Közösségépítő kollégiumi vetélkedő

2016.11.28 11:37   

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma közösségi rendezvényeinek sorában foglal helyet a város- és kollégiumismereti vetélkedő. Az immár több évtizedes hagyománnyal büszkélkedő programot évről évre megannyi teendő előzi meg, melyből a kollégium apraja nagyja kiveszi részét.

A háttérmunkák szövevényes hálóját Hajduné Bertich Éva fogja össze. Az új kollégisták minden tanév őszén színvonalas felkészítésben részesülnek, melynek keretében a tanárnő vezetésével meglátogatják az Érseki Kastélyt, a Fazekas Alkotóházat és a Viski Károly Múzeumot. A gyakorlati tapasztalat- és élménygyűjtést kiegészíti az a lexikális ismeretszerzés, melyet a közrebocsátott felkészülési anyag biztosít. Ennek olvasgatása mellett az újoncoknak kis csapatokat kell alkotniuk, fantázianevet választanak, majd egy vidám verset írnak első napjaikról, tapasztalataikról.

vetelkedo1_450
 

Idén sem volt ez másként. A vetélkedő szervezésében közreműködő kollégiumi diákönkormányzat tagjai lelkesen vállalkoztak a feladatokra: a műsorvezetőktől a zsűrin át a terem berendezését irányítókig minden teendő megfelelő gazdára talált.

Végre elérkezett október 27-e, amikor az ünneplőbe öltözött résztvevők átléphették az iskola dísztermének küszöbét, és már az ajtóból láthatták, érezhették, hogy várták őket. Erről tanúskodott az alkalomhoz illő dekoráció, amely Csótiné Sima Rózsa tanárnő munkáját dicséri.

A nagy megmérettetésre vendégek is érkeztek: Lakatosné Nyíri Anett, az iskola tanárnője; valamint Kovács Bertilla, a kalocsai Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat Polgármestere.

vetelkedo2_450
 

A vetélkedőn nyolc csapat indult: „Angyali Ördögök”, „Három Testőr”, „Ismerős Idegenek”, „Kolis Pandák”, „Szerények”, „Tagok”, „Világjárók”, és a felsőbb éves diákokból alakult „Bajos Csajok Társasága”.

Versük felolvasásától kezdve tesztek megoldásán át puzzle, activity és karaoke-meglepetések biztosították a dobogós helyekért küzdők figyelmének éberen tartását. A kollégiummal, házirenddel, Kalocsa nevezetességeivel kapcsolatos kérdéssorokat Hajdu tanárnő és Gulyás Béla kollégiumvezető állította össze. A zsűrit alkotó Oláh Viviennek, Kertész Eriknek és Kovács Alexnek volt bőven tennivalója. Amíg a versenyzők az írásbeli feladatok megoldásán törték fejüket, a csapatok általános iskolás kisdiákjai rajzokat készíthettek mindarról, amit szeretnek a kollégiumban. Ezalatt a közönség szellemi tornájáról Tóth Réka és Kupsza Tamás műsorvezetők gondoskodtak, a kollégiumi élethez fűződő jobbnál jobb kérdések feltevésével. A helyes válaszokért jutalmul egy-egy cukorka járt a nagyérdemű soraiból vállalkozóknak.

A nagy esemény történéseiről Molnár Béla tanár úr készített videofelvételt, Szeghy Róbert Edward szorgalmasan fényképezett, Barta Benjámin pedig a hangosításról gondoskodott és a zenét szolgáltatta. A feladatokat Szabó Anikó osztotta ki a csapatoknak, Huszár Krisztina ugyanakkor táblán vezette az elért pontokat. Izgalmassá tette a várakozást a tábla elfordítása, a végeredményt alakító pontszámokat így csak a küzdelem végén láthatták az érdeklődők.

vetelkedo3_450
 

Az általános iskolás kisdiákok – Jakab Henrietta, Balogh János, Bognár Kevin, Juhász Jácint, Szénási Krisztián és Szénási Norbert – szép rajzokat készítettek kollégiumi élményeikről. A kollégiumról és a házirendről szóló tesztek kitöltésében ügyesek voltak a „Szerények” (Kecskeméti Erik, Lendvai Adrián, Sörös Norbert), és a „Tagok” (Katzenbach Imre, Koszter Patrik, Lévai Balázs). Jó verset írtak az „Ismerős Idegenek” (Huszár Andrea, Kovács Fruzsina, Nagy Kinga), nagy átéléssel énekelt a „Három Testőr” (Mezei Ciprián Adrián, Varga Viktor, Viedner Armand). A felsőbb évesekből álló „Bajos Csajok Társasága” (Gémes Dzsenifer Fanni, Tóth Anita, Tóth Viktória) versenyen kívül indult, és a legtöbb pontot szerezte.

Harmadik helyen végeztek 82 ponttal az „Angyali Ördögök” (Juris Elizabet Brigitta, Megyesi Emese, Pásztor Bettina), a második helyezést a „Világjárók” (Márkus Anita, Simon Melinda, Szombati Bettina) szerezték meg 83 ponttal, a képzeletbeli dobogó első fokára pedig a „Kolis Pandák” (Dani Barbara, Dora Patrícia, Lánczi Mariann) állhattak, akiknek 84 pontot sikerült gyűjteniük. A pontszámokból is kitűnik, hogy rendkívül izgalmas és szoros küzdelemnek lehettek tanúi a jelenlévők.

Minden versenyző emléklapot és – elért eredménye arányában – kisebb-nagyobb édességet vehetett át. Az első három helyen végzett csapatok oklevélben részesültek, az első helyért egy csokis keksztorta járt.

Ám mindez csak a felszín. Az igazi jelentősége annak az összefogásnak, háttérmunkának van, amelyben minden kollégista és minden felnőtt érezheti, hogy az ő segítségnyújtása, tudása fontos, és értékes része a nagy egésznek. Azon túl, hogy felszínre kerül, ki mit tud, ki miben ügyes, minden résztvevő a viselkedésével „vizsgázik” megértésből, toleranciából, illemtanból. Így épül az a közösség, amely méltó lehet a kollégium mottójául szolgáló Hunyadi-idézethez: „Nem szavak teszik vitézzé az embert./A csatasorban ismerszik meg, ki mit ér.”

Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás