Fúrt kutak bejelentési kötelezettségéről – Decemberig nem kell tenni semmit

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

2018.12.01 17:06    |    -s-n  

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen a fúrt kutak bejelentési kötelezettségének kérdése – pontosabban, hogy a jelenlegi jogszabály szerint több százezres bírságot kockáztat-e, aki ennek nem tesz eleget ez év végéig. A témában illetékes Font Sándor országgyűlési képviselőnktől, a Parlement Mezőgazdasági Bizottságának elnökétől vártunk, és kaptunk választ. Előrevetítjük: kapkodnia nem kell a kúttulajdonosoknak, alább pedig a részletek!

 

furt kutak_fontsandor1
 

 

Körülbelül egy hónapja fordult a szélesebb nyilvánossághoz a honatya, elejét véve az év végéhez közeledve azon hangok terjedésének, hogy akár 300 ezer forintos bírságot is kockáztatnak, akik 2018. év végéig nem jelentik az illetékes szakhatóság felé, hogy nyilvántartásban nem szereplő fúrt kútról vételeznek vizet. Tekintve, hogy „tanyás” térségben élünk, részletesebb okfejtést talán nem igényel tehát, mennyire kardinális tényező tisztán látni e kérdésben.

 

Font Sándor emlékeztetett rá, hogy uniós feladat a teljes ismereti térképet összeállítani a Magyarországon lévő fúrt kutakról, azonban ennek módja és eljárásrendje kidolgozás alatt áll.

Egy bő hónappal ezelőtt még arról beszélt a politikus, hogy tudatában van annak, hogy a hatályban lévő jogszabály szerint december 31-ig szól a határidő a kúttulajdonosoknak, hogy eleget tegyenek kötelezettségüknek, azonban arra is kitért, hogy kezdeményezett egy módosító javaslatot, ami kitolja ezt a határidőt – várhatóan két évvel.

 

Amennyiben tehát minden a Font Sándor által vázolt mederben halad, akkor lesz elegendő idő arra, hogy erős lábakon álló, minden körülményre kiterjedő és széleskörű szempontrendszert figyelembe vevő jogszabályt alkossanak. Konkrétumként előrevetítette, ha „ő maga is regisztrálatlan fúrtkút tulajdonos lenne, egyelőre nem tenne ezügyben semmit” – így a sokat mondó tanács.

 

Aztán közeledve az év végéhez, konkrét lépés híján a honatya megerősítette, hogy továbbra sincs ok pánikra, kapkodásra kút-kérdésben. Várhatóan ugyanis december elején hozzák majd meg azon határozatot, amely 2020-ig halasztja a vonatkozó jogszabályi háttér megalkotását (ameddig nyilván a kúttulajdonosok ismét nincs dolga).

 

E témában november elején sajtótájékoztatót is tartott Budapesten a honatya, ahol felidézte, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvénynek a vízkivételekkel összefüggő módosítása kapcsán hozott alkotmánybírósági döntés nyomán szükséges bizonyos intézkedéscsomag megalkotása, egy minden szempontot és ésszerű véleményt tartalmazó jogszabállyal. Mivel erre a jövőben fog sor kerülni, folytatta Font, konkrétumok hiányában még nem tud részletekkel szolgálni, de az kimondható, hogy egyetlen kúttulajdonos sem szabad, hogy rémhírek és félinformációk alapján tájékozódjon.

 

furt kutak_muszakilag_helyes
 

 

 

- A törvényalkotónak természetesen fontos a környezet és a víz védelmének szempontrendszere, a költségvetés adta keretekkel egyetemben. Mindemellett a majdani jogszabálynak figyelembe kell venni az államfő e témában jelzett igényét, az Alkotmánybíróság nyári döntését, de legfőképp a gazdák, a kúttulajdonosok igényét – állítja Font, megerősítve, hogy az Országgyűlés már tárgyalja azt a javaslatot, amely meghosszabbítja a fúrtkutakra vonatkozó bejelentési kötelezettséget, 2020. december 31-ig. – A törvénytervezet várhatóan december eleji elfogadása garantált, hiszen a módosítást támogatja a kormány, és a Fidesz-KDNP frakció is. A meghosszabbítás miatt rendelkezésünkre álló idő alatt vezetésemmel egy olyan eljárásrendet kell jogszabályi formába önteni, amely egyértelmű eligazítást ad az érintetteknek, hogy majd hogyan kell eljárnia kútja legalizálásához. Amíg az eljárásrendet tisztázó jogszabály nem jelenik meg, addig a házi fúrtkutak tulajdonosainak semmit nem kell tenniük – zárul a képviselői okfejtés.

 

Várhatóan tehát december elején lesz érdemes ismét utánakérdezni a témának, figyelve az országgyűlési döntéshozási mechanizmusokat, illetőleg a képviselő saját információs csatornáit, amelyeken kiemelt témaként kezeli a tárgyalt kérdést és rendszeresen tájékoztat a körülötte történő fejleményekről.

 

-s-n

 

Fotók: Font Sándor – Facebook


Kalocsai hírek

Virágvasárnap

Jézus Krisztus öt nappal keresztre feszítése előtt, egy kis szamár hátán bevonult Jeruzsálembe. Erre...

Séta kékben az autizmussal élőkért

A Kalocsai Nebuló EGYMI második alkalommal hirdette meg az Autisták Országos Szövetsége által...

Fórum a fejlődés jegyében

Nagy sikerrel zárult a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósuló Polgármesteri...

Énekes nívódíj Benedek Viktóriának

Március 8-án, Baján rendezték meg az ötödik „Országos Kodály Zoltánné Sándor Emma...

Szent-Györgyi Albert-díjas lesz Körmendy doktor

2017-ben osztották ki először a Szent-Györgyi Albertről elnevezett, kiemelkedő gyógyítói munkát...

Új támogatásokat jelentett be Dr. Nagy István Kalocsán

Március 12-én “A magyar fűszerpaprika termeltetés jövője” témában tartott szakmai...

Diákolimpia Országos Bajnokok a KSE Ciglédi úti karatékák

Országos Döntőt március 2-án Szentes városában rendezték, ahol 3 Diákolimpia Bajnokot (Jáksó...

Bródy és Anna & The Barbies nagykoncert lesz

Ahogy az ilyentájt lenni szokott, megérkeztek az első nevek és produkciók, amelyek azért felelnek...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás