Ősz, eső, gombák

2014.09.15 15:05    |    Gábor Erika  

Az ősziesre fordult, esős idő felidézte bennem a régebbi gombaszedések hangulatát, amikor nyirkos reggeleken késsel, kosárral felszerelve családostól zsákmány után indultunk. A jutalom mindig több kiló friss, illatos, ízletes gomba volt, ami – valljuk be – alig hasonlított a boltban kapható termesztett jószágokra. Persze, az is finom és egészséges étel, de ami a természetben található, az egészen más.

A gondolatmenet következő állomása Asperján István gombaszakértő volt, aki évtizedek óta áll a gombaszedők rendelkezésére, hogy az erdőn-mezőn talált finomságokat átnézve áldását adja azoknak a változatos formában történő elfogyasztására. Be is köszöntem hozzá, hogy az idei szezonról, a lelőhelyekről és más különlegességekről faggassam.

Jól tudom, hogy egyedüli gombaszakértőként dolgozol Kalocsán és a környéken? Egyáltalán: kell valakinek foglalkoztatni ilyen szakértőt?

– Tudtommal egyedül vagyok, és a város részéről történt felkérés alapján mindenkinek a rendelkezésére állok, aki vadon termő gombát szedett, és meg szeretné vizsgáltatni.

Kalocsán és környékén sok gombalelőhely található?

– El kell ismerni, az alföld szegényesebb ebben a tekintetben, mint a hegyvidék. Viszont az utóbbi években megfigyeltem, hogy az emberek sokfelé kirándulnak, például Pécs felé, a Mecsekbe, de más erdőkbe is. Gyakran már út közben felhívnak, hogy hozzák az ott talált gombákat, így egyre több erdei gombával találkozom. Örülök ennek, mert a korábbi években csak a szak-mári, öregcsertői, homokmégyi legelőkön található fajtákat és a kivágott fatuskókon talált gombákat hozták el. Tényleg kitágult a világ!

gombak001_450

Mióta vizsgálgatod az erdők-mezők kincseit?

– 1975-76-ban végeztem el a tanfolyamot Budapesten. Először a kertészeti egyetemen volt elméleti oktatás, majd utána Kecskeméten folytattuk. Ezt követően egy hosszadalmas gyakorlati felkészítés következett különböző erdőkön, hegyvidékeken szedett gombákból. Ma is évente rendeznek gombafelismerői versenyeket, ahol felfrissítheti bárki a tudását. Azt tapasztalom egyébként, hogy mára generációk tanulták meg a leggyakoribb gombafajták tulajdonságait, mondjuk úgy 10-12 fajtáét, és azokat már el sem hozzák, mert jól megfigyelik őket. Azért nem ördöngösség ám a gombák megismerése! Az óvatosság persze fontos, hiszen a környékünkön is vannak enyhébb és súlyosabb mérgezést okozó gombák, de érdemes időt fordítani rájuk, mert rengeteg egészséges, változatosan elkészíthető és nagyon finom étel készíthető belőlük.

Volt a környékünkön gombamérgezés a közelmúltban?

– Olyan többször előfordult, hogy megtaláltam a bemutatott anyagban például a mezei szegfűgombával összeszedett susulykát, vagy parlagi tölcsérgombát, ez mind a kettő meglehetősen mérgező. Attól függ persze, mennyit esznek meg belőle, de az országban mindkettő miatt volt már halálos mérgezés. Szóval, nemcsak a gyilkos galócára kell figyelni! Többször is hívtak már a kórházba, hogy segítsek felismerni, mit fogyasztottak a mérgezést elszenvedők. Nemrégiben Öregcsertőn fordult elő, hogy sárguló csiperkétől rosszul lett a család. A csiperkegombák nemzetsége 28 fajból áll, és bizony mérges gomba is akad közöttük! Ez esetben a gomba jellegzetes szaga segített rávezetni: olyan, mintha a tintásüvegbe szagolnál. Szerencsére gyorsan kiderült a mérgezés okozója, és a gyors beavatkozásnak köszönhetően meggyógyult a család. A másik emlékezetes eset Hartán történt a nyáron, amikor a család rémülten rohant be a kertben talált gombával meg a két éves kisgyerekkel, aki jóízűen eszegette azt. Hát én még embereket úgy megkönnyebbülni nem láttam, amikor megmondtam, hogy ez egy veszélytelen gombafaj volt!

Van kedvenc gombafajtád, vagy gombás ételed?

– Nem annyira a fajta a lényeg, hiszen rengeteg finomabbnál finomabb gomba létezik, hanem az elkészítés. Mondjuk, a rántott gomba, vagy gombapörkölt annyira nem vonz. De a különböző fűszerezésű, hús mellé tálalt ragukat szeretem. És persze, a gombák királyát: a szarvasgombát. Az tényleg ínyencfalat.

Van Magyarországon is szarvasgomba?

– Hogy van-e? Rengeteg! A termesztése, gyűjtése külön izgalmas fejezete a gombák történetének, és szigorúan szabályozott folyamat, hiszen szó szerint kincset ér! Ez a gomba egyébként nem ételkészítésre szolgál, inkább egy fűszer, amiből a végén belereszelnek pár dekát a készételbe. (A szarvagomba-termeszto.hu oldalon talált információk 25.000-50.000 forint közötti kilónkénti árról szólnak, és még számtalan érdekesség van itt erről a gasztronómiai kuriózumról. szerző)

Jellemző, hogy milyen fafajták alatt található ez a csudagomba? És tényleg csak erre kiképzett kutyával, vagy disznóval lehet rátalálni?

– Több fafajta, akár gyümölcsfák alatt is alakulhat ki szarvasgomba telep, más-más fajták, de termesztik is, ami igen komoly befektetés! Valóban leggyakrabban kutya és disznó a segítőtárs a keresésben. Szegény disznónak fémpánttal lezárják a száját, különben haladéktalanul felfalná a talált gombát! Aztán persze megvigasztalják valami ínyencfalattal, nehogy elmenjen a kedve a kereséstől. A kutyus is kap jutalomfalatot a sikeres művelet után. Viszont hallottam olyanról, hogy valaki felfedezte: megfelelő fényviszonyok mellett észlelhető, hogy ahol szarvasgomba van, egy bizonyos, függőlegesen le-föl repülő légyfajta is jelen van, méghozzá tömegesen. Ha ezt észreveszik, lehet keresgélni. Hozzáértők szerint a fenyőfélék kivételével minden fa alatt lehet szarvasgomba. Mármint elméletileg. A fenyőfák jellegzetes társa a fenyő tinóru, nagyon finom gomba az is. Kicsit nyálkás a kalapja, azt a réteget le kell húzni róla, és kész.

 

gombak003_450

 

Magyarországon mintegy háromezer gombafaj ismert. Ez rémisztőnek tűnő szám, de Asperján Istvánnak igaza van: ennek töredékét kell felismerni ahhoz, hogy alapszinten eltájékozódjon valaki közöttük. A gombák fantasztikus világáról még többet megtudhatnak a Magyar Mikológiai Társaság által működtetett gombanet.hu oldalon, ahol azt is közlik, mikor és hol indul gombaszakértői tanfolyam.

Annyit még hozzáfűznék, hogy a gombászás nem annyira egyszerű napjainkban, hiszen a gomba azé, akié a terület, ahol megterem. Állami erdőkből naponta és személyenként 2 kiló szedhető legálisan, magánerdőkben akkor gyűjthető, ha ezt a tulajdonos kifejezetten engedélyezi. A gombászásra vonatkozó törvényi előírások a 2009-ben hatályba lépett, az erdőről, az erdővédelemről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvényben, és a végrehajtására hozott 153/2009. FVM rendeletben találhatóak.

 


Kalocsai hírek

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás