Egy Angliába szakadt hazánk leánya segített

2016.01.12 10:00    |    Gábor Erika  

A karácsony mindig fokozza az emberekben az együttérzést, szeretnék az ünnep hangulatát, örömét megosztani másokkal. Egyéni és szervezett formában zajlik az adománygyűjtés, ami örömmel tölti el az adakozót és a megajándékozottat is. Egy ilyen adomány egyenesen Angliából érkezett, a felajánló a volt tanárát, Dargayné Panyik Mártát kérte meg, hogy segítsen találni egy segítségre szoruló családot. Dargaynéban felrémlett a Roma Önkormányzat közmeghallgatása, ahol az egyik panaszos egy három gyermekével jószerivel romos házban élő anya volt. És elindult egymás felé az adomány és a nélkülöző család.

Nincs abban semmi csoda, hogy Angliából küldenek Kalocsára segítséget – ötvenezer forint volt az adomány összege –, hiszen aki küldte, kalocsai. Helga Jávorszky mesél önmagáról, érzéseiről és tapasztalatairól. Helga az Ének-Zenei Általános Iskolába, majd a Szent István Gimnáziumba járt, a további történések elmeséléséhez átadom neki a szót:

– A Pécsi Tudományegyetem jogi karán szereztem diplomát. Az egyetem után egy budapesti ügyvédi irodában dolgoztam, ott találkoztam a férjemmel, aki az irodánk egyik ügyfele volt. 2008-ban költöztem Angliába. Itt dolgoztam egy megújuló energiával foglalkozó cégnek, az Allmerus Energy-nek. 2012-ben energiajogi szakjogász képesítést szereztem szintén a Pécsi Tudományegyetemen, jelenleg a gyereknevelés mellett energiapiaci elemzéseket írok egy magyar ügyvédi irodának.

Kalocsai Néplap

– Hogy érzed magad a „ködös Albionban”?

– Egyszerű volt hozzászokni az angliai élethez, az afféle „ígéret földje” hangulat hamar elkapott. A beilleszkedés már csak azért is könnyű, mert a Londonban élők többsége nem Angliában született, hanem a saját döntése hozta ide, és pont azért ide, mert az önmegvalósításhoz minden adott. Bármilyen szintű képzettséggel-képzetlenséggel lehet megfelelő és méltó munkát találni, az adott személy elszántságán múlik, hogy mire viszi. A nyitottság és rugalmasság nem csak a megélhetési kérdésekben mutatkozik meg, hanem olyan hétközna-pinak tűnő dolgokban is, mint hogy milyen ruhát hordanak az emberek. Itt semmihez nem vagy túl öreg, túl sovány, túl kövér. Akkor sem bámulnak meg az utcán, ha szivárványra festem a hajam. Anglia dinamikus olvasztótégelye amellett, hogy befogadja és összecsiszolja az új kultúrákat és trendeket, a hagyományos értékeit töretlenül viszi tovább. Bene-dict Cumberbatch Hamletjére többen akartak jegyet venni, mint Beyoncé-ra.

– Milyen a kapcsolatod Kalocsával, mikor voltál itthon?

– A Facebooknak köszönhetően nem szakadt meg a kapcsolatom Kalocsával. A személyes bejegyzések árnyalt képet adnak a város életéről, és persze vannak olyanok is a régi osztálytársaim között, akiknek azért követem az oldalát, mert bármikor fel tudnak deríteni – ilyen tipikusan Vörös Márti, aki valószínűleg egy energiabomba! Kalocsával kapcsolatban egy kedvelt közhely is igazolást nyert, miszerint „kicsi a világ”, ugyanis egyik gimis osztálytársam, Köteles Ro-berta fél órányira lakik tőlem itt Angliában, így bőven van lehetőségünk nosztalgiázni az elmúlt évek felett.

– Miért érezted úgy, hogy lépned kell a szegénység ellen, és hogy kiket kell leginkább támogatni?

Kalocsai Néplap

– Azt gondoltam, hogy veszek tisztálkodási szereket ötvenezer forintért, és odaadom annak, akinek ez segítséget jelent, ahol például ezek hiányában nem megy a gyerek iskolába. Lesújtónak tartottam, hogy egy olyan probléma, ami könnyen kezelhető, egy egész életet képes legyen elrontani! Nem nehéz végig gondolni, mihez vezet, ha valaki nem megy iskolába. Először csak néhány nap a lemaradás, ezt be kell hozni, amihez lehet, hogy nincs elég támogatás. A frusztráció csak nő minden egyes alkalommal, és oda vezet, hogy egyszer csak elég, és soha többet nem jelenik meg a gyerek az iskolában. Végzettség nélkül pedig nincs munkahely. Megkerestem Dargayné Panyik Márta tanárnőt, hogy segítsen a tervem kivitelezésében, azonban a tanárnő szokásos gyakorlatiasságával rámutatott, hogy ugyan a szándékom magasztos, a valóság még ennél is rosszabb. Olyan emberekről van szó, akik kisgyerekekkel ablak, ajtó nélküli lakásban élnek, ahol nincs se víz, se villany, ezért végül Rostás Margit lakáskörülményeinek javítását választottam, aki három gyerekkel él egy romos, beszakadt falú házban. Az ügyben Kalocsa Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatához fordultunk, ahol Sztojka István elnök roppant segítőkésznek bizonyult, és biztosított bennünket arról, hogy azonnal lépnek Rostás Margit helyzetének megoldásában.

– Ilyenkor, ünnepekkor megmozdulnak az emberek – ahol élsz, ott is köthető pl. karácsonyhoz a segítőkészség, vagy egészen másként viszonyulnak hozzá?

– Tapasztalatom szerint a legtöbb embernek természetes a segítőkészség, és nem csak karácsonykor érzik úgy, hogy itt az idő adakozni. Angliában elterjedt módja az adományozásnak, hogy a családok/egyének választanak egy olyan szervezetet, ami valami miatt közel áll hozzájuk, és havonta egy kisebb összeget adnak csoportos beszedési megbízással, legyen az akár rákkutatás, akár háborús menekülteknek meleg étel. Egy másik népszerű módszer a sportrendezvényes adakozás, például a jótékonysági futás, ami lehet 5 km vagy az éves legnagyobb, a maraton. A futó, hegymászó, vagy hasonló fizikai erőfeszítésre vállalkozó felhívja a barátait, ismerőseit, hogy utaljanak az általa választott jótékonysági szervezet számlájára pénzt az ő részvételére tekintettel. A Facebooknak köszönhetően széles rétegeket érnek el az olyan jó hangulatú kezdeményezések, mint az Ice Bucket Challenge, aminek célja volt felhívni a figyelmet az ALS idegrendszeri betegségre, vagy a no-makeup selfie kampány, ami a rákkutatásra gyűjtött adományokat.

Megkeresésemre Sztojka István elmondta, hogy nagyra becsülik az adományt, de nem titkolta, hogy egy romos ingatlant ennyiből felújítani nem lehet. Mindent megtesz, hogy legalább ajtót-ablakot szerezzen a házra, és megjavítsák a tűzfalat, ami csaknem kidől, és beesik rajta az eső, hó. Megígérte, hogy be fog számolni a fejleményekről.


Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás