondván, hallott róla ő is, hogy történnek rá negatív értelemben hivatkozások, azt is sejttetni engedve, hogy politikai mozgatórugója lehet egyes folyamatoknak. Ez a kérdéskör éppen az előző napon, rendkívüli ülésen tárgyalt Területi Operatív Programra „lefelezve” benyújtott majdani óvodaépítés kapcsán került terítékre, amely, mint arról külön írásban értekezünk, igen ellentétes érzelmeket váltott ki a testület több tagjából is.

– Tisztázzuk, hogy Bács-Kiskun megyében Kalocsa egy tűrhető pozícióban indult és még van esély rá, hogy ezt megtartsa a lakosságszám arányában elnyerhető fejlesztési pénz összegét tekintve. Több nagy beruházásra jelentkezett a város, most az óvodára vonatkozóan jött kérdés, de hogy eggyel visszalépünk, az egyik ilyen az ipari parki fejlesztés, amelyen mintegy 800 millió forintos pályázati részt igényelt Kalocsa, amelyet minden illetékes szerv támogatott, így rövidesen a városvezetés is meg kell, hogy kapja erről a hivatalos támogató döntést – idézte fel Font a köznyelvben „Parkgondozó Kft. költöztetéseként” emlegetett projektre utalva.

– Miniszteri fejlesztési biztosként követve az eseményeket én felelősséggel nyilatkoztam korábban arról, hogy Kalocsa jó eséllyel kap majd támogatást erre a projektre, polgármester úr pedig arra utalóan tesz célzásokat, hogy én csak beszélek, de látszatja nincsen! Ezzel az egész kérdéssel az a legnagyobb probléma, hogy arról nem tájékoztatott polgármester úr, hogy olyan területre jelölték ki ezt a fejlesztést, amely nem száz százalékban az önkormányzaté. Elkezdődött tehát egy háttér-egyeztetés sorozat, amiről semmit nem tudtam, hiszen nem vontak be, hogy hogyan lehetne kiváltani az önkormányzatnak kellő területet, vagy elcserélni az államtól azt.

Mivel két körön nem egyezett bele az állami szerv, hogy csereingatlanért az önkormányzat rendelkezésére bocsássa a kért területet, polgármester úr felkeresett, hogy segítsek, mert baj van – idézi fel az eseményeket. – Megjegyzem, ez másfél hónapja történt, és átnézve az eddig történteket, azt mondhatom, hogy a másfél év nyűglődésének a fényében már tényleg baj van. Információim szerint ugyanis ebben a stádiumban már csak a kormány dönthet arról, hogy az államigazgatási szerv véleményét felülírja, vagy sem. Ennek még előtte vagyunk, és nyilvánvalóan a kormány döntéséről senki nem nyilatkozhat előre. Mivel viszont politikai háttérbe szorítást és más egyéb sugallatot is érzek időnként polgármester úr megnyilatkozásaiban, tisztáznám az álláspontom – folytatta. – 2014-ben, a választások eredményét tudomásul vettük, ahogyan azt is, hogy nem a Fidesz-KDNP vezeti a várost. Többen megkérdezték tőlem, hogy miképp fogok majd így viszonyulni a városhoz? Azt mondtam, és ezt a mai napig tartom, hogy a város lakóit, az itt lévő vállalkozókat és a város jövőbeni fejlődését azzal nem lehet sújtani, hogy egyszerűen fogalmazva én ott teszek keresztbe, ahol tudok. Eljön majd az idő, amikor ismét megmérettetnek a politikai pártok Kalocsán, és a jelenlegi vezetés miatt nem lehet egy fontos beruházás hátráltatásával sújtani a várost! Tehát, amikor az ipari park-projektről kérdeznek, azt mondtam, hogy teljes gőzzel támogatom, bár ez az ügylet még el is bukhat, ha a kormány nem járul hozzá ahhoz, hogy nem készpénzért, hanem csereingatlanért bocsássa a területet az önkormányzat rendelkezésére.


Kalocsa és a TOP II. – Az óvodaépítés

– Az óvodaprojekt kapcsán elmondhatom, mivel most felmerült, hogy harmadik ütemben lenne Kalocsa visszasorolva és hasonlók, a Bács-Kiskun megyei polgármesterek, így Bálint József és a testület is, nagyon jól tudták, hogy több ütemben jelennek majd meg a pályázati kiírások és fogják várni azok befogadását, hogy legyen idő döntést hozni, ne torlódjanak a beadványok – reflektált a képviselő. – Az ipari parkos pályázatot első körben adhatta be Kalocsa, nem igaz tehát, hogy az óvodaprojekt szándékosan lett volna „hátrébb sorolva”! Dunapataj például a Szelidi-tó fejlesztésére, Solt városa a Zöld város projektre tudja szintén csak most benyújtani a pályázatát. Nincs tehát szó hátrébbsorolásról, és a vitatott összegszerűség is tudott volt, nevezetesen, hogy 400 millió forintnál nagyobb, vissza nem térítendő támogatásra senki nem pályázhat majd. A Kalocsával párhuzamba állított Kiskőrös, ahol szintén nem fedezi a pályázható összeg a teljes beruházást, szintén tudta ezt. Ők 180 fős óvodát terveznek, és mivel tisztában voltak vele, hogy nem lesz elég a TOP-támogatásuk, sem a saját erejük, hitelfelvételt kezdeményeztek, amely viszont kormányengedélyhez kötött, nehogy megismétlődjön az önkormányzatok eladósodása, amelyet konszolidált a kormány. Ez egy féléves folyamat, ezért ők már tavasszal beadták a hitelkérelmet, amit az állam rövidesen elbírál, vagy már el is bírált. Így sikerül nekik a 180 fős óvodát megvalósítani, tehát félremagyarázott indokok sorát hallottam vissza, azt sugallva, hogy ez politikai bosszú lehet – vázolta Font, hogy oldották meg a hasonlóan nehéz helyzetet a szomszédok. – Nem volt olyan alkalom, amiben, ha polgármester úr kérte volna, ne beszéltünk volna őszintén, de azzal nem tudok mit kezdeni, mint az ipari parki projektnél, hogy két elutasítás után felkér, hogy csináljak valamit. Az óvodára visszatérve, Soltvadkert 2014 októberében adott át egy 95 fős óvodát, ami nemcsak, hogy az akkori és a jelenleg is érvényes szabályozásnak meg kellett felelnie, hanem még az evangélikus egyház igényeit, egy külön feltételrendszer szerint is ki kellett elégíteni. Ezzel együtt mintegy 250 millió forintból épült fel ott az óvoda. Én nem tudom, hogy a nem egészen három év alatt hányszoros szorzóval kell itt számolnunk, mert Kalocsán már nem ötven, hanem száz százalékos szorzókat kell figyelembe venni, ha jól értem, hogy most 400 millió forintért a 75 fős óvoda mellett döntött az önkormányzat – furcsállta az elfogadott testületi határozatot Font, majd megköszönte a jelenlévők figyelmét.Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás