Most Ön segíthet életmentőinken

Ha bulizni indul…

2016.03.04 12:40    |    V. I.  

Bizonyára ezen sorok írója nincs egyedül, amikor összeszorul a gyomra, ha kék villogóval és szirénával hasító mentőautóra pillant. Valahol, valaki bajban van, valaki segítségre szorul, és lehet, hogy az autóban ülőktől függ az élete. Ezt jelenti mentősnek lenni, és ezzel azok is tisztában vannak, akik ezt a hivatást választják. De milyen egy mentős élete? Hogyan birkózik minden jóval és rosszal, ami „napi rutinjával” jár, és hogyan könnyítheti, vagy teheti komfortosabbá Ön a kalocsai mentősök mindennapjait? Erről beszélgettünk egy közelgő jótékonysági buli kapcsán Kiss Zoltán kalocsai mentőtiszttel, az Életmentők Kalocsai Mentőalapítvány elnökével.

– Március 19-én, a tavalyi évhez hasonló időben ismét az általad vezetett mentős alapítványért dübörögnek a hangszórók a Balkán Drinkbárban, a szervezők ugyanis számotokra ajánlották az est teljes jegybevételét. Hogy sikerült a tavalyi buli?

– Az idén bizonyos szempontból könnyebb dolgunk van, mint tavaly volt. Megkeresett ugyanis az est egyik házigazdája, Simon Péter DJ, aki felajánlotta, hogy örömmel tartanának egy jótékonysági bulit a javunkra. Ilyen ajánlatot nem lehet visszautasítani, és ezúton is köszönjük! Annyit elöljáróban elmondanék, hogy az alapítvány, amelyet ezen az estén támogatnak a bulizók, azzal a céllal jött létre, hogy a kalocsai mentőállomáson dolgozók munkakörülményeit javítsa. Tudjuk, hogy a mentőszolgálat, mint bármely
„állami cég”, nincs a legjobb helyzetben. Arra ugyan jutott pályázati forrás, hogy az állomás épületét korszerűsítsék, de sok minden másra, így például a berendezések jó részére már nem. Többek között ezért örülnénk, ha minél többen elmennének erre a bulira.

– Arra a bizonyos felújításra mindjárt visszatérünk, előtte viszont kérlek, idézd fel, hogy a tavalyi buli, illetőleg az alapítványnak felajánlott egyszázalékos felajánlás útján mi mindenre sikerült eddig költenetek?

– A tavalyi buli nagyon jól sikerült! Több mint 200 ezer forint gyűlt össze az 1000 forintos belépőkből, megjegyzem, idén is ugyanennyi lesz a beugró. Összességében eddig 1-1,5 millió forintot tudtuk elkölteni. Vásároltunk redőnyöket, tévékészülékeket, szőnyegeket, egy komplett konyhabútor-felszerelést, kanapékat, függönyöket, illetőleg minden kollégának tudtunk pólókat szerezni, mert sajnos a munkaruhák sem mindig akkor érnek célba, amikor azokra szükség van.

– Való igaz, hogy visszagondolván a tavaly decemberi állomásavató-átadó ünnepségre, magam sem hittem volna, hogy ennyi mindenre nektek, saját zsebből kell előteremteni a rávalót…

– Pedig így történt. Ugyanazon az átadáson kaptunk ígéretet a média és az elöljárók jelenlétében arra is, hogy egy vadonat-új autót kapunk majd. Ennek az érkezését januárra, illetve február elejére datálták, de semmi hírünk nincsen róla. Várunk.

– Viszont, ha jól emlékszem, korábban bővül már a mentőautó-állományotok. Hány géppel dolgoztok?

– Elég régóta három autónk van. Ebből egy, az újabb Crafter típusú gépkocsi, van egy Ford, illetőleg egy elég sok szervizelésre szoruló Mercedes autónk.

– Most azt számolgatom, hogy egy új autó hiányzik. Talán tavaly, vagy tavalyelőtt volt mentőautó-áldás itt, az állomáson, és korábban, egy Kéklámpás Majális alkalmával is kaptatok új autót.

Kalocsai Néplap

– Valóban, másfél-két évvel ezelőtt volt egy átadóünnepség az állomáson, ez az a bizonyos Volkswagen Crafter, illetve előtte is kaptunk egy autót, ami azóta átkerült Bajára…

– Hogyhogy elkerült?

– Átszervezés történt. Ennek a részleteit én nem ismerem, de egy új autónk maradt, ezért is várjuk, hogy mielőbb megérkezzen az ígért új gépkocsi.

– Bízzunk benne! Idefelé jövet láttam, hogy az állomás kapuján kint van a fekete zászló…

– Igen, sajnálatos baleset történt a közelmúltban Kunhegyesen, ahol is egy kollegánk az életét vesztette, ezért tettük ki a zászlót.

– Ebből fakadóan talán nem veszed zokon, ha megkérdezem, hogy mennyire embert próbáló, netán veszélyes hivatás mentősnek lenni?

– Ha abból indulok ki, hogy az éjszaka közepén az embernek pontosan ugyanolyan toppon kell lennie, mint délelőtt 10 órakor, ha riasztás jön és indulni kell, akkor mindenképpen azt mondanám, hogy embert próbáló. Illetve vannak olyan helyzetek, mint például csúnyább balesetek, vagy amikor gyermeket kell ellátnunk, ami valamilyen szinten nyilván megviseli az állományt. Nálunk nagyon jó csapat van, és amikor ilyen esetekhez vonulunk, a munkatársak sokat segítenek abban, hogy feldolgozzuk a nehéz pillanatokat. Én azért is szerencsésnek mondhatom magam, mert a feleségem is mentőtiszt Kalocsán, így sok mindent meg tudunk beszélni.

– Melyek azok a pillanatok, amikor rádöbbentek, hogy mennyire „megéri ezt csinálni”?

– A legszebbek a szülések, illetve, amikor valakit sikerül visszahoznunk az életbe. Sajnos az ellátás tekintetében ma már annyira gyakoriak például a szívinfarktusok, hogy az értesítést követően azonnal megyünk érte és visszük Kecskemétre, míg egy stroke-os beteggel Szekszárdra megyünk.

– Ha az eddigi pályádból ki kellene emelni egy legszebb és egy legnehezebb emléket, melyek lennének azok?

– A legrosszabbak közül egyet sajnos nem tudnék kiemelni… talán a halálos balesetek. Amikor ide kerültem, akkor történt, hogy a Meszesi úton kigyulladt egy autó és benne égett a sofőr, és szintén néhány éve történt az a bizonyos Bátyai úti gyilkosság, amikor egy fiatal lánnyal végzett a párja. A legszebbek közül is nehéz egyet kiválasztani. Minden gyermekszületés és minden újraélesztés valahol, utóbbi a maga kissé morbid módján, de szép emlék.

– Mi történik azután, hogy kaptok egy riasztást, mondjuk éjjel három órakor, hogy azonnal indulni kell?

– Ott csörög a rádió, ahol az ápolók vannak. Ilyenkor ők veszik fel a feladatot, és este 10-től reggel 6-ig két perc áll a rendelkezésünkre, hogy elkészüljünk és elinduljunk. Nappal ugyanez az idő egy percre redukálódik. Amint a 104-es hívószámról érkező feladatot megkapjuk Kecskemétről, indulunk a helyszínre. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy bár van saját telefonszáma a kalocsai állomásnak, kérnénk, hogy ne ezt hívják, hanem a 104-es segélyhívót, hiszen sokszor bent sem vagyunk az állomáson. Ha például mind a három autóval helyszínen vagyunk, akkor onnan indulunk tovább oda, ahol szükség van ránk.

– Talán órákig tudnánk még beszélgetni arról, amit végeztek, de térjünk vissza a beszélgetésünk legelejére, arra a bizonyos márciusi jótékonysági bulira! Veled is találkozhatnak majd a Balkán Drinkbárban?

– Természetesen. Este 22 órától várják a vendégeket, és mi is ott leszünk!

– Ha már buli, elárulod, milyen zenét szeretsz?

– Hát… nem gondolnám, hogy a DJ-k az én kedvenceimet fogják forgatni, mert főleg rockzenét, azon belül is System of a Downt [amerikai alternatív rock-együttes – a szerk.] hallgatok, de biztos, hogy jó lesz a hangulat!

– Köszönöm, és kívánok minél több bevételt!


Kalocsai hírek

Önbizalom növelő bravúr Kecelen

Kecel FC – Kalocsai FC 0-2 (0-1) Végre önmagára talált a KFC és Kecelről hozta haza a...

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Leányfalusi Vilmos a Tudásklubban

Leányfalusi Vilmos orgonaművész, karnagy június 27-én, Csepelen Prokop Péter-díjat vehetett át,...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja

Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére...

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt azzal a céllal, hogy felkeltse a fiatalok...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás