Üdvös nyugdíjprémium, problémás helyi ügyek

Font cáfolta, hogy „Kalocsa háttérbe lenne szorítva”

2017.11.23 12:00    |    -sist-  

Múlt kedden, kalocsai irodájában tartott két főbb témában tartalmas sajtótájékoztatót Font Sándor, körzetünk országgyűlési képviselője. Egyfelől a nyugdíjasok helyzetéről, a nyugdíj vásárlóértékének 2010 óta tartó folyamatos szinten tartásáról, sőt javításáról beszélt hosszasan, bevezetve a jövő évi kifizetéssel esedékes nyugdíjprémiumot a köztudatba. Ezután egy kevésbé derűs kérdéskört járt körbe, nevezetesen a közte és a kalocsai vezetés közötti kapcsolatot, amelyről úgy véli, sokszor sugallja dr. Bálint József polgármester, hogy a város „politikai okokból kerül háttérbe” bizonyos területeken. A képviselő természetesen ezt cáfolta – de erről több a folytatásban!

Nyugdíj-vásárlóérték és a 2018-as prémium

Font a médiaesemény első felében 2010-ig kanyarodott vissza, felidézve Orbán Viktor miniszterelnök azon ígéretét, miszerint a kormány letette a voksát amellett, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, amelyet évente legalább az infláció mértékével emelni fog. Számszerűsítve elhangzott, hogy hazánkban hat év alatt 23,1 százalékos volt a tárgyalt hat év során a nyugdíjemelés, míg az infláció mindössze 13,6, vagyis 9,5 százalékos reálnyugdíj-növekedés történt.

fonts1_450
 

Ekkor tért rá Font, hogy a főbb számokkal már elfogadott 2018-as költségvetés szerint három százalékos nyugdíjemelés történik jövőre, valamint egy most bevezetendő, 32 milliárd forintos pénzügyi alap is elkülönítésre került ebben a büdzsében, ami az úgynevezett nyugdíjprémium. Ennek 2018-as kifizetését egyetlen dologtól tette függővé a kormány, nevezetesen a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés és a tervezett hiány megtartásától (utóbbit eddig minden évben nemhogy megtartotta, hanem az unió által követeltnél jóval alacsonyabbra vitte a kormány), mondta Font. Emellett a honatya emlékeztetett arra is, hogy a rezsi- és élelmiszer-áfa folyamatos csökkentésére irányuló intézkedések ugyancsak kézzelfogható megtakarításokat eredményeznek a nyugdíjasok számára, illetve azon szemlélet meghonosítása is, miszerint nem a magas árfekvés, hanem az ideális hatóanyag-összetétel és a gazdaságosság kombinációja az útmutató a gyógyszerajánlások során.

– Nem lehet tehát azt mondani, hogy a nyugdíjasok perifériára szorulnak a kormány szemében! Valljuk, hogy a munka világába kell behozni a legtöbb embert, de azokról sem szabad megfeledkeznünk, akik már túl vannak ezen. Mi több, a tavaszi törvénykezés eredményeképp lehetővé tettük azt is számukra, hogy ha akarnak, nyugdíjas foglalkoztatási szövetkezeteken keresztül, aki még energiát érez magában és a nyugdíja mellett további bevételre szeretne szert tenni, nagyon kedvező adózási- és társadalombiztosítási rendszer által élhet a munkavállalás lehetőségével – zárta a gondolatmenetet a képviselő.


Kalocsa és a TOP I. – Az ipari parki fejlesztés

A tájékoztatón felmerült kérdésre, miszerint a városházi üléseken többször érezhető volt a Kalocsa részére kínált segítő jobb hiányára tett utalás, Font tartalmasan válaszolt, mondván, hallott róla ő is, hogy történnek rá negatív értelemben hivatkozások, azt is sejttetni engedve, hogy politikai mozgatórugója lehet egyes folyamatoknak. Ez a kérdéskör éppen az előző napon, rendkívüli ülésen tárgyalt Területi Operatív Programra „lefelezve” benyújtott majdani óvodaépítés kapcsán került terítékre, amely, mint arról külön írásban értekezünk, igen ellentétes érzelmeket váltott ki a testület több tagjából is.

– Tisztázzuk, hogy Bács-Kiskun megyében Kalocsa egy tűrhető pozícióban indult és még van esély rá, hogy ezt megtartsa a lakosságszám arányában elnyerhető fejlesztési pénz összegét tekintve. Több nagy beruházásra jelentkezett a város, most az óvodára vonatkozóan jött kérdés, de hogy eggyel visszalépünk, az egyik ilyen az ipari parki fejlesztés, amelyen mintegy 800 millió forintos pályázati részt igényelt Kalocsa, amelyet minden illetékes szerv támogatott, így rövidesen a városvezetés is meg kell, hogy kapja erről a hivatalos támogató döntést – idézte fel Font a köznyelvben „Parkgondozó Kft. költöztetéseként” emlegetett projektre utalva.

– Miniszteri fejlesztési biztosként követve az eseményeket én felelősséggel nyilatkoztam korábban arról, hogy Kalocsa jó eséllyel kap majd támogatást erre a projektre, polgármester úr pedig arra utalóan tesz célzásokat, hogy én csak beszélek, de látszatja nincsen! Ezzel az egész kérdéssel az a legnagyobb probléma, hogy arról nem tájékoztatott polgármester úr, hogy olyan területre jelölték ki ezt a fejlesztést, amely nem száz százalékban az önkormányzaté. Elkezdődött tehát egy háttér-egyeztetés sorozat, amiről semmit nem tudtam, hiszen nem vontak be, hogy hogyan lehetne kiváltani az önkormányzatnak kellő területet, vagy elcserélni az államtól azt.

Mivel két körön nem egyezett bele az állami szerv, hogy csereingatlanért az önkormányzat rendelkezésére bocsássa a kért területet, polgármester úr felkeresett, hogy segítsek, mert baj van – idézi fel az eseményeket. – Megjegyzem, ez másfél hónapja történt, és átnézve az eddig történteket, azt mondhatom, hogy a másfél év nyűglődésének a fényében már tényleg baj van. Információim szerint ugyanis ebben a stádiumban már csak a kormány dönthet arról, hogy az államigazgatási szerv véleményét felülírja, vagy sem. Ennek még előtte vagyunk, és nyilvánvalóan a kormány döntéséről senki nem nyilatkozhat előre. Mivel viszont politikai háttérbe szorítást és más egyéb sugallatot is érzek időnként polgármester úr megnyilatkozásaiban, tisztáznám az álláspontom – folytatta. – 2014-ben, a választások eredményét tudomásul vettük, ahogyan azt is, hogy nem a Fidesz-KDNP vezeti a várost. Többen megkérdezték tőlem, hogy miképp fogok majd így viszonyulni a városhoz? Azt mondtam, és ezt a mai napig tartom, hogy a város lakóit, az itt lévő vállalkozókat és a város jövőbeni fejlődését azzal nem lehet sújtani, hogy egyszerűen fogalmazva én ott teszek keresztbe, ahol tudok. Eljön majd az idő, amikor ismét megmérettetnek a politikai pártok Kalocsán, és a jelenlegi vezetés miatt nem lehet egy fontos beruházás hátráltatásával sújtani a várost! Tehát, amikor az ipari park-projektről kérdeznek, azt mondtam, hogy teljes gőzzel támogatom, bár ez az ügylet még el is bukhat, ha a kormány nem járul hozzá ahhoz, hogy nem készpénzért, hanem csereingatlanért bocsássa a területet az önkormányzat rendelkezésére.


Kalocsa és a TOP II. – Az óvodaépítés

– Az óvodaprojekt kapcsán elmondhatom, mivel most felmerült, hogy harmadik ütemben lenne Kalocsa visszasorolva és hasonlók, a Bács-Kiskun megyei polgármesterek, így Bálint József és a testület is, nagyon jól tudták, hogy több ütemben jelennek majd meg a pályázati kiírások és fogják várni azok befogadását, hogy legyen idő döntést hozni, ne torlódjanak a beadványok – reflektált a képviselő. – Az ipari parkos pályázatot első körben adhatta be Kalocsa, nem igaz tehát, hogy az óvodaprojekt szándékosan lett volna „hátrébb sorolva”! Dunapataj például a Szelidi-tó fejlesztésére, Solt városa a Zöld város projektre tudja szintén csak most benyújtani a pályázatát. Nincs tehát szó hátrébbsorolásról, és a vitatott összegszerűség is tudott volt, nevezetesen, hogy 400 millió forintnál nagyobb, vissza nem térítendő támogatásra senki nem pályázhat majd. A Kalocsával párhuzamba állított Kiskőrös, ahol szintén nem fedezi a pályázható összeg a teljes beruházást, szintén tudta ezt. Ők 180 fős óvodát terveznek, és mivel tisztában voltak vele, hogy nem lesz elég a TOP-támogatásuk, sem a saját erejük, hitelfelvételt kezdeményeztek, amely viszont kormányengedélyhez kötött, nehogy megismétlődjön az önkormányzatok eladósodása, amelyet konszolidált a kormány. Ez egy féléves folyamat, ezért ők már tavasszal beadták a hitelkérelmet, amit az állam rövidesen elbírál, vagy már el is bírált. Így sikerül nekik a 180 fős óvodát megvalósítani, tehát félremagyarázott indokok sorát hallottam vissza, azt sugallva, hogy ez politikai bosszú lehet – vázolta Font, hogy oldották meg a hasonlóan nehéz helyzetet a szomszédok. – Nem volt olyan alkalom, amiben, ha polgármester úr kérte volna, ne beszéltünk volna őszintén, de azzal nem tudok mit kezdeni, mint az ipari parki projektnél, hogy két elutasítás után felkér, hogy csináljak valamit. Az óvodára visszatérve, Soltvadkert 2014 októberében adott át egy 95 fős óvodát, ami nemcsak, hogy az akkori és a jelenleg is érvényes szabályozásnak meg kellett felelnie, hanem még az evangélikus egyház igényeit, egy külön feltételrendszer szerint is ki kellett elégíteni. Ezzel együtt mintegy 250 millió forintból épült fel ott az óvoda. Én nem tudom, hogy a nem egészen három év alatt hányszoros szorzóval kell itt számolnunk, mert Kalocsán már nem ötven, hanem száz százalékos szorzókat kell figyelembe venni, ha jól értem, hogy most 400 millió forintért a 75 fős óvoda mellett döntött az önkormányzat – furcsállta az elfogadott testületi határozatot Font, majd megköszönte a jelenlévők figyelmét.Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás