Kíváncsiság, szeretet, zene

2018.02.28 14:09    |    Gábor Erika  

Tudom, képtelenség lerövidíteni három szóra egy ember életpályáját, mégis úgy érzem, a címbeli három fogalom jellemzi legjobban a zenetanár Haskóné Apagyi Judit zongora mellett töltött negyven évét. Tartson velünk kedves olvasó, ismerje meg közelebbről a Kalocsai Liszt Ferenc AMI idén nyugállományba vonuló tanárát.

Mikor jegyezted el magad a zongorával?

– Amikor az általános iskolát kezdtem, éppen Vácon laktunk – Judit édesapja katonatiszt volt, ami több költözéssel járt a család életében –, ahol nagyszerű tanáraim voltak, például Bogányi Gergely édesapja, Tibi bácsi, aki még a szolfézst (zeneelmélet – a szerző) is úgy tudta tanítani, hogy a mai napig szeretem. Kalocsára tanév közben kerültünk, nehéz volt beilleszkedni egészen addig, amíg Fuchs Ferenc kezdett el tanítani. A gimnáziumban rengeteg dolog érdekelt, az utolsó évig nem gondolkodtam azon, mit akarok csinálni, utána viszont eldöntöttem, hogy tanár akarok lenni, talán édesanyám miatt, aki szintén pedagógus volt. Azt is ő mondta, hogy ha már erre a pályára akarok lépni, használjam ki, hogy zenész vagyok. Ez jó tipp volt. Gondolj bele: egyénileg foglalkozhatok minden növendékkel, végigkísérhetem az életét hattól egészen tizennyolc éves koráig, ami annyi élményt és nem várt csodát hozott nekem, amelyeket csak mostanában, a pályám végén kezdek igazán számba venni. Igazán szerencsés voltam!

haskone1_300Mondanál példákat?

– Egy anyuka kiszámolta nekem, hogy mivel négy gyereke járt hozzám, összesen 22 évig tanítottam a csemetéit! A legnagyobb sikernek azokat a tanítványaimat éltem meg, akiknek nem volt ritmusérzékük, hallásuk, mégis végigjárták a zeneiskolát, mert annyira szerettek zongorázni. A zenetanulás egy fantasztikus személyiségfejlesztő eszköz, ami az általános műveltség gyarapítása mellett az összes tantárgy elsajátítását megkönnyíti.

Judit a kis zongoraterem falához lépett, és boldogan mutatta a képeket, emléktárgyakat, a régi növendékektől származó ajándékokat, a szeretet és köszönet számtalan jegyét. Közben szóba kerül egy, talán kevesek által ismert tény: fiatal tanárként három évig Kubában élt, és természetesen zongorát tanított.

– Azért ez nem volt annyira természetes – vágott közbe Haskóné –, mert nem ismerték el a diplomámat, amit egy olyan országban szereztem, amiről azt sem tudták, hogy létezik. Kezdetben balett órákon kísértem a tanítást, megmondta az igazgató, majd jön év végén a rettegett Bizottság a fővárosból, Havannából, ők mondják meg, taníthatok-e. Legnagyobb megdöbbenésükre a nagy-nagy főemberrel két mondat után egymás nyakába borultunk, és nem volt kérdés, hogy taníthatok-e.

Csak nem azt akarod mondani, hogy ismerted?

– Nem. Viszont Budapesten szerzett diplomát. Egy feltétele azért volt: legyen kórus az iskolában.

Lett?

– Lett!

De a pályád többi részét itt, Kalocsán élted meg. Mit éreztél igazán sikernek a tanári munkád során?

– Hogy a gyerekek szerettek ide járni, hogy az egyik legügyetlenebb növendékem egyszer sem hiányzott óráról. Vagy amikor egy szülő elmondta, milyen fontos a fiának, hogy van olyan tanóra, amikor a tanár csak őrá figyel, mert ezt sehol másutt nem kaphatja meg. Az évtizedekkel korábbi növendékek öröme, ha találkozunk és felidézik, milyen jó volt zeneiskolásnak lenni. Elmesélik az életüket, hozzám hozzák a gyerekeiket – sorolni sem győzöm, milyen sokat kaptam ettől a pályától!

Mi volt a legfontosabb lépés, amikor kaptál egy-egy új tanítványt?

– A személyes kapcsolat kiépítése. Hogy közel kerüljünk egymáshoz. Ez csak így működik. Csak azt tudom tanítani, akihez valóban közöm van. A zenetanítás nagyon bensőséges folyamat.

Mi volt az, amit kudarcnak éltél meg a pályádon?

– Például egy hallatlanul tehetséges tanítványom olyan magas szintre jutott, hogy a vizsgája egy konzervatóriumi felvételivel felért. Szurkoltam, hogy akarjon a pályán továbbmenni, de ő annyira orvos akart lenni, hogy ez után a vizsga után soha többet nem ült le zongorához.

Aki tanár akar lenni, annak mit mondasz?

– Lebeszélem! Ne csodálkozz, megmagyarázom. Amíg az ember a tanári pályára készül, mindvégig hallatlanul magas színvonalú zongoratudást várnak el, de a tanításra nem készítenek fel. Neked kell tudnod, hogyan kell a gyerekkel bánni, mert neked ad örömet, ha sikerrel elsajátítja a követelményeket. Valahogy az autóvezetéshez tudom hasonlítani: amíg vezetni tanulsz, egy tökéletes állapotú gépkocsiban ülsz egy oktatóval, és megtanulod ezt az egy, mindig működő autót vezetni. De arra, hogy ez meg is hibásodhat, hogy kereket kell cserélni, hogy észre kell venned, ha valami gond van vele, arra senki nem készít fel. Az egyetemen megtanítanak magas fokon a tantárgyadra, de hogy miképpen kell a gyerekekkel bánni, azt csak a gyakorlatban fogod megtanulni – ha szerencséd van, ellesheted valakitől, aki jól csinálja.

Most nehezebb tanítani, vagy régebben volt az?

– Most nagyon nehéz, mert a gyerekek túl vannak terhelve. Alsó tagozatos gyerek, és hét órája van! Szörnyű. Sokszor olyan fáradtan érnek ide, hogy először adok nekik pár kekszet, kicsit beszélgetünk, mert különben hozzá sem tudnánk fogni a munkához. Sajnos, az iskolai tananyag mellett olykor a szülő is ludas a dologban, mert egy csomó különórára beíratja a gyereket – akár azért, hogy ne legyen otthon egyedül, akár azért, mert úgy gondolja, ezzel ad lehetőséget neki, hogy az életben majd megállja a helyét. A teljesítménykényszer is sokat árt, mert mindenki a maximumot követeli, pedig, könyörgöm, nem lehet mindenki ötös!

Mi a legfontosabb szerinted, ha egy gyerek zenetanuláshoz fog?

– Először is, ha már zeneiskolába jár, a tanár feladata, hogy megszerettesse azt vele! Ha a szülők ránk bízzák a gyereküket, higgyék el, fel tudjuk mérni, ki alkalmas a zenetanulásra, ki nem, és fogadják el, ha mást javasolunk, mert a gyereknek akarunk jót! Nagyon fontos, hogy legyen kíváncsi a gyerek. Kérdezzen, érdekelje, amit tanul, akarjon minél többet tudni róla. Talán azért is olyan fontos szempont ez nekem, mert én is világéletemben kíváncsi voltam. Azt is tudom, ezt nem mindenhol díjazzák, sőt. És pontosan ezt sajnálom, hogy ma az iskolákban kiölik a kíváncsiságot a gyerekekből. Tudom, kényszerből. De legalább a zeneiskolában megmaradhassanak érdeklődő, a világra nyitott gyereknek, erre mindig vigyáztam.

Mi volt a legnehezebb a pályádon?

– Ha hiszed, ha nem, az, hogy kistermetű vagyok és vidám természetű, nyüzsgős típus, sokszor megnehezítette a dolgomat. Be kellett bizonyítanom, hogy a külső és a tudás, az kettő! A másik, hogy minden gyerekhez külön meg kell találni a kulcsot.

Emlékszel a kezdetre? Mi maradt meg belőle legjobban?

– Én, akkor úgy mondták, képesítés nélkül kezdtem tanítani. Júniusban leérettségiztem, szeptemberben, itt a Lisztben azonnal kaptam tizenegy gyereket. Év végére mind a tizenegy zongoratanár akart lenni. Szerinted ez egy jó kezdet?

Abszolút! Lehet egy ilyen, egy ennyire szeretett pályát abbahagyni?

– Lehet. Sőt, kell is. Mert az ember belátja, hogy a gyerekeknek jobb egy fiatalabb tanár. Sok minden átalakult a minket körülvevő világban, de én még mindig változtatni akarok azon, ami nem tetszik. Nem lesz könnyű átállni.


Haskóné Apagyi Judit: 1973–2018 között tanár. Zongora, szolfézs, ének, karvezetés szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző szakán, Szegeden végzett. Filozófia szakosító és spanyol nyelvvizsga van még a tanulmányok palettáján. Kalocsán, Dunaújvárosban és Kubában dolgozott. Kalocsán a zeneiskola mellett az Ének-Zenei Általános Iskolában és a Szent István Gimnáziumban is tanított néhány évig. Munkájáért 1990-ben minisztériumi dicséretben részesült. Jelenleg az iskola és a család mellett a Kalocsa Kamarakórusban énekel és a Kortárs Művészeti Klub aktív tagja.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás