Így állunk most…

Helyzetjelentés Kalocsa szívéből

2015.05.05 11:31    |    V.I.  

A helyi média megjelent munkatársait dr. Angeli Gabriella kommunikációért felelős képviselő köszöntötte, majd átadta a szót Boromisza Viktornak, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetőjének. A szakember néhány gondolat erejéig ismertette a projekt – lapunk hasábjain már többször bemutatott – pályázati hátterét, majd rátért az egyes elemekre. Ekkortól vált izgalmasabbá a dolog!

Elkészült a Tájház

A Tompa Mihály utcai népszerű turistaközpont épületének teteje teljesen új nádborítást kapott, valamint rendezték a belső udvar állapotát. Megoldódott többek között a szennyvíz és a csapadékvíz elvezetésének a problémája is, valamint a hepehupás járda helyett immáron térköves burkolaton sétálhatnak a látogatók. Ez még mindig nem minden! A Tájház hátsó kiállítóterme kapott egy új bejáratot, ami pedig talán a leglátványosabb változás magán az épületen, hogy elbontották annak tornácáról a régi kerítést. Mi több, a teljes létesítmény régi betonoszlopos drótkerítése eltűnt, helyére korhű kerítést emeltek, a bejárat megközelíthetőségét pedig akadálymentesített parkoló segíti az ide többnyire busszal érkező, sokszor nehezen mozgó vendégek számára. Boromisza Viktor örömmel jelentette be, hogy ezen projektelemnek a műszaki átadás-átvétele is lezárult.

Befejezés előtt a Kálvária

Kalocsai Néplap

Az osztályvezető emlékeztetett, hogy a városi temető területén lévő, érsekség tulajdonában lévő Kálvária részleges megújulása már a tavalyi év végén elkezdődött. Mára befejező stádiumba érkezett a kivitelezés, amely néhány pluszmunkával is bővült, tekintve, hogy a stációk építményeinek a falai salétromosodni kezdtek. Ezek megvilágításának a kiépítése, a terület parkosítása és a kerítés helyreállítása megtörtént. Az építmények homlokzati festése még várat magára, mivel ezen elemek nem tudtak megfelelően kiszáradni, sőt, egyes elemeken salétromosodni kezdett a fal. Emiatt viszont ki kellett toldani a projektelem lezárásának a határidejét. Többek között ezért nem kerültek még a helyükre az egyébként már elkészült domborművek, illetőleg azok védőajtai sem.

A vállalkozói szerződés értelmében az itteni munkálatok befejezési határideje június 30. Ezt az osztályvezető reálisnak és tarthatónak véli per pillanatban.

Épül a Platán, lassan a szökőkút is

Kalocsai Néplap

Boromisza Viktor két részre bontotta az Érsekkertben folyó beruházást. A Platán Rendezvényközpont épülete lassan látványosan testet ölt, azonban az ezzel szomszédos szökőkút kialakítása terén eddig nem történt komoly előrelépés. Mint arról korábban írtunk már, az eredeti tervekhez képest sekélyebb medencét kell kiépíteni a helyszínen a magas talajvíz miatt. Az ezzel járó módosítási eljárás miatt nem tudott korábban haladni a munka, azonban mostanra elkészült minden szükséges dokumentáció, úgyhogy „a napokban a medence építése is elkezdődhet”. Mivel azonban sokáig állt a kivitelezés az előre nem várt nehézség orvoslásának kidolgozásáig, az előzetesen tervezett befejezési határidő – akárcsak a Kálvária esetében – itt is csúszni fog. Annyi viszont bizonyos, hogy augusztus végére elkészül mindkét projektelem – szögezte le az osztályvezető.

Nyárra lesz látogatóközpontunk

A főutca végén, a Tomori Pál Főiskola épületében kialakítandó turisztikai látogatóközpont kiépítése is szépen halad. Itt már hónapokkal ezelőtt megkezdődtek a munkálatok – mondta Boromisza Viktor, majd rátért arra, hogy napjainkban milyen képet fest a majdan borászati bemutatótérként is funkcionáló egység. A szükséges bontási és szerkezetépítési munkálatok készen vannak, kiépült a két szintet összekötő lépcsőzet, a boltíves pincefödém téglafelületéről eltávolították a vakolatot. Itt a későbbiekben a felületkezelési munkálatok vannak hátra, más kisebb teendőkkel egyetemben. Az itt meghatározott május végi projektelem-lezárás sem tűnik ebben a pillanatban tarthatónak. Mint megtudtuk, maximum egy-másfél hónapos csúszás várható a létesítmény műszaki átadás-átvételét illetően. Ennek okául főképp a korai stádiumban elvégzett bontási műveletek során felmerült akadályoztató tényezőket nevezte meg a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály irányítója.

Születőben az új Schöffer Múzeum

Kalocsai Néplap

A Szent István úti épület az elmúlt hónapokban teljesen eltűnt a föld színéről, ez a kép azonban már nem sokáig marad így. A bontás és a szomszédos épületek falai alatt történt sávos aláalapozás befejeződött, csakúgy, mint a múlt héten a leendő Schöffer Múzeum alapozása. A „macerás” munkálatok ezzel befejeződtek és a szeptember 30-i átadással tervezett projektzárás ebben a pillanatban tarthatónak is tűnik. Ahogy Boromisza Viktor fogalmazott, „nincsen a birtokukban olyan információ, amely indokolná, hogy ezt a határidőt felül kelljen írni”. Magyarul mostantól érdemes lesz néha a volt és leendő Schöffer Múzeum felé látogatni, hiszen most kezdenek kiemelkedni a földből a falak.

Amit még nem látni, de…

Még nem kezdődött meg, de már csak idő kérdése, hogy az Érsekkert bejáratánál lévő fogadóhelyszín és a Schöffer által tervezett Chronos-8 fénytorony helyreállítása is elkezdődjön. Jelenleg mindkét projekthelyszín közbeszerzési eljárásának az indítása van folyamatban, ami azt jelenti, hogy egy-másfél hónap múlva várható a tényleges kivitelezések startolása, amelyek a jelen ütemezés szerint őszre be is fejeződnek.

A megközelítőleg egymilliárd forintos összeget felemésztő projektelemet két részre bontotta az osztályvezető. Az egyik egység a Csilás-parki buszmegállótól a Szentháromság térig terjedő terület, míg a másik a tértől az Érsekkertig húzódó egység rehabilitációja és átalakítása. A rendkívül összetett munkálatok indítását május második felére datálják.

Tekintve, hogy a Kalocsa Szíve egyik leggrandiózusabb eleméről beszélünk, az itt kezdődő építési feladatok kivitelezése bizonyosan okoz majd közlekedési fennakadásokat, arról azonban, hogy ezt a gyakorlatban hogyan fogják orvosolni, későbbre ígért részletes tájékoztatást Boromisza Viktor. Azt már most előrevetítette, hogy út- és térlezárásokra minden kétséget kizáróan számítani kell majd az említett városrészben. Megjegyezte továbbá, hogy a teljes projektelem megvalósítására szűk fél évük lesz, ami azt jelenti, hogy megfeszített tempóban fognak felvonulni a kivitelezők.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás