Négy témában tájékoztatott Font Sándor

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

2018.12.09 21:54    |    V.I.  

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva” kezdett mondandójába Font Sándor országgyűlési képviselő kalocsai irodájában (az idézett félmondatot ő fogalmazta így meg). Mint mondta, bár három témában hirdette meg a médiaeseményt, négyről szeretne szólni, azok fontosságára való tekintettel. Így a családok évében hirdetett nemzeti konzultáció mellett szó esett a már lapunkban is sokat tárgyal fúrtkút-bejelentési kötelezettség kitolódásáról, a Paks 2. kerítésen kívüli beruházásai nyomán meghirdetett térségi útrekonstrukciókról és a napirendre „bónuszként” felkerülő kalocsai kórház elsődleges ellátó kórházzá fejlesztéséről is.

20181128font_sajtaj 

 

Fontos kérdésekre várja válaszát a kormány!

 

A sajtótájékoztató időpontjában Bács-Kiskunba még nem érkeztek meg (azóta több településen már a postaládákba kerültek) az új nemzeti konzultációs, családtámogatási kérdéseket felsoroló kérdőívek, amelynek célja, hogy válaszadói megerősítés szülessen a kormány családtámogatási politikai törekvéseinek megerősítéséről – vágott a közepébe Font Sándor.

 

Mint mondja, a jelenlegi kormány különösen 2014 után, amikor a válságot követő gazdasági stabilitás tapasztalható volt, érdemben egyre jelentősebb összeget kezdett fordítani a több gyermeket vállalók támogatására. Ennek fontosabb elemeiként a hároméves GYES visszaállítását, a GYED extra bevezetését, a családi otthonteremtési programot említette. Ezen kívül – folytatta – a bölcsődék és az óvodák fejlesztésekre is nagy összeget költöttek az elmúlt években. Intézményi, és költségvetési rendszerében is a jelenlegi törekvéseket vinnék tovább, amennyiben ezt megerősítő válaszokkal a túlsúlyban küldik vissza a kérdőíveket az állampolgárok.

 

Font emlékeztetett továbbá, hogy megteremtették az ingyenes gyermekétkeztetést, ami a valamikori 23 milliárd forint helyett jelenleg 80 milliárd forint feletti éves keretből gazdálkodhat. – Csak akkor lehet ma éhes egy gyermek Magyarországon, ha a szülők nem vitték őt be bölcsődébe, óvodába vagy iskolába – mondta – sőt, az ingyenes tankönyvi ellátással is sikerült ma már gimnáziumi szintre jutnunk – így a képviselő.

 

Font kitért arra is, hogy a születési ráta emelkedik, bár még így is kétségkívül demográfiai mélyrepülés figyelhető meg úgy nálunk, mint Nyugat-Európában. – Mi hiszünk abban, hogy a lakosság révén és a komoly család- és gyermeksegítő támogatásokkal ezt a trendet meg tudjuk állítani, és nem betelepítéssel kell kezelni a helyzetet. Ezt a folyamatot szeretnénk megerősíteni a hamarosan Bács-Kiskunba is megérkező, december végéig papíralapon visszaküldhető konzultációs ívek alapján, de a konzultációban elektronikusan is részt lehet venni – zárta mondandójának első részét.

 

 

Kiterjesztett moratórium fúrtkút-ügyben

 

A soron követkető, sajtótájékoztatón tárgyalt téma a már lapunk hasábjain is többször kifejtett fúrtkút-bejelentési kötelezettségről szóló határidő-kitolás volt. Mint elhangzott, a víznyerést szolgáló létesítmények kapcsán még mindig nincsen semmilyen teendő, mert a december 31-ig szóló bejelentési kötelezettséget december eleji parlamenti törvényalkotással minden bizonnyal 2020-ig halasztani fogják – ezt a kétharmados parlamenti kormánypárti többség biztosan támogatni fogja, vetítette előre a honatya. A két időpont közötti időszakban jogalkotás történik majd annak tisztázására, hogy 2020. december 31-ig kinek és mit kell tennie. Előzetesen néhány irányelvet fogalmaztak már meg, ami annyit mond ki, hogy ennek a bizonyos eljárásnak egyszerűnek és költségmentesnek kell lennie a tulajdonosok számára! A belső tartalomról azért nem szólt részletesen, mert „keskeny ösvényen tudnak haladni”.

 

Az Európai Unió azt mondta, hogy mintegy 80-100 milliárdos, Magyarország vízkormányzásához használható pályázati forrást nem fog megnyitni, ha nem tárjuk fel a hazai fúrt kutak eloszlását, azaz hol, és hány darab található belőlük. Erre ma még nincsen válasz, hiszen a mindenkori jogszabályok nem voltak alkalmasak arra, hogy ezt legalizálni lehessen. Valamikor engedély nélkül, döntő többségben háztáji, házi vízigényt kielégítő kút keletkezett, egy másik részük pedig a gazdasági célú fúrt kutak rendszere. Utóbbira vonatkozóan más lesz a szabályozás is. A jogszabály megfogalmazása egyébként várhatóan jövő év tavaszára várható, a lényeg tehát, hogy egyelőre a kúttulajdonosoknak nincsen dolga – deklarálta Font, nyomatékosítva az általa korábban, több fórumon és felületen hangoztatott álláspontot. – Bár már nyáron született a helyzet megoldására jogszabály-javaslat, azonban az Alkotmánybíróság ezt visszadobta, mivel annak nyomán veszélyeztetettnek látta a vízbázis- és a környezetvédelmet annak során, ezért kell a bejelentési moratóriumi időszakot most meghosszabbítani – tekintett a múltba egy gondolat erejéig.

 

 

Hatalmas útfelújítás dömping várható a Közép-Duna menti térségben

 

Közismert, hogy a Paks II. atomerőművi beruházás nyomán számunkra két jelentős beruházási csoport fog megvalósulni – vágott bele a tájékoztató harmadik, legtartalmasabb fejezetébe a képviselő.

 

- Az egyik a Kalocsa-Paks híd megépítse, amelynek igénye elemi erővel tört fel a Paks 2. helyi konzultációs tárgyalásai során. Ma a tervezés végfázisában van a projekt, következő lépésben a kivitelezési közbeszerzési kiírás történik, majd a kivitelező kiválasztásával indulhat az építkezés. Az is tudott volt, hogy a kormány gondolkodik abban, hogy a környező települések milyen szolgáltatással képesek hozzájárulni ahhoz, hogy az építés megvalósítása zökkenőmentes legyen. Így például a ráhordó utak korszerűsítésével és megépítésével, valamint a munkaerő-elhelyezésével, például a laktanyák olyan korszerűsítésével, hogy az szálláshelyet biztosítson. A kormány arról döntött, hogy az infrastrukturális fejlesztések előkészítését, amely lényegében a közutak javítását jelenti, megindítja – mondta Font, azzal folytatva, hogy a megjelent kormányhatározat útszámtípusok alapján nevesíti, mely útszakaszokat újítanák fel. Első körbe sorolják az országos közutakat érintő felújításokat, amelyek főképp a négyszámjegyű utakat fedik. A második körben a közutakra vonatkozó fejlesztések vannak, amelybe a kétszámjegyű utak, közöttük a kalocsai elkerülő is benne foglaltatnak.

 

- Két hosszú alsóbbrendű út felújítását rendelték el – terített ki egy előre elkészített térképet maga elé a képviselő, amelyen jelölve látszanak a szakaszok, amelyekről a folytatásban beszélt. – Az egyik a Dunapataj és a Duna menti településeket, Ordast, Géderlakot, Dunaszentbenedeket, Uszódot és Foktőt összekötő út teljes felújítása. Aztán a Dunapatajtól a Szelidi-tó irányába induló alsóbbrendű út is ide tartozik, ami átmegy Újteleken, Szakmáron, majd keresztezi a Kalocsa-Kiskőrös utat, tovább haladva Homokmégy irányába, ami tovább megy Miskéig, ahonnan kijut az 51-es útra. A szakmári-homokmégyi, illetve a Kiskőrös-Kalocsa útkereszteződésben a Kalocsára bevezető utat is felújításra javasolták. Itt még Öregcsertő lesz szerencsés, hiszen Öregcsertőt kikerüli a Kiskőrösre vezető 5301-es út, de a belterületi útját is fel fogják újítani, sőt, a Csornapusztára kivezető útszakaszt is, valamint Homokmégy teljes belterületi útja, illetve az Alsómégyhez és Hillyéhez érkező útszakaszt is a felújítandók közé van sorolva–hangzik a részletes ismertető.

 

A nagyobb léptékű útszakaszok a határozat második részében vannak nevesítve, derül ki a tájékoztató folytatásából. Ebből számunkra a legjelentősebb a Kalocsa nyugati része felőli, (Foktő – Bátya vonalon kialakítandó) elkerülő út, amely új útszámozással a már megépült elkerülő második negyede lesz Kalocsa körül. A város belterületétől továbbá az M9-es csomópontig elrendelésre került az 51-es számú út felújítása, ami a választókörzeten kívül, Bajáig folytatódni fog. Az 51-es út északi határának a kérdése kapcsán merült fel e ponton dilemma, amelyre Font újságírói kérdés nyomán válaszolt. Az 51-esről ugyanis az itt nyíló elkerülőszakasz becsatlakozó pontjánál anno megállt az út Kalocsáig vezető út felújítása. Font jelezte, hogy ezzel a felvetéssel ő is szembesült a határozat kihirdetését követően és maga is azon az állásponton van, hogy attól a szakasztól lenne érdemes folytatni az M9-es körforgalmi csomópontigtartó felújítást, ahol a korább abbamaradt. – A jelenlegi határozatban tehát ez az 1-2 kilométeres szakasz nincsen benne, de jelezni fogom a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. felé, hogy ez az anomália ne álljon fent a majdani útfelújítási projekt indításakor – biztosított a képviselő, kiemelve, hogy a most tárgyalt kormányhatározat a tervezési elképzelések megalkotásáról, kiszögelési pontok kiszűrésére szól. A tényleges útépítési folyamat – korábbi tapasztalatai szerint – jó, ha 2022 környékén elkezdődhet.

 

A sokat idézett határozatban egyébként bevezettek egy új, a térségünk körülhatárolására szolgáló kifejezést, ami a Közép Duna-menti térség.

 

 

Miniszteri támogatás a kalocsai kórház elsődleges ellátóintézménnyé fejlesztésére

 

Az előzetesen meghirdetett témákhoz hozzáadódó mondandó volt, hogy Font Sándor a kalocsai kórház ügyeként vezette fel a tájékoztató utolsó részét, ami szervesen kapcsolódik a paksi beruházáshoz. -Ennek kérdése régóta rendezésre vár – mondta, majd felidézte, hogy a kormányalakítást követően féléves munka volt, hogy véglegesítsék, a kalocsai kórház nevesíthető-e a Kalocsa-Paks Duna híd megépítését követően elsődleges ellátó kórházként a paksi építkezés számára. – Pakshoz legközelebb Szekszárdon lenne kórház, de az sem túl „izmos” a felmerülő igények tekintetében, így minden arra mutatott, hogy a kalocsai kórház kell, hogy megkapja ezt a minősítést – fogalmazott a képviselő. Elárulta, hogy előzetesen Süli János paksi atomerőművi beruházásért felelős miniszterrel már a nyáron bejárták és szemlézték a kórház területét, felmérve, hogy várhatóan mire lesz szükség, ha a szakmai vezetés és a kormány is rábólint ezen státusz megítélésre. A folyamatot megakasztotta, hogy Nagy Anikó egészségügyért felelős korábbi államtitkár, akinek október 19-re ki volt tűzve kalocsai látogatása, lemondott posztjáról. Ezzel a történések megakadtak, de sikerült Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterrel, illetve az illetékes új államtitkárral, Horváth Ildikóval olyan egyeztetést folyatni, amelynek során a szaktárca vezetői kimondták, hogy támogatják azt, hogy a kalocsai legyen az elsődleges ellátó kórház! Ezen a héten ismét Horváth Ildikóval fog találkozni Font, amikor is arról tárgyalnak majd, hogy jelenleg milyen képességei adottak a kalocsai kórháznak és mire lenne még szükség ahhoz, hogy alkalmas legyen az említett státusz elnyerésére, illetőleg milyen beruházási igényei lennének. Mindezen felvetések mentén állítanának majd össze útvonaltervet, folytatta a képviselő, ami az illetékes miniszter jóváhagyásával biztosítaná Kalocsának, hogy itt egy patinás kórház működjék, stabil feltételekkel.

 

- Lényeges ponthoz értünk, mivel Kásler miniszter is megerősítette, hogy egyetért azzal, hogy a kalocsai legyen az elsődleges ellátó kórház – zárta mondandóját összefoglalva Font.

V.I.


Kalocsai hírek

Kifüstölik az esővizet szennyvíz-hálózatba vezetőket

Akár százezres nagyságrendű büntetést is kockáztathat Kalocsán és a környékben jó néhány háztartás,...

Szakmai tanácskozás folyt a kalocsai kórház fejlesztéséről

Decemberben, több akkor aktuális, közéleti témát taglaló kalocsai tájékoztatóján jelentette be Font...

Szívbe markoló beszéd a doni katasztrófa évfordulóján

A Voronyezs és Pavlovszk között húzódó fronton harcoló 2. magyar hadsereg 1943-as lerohanásának...

Ökumenikus Imahét

Ökumenikus Imahét 21. Pünkösdi Imaház Ima és Dicsőítő Alkalom22. Jezsuita Templom Szolgál: Bálint...

Dargay Lajos megemlékezés

A Viski Károly Múzeum Kalocsa tisztelettel meghívja Önt Dargay Lajos (1942 – 2018) a Nicolas...

JANUÁR KÖNYVTÁR PROGRAMJA 2019.01.21 (hétfő)

Január 21. (hétfő) 14 óra „Szép magyar beszéd” Kazinczy-verseny

Újabb multifunkciós ovi sportpálya épül idén városunkban

2019. január 16....

Wifi4EU – a pályázaton 15 ezer eurót nyert a város

Tizenötezer eurót, azaz közel négy és félmillió forintot nyert városunk a Wifi4EU...

Artisjus díjat kapott Lakatos György

Könnyű- és komolyzenei kategóriákban díjazott tíz zenetanárt és tíz előadót az Artisjus december...

Hétfőn kezdődik a szociális tűzifa kiosztása

Január 9-én, szerdán délelőtt volt a főpróbája a szociális tűzifa osztásának. Az önkormányzat, a...

Ebösszeírás határideje meghosszabbítva!

Az ebtartóknak csak egy része élt a lehetőséggel, hogy önbevallással kitöltse az adatlapot a...

Panasznap helyett Ügyfélsegítő

Alapvetően megváltoztatta a korábbi panasznap szerepét az új Polgári perrendtartás. De nem csak a...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

Kovács László: a lényeg, az értékteremtés!

Kalocsa kitüntetett és elismert fazekasmestere, a Népművészet mestere számára soha rosszabb évet,...

Győztes mesemondók

December 17-én délután megrendezte hagyományos Járási mesemondó versenyét a Kalocsai Tomori Pál...

Néhány gondolat 2019-re

Új év, új remények – szoktuk mondani. Álljon itt néhány, az életünket erősen érintő gondolat...

Egy órán át boncolgatták az önkormányzati cégfúziót

December 20-án az idén utoljára ültek össze a kalocsai Városháza dísztermében a feldíszített...

Színes színházi évadot ígér 2019 tavasza

A közelmúltban mutatta be hivatalos közösségi oldalán a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár a...

„Rabszolgatörvény” pro és kontra – Kalocsán is

Szerda délelőtt, a közbeszédben „rabszolgatörvényként” elhíresült túlóra-szabályozásról...

A Dózsa és a Kossuth egyetemeket is vendégül látott

A Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai intézménye, a Dózsa György Szakgimnázium, Szakközépiskola...

Szentháromság tértől az orosz kulturális kirendeltségig

Ahogyan ígértük, folytatódik részletes beszámolónk a november 29-i kalocsai lakossági...

Nem kötelező azonnal készpénzzel fizetni!

Az utóbbi hetekben többek tapasztalhatták, hogy látszólag civil emberek csengetnek be hozzájuk arra...

Nyílt nap a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma hagyományteremtő...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Vadkamera buktatta le az ültetvényt

Három helyszín, három gyanúsított. A kalocsai nyomozók őrizetbe vették azt a három férfit, akik a...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás