Kíváncsiság, szeretet, zene

2018.02.28 14:09    |    Gábor Erika  

Tudom, képtelenség lerövidíteni három szóra egy ember életpályáját, mégis úgy érzem, a címbeli három fogalom jellemzi legjobban a zenetanár Haskóné Apagyi Judit zongora mellett töltött negyven évét. Tartson velünk kedves olvasó, ismerje meg közelebbről a Kalocsai Liszt Ferenc AMI idén nyugállományba vonuló tanárát.

Mikor jegyezted el magad a zongorával?

– Amikor az általános iskolát kezdtem, éppen Vácon laktunk – Judit édesapja katonatiszt volt, ami több költözéssel járt a család életében –, ahol nagyszerű tanáraim voltak, például Bogányi Gergely édesapja, Tibi bácsi, aki még a szolfézst (zeneelmélet – a szerző) is úgy tudta tanítani, hogy a mai napig szeretem. Kalocsára tanév közben kerültünk, nehéz volt beilleszkedni egészen addig, amíg Fuchs Ferenc kezdett el tanítani. A gimnáziumban rengeteg dolog érdekelt, az utolsó évig nem gondolkodtam azon, mit akarok csinálni, utána viszont eldöntöttem, hogy tanár akarok lenni, talán édesanyám miatt, aki szintén pedagógus volt. Azt is ő mondta, hogy ha már erre a pályára akarok lépni, használjam ki, hogy zenész vagyok. Ez jó tipp volt. Gondolj bele: egyénileg foglalkozhatok minden növendékkel, végigkísérhetem az életét hattól egészen tizennyolc éves koráig, ami annyi élményt és nem várt csodát hozott nekem, amelyeket csak mostanában, a pályám végén kezdek igazán számba venni. Igazán szerencsés voltam!

haskone1_300Mondanál példákat?

– Egy anyuka kiszámolta nekem, hogy mivel négy gyereke járt hozzám, összesen 22 évig tanítottam a csemetéit! A legnagyobb sikernek azokat a tanítványaimat éltem meg, akiknek nem volt ritmusérzékük, hallásuk, mégis végigjárták a zeneiskolát, mert annyira szerettek zongorázni. A zenetanulás egy fantasztikus személyiségfejlesztő eszköz, ami az általános műveltség gyarapítása mellett az összes tantárgy elsajátítását megkönnyíti.

Judit a kis zongoraterem falához lépett, és boldogan mutatta a képeket, emléktárgyakat, a régi növendékektől származó ajándékokat, a szeretet és köszönet számtalan jegyét. Közben szóba kerül egy, talán kevesek által ismert tény: fiatal tanárként három évig Kubában élt, és természetesen zongorát tanított.

– Azért ez nem volt annyira természetes – vágott közbe Haskóné –, mert nem ismerték el a diplomámat, amit egy olyan országban szereztem, amiről azt sem tudták, hogy létezik. Kezdetben balett órákon kísértem a tanítást, megmondta az igazgató, majd jön év végén a rettegett Bizottság a fővárosból, Havannából, ők mondják meg, taníthatok-e. Legnagyobb megdöbbenésükre a nagy-nagy főemberrel két mondat után egymás nyakába borultunk, és nem volt kérdés, hogy taníthatok-e.

Csak nem azt akarod mondani, hogy ismerted?

– Nem. Viszont Budapesten szerzett diplomát. Egy feltétele azért volt: legyen kórus az iskolában.

Lett?

– Lett!

De a pályád többi részét itt, Kalocsán élted meg. Mit éreztél igazán sikernek a tanári munkád során?

– Hogy a gyerekek szerettek ide járni, hogy az egyik legügyetlenebb növendékem egyszer sem hiányzott óráról. Vagy amikor egy szülő elmondta, milyen fontos a fiának, hogy van olyan tanóra, amikor a tanár csak őrá figyel, mert ezt sehol másutt nem kaphatja meg. Az évtizedekkel korábbi növendékek öröme, ha találkozunk és felidézik, milyen jó volt zeneiskolásnak lenni. Elmesélik az életüket, hozzám hozzák a gyerekeiket – sorolni sem győzöm, milyen sokat kaptam ettől a pályától!

Mi volt a legfontosabb lépés, amikor kaptál egy-egy új tanítványt?

– A személyes kapcsolat kiépítése. Hogy közel kerüljünk egymáshoz. Ez csak így működik. Csak azt tudom tanítani, akihez valóban közöm van. A zenetanítás nagyon bensőséges folyamat.

Mi volt az, amit kudarcnak éltél meg a pályádon?

– Például egy hallatlanul tehetséges tanítványom olyan magas szintre jutott, hogy a vizsgája egy konzervatóriumi felvételivel felért. Szurkoltam, hogy akarjon a pályán továbbmenni, de ő annyira orvos akart lenni, hogy ez után a vizsga után soha többet nem ült le zongorához.

Aki tanár akar lenni, annak mit mondasz?

– Lebeszélem! Ne csodálkozz, megmagyarázom. Amíg az ember a tanári pályára készül, mindvégig hallatlanul magas színvonalú zongoratudást várnak el, de a tanításra nem készítenek fel. Neked kell tudnod, hogyan kell a gyerekkel bánni, mert neked ad örömet, ha sikerrel elsajátítja a követelményeket. Valahogy az autóvezetéshez tudom hasonlítani: amíg vezetni tanulsz, egy tökéletes állapotú gépkocsiban ülsz egy oktatóval, és megtanulod ezt az egy, mindig működő autót vezetni. De arra, hogy ez meg is hibásodhat, hogy kereket kell cserélni, hogy észre kell venned, ha valami gond van vele, arra senki nem készít fel. Az egyetemen megtanítanak magas fokon a tantárgyadra, de hogy miképpen kell a gyerekekkel bánni, azt csak a gyakorlatban fogod megtanulni – ha szerencséd van, ellesheted valakitől, aki jól csinálja.

Most nehezebb tanítani, vagy régebben volt az?

– Most nagyon nehéz, mert a gyerekek túl vannak terhelve. Alsó tagozatos gyerek, és hét órája van! Szörnyű. Sokszor olyan fáradtan érnek ide, hogy először adok nekik pár kekszet, kicsit beszélgetünk, mert különben hozzá sem tudnánk fogni a munkához. Sajnos, az iskolai tananyag mellett olykor a szülő is ludas a dologban, mert egy csomó különórára beíratja a gyereket – akár azért, hogy ne legyen otthon egyedül, akár azért, mert úgy gondolja, ezzel ad lehetőséget neki, hogy az életben majd megállja a helyét. A teljesítménykényszer is sokat árt, mert mindenki a maximumot követeli, pedig, könyörgöm, nem lehet mindenki ötös!

Mi a legfontosabb szerinted, ha egy gyerek zenetanuláshoz fog?

– Először is, ha már zeneiskolába jár, a tanár feladata, hogy megszerettesse azt vele! Ha a szülők ránk bízzák a gyereküket, higgyék el, fel tudjuk mérni, ki alkalmas a zenetanulásra, ki nem, és fogadják el, ha mást javasolunk, mert a gyereknek akarunk jót! Nagyon fontos, hogy legyen kíváncsi a gyerek. Kérdezzen, érdekelje, amit tanul, akarjon minél többet tudni róla. Talán azért is olyan fontos szempont ez nekem, mert én is világéletemben kíváncsi voltam. Azt is tudom, ezt nem mindenhol díjazzák, sőt. És pontosan ezt sajnálom, hogy ma az iskolákban kiölik a kíváncsiságot a gyerekekből. Tudom, kényszerből. De legalább a zeneiskolában megmaradhassanak érdeklődő, a világra nyitott gyereknek, erre mindig vigyáztam.

Mi volt a legnehezebb a pályádon?

– Ha hiszed, ha nem, az, hogy kistermetű vagyok és vidám természetű, nyüzsgős típus, sokszor megnehezítette a dolgomat. Be kellett bizonyítanom, hogy a külső és a tudás, az kettő! A másik, hogy minden gyerekhez külön meg kell találni a kulcsot.

Emlékszel a kezdetre? Mi maradt meg belőle legjobban?

– Én, akkor úgy mondták, képesítés nélkül kezdtem tanítani. Júniusban leérettségiztem, szeptemberben, itt a Lisztben azonnal kaptam tizenegy gyereket. Év végére mind a tizenegy zongoratanár akart lenni. Szerinted ez egy jó kezdet?

Abszolút! Lehet egy ilyen, egy ennyire szeretett pályát abbahagyni?

– Lehet. Sőt, kell is. Mert az ember belátja, hogy a gyerekeknek jobb egy fiatalabb tanár. Sok minden átalakult a minket körülvevő világban, de én még mindig változtatni akarok azon, ami nem tetszik. Nem lesz könnyű átállni.


Haskóné Apagyi Judit: 1973–2018 között tanár. Zongora, szolfézs, ének, karvezetés szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző szakán, Szegeden végzett. Filozófia szakosító és spanyol nyelvvizsga van még a tanulmányok palettáján. Kalocsán, Dunaújvárosban és Kubában dolgozott. Kalocsán a zeneiskola mellett az Ének-Zenei Általános Iskolában és a Szent István Gimnáziumban is tanított néhány évig. Munkájáért 1990-ben minisztériumi dicséretben részesült. Jelenleg az iskola és a család mellett a Kalocsa Kamarakórusban énekel és a Kortárs Művészeti Klub aktív tagja.


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás