Indul a támogatások folyósítása

Szaporodnak a gazdák teendői az év végén

2016.11.23 13:37    |    STVN  

Hivatalosan is megjelent, hogy mekkora összegű központi támogatásokra számíthatnak a gazdák az idén, de arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy az év végéhez közeledve a gazdák teendői is megszaporodnak. Különösen azoknak kell résen lenniük, akiknek még régi típusú, papíralapú őstermelői igazolványuk van!

Folyamatban a kifizetések

A Magyar Közlöny 155. számában megjelent a 2016. évi egységes területalapú támogatás és az átmeneti nemzeti támogatás összegeiről határozó rendelet, ami az idén tavasszal benyújtott kérelmeket forintosítja. Ezen támogatási forma a legnépszerűbb a támogatások körében, tekintve, hogy a legtöbben az egységes területalapú támogatást igénylik – nyilatkozta lapunknak Nagy Attila, a Kalocsai Falugazdász Iroda vezetője.

– Ennek a kiszámítása úgy történik, hogy adott rá egy keret, amit elosztanak azzal a területtel, amit a termelők bejelentettek a kérelmek benyújtásakor. Ez a terület 4 millió 981 ezer hektár. A számítás nyomán 44.965 forint jön ki hektáronként a támogatásnak az összegére – ismerteti a háttérfolyamatot a szakember.

 

nagyattila_450
 

 

– Minden évben szoktak a termelőknek előleget folyósítani, ami október 17-ével megkezdődött. Egyelőre még kevesen kapták meg ezt az összeget, de ahogy haladnak a kifizetésekkel, úgy jut el minél több támogatotthoz a pénz. Az előleget 31.476 forintban jelölték meg, de mindazon termelők, akik beadták a kérelmüket, általánosságban már jól ismerik a rendszert. Az úgynevezett zöldítésre vonatkozó keretet szintén a korábban említett 4 millió 981 ezer hektárral osztják, ami ebben az esetben 25.084 forint támogatási összeget jelent. Ha tehát az alaptámogatást, illetve a zöldítésre jutót összeadjuk, ez pontosan 70.049 forintra jön ki. Ennek az előleg-kifizetése kezdődött – így Nagy Attila, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy rövidesen kezdődik a területalapú támogatások adategyeztetése, és ekkor lesznek többek között kiszűrve a különböző túligénylések és megejtve a szükséges korrekciók, hozzátéve, hogy megjelentek a termeléshez kötött támogatások is.

– A növénytermesztéshez tartozó, talán legnépszerűbb támogatás a mi körzetünkben a szemes fehérjetakarmánynövény-termesztés támogatása. Ennek az előlegét állapították meg, ugyanis itt még összesítés előtt áll, hogy pontosan mennyi az a támogatás, ami jogszerűen igényelt. Az előleg maximum értéke 43.137 forint lehet hektáronként – mondta, majd áttért az állattenyésztési támogatásra. – Ezeknek a java termeléshez kötött, de vannak olyanok is, amelyek nem termeléshez kötöttek, hanem bizonyos kvóták alapján kerülnek kiosztásra. Ezek alapján történnek a kifizetések.

Régi igazolványos őstermelők, figyelem!

Nagy Attila ezúton emlékezteti a gazdatársadalmat, hogy az év vége felé egyre több elintézendő feladat vár rájuk. Az egyik ilyen az őstermelői igazolványok cseréje!

– Azoknak az őstermelőknek, akiknek szükséges, hogy 2017. január 1-jétől hatályos legyen az őstermelői igazolványuk, még az idei évben kérvényezniük kell azt az illetékes falugazdásznál. Az úgynevezett barna, papíralapú igazolványok ugyanis december 31-től kivonásra kerülnek, amelyeket a kártyaalapú igazolványok váltanak fel – hangzik a felhívás. – A folyamatosság itt elsősorban azoknak fontos, akik főállású őstermelők, illetve akik ez alapján vannak az őstermelői tevékenységgel a társadalombiztosításra, nyugdíjjárulékra kötelezve. Az igazolványok kiváltását ezeknek az őstermelőknek már tulajdonképpen 2016. október 1-jétől el lehetett kezdeni, viszont vannak még finomításra váró mozzanatok a programban, ami miatt ez a folyamat várhatóan október végétől indulhat zökkenőmentesen, és eltart december 31-ig. Mindenféleképpen hangsúlyoznám, hogy ne az utolsó pillanatra hagyják ezeknek az igazolványoknak az ügyintézését, ugyanis év vége felé biztosan nagy lesz a forgalom a falugazdászoknál – szólította meg az igazolványcsere előtt állókat az irodavezető.

Tessék nézni az elektronikus levélládát!

Mivel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkezdte a 2016 évre vonatkozó területalapú támogatásokhoz kapcsolódó adategyeztető végzések postázását, érdemes figyelni a levélládákat! Szól el főképp azoknak, akik a regisztrációs rendszerben elektronikus kapcsolattartást jelöltek be. Nekik ugyanis nem papíralapon, hanem a korábban általuk megadott e-mail címre fogják elküldeni ezeket az értesítéseket. Érdemes tehát naponta legalább egyszer belenézni az elektronikus levélládába akkor is, ha egyébként ez nem része a napi rutinnak!

– Fontos, hogy az elektronikus felületen akkor is vissza kell jelezniük, hogyha a gazda nem változtat semmilyen korábbi adaton, vagyis úgy dönt, hogy helyesen adta be a támogatási kérelmeket. Ez esetben érintetlenül kell visszaküldeni az elektronikus értesítéseket az MVH részére, ellenkező esetben további ellenőrzésre lehet számítani – hangzik a jó tanács a kalocsai falugazdásztól, kiemelve, hogy az adategyeztetési felhívásra nyolc munkanapon belül kell válaszolni az értesítettnek.

Ha kell, kérjenek segítséget!

Végezetül Nagy Attila segítő jobbot nyújtott, mondván, a falugazdászoktól az idei évben is minden segítségre számíthatnak a hozzájuk fordulók, nyugodtan meg lehet keresni őket, akár több, az elmondottakban érintett termelő együttesen is kérhet időpontot.

– Ez általában úgy szokott zajlani, hogy mondjuk azok a gazdák, akik érintettek a túligénylésben, összebeszélnek, és együtt jelentkeznek be a falugazdászhoz. Bíztató hírként annyit még el tudok mondani, hogy az ígéretek szerint az idén sokkal egyszerűbb lesz az ügyintézés, mint az előző években, ugyanis egy órán belül látszani fog a rendszerben, hogy a többi termelő mit jelölt be a módosítást követően – zárta mondandóját.Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás