Most Ön segíthet életmentőinken

Ha bulizni indul…

2016.03.04 12:40    |    V. I.  

Bizonyára ezen sorok írója nincs egyedül, amikor összeszorul a gyomra, ha kék villogóval és szirénával hasító mentőautóra pillant. Valahol, valaki bajban van, valaki segítségre szorul, és lehet, hogy az autóban ülőktől függ az élete. Ezt jelenti mentősnek lenni, és ezzel azok is tisztában vannak, akik ezt a hivatást választják. De milyen egy mentős élete? Hogyan birkózik minden jóval és rosszal, ami „napi rutinjával” jár, és hogyan könnyítheti, vagy teheti komfortosabbá Ön a kalocsai mentősök mindennapjait? Erről beszélgettünk egy közelgő jótékonysági buli kapcsán Kiss Zoltán kalocsai mentőtiszttel, az Életmentők Kalocsai Mentőalapítvány elnökével.

– Március 19-én, a tavalyi évhez hasonló időben ismét az általad vezetett mentős alapítványért dübörögnek a hangszórók a Balkán Drinkbárban, a szervezők ugyanis számotokra ajánlották az est teljes jegybevételét. Hogy sikerült a tavalyi buli?

– Az idén bizonyos szempontból könnyebb dolgunk van, mint tavaly volt. Megkeresett ugyanis az est egyik házigazdája, Simon Péter DJ, aki felajánlotta, hogy örömmel tartanának egy jótékonysági bulit a javunkra. Ilyen ajánlatot nem lehet visszautasítani, és ezúton is köszönjük! Annyit elöljáróban elmondanék, hogy az alapítvány, amelyet ezen az estén támogatnak a bulizók, azzal a céllal jött létre, hogy a kalocsai mentőállomáson dolgozók munkakörülményeit javítsa. Tudjuk, hogy a mentőszolgálat, mint bármely
„állami cég”, nincs a legjobb helyzetben. Arra ugyan jutott pályázati forrás, hogy az állomás épületét korszerűsítsék, de sok minden másra, így például a berendezések jó részére már nem. Többek között ezért örülnénk, ha minél többen elmennének erre a bulira.

– Arra a bizonyos felújításra mindjárt visszatérünk, előtte viszont kérlek, idézd fel, hogy a tavalyi buli, illetőleg az alapítványnak felajánlott egyszázalékos felajánlás útján mi mindenre sikerült eddig költenetek?

– A tavalyi buli nagyon jól sikerült! Több mint 200 ezer forint gyűlt össze az 1000 forintos belépőkből, megjegyzem, idén is ugyanennyi lesz a beugró. Összességében eddig 1-1,5 millió forintot tudtuk elkölteni. Vásároltunk redőnyöket, tévékészülékeket, szőnyegeket, egy komplett konyhabútor-felszerelést, kanapékat, függönyöket, illetőleg minden kollégának tudtunk pólókat szerezni, mert sajnos a munkaruhák sem mindig akkor érnek célba, amikor azokra szükség van.

– Való igaz, hogy visszagondolván a tavaly decemberi állomásavató-átadó ünnepségre, magam sem hittem volna, hogy ennyi mindenre nektek, saját zsebből kell előteremteni a rávalót…

– Pedig így történt. Ugyanazon az átadáson kaptunk ígéretet a média és az elöljárók jelenlétében arra is, hogy egy vadonat-új autót kapunk majd. Ennek az érkezését januárra, illetve február elejére datálták, de semmi hírünk nincsen róla. Várunk.

– Viszont, ha jól emlékszem, korábban bővül már a mentőautó-állományotok. Hány géppel dolgoztok?

– Elég régóta három autónk van. Ebből egy, az újabb Crafter típusú gépkocsi, van egy Ford, illetőleg egy elég sok szervizelésre szoruló Mercedes autónk.

– Most azt számolgatom, hogy egy új autó hiányzik. Talán tavaly, vagy tavalyelőtt volt mentőautó-áldás itt, az állomáson, és korábban, egy Kéklámpás Majális alkalmával is kaptatok új autót.

Kalocsai Néplap

– Valóban, másfél-két évvel ezelőtt volt egy átadóünnepség az állomáson, ez az a bizonyos Volkswagen Crafter, illetve előtte is kaptunk egy autót, ami azóta átkerült Bajára…

– Hogyhogy elkerült?

– Átszervezés történt. Ennek a részleteit én nem ismerem, de egy új autónk maradt, ezért is várjuk, hogy mielőbb megérkezzen az ígért új gépkocsi.

– Bízzunk benne! Idefelé jövet láttam, hogy az állomás kapuján kint van a fekete zászló…

– Igen, sajnálatos baleset történt a közelmúltban Kunhegyesen, ahol is egy kollegánk az életét vesztette, ezért tettük ki a zászlót.

– Ebből fakadóan talán nem veszed zokon, ha megkérdezem, hogy mennyire embert próbáló, netán veszélyes hivatás mentősnek lenni?

– Ha abból indulok ki, hogy az éjszaka közepén az embernek pontosan ugyanolyan toppon kell lennie, mint délelőtt 10 órakor, ha riasztás jön és indulni kell, akkor mindenképpen azt mondanám, hogy embert próbáló. Illetve vannak olyan helyzetek, mint például csúnyább balesetek, vagy amikor gyermeket kell ellátnunk, ami valamilyen szinten nyilván megviseli az állományt. Nálunk nagyon jó csapat van, és amikor ilyen esetekhez vonulunk, a munkatársak sokat segítenek abban, hogy feldolgozzuk a nehéz pillanatokat. Én azért is szerencsésnek mondhatom magam, mert a feleségem is mentőtiszt Kalocsán, így sok mindent meg tudunk beszélni.

– Melyek azok a pillanatok, amikor rádöbbentek, hogy mennyire „megéri ezt csinálni”?

– A legszebbek a szülések, illetve, amikor valakit sikerül visszahoznunk az életbe. Sajnos az ellátás tekintetében ma már annyira gyakoriak például a szívinfarktusok, hogy az értesítést követően azonnal megyünk érte és visszük Kecskemétre, míg egy stroke-os beteggel Szekszárdra megyünk.

– Ha az eddigi pályádból ki kellene emelni egy legszebb és egy legnehezebb emléket, melyek lennének azok?

– A legrosszabbak közül egyet sajnos nem tudnék kiemelni… talán a halálos balesetek. Amikor ide kerültem, akkor történt, hogy a Meszesi úton kigyulladt egy autó és benne égett a sofőr, és szintén néhány éve történt az a bizonyos Bátyai úti gyilkosság, amikor egy fiatal lánnyal végzett a párja. A legszebbek közül is nehéz egyet kiválasztani. Minden gyermekszületés és minden újraélesztés valahol, utóbbi a maga kissé morbid módján, de szép emlék.

– Mi történik azután, hogy kaptok egy riasztást, mondjuk éjjel három órakor, hogy azonnal indulni kell?

– Ott csörög a rádió, ahol az ápolók vannak. Ilyenkor ők veszik fel a feladatot, és este 10-től reggel 6-ig két perc áll a rendelkezésünkre, hogy elkészüljünk és elinduljunk. Nappal ugyanez az idő egy percre redukálódik. Amint a 104-es hívószámról érkező feladatot megkapjuk Kecskemétről, indulunk a helyszínre. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy bár van saját telefonszáma a kalocsai állomásnak, kérnénk, hogy ne ezt hívják, hanem a 104-es segélyhívót, hiszen sokszor bent sem vagyunk az állomáson. Ha például mind a három autóval helyszínen vagyunk, akkor onnan indulunk tovább oda, ahol szükség van ránk.

– Talán órákig tudnánk még beszélgetni arról, amit végeztek, de térjünk vissza a beszélgetésünk legelejére, arra a bizonyos márciusi jótékonysági bulira! Veled is találkozhatnak majd a Balkán Drinkbárban?

– Természetesen. Este 22 órától várják a vendégeket, és mi is ott leszünk!

– Ha már buli, elárulod, milyen zenét szeretsz?

– Hát… nem gondolnám, hogy a DJ-k az én kedvenceimet fogják forgatni, mert főleg rockzenét, azon belül is System of a Downt [amerikai alternatív rock-együttes – a szerk.] hallgatok, de biztos, hogy jó lesz a hangulat!

– Köszönöm, és kívánok minél több bevételt!


Kalocsai hírek

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás