Ismét lecsaptak a kalocsai „gerillák”

Fórumként indult, park lett belőle

2016.07.14 11:40    |    -s-n Fotók: Kalocsai Gerilla Kertészek  

A kalocsai önkormányzat nemrégiben megvásárolta a Damjanich utca 7. szám alatti házat, amelyből idővel vízi-bázist szeretne kialakítani. Mivel a környékben élőkhöz ezen fejlesztés kapcsán különféle mendemondák jutottak vissza, a körzet képviselője úgy döntött, tiszta vizet önt a pohárba és első kézből tájékoztatja a projekt iránt érdeklődőket. Ahogy viszont azt Bolvári Ferdinándtól az elmúlt években megszokhattuk – ő semmit nem tesz, „csak úgy, egyszerűen”, ahogy azt bárki tenné első nekifutásra. Tereprendezés lett a fórumként hirdetett összejövetelből.

A múlt csütörtöki rendhagyó eseményre hagyományos formában (a postaládákba dobott felhívások útján) hívogatta a Damjanich utca lakóit a városatya, mondván, „van egy park az utca közepén lévő nagy kanyarnál, amely az úttól a garázssorig, illetőleg a Vajas csatorna partjáig tart. Nem mellesleg a terület egyetlen háznyira van attól az ingatlantól, amelyet az önkormányzat megvásárolt, és úgy gondoltam, megmutatjuk az itt lakóknak, milyen, amikor valahová a gerillakertészek beteszik a lábukat”, derült fény a formabontó fórum meghirdetésének hátterére.

– Azt gondoltam, hogy megajándékozzuk a lakókat azzal, hogy a saját szerszámainkkal levágjuk az elburjánzott gazt. Megkértem a Parkgondozó Kft.-t, hogy az ott létrejött illegális hulladéklerakót számolja fel, és utána nagyon oda fogunk figyelni arra, hogy ne alakulhasson ki hasonló – summázta a találkozó célját Bolvári Ferdinánd, hozzátéve, hogy a megnevezett cég ügyvezetőjét, Loibl Lászlót, dr. Bálint József polgármestert és Boromisza Viktort, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetőjét is meghívta.

– Mire ők megérkeztek, néhány lakóval be is fejeztük a takarítást és a vendégeket már mondhatni, piknik-hangulatban tudtuk fogadni, aztán jöhettek a kérdések. Volt is belőlük szép számmal – folytatta a képviselő.

Kalocsai Néplap

Felmerült, hogy a főutcától a Vajas felé húzódó utcák közül a Damjanich az egyetlen, amelyik kétirányú és – bár az úttest minősége a biztonsággal szinte járhatatlantól talán egyetlen paraszthajszálnyival különb – a lakók álláspontja szerint rengeteg autós zúg át rajta a megengedett sebességnél gyorsabban. Bolvári ígéretet tett arra, hogy kérni fogja, hogy a rendőrség ebben a városrészben is jelenjen meg sebességet mérni. (Emellett egyébként javasolnánk a Híd utcát és az 51-es út és a Kossuth utca kereszteződésének környékét, főleg az esti órákban, mert lehetne néhány „nagy fogása” a rendőrségnek – a szerk.)

Ugyancsak felmerült az esetleges egyirányúsítás kérdése, ami azért lehet problémás, mert a Damjanich utca az egyetlen a Vajas-parttól a Szent István útig, amelyben kétirányú a forgalom. A vele szomszédos Rákóczi utcában a piactértől a buszmegálló irányába lehet csak haladni, a Rákóczi és a főutca közötti Tomori utcában pedig pont fordítva.

Végezetül terítékre került a Kalocsán sajnos hosszú évek óta szélmalomharcnak tűnő slágertéma: az illegális hulladéklerakás felszámolása és szankcionálása. Sokszor, sokaktól hallottunk már erre vonatkozóan nagy szavakat az elmúlt években, a látványos „tisz-tulások” (Szőlők városrész, az ottani csatorna, a Gödrök-köze, Malomszögi utca, volt szovjet laktanyai területek) elmaradoztak, vagy csak ideig-óráig működtek.

– Polgármester úrnak a szavát vettük, hogy az illegális szemétlerakás ellen vasszigorral lépjünk fel. Képviselőként is a következő testületi ülésen kezdeményezni fogom, hogy vagy alkossunk új rendeletet, vagy a megfelelőt módosítsuk úgy, hogy a megfogott illegális szemetelőket példamutató büntetéssel sújtsuk. Úgy vélem, kizárólag ennek van visszatartó ereje – így Bolvári Ferdinánd, megjegyezvén, hogy a múlt héten két embert személyesen csípett fülön. Bár esetükben nem tett rendőrségi feljelentést, mint mondta, ennek vége.

– Hozzátenném, hogy az egyik kedves gerillakertész társunktól a Damjanich utcai ház megvásárlásakor ajándékba kaptunk egy kamerarendszert. Nem szeretnék elébe menni semminek, csak annyit mondanék, hogy ezek az eszközök jellemzően messzebbre látnak a drótkerítésnél és tudni fogjuk, hogy kik azok, akik rendetlenkednek a frissen rendbe tett és kipucolt környéken. Természetesen figyelni fogunk arra, hogy személyiségi jogok ne sérüljenek – foglalta össze a formabontó lakossági fórum tapasztalatait Bolvári Ferdinánd, bizakodva tekintve a jövőbe. Legyen igaza!


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás