Kíváncsiság, szeretet, zene

2018.02.28 14:09    |    Gábor Erika  

Tudom, képtelenség lerövidíteni három szóra egy ember életpályáját, mégis úgy érzem, a címbeli három fogalom jellemzi legjobban a zenetanár Haskóné Apagyi Judit zongora mellett töltött negyven évét. Tartson velünk kedves olvasó, ismerje meg közelebbről a Kalocsai Liszt Ferenc AMI idén nyugállományba vonuló tanárát.

Mikor jegyezted el magad a zongorával?

– Amikor az általános iskolát kezdtem, éppen Vácon laktunk – Judit édesapja katonatiszt volt, ami több költözéssel járt a család életében –, ahol nagyszerű tanáraim voltak, például Bogányi Gergely édesapja, Tibi bácsi, aki még a szolfézst (zeneelmélet – a szerző) is úgy tudta tanítani, hogy a mai napig szeretem. Kalocsára tanév közben kerültünk, nehéz volt beilleszkedni egészen addig, amíg Fuchs Ferenc kezdett el tanítani. A gimnáziumban rengeteg dolog érdekelt, az utolsó évig nem gondolkodtam azon, mit akarok csinálni, utána viszont eldöntöttem, hogy tanár akarok lenni, talán édesanyám miatt, aki szintén pedagógus volt. Azt is ő mondta, hogy ha már erre a pályára akarok lépni, használjam ki, hogy zenész vagyok. Ez jó tipp volt. Gondolj bele: egyénileg foglalkozhatok minden növendékkel, végigkísérhetem az életét hattól egészen tizennyolc éves koráig, ami annyi élményt és nem várt csodát hozott nekem, amelyeket csak mostanában, a pályám végén kezdek igazán számba venni. Igazán szerencsés voltam!

haskone1_300Mondanál példákat?

– Egy anyuka kiszámolta nekem, hogy mivel négy gyereke járt hozzám, összesen 22 évig tanítottam a csemetéit! A legnagyobb sikernek azokat a tanítványaimat éltem meg, akiknek nem volt ritmusérzékük, hallásuk, mégis végigjárták a zeneiskolát, mert annyira szerettek zongorázni. A zenetanulás egy fantasztikus személyiségfejlesztő eszköz, ami az általános műveltség gyarapítása mellett az összes tantárgy elsajátítását megkönnyíti.

Judit a kis zongoraterem falához lépett, és boldogan mutatta a képeket, emléktárgyakat, a régi növendékektől származó ajándékokat, a szeretet és köszönet számtalan jegyét. Közben szóba kerül egy, talán kevesek által ismert tény: fiatal tanárként három évig Kubában élt, és természetesen zongorát tanított.

– Azért ez nem volt annyira természetes – vágott közbe Haskóné –, mert nem ismerték el a diplomámat, amit egy olyan országban szereztem, amiről azt sem tudták, hogy létezik. Kezdetben balett órákon kísértem a tanítást, megmondta az igazgató, majd jön év végén a rettegett Bizottság a fővárosból, Havannából, ők mondják meg, taníthatok-e. Legnagyobb megdöbbenésükre a nagy-nagy főemberrel két mondat után egymás nyakába borultunk, és nem volt kérdés, hogy taníthatok-e.

Csak nem azt akarod mondani, hogy ismerted?

– Nem. Viszont Budapesten szerzett diplomát. Egy feltétele azért volt: legyen kórus az iskolában.

Lett?

– Lett!

De a pályád többi részét itt, Kalocsán élted meg. Mit éreztél igazán sikernek a tanári munkád során?

– Hogy a gyerekek szerettek ide járni, hogy az egyik legügyetlenebb növendékem egyszer sem hiányzott óráról. Vagy amikor egy szülő elmondta, milyen fontos a fiának, hogy van olyan tanóra, amikor a tanár csak őrá figyel, mert ezt sehol másutt nem kaphatja meg. Az évtizedekkel korábbi növendékek öröme, ha találkozunk és felidézik, milyen jó volt zeneiskolásnak lenni. Elmesélik az életüket, hozzám hozzák a gyerekeiket – sorolni sem győzöm, milyen sokat kaptam ettől a pályától!

Mi volt a legfontosabb lépés, amikor kaptál egy-egy új tanítványt?

– A személyes kapcsolat kiépítése. Hogy közel kerüljünk egymáshoz. Ez csak így működik. Csak azt tudom tanítani, akihez valóban közöm van. A zenetanítás nagyon bensőséges folyamat.

Mi volt az, amit kudarcnak éltél meg a pályádon?

– Például egy hallatlanul tehetséges tanítványom olyan magas szintre jutott, hogy a vizsgája egy konzervatóriumi felvételivel felért. Szurkoltam, hogy akarjon a pályán továbbmenni, de ő annyira orvos akart lenni, hogy ez után a vizsga után soha többet nem ült le zongorához.

Aki tanár akar lenni, annak mit mondasz?

– Lebeszélem! Ne csodálkozz, megmagyarázom. Amíg az ember a tanári pályára készül, mindvégig hallatlanul magas színvonalú zongoratudást várnak el, de a tanításra nem készítenek fel. Neked kell tudnod, hogyan kell a gyerekkel bánni, mert neked ad örömet, ha sikerrel elsajátítja a követelményeket. Valahogy az autóvezetéshez tudom hasonlítani: amíg vezetni tanulsz, egy tökéletes állapotú gépkocsiban ülsz egy oktatóval, és megtanulod ezt az egy, mindig működő autót vezetni. De arra, hogy ez meg is hibásodhat, hogy kereket kell cserélni, hogy észre kell venned, ha valami gond van vele, arra senki nem készít fel. Az egyetemen megtanítanak magas fokon a tantárgyadra, de hogy miképpen kell a gyerekekkel bánni, azt csak a gyakorlatban fogod megtanulni – ha szerencséd van, ellesheted valakitől, aki jól csinálja.

Most nehezebb tanítani, vagy régebben volt az?

– Most nagyon nehéz, mert a gyerekek túl vannak terhelve. Alsó tagozatos gyerek, és hét órája van! Szörnyű. Sokszor olyan fáradtan érnek ide, hogy először adok nekik pár kekszet, kicsit beszélgetünk, mert különben hozzá sem tudnánk fogni a munkához. Sajnos, az iskolai tananyag mellett olykor a szülő is ludas a dologban, mert egy csomó különórára beíratja a gyereket – akár azért, hogy ne legyen otthon egyedül, akár azért, mert úgy gondolja, ezzel ad lehetőséget neki, hogy az életben majd megállja a helyét. A teljesítménykényszer is sokat árt, mert mindenki a maximumot követeli, pedig, könyörgöm, nem lehet mindenki ötös!

Mi a legfontosabb szerinted, ha egy gyerek zenetanuláshoz fog?

– Először is, ha már zeneiskolába jár, a tanár feladata, hogy megszerettesse azt vele! Ha a szülők ránk bízzák a gyereküket, higgyék el, fel tudjuk mérni, ki alkalmas a zenetanulásra, ki nem, és fogadják el, ha mást javasolunk, mert a gyereknek akarunk jót! Nagyon fontos, hogy legyen kíváncsi a gyerek. Kérdezzen, érdekelje, amit tanul, akarjon minél többet tudni róla. Talán azért is olyan fontos szempont ez nekem, mert én is világéletemben kíváncsi voltam. Azt is tudom, ezt nem mindenhol díjazzák, sőt. És pontosan ezt sajnálom, hogy ma az iskolákban kiölik a kíváncsiságot a gyerekekből. Tudom, kényszerből. De legalább a zeneiskolában megmaradhassanak érdeklődő, a világra nyitott gyereknek, erre mindig vigyáztam.

Mi volt a legnehezebb a pályádon?

– Ha hiszed, ha nem, az, hogy kistermetű vagyok és vidám természetű, nyüzsgős típus, sokszor megnehezítette a dolgomat. Be kellett bizonyítanom, hogy a külső és a tudás, az kettő! A másik, hogy minden gyerekhez külön meg kell találni a kulcsot.

Emlékszel a kezdetre? Mi maradt meg belőle legjobban?

– Én, akkor úgy mondták, képesítés nélkül kezdtem tanítani. Júniusban leérettségiztem, szeptemberben, itt a Lisztben azonnal kaptam tizenegy gyereket. Év végére mind a tizenegy zongoratanár akart lenni. Szerinted ez egy jó kezdet?

Abszolút! Lehet egy ilyen, egy ennyire szeretett pályát abbahagyni?

– Lehet. Sőt, kell is. Mert az ember belátja, hogy a gyerekeknek jobb egy fiatalabb tanár. Sok minden átalakult a minket körülvevő világban, de én még mindig változtatni akarok azon, ami nem tetszik. Nem lesz könnyű átállni.


Haskóné Apagyi Judit: 1973–2018 között tanár. Zongora, szolfézs, ének, karvezetés szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző szakán, Szegeden végzett. Filozófia szakosító és spanyol nyelvvizsga van még a tanulmányok palettáján. Kalocsán, Dunaújvárosban és Kubában dolgozott. Kalocsán a zeneiskola mellett az Ének-Zenei Általános Iskolában és a Szent István Gimnáziumban is tanított néhány évig. Munkájáért 1990-ben minisztériumi dicséretben részesült. Jelenleg az iskola és a család mellett a Kalocsa Kamarakórusban énekel és a Kortárs Művészeti Klub aktív tagja.


Kalocsai hírek

A tér épül, a Hősök állnak, Liszt és az oroszok várakoznak

Külső szemlélő számára is látványos, hogy ha éppen nem zuhog az eső vagy tép a szél, a kalocsai...

Dr. Szeitz Klára volt a Tudásklub vendége

2012 óta fut a Kalocsai Tomori Pál Könyvtár előadássorozata, a Tudásklub. A 33. előadás vendége...

A politikus is ember: a polgármester mutatta meg privát oldalát

Múlt kedden indult útjára a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében „A politikus...

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás