Artroszkóp volt, van, lesz

Több mint sikeres gerillaakció Kalocsán

2018.01.25 20:02    |    -mond  

Olvasóink már több forrásból értesülhettek, hogy Farkas Éva kezdeményezésére gyűjtés indult a városban a városi kórház részére egy artroszkóp beszerzésére. Ehhez az akcióhoz csatlakozott a KAGESZ a múlt hét végén tartott jótékonysági bállal, melynek bevételét, 400 ezer forintot (!) felajánlották a kórháznak az artroszkóp vagy más gyógyászati eszköz beszerzésére.

A kalocsai gerillakertészek számos akciójáról értesülhettek már évek óta olvasóink lapunk hasábjain is, de más médiumok is rendszeresen beszámoltak már arról, hogy Vajas partot fogadnak örökbe, szemetet szednek, csónakáztatnak, nemzeti ünnepünkön István a királyt adják elő a Vajas vizén, gerilla-tanyát alakítanak-takarítanak, tagjaik lelkes környezetvédők, s most már egyesületté szerveződve szinte nincs olyan megmozdulás a városban, amihez ne csatlakoznának.

Amikor felröppent a hír, hogy Farkas Éva kezdeményezésére elindult egy gyűjtőakció a városban egy artroszkóp beszerzésére a városi kórháznak, mely műszerrel nagy sebbel járó fájdalmas beavatkozás helyett néhány ponton történő „behatolással” történő műtéttel, kevesebb gyógyulási idővel lehet térdműtéteket végrehajtani.

Mint kiderült, ilyen eszköze volt a kalocsai kórháznak, vagyis van is és lesz is. Ez így igen ellentmondásosan hangzik, és rögtön adódik is belőle a kérdés, hogy akkor hogy is van ez és minek a gyűjtés? És akkor most van vagy nincs?

Információink szerint a kalocsai kórház fejlesztésére kiírt pályázat során vásároltak egy artrosz-kópot, ami egy ideig a kalocsai kórház egyik raktárában volt, aztán ezt a műszert elvitték az „anyakórházba”, Kecskemétre, hogy az ottani orvosok beüzemelhessék és gyakorolhassanak vele. Legalábbis ez derült ki Font Sándor október közepén a kórházban mondott beszédéből, melyben újabb, milliárdos kórházfejlesztés lehetőségét is bejelentette. Egyben arra is ígéretet tett, hogy az új sürgősségi osztály beüzemelésével a műszer visszakerül Kalocsára. (Az már lehet, hogy csak az én fejemben fogalmazódott meg a kérdés, hogy ha azt a műszert a kalocsai kórház kapta, akkor miért nem az itteni sebészek üzemelték be és gyakorolnak rajta?)

Szóval, most ott tartunk, hogy van is artroszkópunk és nincs is. De most már szinte biztos, hogy így vagy úgy, de lesz…

Egészséggömb indult útjára a városban Farkas Éva kezdeményezése alapján, aztán amikor Font Sándor országgyűlési képviselő a sajtó nyilvánossága előtt ez a bejelentést tette, akkor a kezdeményező és a mellé álló magánszemélyek, közszereplők és civil szervezetek úgy döntöttek, biztos, ami biztos, a gyűjtés folytatódik, és ha az eszköz visszakerül, akkor a kórház szakembereivel együtt eldönthetik, hogy az összegyűlt pénzt mire fordítják.

És itt kanyarodunk vissza a gerillakertészek múlt heti báljához. A cikkünk elején leírtakból következtetve nem lehetett kérdés, hogy kalocsai gerilláink is valamilyen formában segíteni fogják e nemes ügyet.

Bolvári Ferdinánd, az egyesület elnöke elmondta, hogy még a szülői munkaközösség tagjaként, vezetőjeként, majd képviselőként bálszervezésben rutint szerzett, és így fogalmazódott meg az ötlet, aztán a szervezet jóváhagyása után már a szervezés is elkezdődött, hogy a KAGESZ egy jótékonysági bál bevételével járul hozzá az eszköz beszerzéséhez.

Ferdinánd kedden a szerkesztőségben – telve lelkesedéssel és örömmel – jelentette be, hogy a költségek levonása után 400 ezer forint a bál tiszta bevétele.

gerillabal1_450
 

– Ha már elindult ez az akció, és azt mutatja, hogy az emberek hajlandóak egy ügy mögé állni ebben az elszürkült, „senkitsemminemérdekel” világban, embereket lehet megszólítani, megnyerni egy jó ügy érdekében, ez nagyon nagy szó. Hiszen ingyenes programokra is nagyon nehéz az embereket becsalogatni. Ötezer forint volt a belépő, ami nem kevés. Bizony többen mondták, amikor megszólítottam embereket, hogy ne haragudj, ezt most nem engedhetjük meg magunknak. Ezt is tudomásul kell venni. De akik tehették, eljöttek. És 320 ezer forint volt a bál bevétele, ami mára kikerekedett 400 ezerre még három ember plusz felajánlásából. Nagyon örülünk, ha visszahozzák a műszert, akkor majd eldönthetik, hogy ezt „szerelik fel extrákkal”, mert úgy tudom, erre is van lehetőség, vagy valami más, hasznos eszközre fordítják – mondta Bolvári Ferdinánd.

– Amikor bejelentették, hogy visszakerül a műszer, akkor kicsit gondolkodtunk, hogy folytassuk-e a szervezést, de aztán úgy döntöttünk, igen! Mi gerillakertészek már annyi mindent csináltunk együtt, bált még nem. Ebben is ki akartuk próbálni magunkat, hogy tudunk helytállni. Körülbelül nyolcvanan voltunk, az utolsó órákban is még jelentkeztek. És ami még nagy öröm volt, hogy nagyon sok, értékes tombola felajánlás érkezett, ausztriai hosszúhétvége, festmény, sétarepülés, egy egynapos katamarán út Hartától Kalocsáig a Dunán, egy tablet, uszodabérletek, kerámia, fafaragás és még sorolhatnám. Nem tarháltunk, nem kilincseltünk, hanem megkerestek minket ezekkel a felajánlásokkal. A vacsorához a marhahúst a Szigeti család állta, és elsők között ajánlotta fel Kovács Laci fazekasmester, hogy a vendégvárás és a vacsora alatt zongorajátékával szórakoztatja a bálozókat.

gerillabal2_450
 

Farkas Évával megállapítottuk, ha egy forint haszna nem lett volna az egésznek, akkor is sikeresnek mondtuk volna a bált, hiszen olyan szuper hangulat volt, hogy évek óta nem éreztük ilyen jól magunkat. És biztos, hogy ezután évente egy bált fogunk szervezni, nem feltétlenül jótékonysági bált, hanem bált, csak úgy… vagy esetleg az egyesület költségvetését kiegészíteni, de nem ez a cél, hanem a kimozdulás, a közösségkovácsolás. A mostani bál is bizonyította, hogy nemcsak a munkában, hanem bálozni is jó csapat vagyunk így együtt…Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás