„Gyöngyöző” munkahelyteremtés Kalocsán

Épülő rokkanttelepi manufaktúra, újjáéledő márka

2016.07.14 12:07    |    -vis-  

Hivatalosan gyümölcsbor termelésére alapították 2015-ben kalocsai székhellyel és vezérigazgatóval a Yellowmill Cider Hungary Zrt.-t, amelynek tevékenysége rövidesen a város gazdasági motorjának egyik – remélhetőleg – meghatározó fogaskereke lesz. A társaság első emberével, Salamon József Attilával beszélgettünk megvalósulási célegyenesbe fordult tervekről, szerencsés véletlenekről, irányokról és természetesen arról, mindebből hogyan profitálhat Ön fogyasztóként, vendéglátósként, netán álláskeresőként.

– Országos hírportálokról is visszaköszönt, hogy egy igazi retró-üdítőmárka támadt fel a közelmúltban, arról azonban kevesebb szó esett, hogy ezt egy kalocsai vállalkozónak köszönhetjük a személyedben. Kérlek, mutasd be, hogyan került vissza a „Gyöngy” márkanév a boltok polcaira!

Kalocsai Néplap

– Szó szerint egy szerencsés véletlen műve, hogy sikerült feltámasztanunk ezt a régi brandet. Mondhatom, hogy feltámasztottuk, hiszen már ott vagyunk a boltokban. Ez úgy történt, hogy egy multinacionális cégnek lejárt a védjegye erre a hányattatott sorsú Gyöngy üdítőre, én ezt kiszúrtam, és immáron a részvénytársaságunk tulajdonában, uniós oltalom alatt áll. Ha már így alakult, elkezdtük újragyártani a Gyöngy narancsitalt. Reméljük, hogy sikeres lesz. Nagyon bizakodó vagyok, mert az ízzel és a termék küllemével kapcsolatban is eddig jók a visszajelzéseink. Ugyancsak a csillagok szerencsés együttállásának az eredménye volt, hogy országos médiavisszhangot sikerült szerezünk, amelynek nagyon örülünk, és igyekszünk élni is vele.

– Hogyan lehet véletlenül bekerülni az országos hírfolyamba?

– A lényege abban áll, hogy egy tőzsdei cégen keresztül gyártjuk ezt az üdítőt, amelynek közzétételi kötelezettsége van. Miután ennek eleget tettek, erre lecsapott egy országos portál, amelynek a címlapjára sikerült kerülnünk.

– Mit szóltál, amikor viszontláttad az első megjelenést?

– Rettenetesen örültem neki! Valamikor, egy délutáni órában publikálták az anyagot és este kilenc óráig folyamatosan csengett a telefonom. Amellett, hogy barátok, ismerősök hívtak, a hivatalos Facebook-oldalunkon már kereskedők is megkerestek. Nekik ezúton is üzenem, hogy a jövőben is forduljanak hozzánk bizalommal, mert Kalocsa mellett Budapesten és környékén is fellelhető már nagykereskedésekben.

– Hogyan „porolódott le” a márka?

– Maga a logó az rendkívül jellegzetes. Valamikor a kilencvenes évek elején, 1992-körül fejezték be az üdítő gyártását. Adott volt a piros logó, „GYÖNGY” felirattal és a jól ismert fehér pöttyökkel, ami véleményem szerint egy igazán szép, egyszerű, letisztult logó. Ezt sikerült megszerezünk, erre építettük a palack és a címke dizájnját. A cél az volt, hogy bohókás, retrós, figyelemfelkeltő, a polcról kirívó terméket készítsünk. Kifejezetten törekedtünk arra, hogy a ’70-es, ’80-as évek hangulatát és érzését idézze mai köntösben az üdítő.

– Fel tudja venni a „mi üdítőnk” a nyugatról érkező kínálatdömpinggel a versenyt?

– Nagyon remélem, hogy igen. Minőségben mindenképpen a mul-tikkal versenyzünk, de árban egy kicsit alattuk vagyunk. Nyilván egyelőre kevesebb a marketing-költségünk, mint nekik, de oda lőttük be a fogyasztói árat, hogy az mindenkinek elérhető legyen. Tehát ha megnézünk egy bolti polcot, azt látjuk, hogy a Gyöngy ott van a nyugati vetélytársak szintjén, árban viszont alatta tudtunk maradni. Ezt én prémium-terméknek pozícionáltam, ami mindig is nagyon finom volt. Jómagam is emlékszem rá, amikor kisgyerekként a nagyapámmal elmentünk a boltba. Ő megvette a kis sörét magának, nekem pedig vett egy Gyöngy narancsot… nagyon szerettem!

– Mi az első mérföldkő, amit el szeretnétek érni a Gyöngy termékkel és hogyan látod annak jövőjét az évek tükrében?

– Az elsődleges cél az, hogy másfél éven belül a polcokon legyen az összes tervezett ízesítés, amivel meg szeretnénk jelenni. A rövid távú cél, hogy két hónapon belül a szénsavas őszibarackkal és a citrommal megjelenjünk. Tervezünk egyébként epreset, gyömbért, tonikot, szőlőt és meggyet. Szeretnénk továbbá, hogy bővíteni tudjuk a kiszerelések sorát. Örülök, hogy az 1,75 literes bolti kiszerelés már megjelent, de szeretnénk félliterest is piacra dobni, illetve a vendéglátósok számára feltámasztanánk azt az igazi, 0,33-as, klasszikus, zöldpalackos, retrós megjelenést – természetesen kicsit fejlesztve.

– Bár kalocsai cégvezetői minőségedben beszélgetünk, talán egy mondat erejéig arra is érdemes kitérni, hogy maga a gyártás sem messze történik Kalocsától, igaz?

– Így van. Az előállítást egy császártöltési üdítőüzemben végzik. Ott keverték ki nekünk ezt a remek narancs ízt, amelyet ezúton is köszönök Péceli Tamásnak. Vele, és a szóban forgó céggel hosszú távú együttműködést tervezünk. Az összes ízünket és kiszerelésünket náluk szeretnénk gyárttatni, úgyhogy nagyon örülök neki, hogy itt, a környékben megtaláltam őket és ilyen jól tudunk együtt dolgozni.

– Kritérium volt egyébként, hogy Kalocsa-környéki kivitelezővel dolgozzatok a Gyöngy-projekten?

– Ez nem kitétel, inkább egy újabb szerencsés véletlen volt. Mindenképpen azt szerettem volna, hogy a cégünk kalocsai székhelyű legyen, annál is inkább, hiszen tizenkét munkás év után, nemrég költöztem haza Budapestről és hosszú tárva tervezek Kalocsával. Az külön öröm, hogy mindössze harminc kilométert kell utaznom, ha a gyártással szeretnék beszélni.

– Hogy értendő, hogy hosszú távú kalocsai terveid vannak?

– A vállalkozás, amiről beszélünk, eredetileg nem arra jött létre, hogy a Gyöngy üdítőt gyártsa, mint korábban erről beszéltünk, a véletlen műve, hogy ez sikerült. Az eredeti cél az volt, hogy egy cider-manufaktúrát létesítsünk Kalocsán. Kilenc üzlettársam azt mondta, hogy én eddig nagyon finom cidereket készítettem és ideje lenne ezt üzemi szintre fejleszteni. Így jött létre a Yellowmill Cider Hungary Zrt., amelynek manufaktúrája jelenleg Rokkanttelepen épül. Nem kell nagyüzemet elképzelni, mindössze egy 150 négyzetméteres épületünk lesz egy kis udvarral, amely havi 60 ezer palack cider legyártására lesz képes. Ezt szeretnénk közvetlenül a vendéglátósoknak értékesíteni egy, itthon még kevésbé elterjedt formában. Szeretnénk ugyanis elérni, hogy a mi ciderünket hordóból, csapról is árulják, amelynek az angolszász területeken nagy hagyománya van, itthon viszont még ismeretlen. Ízek tekintetében almás, almás-körtés, és almás-epres ízesítésben gondolkodunk, amelyeknek a receptúrája már a rendelkezésünkre áll.

– Pontosan hová kell belőnünk ezt az épületet a Rokkanttelepen?

– Ez a vasútállomástól nem messze, a Hosszú Antal és a Kiss Ernő utca sarkánál található, mondhatnám úgy is, hogy a régi rokkanttelepi iskolával szemben. Egy régi, szép épületet újítgatunk fel, ami belülről már egészen jól áll, remélem, hogy ennek rövidesen külső nyomai is lesznek.

– Önerőből végzitek mindezt, vagy sikerült már valamilyen támogatást szerezni?

– Egyelőre önerőből, de mindenképpen szeretnénk uniós pályázatot benyújtani, főképp gépesítésre és forgóeszközre. Azért lenne ez fontos, mert akkor kisüveges üdítőket is tudnánk előállítani.

– Ami pedig talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy vélhetően hány munkahelyet teremt majd a beruházásotok?

– Remélhetőleg kilenc-tíz embert biztosan tudunk foglalkoztatni. Mivel kismanufaktúra vagyunk, kézi-, félautomata gépekkel fogunk dolgozni, magától ugyanis nem tud a ciderünk bekerülni a palackba. Amíg nincs kulcsrakészen engedélyeztetve a gyár, addig nem tudunk álláshirdetést feladni, de amint ezeken a procedúrákon túl vagyunk, kezdődhet a munkaerő-felvétel.

– Terveid szerint mikor indulhat be az első gép?

– Nagyon szeretném azt, hogy ez szeptember 15-én, a hónap közepén megtörténjen!

– Akkor szó szerint „erőltetett menet” előtt álltok!

– Én bírom az erőltetett menetet!


Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás