Artroszkóp volt, van, lesz

Több mint sikeres gerillaakció Kalocsán

2018.01.25 20:02    |    -mond  

Olvasóink már több forrásból értesülhettek, hogy Farkas Éva kezdeményezésére gyűjtés indult a városban a városi kórház részére egy artroszkóp beszerzésére. Ehhez az akcióhoz csatlakozott a KAGESZ a múlt hét végén tartott jótékonysági bállal, melynek bevételét, 400 ezer forintot (!) felajánlották a kórháznak az artroszkóp vagy más gyógyászati eszköz beszerzésére.

A kalocsai gerillakertészek számos akciójáról értesülhettek már évek óta olvasóink lapunk hasábjain is, de más médiumok is rendszeresen beszámoltak már arról, hogy Vajas partot fogadnak örökbe, szemetet szednek, csónakáztatnak, nemzeti ünnepünkön István a királyt adják elő a Vajas vizén, gerilla-tanyát alakítanak-takarítanak, tagjaik lelkes környezetvédők, s most már egyesületté szerveződve szinte nincs olyan megmozdulás a városban, amihez ne csatlakoznának.

Amikor felröppent a hír, hogy Farkas Éva kezdeményezésére elindult egy gyűjtőakció a városban egy artroszkóp beszerzésére a városi kórháznak, mely műszerrel nagy sebbel járó fájdalmas beavatkozás helyett néhány ponton történő „behatolással” történő műtéttel, kevesebb gyógyulási idővel lehet térdműtéteket végrehajtani.

Mint kiderült, ilyen eszköze volt a kalocsai kórháznak, vagyis van is és lesz is. Ez így igen ellentmondásosan hangzik, és rögtön adódik is belőle a kérdés, hogy akkor hogy is van ez és minek a gyűjtés? És akkor most van vagy nincs?

Információink szerint a kalocsai kórház fejlesztésére kiírt pályázat során vásároltak egy artrosz-kópot, ami egy ideig a kalocsai kórház egyik raktárában volt, aztán ezt a műszert elvitték az „anyakórházba”, Kecskemétre, hogy az ottani orvosok beüzemelhessék és gyakorolhassanak vele. Legalábbis ez derült ki Font Sándor október közepén a kórházban mondott beszédéből, melyben újabb, milliárdos kórházfejlesztés lehetőségét is bejelentette. Egyben arra is ígéretet tett, hogy az új sürgősségi osztály beüzemelésével a műszer visszakerül Kalocsára. (Az már lehet, hogy csak az én fejemben fogalmazódott meg a kérdés, hogy ha azt a műszert a kalocsai kórház kapta, akkor miért nem az itteni sebészek üzemelték be és gyakorolnak rajta?)

Szóval, most ott tartunk, hogy van is artroszkópunk és nincs is. De most már szinte biztos, hogy így vagy úgy, de lesz…

Egészséggömb indult útjára a városban Farkas Éva kezdeményezése alapján, aztán amikor Font Sándor országgyűlési képviselő a sajtó nyilvánossága előtt ez a bejelentést tette, akkor a kezdeményező és a mellé álló magánszemélyek, közszereplők és civil szervezetek úgy döntöttek, biztos, ami biztos, a gyűjtés folytatódik, és ha az eszköz visszakerül, akkor a kórház szakembereivel együtt eldönthetik, hogy az összegyűlt pénzt mire fordítják.

És itt kanyarodunk vissza a gerillakertészek múlt heti báljához. A cikkünk elején leírtakból következtetve nem lehetett kérdés, hogy kalocsai gerilláink is valamilyen formában segíteni fogják e nemes ügyet.

Bolvári Ferdinánd, az egyesület elnöke elmondta, hogy még a szülői munkaközösség tagjaként, vezetőjeként, majd képviselőként bálszervezésben rutint szerzett, és így fogalmazódott meg az ötlet, aztán a szervezet jóváhagyása után már a szervezés is elkezdődött, hogy a KAGESZ egy jótékonysági bál bevételével járul hozzá az eszköz beszerzéséhez.

Ferdinánd kedden a szerkesztőségben – telve lelkesedéssel és örömmel – jelentette be, hogy a költségek levonása után 400 ezer forint a bál tiszta bevétele.

gerillabal1_450
 

– Ha már elindult ez az akció, és azt mutatja, hogy az emberek hajlandóak egy ügy mögé állni ebben az elszürkült, „senkitsemminemérdekel” világban, embereket lehet megszólítani, megnyerni egy jó ügy érdekében, ez nagyon nagy szó. Hiszen ingyenes programokra is nagyon nehéz az embereket becsalogatni. Ötezer forint volt a belépő, ami nem kevés. Bizony többen mondták, amikor megszólítottam embereket, hogy ne haragudj, ezt most nem engedhetjük meg magunknak. Ezt is tudomásul kell venni. De akik tehették, eljöttek. És 320 ezer forint volt a bál bevétele, ami mára kikerekedett 400 ezerre még három ember plusz felajánlásából. Nagyon örülünk, ha visszahozzák a műszert, akkor majd eldönthetik, hogy ezt „szerelik fel extrákkal”, mert úgy tudom, erre is van lehetőség, vagy valami más, hasznos eszközre fordítják – mondta Bolvári Ferdinánd.

– Amikor bejelentették, hogy visszakerül a műszer, akkor kicsit gondolkodtunk, hogy folytassuk-e a szervezést, de aztán úgy döntöttünk, igen! Mi gerillakertészek már annyi mindent csináltunk együtt, bált még nem. Ebben is ki akartuk próbálni magunkat, hogy tudunk helytállni. Körülbelül nyolcvanan voltunk, az utolsó órákban is még jelentkeztek. És ami még nagy öröm volt, hogy nagyon sok, értékes tombola felajánlás érkezett, ausztriai hosszúhétvége, festmény, sétarepülés, egy egynapos katamarán út Hartától Kalocsáig a Dunán, egy tablet, uszodabérletek, kerámia, fafaragás és még sorolhatnám. Nem tarháltunk, nem kilincseltünk, hanem megkerestek minket ezekkel a felajánlásokkal. A vacsorához a marhahúst a Szigeti család állta, és elsők között ajánlotta fel Kovács Laci fazekasmester, hogy a vendégvárás és a vacsora alatt zongorajátékával szórakoztatja a bálozókat.

gerillabal2_450
 

Farkas Évával megállapítottuk, ha egy forint haszna nem lett volna az egésznek, akkor is sikeresnek mondtuk volna a bált, hiszen olyan szuper hangulat volt, hogy évek óta nem éreztük ilyen jól magunkat. És biztos, hogy ezután évente egy bált fogunk szervezni, nem feltétlenül jótékonysági bált, hanem bált, csak úgy… vagy esetleg az egyesület költségvetését kiegészíteni, de nem ez a cél, hanem a kimozdulás, a közösségkovácsolás. A mostani bál is bizonyította, hogy nemcsak a munkában, hanem bálozni is jó csapat vagyunk így együtt…Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás