Próbálkoznak – hátha

Galambriasztó a tisztább belvárosért

2017.08.19 19:03    |    -sist-  

Nem, ne gondolja, hogy csak Önnek szúrt szemet, hogy Kalocsa belvárosa, konkrétan leglátványosabban a sétálóutca, főutca és a Negyvennyolcasok terének egy jó része fuldoklik a madárpiszokban. Nevezzük nevén a gyereket, ez bizony egy szar ügy, ami a turisztikai szezon beköszöntével és a szabadtéri programok nyári megszaporodásával egyre égetőbb, megoldásra váró problémává válik, amit valamilyen módon kezelni kell! Lehet éjjel-nappal takarítani, de ahhoz mélyen a zsebébe kellene nyúlnia a városnak, és nem is hozná az elvárt „megváltást”. Viszont kétségkívül a jelen állapot is tarthatatlan – látja ezt a városvezetés is, a helyzet megoldása viszont sokkal bonyolultabb, mint hinné!

A város szívében, koncentráltan feltűnt, elszaporodott és befészkelt örvös galambok megnövekedett létszámának szemmel látható nyomai vannak, jobb esetben a lábunk alatt, rosszabb esetben a fejünkön, ruhánkon, a kezünkben tartott fagylalton, vagy épp egy fa alá parkolt autónkon. Nincs ezzel gond, ahol van bevétel, ott van kiadás is, szokás mondani, és hát szerencsétlen állatoktól nem várhatjuk, hogy fénnyel táplálkozzanak, amit vélhetően hasonló formában ürítenének, de az sem normális, hogy egy ezeréves, érseki székváros történelmi főutcájának járdáit koptatva három összefüggő négyzetmétert nem látni, amin nincsen koncentrált mennyiségben tetemes galambszar. (Ha másodjára kapna szívéhez az „sz” betűs szó nyomtatott változata láttán, előrevetítjük, elő fog még fordulni a cikkben, mert lehet itt kerülgetni a forró kását, meg finomkodni, de a tény attól tény marad! Arról nem is beszélve, hogy az ezt termelő állatok jóval nagyobb testűek a hagyományos városi galambnál, következésképpen az általuk pottyantott végtermék sem apró fehér foltocska, hanem valami sokkal látványosabb.)

 

madarak1_450
 

 

Ennyi felvezetés után térjünk is a lényegre! Mit lehet tenni azért, hogy ez a helyzet változzon? „Kilőni őket”, „le-vadászni”, „madártüske” és társai… nyilván megmondhatnánk a tutit, ha ez ilyen „egyszerű” lenne. A múlt heti városi osztályvezetői értekezleten került sokadszor felszínre a kérdés, erősítette meg érdeklődésünkre Loibl László, a városi közterületek tisztán és rendezetten tartásáért felelős Parkgondozó Kft. ügyvezetője.

 

madarak2_450
 

 

– A padokat, a térköves járdát és az autókat egyaránt rendesen ki tudják dekorálni. Mi próbáltuk ezeket a járdaszakaszokat a seprűs gépünkkel feltakarítani, ami nagynyomású mosóval fellazítja a rücskös térkőbe ivódott piszkot, amelyet ezután fel tud takarítani a kefe-fej, de az igazat megvallva nem sokat értek az erőfeszítések. A rücskös felületen történő seprés ugyanis gyorsan tönkreteszi a fejeket, ami nem olcsó mulatság, egy garnitúra ugyanis 400 ezer forintba kerül belőlük. Ennél fogva szorgalmaztam, hogy a piszkos járdák okát szüntessük meg – vázolta az előzményeket Loibl, elismerve, hogy nem szívesen küld ki embereket, hogy kézi munkával takarítsák fel a galambszar-szigeteket, tekintve, hogy ezen állat ürülékének por formájú belélegzése igen káros-fertőzésveszélyes az emberi szervezetre. Summa summarum, az okkal kellene valamit kezdeni, erre kerestek legutóbb a vezetők megoldásokat.

 

madarak4_450
 

 

– Már megrendeltünk néhány, műanyagból készült, kitömött ragadozó madárra hasonlító, életnagyságú úgynevezett galambriasztót. Ezeket fogjuk első körön a sétálóutca, illetve a főutca különböző pontjain a két épület közötti átfeszítésekre kihelyezni. Ezt a szél mozgatni fogja, a galamboknak pedig az ösztöneikben van, hogy távol tartják magukat a ragadozó madaraktól, ezért elképzelhető, hogy átköltöztetik fészkelési helyüket és tehermentesítik a sétálóutcát – hangzott az első, már megvalósítás alatt álló alternatíva. Ha Ön is kétkedve vonja fel szemöldökét, mondván, „és ha nem”? Erre is van válasz! – Dr. Kiss Csaba jegyzővel és Boromisza Viktor műszaki osztályvezetővel dugtuk össze a fejünket, akik árajánlatot kérnek a madarak befogására, illetve felmerült egy Olaszországban működő eljárás is. Ennek lényege, hogy azokba a városokba, ahol hasonlóképp elszaporodtak a galambok, solymászt hívnak, akik két-három hétig az adott településen reptetik a sólymot, amelynek eredményeképpen elmenekülnek a galambok. Ez a módszer, ismereteink szerint három-négy hónapig hatásos. Erre is kérünk árajánlatot – vázolta a lehetőségeket Loibl László, megjegyezve, hogy ha valamelyik módszer látványosan beválik, „nagytakarítás” alá vonják majd a centrumot.

 

madarak5_450
 

 

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi van, ha a belvárosból sikerül szétrebbenteni az ott jelenleg koncentrált mennyiségben élő „tojógépeket”, akik ezután más városrészt vesznek be hasonlóképpen, máshol okozva ugyanennyi fejtörést és idézve elő kezelendő állapotot?

– Vannak olyan vélemények, amelyek szerint ezek a galambok zömében a Főszékesegyház tornyaiban laktak, ahol bolygatva volt az életterük, és áttelepültek a sétálóutcába, ahol a berkenyefákon szemmel láthatóan nagyon jól érzik magukat. Ha innen kitelepülnének, és mondjuk egy lakótelepi vagy kertvárosi övezetben „szétszóródnának”, ott kezelhetőbb, kevésbé koncentrált lenne a probléma – jött a válasz, ahogyan arra a felvetése is, hogy mikor várható tényleges előrelépés a dologban. Loibl véleménye szerint két héten belül megérkeznek az igényelt árajánlatok és elvileg a galambriasztók is, akkor érdemes ismét utánakérdezünk a dolognak. Biztosítottuk róla, hogy megtesszük!Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás