Üdvös nyugdíjprémium, problémás helyi ügyek

Font cáfolta, hogy „Kalocsa háttérbe lenne szorítva”

2017.11.23 12:00    |    -sist-  

Múlt kedden, kalocsai irodájában tartott két főbb témában tartalmas sajtótájékoztatót Font Sándor, körzetünk országgyűlési képviselője. Egyfelől a nyugdíjasok helyzetéről, a nyugdíj vásárlóértékének 2010 óta tartó folyamatos szinten tartásáról, sőt javításáról beszélt hosszasan, bevezetve a jövő évi kifizetéssel esedékes nyugdíjprémiumot a köztudatba. Ezután egy kevésbé derűs kérdéskört járt körbe, nevezetesen a közte és a kalocsai vezetés közötti kapcsolatot, amelyről úgy véli, sokszor sugallja dr. Bálint József polgármester, hogy a város „politikai okokból kerül háttérbe” bizonyos területeken. A képviselő természetesen ezt cáfolta – de erről több a folytatásban!

Nyugdíj-vásárlóérték és a 2018-as prémium

Font a médiaesemény első felében 2010-ig kanyarodott vissza, felidézve Orbán Viktor miniszterelnök azon ígéretét, miszerint a kormány letette a voksát amellett, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, amelyet évente legalább az infláció mértékével emelni fog. Számszerűsítve elhangzott, hogy hazánkban hat év alatt 23,1 százalékos volt a tárgyalt hat év során a nyugdíjemelés, míg az infláció mindössze 13,6, vagyis 9,5 százalékos reálnyugdíj-növekedés történt.

fonts1_450
 

Ekkor tért rá Font, hogy a főbb számokkal már elfogadott 2018-as költségvetés szerint három százalékos nyugdíjemelés történik jövőre, valamint egy most bevezetendő, 32 milliárd forintos pénzügyi alap is elkülönítésre került ebben a büdzsében, ami az úgynevezett nyugdíjprémium. Ennek 2018-as kifizetését egyetlen dologtól tette függővé a kormány, nevezetesen a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés és a tervezett hiány megtartásától (utóbbit eddig minden évben nemhogy megtartotta, hanem az unió által követeltnél jóval alacsonyabbra vitte a kormány), mondta Font. Emellett a honatya emlékeztetett arra is, hogy a rezsi- és élelmiszer-áfa folyamatos csökkentésére irányuló intézkedések ugyancsak kézzelfogható megtakarításokat eredményeznek a nyugdíjasok számára, illetve azon szemlélet meghonosítása is, miszerint nem a magas árfekvés, hanem az ideális hatóanyag-összetétel és a gazdaságosság kombinációja az útmutató a gyógyszerajánlások során.

– Nem lehet tehát azt mondani, hogy a nyugdíjasok perifériára szorulnak a kormány szemében! Valljuk, hogy a munka világába kell behozni a legtöbb embert, de azokról sem szabad megfeledkeznünk, akik már túl vannak ezen. Mi több, a tavaszi törvénykezés eredményeképp lehetővé tettük azt is számukra, hogy ha akarnak, nyugdíjas foglalkoztatási szövetkezeteken keresztül, aki még energiát érez magában és a nyugdíja mellett további bevételre szeretne szert tenni, nagyon kedvező adózási- és társadalombiztosítási rendszer által élhet a munkavállalás lehetőségével – zárta a gondolatmenetet a képviselő.


Kalocsa és a TOP I. – Az ipari parki fejlesztés

A tájékoztatón felmerült kérdésre, miszerint a városházi üléseken többször érezhető volt a Kalocsa részére kínált segítő jobb hiányára tett utalás, Font tartalmasan válaszolt, mondván, hallott róla ő is, hogy történnek rá negatív értelemben hivatkozások, azt is sejttetni engedve, hogy politikai mozgatórugója lehet egyes folyamatoknak. Ez a kérdéskör éppen az előző napon, rendkívüli ülésen tárgyalt Területi Operatív Programra „lefelezve” benyújtott majdani óvodaépítés kapcsán került terítékre, amely, mint arról külön írásban értekezünk, igen ellentétes érzelmeket váltott ki a testület több tagjából is.

– Tisztázzuk, hogy Bács-Kiskun megyében Kalocsa egy tűrhető pozícióban indult és még van esély rá, hogy ezt megtartsa a lakosságszám arányában elnyerhető fejlesztési pénz összegét tekintve. Több nagy beruházásra jelentkezett a város, most az óvodára vonatkozóan jött kérdés, de hogy eggyel visszalépünk, az egyik ilyen az ipari parki fejlesztés, amelyen mintegy 800 millió forintos pályázati részt igényelt Kalocsa, amelyet minden illetékes szerv támogatott, így rövidesen a városvezetés is meg kell, hogy kapja erről a hivatalos támogató döntést – idézte fel Font a köznyelvben „Parkgondozó Kft. költöztetéseként” emlegetett projektre utalva.

– Miniszteri fejlesztési biztosként követve az eseményeket én felelősséggel nyilatkoztam korábban arról, hogy Kalocsa jó eséllyel kap majd támogatást erre a projektre, polgármester úr pedig arra utalóan tesz célzásokat, hogy én csak beszélek, de látszatja nincsen! Ezzel az egész kérdéssel az a legnagyobb probléma, hogy arról nem tájékoztatott polgármester úr, hogy olyan területre jelölték ki ezt a fejlesztést, amely nem száz százalékban az önkormányzaté. Elkezdődött tehát egy háttér-egyeztetés sorozat, amiről semmit nem tudtam, hiszen nem vontak be, hogy hogyan lehetne kiváltani az önkormányzatnak kellő területet, vagy elcserélni az államtól azt.

Mivel két körön nem egyezett bele az állami szerv, hogy csereingatlanért az önkormányzat rendelkezésére bocsássa a kért területet, polgármester úr felkeresett, hogy segítsek, mert baj van – idézi fel az eseményeket. – Megjegyzem, ez másfél hónapja történt, és átnézve az eddig történteket, azt mondhatom, hogy a másfél év nyűglődésének a fényében már tényleg baj van. Információim szerint ugyanis ebben a stádiumban már csak a kormány dönthet arról, hogy az államigazgatási szerv véleményét felülírja, vagy sem. Ennek még előtte vagyunk, és nyilvánvalóan a kormány döntéséről senki nem nyilatkozhat előre. Mivel viszont politikai háttérbe szorítást és más egyéb sugallatot is érzek időnként polgármester úr megnyilatkozásaiban, tisztáznám az álláspontom – folytatta. – 2014-ben, a választások eredményét tudomásul vettük, ahogyan azt is, hogy nem a Fidesz-KDNP vezeti a várost. Többen megkérdezték tőlem, hogy miképp fogok majd így viszonyulni a városhoz? Azt mondtam, és ezt a mai napig tartom, hogy a város lakóit, az itt lévő vállalkozókat és a város jövőbeni fejlődését azzal nem lehet sújtani, hogy egyszerűen fogalmazva én ott teszek keresztbe, ahol tudok. Eljön majd az idő, amikor ismét megmérettetnek a politikai pártok Kalocsán, és a jelenlegi vezetés miatt nem lehet egy fontos beruházás hátráltatásával sújtani a várost! Tehát, amikor az ipari park-projektről kérdeznek, azt mondtam, hogy teljes gőzzel támogatom, bár ez az ügylet még el is bukhat, ha a kormány nem járul hozzá ahhoz, hogy nem készpénzért, hanem csereingatlanért bocsássa a területet az önkormányzat rendelkezésére.


Kalocsa és a TOP II. – Az óvodaépítés

– Az óvodaprojekt kapcsán elmondhatom, mivel most felmerült, hogy harmadik ütemben lenne Kalocsa visszasorolva és hasonlók, a Bács-Kiskun megyei polgármesterek, így Bálint József és a testület is, nagyon jól tudták, hogy több ütemben jelennek majd meg a pályázati kiírások és fogják várni azok befogadását, hogy legyen idő döntést hozni, ne torlódjanak a beadványok – reflektált a képviselő. – Az ipari parkos pályázatot első körben adhatta be Kalocsa, nem igaz tehát, hogy az óvodaprojekt szándékosan lett volna „hátrébb sorolva”! Dunapataj például a Szelidi-tó fejlesztésére, Solt városa a Zöld város projektre tudja szintén csak most benyújtani a pályázatát. Nincs tehát szó hátrébbsorolásról, és a vitatott összegszerűség is tudott volt, nevezetesen, hogy 400 millió forintnál nagyobb, vissza nem térítendő támogatásra senki nem pályázhat majd. A Kalocsával párhuzamba állított Kiskőrös, ahol szintén nem fedezi a pályázható összeg a teljes beruházást, szintén tudta ezt. Ők 180 fős óvodát terveznek, és mivel tisztában voltak vele, hogy nem lesz elég a TOP-támogatásuk, sem a saját erejük, hitelfelvételt kezdeményeztek, amely viszont kormányengedélyhez kötött, nehogy megismétlődjön az önkormányzatok eladósodása, amelyet konszolidált a kormány. Ez egy féléves folyamat, ezért ők már tavasszal beadták a hitelkérelmet, amit az állam rövidesen elbírál, vagy már el is bírált. Így sikerül nekik a 180 fős óvodát megvalósítani, tehát félremagyarázott indokok sorát hallottam vissza, azt sugallva, hogy ez politikai bosszú lehet – vázolta Font, hogy oldották meg a hasonlóan nehéz helyzetet a szomszédok. – Nem volt olyan alkalom, amiben, ha polgármester úr kérte volna, ne beszéltünk volna őszintén, de azzal nem tudok mit kezdeni, mint az ipari parki projektnél, hogy két elutasítás után felkér, hogy csináljak valamit. Az óvodára visszatérve, Soltvadkert 2014 októberében adott át egy 95 fős óvodát, ami nemcsak, hogy az akkori és a jelenleg is érvényes szabályozásnak meg kellett felelnie, hanem még az evangélikus egyház igényeit, egy külön feltételrendszer szerint is ki kellett elégíteni. Ezzel együtt mintegy 250 millió forintból épült fel ott az óvoda. Én nem tudom, hogy a nem egészen három év alatt hányszoros szorzóval kell itt számolnunk, mert Kalocsán már nem ötven, hanem száz százalékos szorzókat kell figyelembe venni, ha jól értem, hogy most 400 millió forintért a 75 fős óvoda mellett döntött az önkormányzat – furcsállta az elfogadott testületi határozatot Font, majd megköszönte a jelenlévők figyelmét.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás