Gazdaságélénkítő költségvetésről beszélt a honatya

Font Sándor az adócsökkentésekről

2016.05.26 11:27    |    -r-s  

A választókerület országgyűlési képviselője múlt pénteken tartott sajtótájékoztatót a kormány 2017-es költségvetéséről, valamint az abban tervezett adócsökkentésekről. Egyes élelmiszerek mellett kevesebbet kell majd fizetni az éttermi szolgáltatásokért és az internetért – ha minden jól megy, mivel a kedvezményeknek még érvényesülnie kell a fogyasztói árakban is.

– Nehéz lefordítani hétköznapi nyelvre, hogy egy adathalmaz milyen hatással lesz az emberek életére, ezért gyakran megpróbáljuk összehasonlító adatokkal érzékeltetni, hogy (a költségvetés) milyen volt és annak mi lett a következménye, valamint hogy milyen célokat tűztünk ki, annak pedig milyen fedezete lesz a majdani költségvetésben – magyarázta a múlt pénteki sajtótájékoztatón Font Sándor. A képviselő hangsúlyozta: azért lehet már tavasszal beszélni a 2017-es büdzséről, mert váratlan, a terveket felborító kiadásokra nem kell számítani. – Ne értsék félre: lehet egy tőlünk független, világgazdasági esemény, de erre felkészül a költségvetés. Évek óta beépítünk rendkívüli kereteket – mondta, konkrétan is megnevezve kettő elkülönítést. Az egyik az „országvédelmi alap”, mintegy 60 milliárd forinttal, a másik pedig a „rend-kívüli keret”, 110 milliárddal.

A politikus kifejtette: úgy véli, növekvő pályán áll a magyar gazdaság, amely részben annak is köszönhető, hogy az ország visszafizette a 2008-ban felvett IMF-hitelt. Az államadósság csökkentését az „egyik legnehezebb tételnek” nevezte, de kijelentette, hogy már sikerült jelentős mértékben csökkenteni. Az elmúlt csaknem másfél évtizedet mérlegelve azt mondta, az első Fidesz-kormány után 52 százalékos volt az államadósság, majd 2010-ben 83 százalék. Ez a mutató most 71 százalékon áll – fejtette ki Font.

További ÁFA-csökkentés jön

– Igen jó pályára állt a magyar gazdaság; ennek következtében sikerült egyes ágazatok területén kedvezményezett helyzetet hozni. Mondhatnánk azt is, hogy minden magyar ember a saját helyzetében egy lépést tehet előre a 2017-es évben – jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy az ország továbbra is tartja az „Euró-pában az egyik legalacsonyabb”, 15 százalékos SZJA-t, amit ugyan „egyre többen kritizálnak”, de szerintük elegendő mértékű közteher. A honatya az élelmiszerárak ÁFA-tartal-mának csökkentésére vonatkozó kormányzati stratégiát ugyancsak nagy eredménynek minősítette. Az idén a sertéshús forgalmi adója mérséklődött öt százalékra, és ez a tapasztalataik szerint 80 százalékban „átment” a fogyasztói árak szintjére is.

– Nincs értelme ÁFA-csökkentést bevezetni, ha a fogyasztóknál ez nem érzékelhető. A Gazdasági Versenyhivatal különféle módszerekkel figyelte, hogy az ÁFA-csökkentés hatása ténylegesen teljesül-e a fogyasztói árakban is. Ez a sertés tőkehúsnál megtörtént, sőt, 12-16 százalékos forgalomnövekedést látunk az első három hónap alapján – jelentette ki, hozzátéve: nem tudni, hogy ez az emelkedés hosszabb távon is kitart-e, de reméli, mivel nagyon kedvező hatása lenne a sertésállományra, aminek a növekedését szeretnék elérni. – Ugyanennek a logikának a mentén a ’17-es, tervezett költségvetésben a tej, a baromfihús és a tojás tekintetében vezetjük be az öt százalékos ÁFÁ-t – vázolta a kormányzati tervet Font.

Az élelmiszerek mellett alacsonyabb forgalmi adó terheli a jövő évtől az éttermi szolgáltatásokat és az internethoz-záférést is: mindkét területen 18 százalékra mérséklődik az ÁFA. A világháló használatára vonatkozó kedvezményt a telekommunikációs adó belengetése utáni országos tüntetéshullámra vezette vissza a képviselő.

Az éttermek adójának mérséklését azért érezte fontosnak az országveze-tés, hogy fokozza a hazai turizmus bevételeit, és még csábítóbbá tegye hazánkat a külföldiek számára. Az adómérséklés persze jól jöhet még a vendéglátás mögött álló, alapanyagot termelő ágazatoknak is.

Támogatják a családokat

A sajtótájékoztatón elhangzott: a gyermekek után járó adókedvezmény tavaly még tízezer forint volt, idén 12.500-ra emelkedett, jövőre pedig 15 ezer forint lesz. A végső terv a tavalyi mérték duplázása, aminek érdekében minden évben 25 százalékkal emelkedik a kedvezmény, egészen addig, amíg 2019-re el nem éri a húszezret, gyermekeként. Font Sándor már a családtervezést és otthonteremtést segítő intézkedések közé sorolta ezt a nettó bérnövekedést, valamint azt az évi 33 ezer forintot is, ami a friss házasoknak jár. Ehhez jön még az ismert CSOK, benne a kedvezményes hitelekkel, valamint a lakásépítés ÁFÁ-jának csökkentése. A kormány egyébként, összességében, 200 milliárd forintot különített el 2017-re a szociális és egészségügyi kedvezmények finanszírozására – vázolta a sajtó képviselőinek.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás