Most Ön segíthet életmentőinken

Ha bulizni indul…

2016.03.04 12:40    |    V. I.  

Bizonyára ezen sorok írója nincs egyedül, amikor összeszorul a gyomra, ha kék villogóval és szirénával hasító mentőautóra pillant. Valahol, valaki bajban van, valaki segítségre szorul, és lehet, hogy az autóban ülőktől függ az élete. Ezt jelenti mentősnek lenni, és ezzel azok is tisztában vannak, akik ezt a hivatást választják. De milyen egy mentős élete? Hogyan birkózik minden jóval és rosszal, ami „napi rutinjával” jár, és hogyan könnyítheti, vagy teheti komfortosabbá Ön a kalocsai mentősök mindennapjait? Erről beszélgettünk egy közelgő jótékonysági buli kapcsán Kiss Zoltán kalocsai mentőtiszttel, az Életmentők Kalocsai Mentőalapítvány elnökével.

– Március 19-én, a tavalyi évhez hasonló időben ismét az általad vezetett mentős alapítványért dübörögnek a hangszórók a Balkán Drinkbárban, a szervezők ugyanis számotokra ajánlották az est teljes jegybevételét. Hogy sikerült a tavalyi buli?

– Az idén bizonyos szempontból könnyebb dolgunk van, mint tavaly volt. Megkeresett ugyanis az est egyik házigazdája, Simon Péter DJ, aki felajánlotta, hogy örömmel tartanának egy jótékonysági bulit a javunkra. Ilyen ajánlatot nem lehet visszautasítani, és ezúton is köszönjük! Annyit elöljáróban elmondanék, hogy az alapítvány, amelyet ezen az estén támogatnak a bulizók, azzal a céllal jött létre, hogy a kalocsai mentőállomáson dolgozók munkakörülményeit javítsa. Tudjuk, hogy a mentőszolgálat, mint bármely
„állami cég”, nincs a legjobb helyzetben. Arra ugyan jutott pályázati forrás, hogy az állomás épületét korszerűsítsék, de sok minden másra, így például a berendezések jó részére már nem. Többek között ezért örülnénk, ha minél többen elmennének erre a bulira.

– Arra a bizonyos felújításra mindjárt visszatérünk, előtte viszont kérlek, idézd fel, hogy a tavalyi buli, illetőleg az alapítványnak felajánlott egyszázalékos felajánlás útján mi mindenre sikerült eddig költenetek?

– A tavalyi buli nagyon jól sikerült! Több mint 200 ezer forint gyűlt össze az 1000 forintos belépőkből, megjegyzem, idén is ugyanennyi lesz a beugró. Összességében eddig 1-1,5 millió forintot tudtuk elkölteni. Vásároltunk redőnyöket, tévékészülékeket, szőnyegeket, egy komplett konyhabútor-felszerelést, kanapékat, függönyöket, illetőleg minden kollégának tudtunk pólókat szerezni, mert sajnos a munkaruhák sem mindig akkor érnek célba, amikor azokra szükség van.

– Való igaz, hogy visszagondolván a tavaly decemberi állomásavató-átadó ünnepségre, magam sem hittem volna, hogy ennyi mindenre nektek, saját zsebből kell előteremteni a rávalót…

– Pedig így történt. Ugyanazon az átadáson kaptunk ígéretet a média és az elöljárók jelenlétében arra is, hogy egy vadonat-új autót kapunk majd. Ennek az érkezését januárra, illetve február elejére datálták, de semmi hírünk nincsen róla. Várunk.

– Viszont, ha jól emlékszem, korábban bővül már a mentőautó-állományotok. Hány géppel dolgoztok?

– Elég régóta három autónk van. Ebből egy, az újabb Crafter típusú gépkocsi, van egy Ford, illetőleg egy elég sok szervizelésre szoruló Mercedes autónk.

– Most azt számolgatom, hogy egy új autó hiányzik. Talán tavaly, vagy tavalyelőtt volt mentőautó-áldás itt, az állomáson, és korábban, egy Kéklámpás Majális alkalmával is kaptatok új autót.

Kalocsai Néplap

– Valóban, másfél-két évvel ezelőtt volt egy átadóünnepség az állomáson, ez az a bizonyos Volkswagen Crafter, illetve előtte is kaptunk egy autót, ami azóta átkerült Bajára…

– Hogyhogy elkerült?

– Átszervezés történt. Ennek a részleteit én nem ismerem, de egy új autónk maradt, ezért is várjuk, hogy mielőbb megérkezzen az ígért új gépkocsi.

– Bízzunk benne! Idefelé jövet láttam, hogy az állomás kapuján kint van a fekete zászló…

– Igen, sajnálatos baleset történt a közelmúltban Kunhegyesen, ahol is egy kollegánk az életét vesztette, ezért tettük ki a zászlót.

– Ebből fakadóan talán nem veszed zokon, ha megkérdezem, hogy mennyire embert próbáló, netán veszélyes hivatás mentősnek lenni?

– Ha abból indulok ki, hogy az éjszaka közepén az embernek pontosan ugyanolyan toppon kell lennie, mint délelőtt 10 órakor, ha riasztás jön és indulni kell, akkor mindenképpen azt mondanám, hogy embert próbáló. Illetve vannak olyan helyzetek, mint például csúnyább balesetek, vagy amikor gyermeket kell ellátnunk, ami valamilyen szinten nyilván megviseli az állományt. Nálunk nagyon jó csapat van, és amikor ilyen esetekhez vonulunk, a munkatársak sokat segítenek abban, hogy feldolgozzuk a nehéz pillanatokat. Én azért is szerencsésnek mondhatom magam, mert a feleségem is mentőtiszt Kalocsán, így sok mindent meg tudunk beszélni.

– Melyek azok a pillanatok, amikor rádöbbentek, hogy mennyire „megéri ezt csinálni”?

– A legszebbek a szülések, illetve, amikor valakit sikerül visszahoznunk az életbe. Sajnos az ellátás tekintetében ma már annyira gyakoriak például a szívinfarktusok, hogy az értesítést követően azonnal megyünk érte és visszük Kecskemétre, míg egy stroke-os beteggel Szekszárdra megyünk.

– Ha az eddigi pályádból ki kellene emelni egy legszebb és egy legnehezebb emléket, melyek lennének azok?

– A legrosszabbak közül egyet sajnos nem tudnék kiemelni… talán a halálos balesetek. Amikor ide kerültem, akkor történt, hogy a Meszesi úton kigyulladt egy autó és benne égett a sofőr, és szintén néhány éve történt az a bizonyos Bátyai úti gyilkosság, amikor egy fiatal lánnyal végzett a párja. A legszebbek közül is nehéz egyet kiválasztani. Minden gyermekszületés és minden újraélesztés valahol, utóbbi a maga kissé morbid módján, de szép emlék.

– Mi történik azután, hogy kaptok egy riasztást, mondjuk éjjel három órakor, hogy azonnal indulni kell?

– Ott csörög a rádió, ahol az ápolók vannak. Ilyenkor ők veszik fel a feladatot, és este 10-től reggel 6-ig két perc áll a rendelkezésünkre, hogy elkészüljünk és elinduljunk. Nappal ugyanez az idő egy percre redukálódik. Amint a 104-es hívószámról érkező feladatot megkapjuk Kecskemétről, indulunk a helyszínre. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy bár van saját telefonszáma a kalocsai állomásnak, kérnénk, hogy ne ezt hívják, hanem a 104-es segélyhívót, hiszen sokszor bent sem vagyunk az állomáson. Ha például mind a három autóval helyszínen vagyunk, akkor onnan indulunk tovább oda, ahol szükség van ránk.

– Talán órákig tudnánk még beszélgetni arról, amit végeztek, de térjünk vissza a beszélgetésünk legelejére, arra a bizonyos márciusi jótékonysági bulira! Veled is találkozhatnak majd a Balkán Drinkbárban?

– Természetesen. Este 22 órától várják a vendégeket, és mi is ott leszünk!

– Ha már buli, elárulod, milyen zenét szeretsz?

– Hát… nem gondolnám, hogy a DJ-k az én kedvenceimet fogják forgatni, mert főleg rockzenét, azon belül is System of a Downt [amerikai alternatív rock-együttes – a szerk.] hallgatok, de biztos, hogy jó lesz a hangulat!

– Köszönöm, és kívánok minél több bevételt!


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás