A lízing nem járható

Méltó körülmények között az utolsó úton

2018.01.24 20:35    |    V.I.  

Hatmillió forintos keretet szavazott meg a képviselő-testület a Kalocsai Parkgondozó Kft. számára, amelyből több mint húszéves, sokat futott jelenlegi autóját cserélheti le a cég. Felmerült, hogy esetleg részletre, vagy lízinggel vásárolják a temetkezési szolgáltatást segítő járművet, ez azonban nem tűnt járható útnak.

Mint elhangzott, a temetkezési tevékenységet is ellátó Kalocsai Parkgondozó Kft. igényt nyújtott be halottszállító gépjármű vásárlására, amelyet a testületnek kellett tárgyalnia.

temeto_450
 

Török Ferenc képviselőben fogalmazódott meg a kérdés, miszerint általános tény, hogy használt jármű vásárlásával mindig nagyobb kockázatot vállal a vevő, azonban az önkormányzati tulajdonú céget egy hároméves tartós lízing nem terhelné meg annyira, mint a most tárgyalt, hatmilliós egyösszegű kifizetés. – Ezzel spórolhatna a kft., és egy új gép talán tíz évre is megoldaná a problémájukat, szemben a mostanival, ami lehet, hogy két-három év múlva megadja magát – hangzott az okfejtés.

A válaszadásra Molnár Gábor gazdasági vezetőt kérte fel Bálint József polgármester, aki kifejtette, hogy a pénzügyi lízing tízmilliós összeg fölött kormányengedély-köteles. Hatósági okokból is az a szerencsés, hogyha tulajdonában van a kft.-nek a jármű, hangzott a folytatásban, egy nyereséges üzletágnál pedig belefér egy 21 éves gép leváltása kevesebbet futottra, fogalmazott Molnár Gábor. Megjegyezte továbbá, hogy jelen határozatában a grémium keretösszeget fog megszavazni, amely keretben mozogva várja majd az ajánlatokat a Parkgondozó Kft.

Ennél részletesebben, ugyancsak polgármesteri megszólításra Loibl László, a szóban forgó cég ügyvezető igazgatója mutatott rá arra, miért körülményes alternatíva számukra a Török által említett lízing.

– Megnéztük több oldalról a dolgot. A lízinggel az a legnagyobb bajunk, hogy tavaly is éven túli hitelt kellett volna felvenniük a közmunka-programra beszerzendő gépek önerejére, de éven túli hitelt nem vehettük fel. Ilyet csak kormányengedéllyel lehet, ami számunkra nem járható – vágott a közepébe Loibl. – Az is gond a lízinggel, hogy komoly átalakításokra szoruló járműre igényelnénk. A célnak megfelelő kialakítással ugyanis nagyon ritkán lehet piacra kerülő autót találni – folytatta, majd részletesen ismertette, hogy milyen előírásrendszernek kell megfelelnie egy „full extrás” halottszállító autónak. – Egy bank, amely erre lízinget ad, biztosítékképpen a megvásárlandó járművet szeretné látni, és ha el kell adnia, nagyon leszűkülne az a piaci szegmens, ahol ezt értékesíthetné. Az ilyen autóknak ugyanis a forgalmijában is az szerepel, hogy „halottszállító”, aminek értelemszerűen nem örülnek a bankok. Másrészt, a lízing végeztével kerülne csak az önkormányzat tulajdonába a gépjármű, az idő alatt tehát nem felelnének meg annak a kormányzati előírásnak, miszerint folyamatosan rendelkezniük kell halottszállítóval – zárta az érvelést a Parkgondozó vezetője.

Végezetül a testület teljes egyetértésben szavazta meg a beszerzési eljárást, amelynek összegét előzetesen lefolytatott piacfelmérés alapján terjesztették a testület elé, jegyezte meg végezetül Molnár Gábor.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás