Ősz, eső, gombák

2014.09.15 15:05    |    Gábor Erika  

Az ősziesre fordult, esős idő felidézte bennem a régebbi gombaszedések hangulatát, amikor nyirkos reggeleken késsel, kosárral felszerelve családostól zsákmány után indultunk. A jutalom mindig több kiló friss, illatos, ízletes gomba volt, ami – valljuk be – alig hasonlított a boltban kapható termesztett jószágokra. Persze, az is finom és egészséges étel, de ami a természetben található, az egészen más.

A gondolatmenet következő állomása Asperján István gombaszakértő volt, aki évtizedek óta áll a gombaszedők rendelkezésére, hogy az erdőn-mezőn talált finomságokat átnézve áldását adja azoknak a változatos formában történő elfogyasztására. Be is köszöntem hozzá, hogy az idei szezonról, a lelőhelyekről és más különlegességekről faggassam.

Jól tudom, hogy egyedüli gombaszakértőként dolgozol Kalocsán és a környéken? Egyáltalán: kell valakinek foglalkoztatni ilyen szakértőt?

– Tudtommal egyedül vagyok, és a város részéről történt felkérés alapján mindenkinek a rendelkezésére állok, aki vadon termő gombát szedett, és meg szeretné vizsgáltatni.

Kalocsán és környékén sok gombalelőhely található?

– El kell ismerni, az alföld szegényesebb ebben a tekintetben, mint a hegyvidék. Viszont az utóbbi években megfigyeltem, hogy az emberek sokfelé kirándulnak, például Pécs felé, a Mecsekbe, de más erdőkbe is. Gyakran már út közben felhívnak, hogy hozzák az ott talált gombákat, így egyre több erdei gombával találkozom. Örülök ennek, mert a korábbi években csak a szak-mári, öregcsertői, homokmégyi legelőkön található fajtákat és a kivágott fatuskókon talált gombákat hozták el. Tényleg kitágult a világ!

gombak001_450

Mióta vizsgálgatod az erdők-mezők kincseit?

– 1975-76-ban végeztem el a tanfolyamot Budapesten. Először a kertészeti egyetemen volt elméleti oktatás, majd utána Kecskeméten folytattuk. Ezt követően egy hosszadalmas gyakorlati felkészítés következett különböző erdőkön, hegyvidékeken szedett gombákból. Ma is évente rendeznek gombafelismerői versenyeket, ahol felfrissítheti bárki a tudását. Azt tapasztalom egyébként, hogy mára generációk tanulták meg a leggyakoribb gombafajták tulajdonságait, mondjuk úgy 10-12 fajtáét, és azokat már el sem hozzák, mert jól megfigyelik őket. Azért nem ördöngösség ám a gombák megismerése! Az óvatosság persze fontos, hiszen a környékünkön is vannak enyhébb és súlyosabb mérgezést okozó gombák, de érdemes időt fordítani rájuk, mert rengeteg egészséges, változatosan elkészíthető és nagyon finom étel készíthető belőlük.

Volt a környékünkön gombamérgezés a közelmúltban?

– Olyan többször előfordult, hogy megtaláltam a bemutatott anyagban például a mezei szegfűgombával összeszedett susulykát, vagy parlagi tölcsérgombát, ez mind a kettő meglehetősen mérgező. Attól függ persze, mennyit esznek meg belőle, de az országban mindkettő miatt volt már halálos mérgezés. Szóval, nemcsak a gyilkos galócára kell figyelni! Többször is hívtak már a kórházba, hogy segítsek felismerni, mit fogyasztottak a mérgezést elszenvedők. Nemrégiben Öregcsertőn fordult elő, hogy sárguló csiperkétől rosszul lett a család. A csiperkegombák nemzetsége 28 fajból áll, és bizony mérges gomba is akad közöttük! Ez esetben a gomba jellegzetes szaga segített rávezetni: olyan, mintha a tintásüvegbe szagolnál. Szerencsére gyorsan kiderült a mérgezés okozója, és a gyors beavatkozásnak köszönhetően meggyógyult a család. A másik emlékezetes eset Hartán történt a nyáron, amikor a család rémülten rohant be a kertben talált gombával meg a két éves kisgyerekkel, aki jóízűen eszegette azt. Hát én még embereket úgy megkönnyebbülni nem láttam, amikor megmondtam, hogy ez egy veszélytelen gombafaj volt!

Van kedvenc gombafajtád, vagy gombás ételed?

– Nem annyira a fajta a lényeg, hiszen rengeteg finomabbnál finomabb gomba létezik, hanem az elkészítés. Mondjuk, a rántott gomba, vagy gombapörkölt annyira nem vonz. De a különböző fűszerezésű, hús mellé tálalt ragukat szeretem. És persze, a gombák királyát: a szarvasgombát. Az tényleg ínyencfalat.

Van Magyarországon is szarvasgomba?

– Hogy van-e? Rengeteg! A termesztése, gyűjtése külön izgalmas fejezete a gombák történetének, és szigorúan szabályozott folyamat, hiszen szó szerint kincset ér! Ez a gomba egyébként nem ételkészítésre szolgál, inkább egy fűszer, amiből a végén belereszelnek pár dekát a készételbe. (A szarvagomba-termeszto.hu oldalon talált információk 25.000-50.000 forint közötti kilónkénti árról szólnak, és még számtalan érdekesség van itt erről a gasztronómiai kuriózumról. szerző)

Jellemző, hogy milyen fafajták alatt található ez a csudagomba? És tényleg csak erre kiképzett kutyával, vagy disznóval lehet rátalálni?

– Több fafajta, akár gyümölcsfák alatt is alakulhat ki szarvasgomba telep, más-más fajták, de termesztik is, ami igen komoly befektetés! Valóban leggyakrabban kutya és disznó a segítőtárs a keresésben. Szegény disznónak fémpánttal lezárják a száját, különben haladéktalanul felfalná a talált gombát! Aztán persze megvigasztalják valami ínyencfalattal, nehogy elmenjen a kedve a kereséstől. A kutyus is kap jutalomfalatot a sikeres művelet után. Viszont hallottam olyanról, hogy valaki felfedezte: megfelelő fényviszonyok mellett észlelhető, hogy ahol szarvasgomba van, egy bizonyos, függőlegesen le-föl repülő légyfajta is jelen van, méghozzá tömegesen. Ha ezt észreveszik, lehet keresgélni. Hozzáértők szerint a fenyőfélék kivételével minden fa alatt lehet szarvasgomba. Mármint elméletileg. A fenyőfák jellegzetes társa a fenyő tinóru, nagyon finom gomba az is. Kicsit nyálkás a kalapja, azt a réteget le kell húzni róla, és kész.

 

gombak003_450

 

Magyarországon mintegy háromezer gombafaj ismert. Ez rémisztőnek tűnő szám, de Asperján Istvánnak igaza van: ennek töredékét kell felismerni ahhoz, hogy alapszinten eltájékozódjon valaki közöttük. A gombák fantasztikus világáról még többet megtudhatnak a Magyar Mikológiai Társaság által működtetett gombanet.hu oldalon, ahol azt is közlik, mikor és hol indul gombaszakértői tanfolyam.

Annyit még hozzáfűznék, hogy a gombászás nem annyira egyszerű napjainkban, hiszen a gomba azé, akié a terület, ahol megterem. Állami erdőkből naponta és személyenként 2 kiló szedhető legálisan, magánerdőkben akkor gyűjthető, ha ezt a tulajdonos kifejezetten engedélyezi. A gombászásra vonatkozó törvényi előírások a 2009-ben hatályba lépett, az erdőről, az erdővédelemről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvényben, és a végrehajtására hozott 153/2009. FVM rendeletben találhatóak.

 


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás