Szeliden, az ILCO-val

2018.09.05 15:33    |    Gábor Erika  

Kevesen vannak, akik nem tudják – többé-kevésbé érintetten –, mekkora rémület egy súlyos betegség, mennyi kérdés vár válaszra, milyen nyomasztó ezt elszigetelten megélni, és milyen sokat jelent betegnek és családtagjainak egyaránt a segítő szándék, például egy közösség nyújtotta támasz. Egy ilyen közösség az ILCO Klub, amelynek tagjaival Szeliden, a dunapataji önkormányzat Holdfény Camping nevű üdülőjében találkoztam.

A Kalocsán és környékén élő betegeket képviselő klub a Magyar ILCO Szövetség tagja. A szövetség a bélkivezetéssel élők önsegítő, nonprofit jellegű szerveződése, városunkban Kunosné Kothencz Anna a klub elnöke. Róla már korábban is olvashattak lapunkban, önzetlen munkája elismerésre méltó.

Május 28-án szép számmal gyülekeztek a vendégek a Holdfény Campingben: az asztalokon sütemény, üdítő, kávé, az udvaron felállított bográcsban fantasztikus illatú kakaspörkölt rotyogott. Kunosné Anna két vendég fogadása és szervezési célú telefonhívások között huppant le, hogy meséljen a rendezvényről, és a klub életéről.

 

ilco1_450
 

 

– Évente négy alkalommal tudjuk összehívni a tagjainkat egy kötetlen, fehér asztal melletti találkozóra, és kirándulni is szoktunk, de a kapcsolattartás nem merül ki ennyiben. Én bármikor megkereshető vagyok, ha segítségre van szükségük a meglévő tagoknak, folyamatosan figyelem, mikor bukkan fel újabb érintett beteg, hogy megkereshessem és bekapcsolhassam a klub életébe. Nagyon fontos, hogy lássák az érintettek, nem kell ezzel a betegséggel a négy fal között szomorkodni, igenis, lehet így is teljes életet élni!

Miről szól a mai nap?

– Legfőbb célja, hogy találkozhassanak a tagok, hiszen már több barátság szövődött a klubon belül, és a hasonló gondokkal küzdők rengeteget tudnak egymásnak segíteni vigasztalással, tapasztalatok megosztásával. Nemcsak a betegek jönnek, családtagjaik is elkísérik őket. A pörköltet az Iszkra Kft. képviseletében Tanos Károly főzi, ők folyamatosan támogatnak minket. Az üdülőt a dunapataji önkormányzat évek óta ingyenesen bocsátja a rendelkezésünkre. A kalocsai rendőrkapitányságtól Répási Tamásné őrnagy tart előadást a bűnmegelőzésről; Argat Mónika, az Egészségfejlesztési Iroda munkatársa ingyenes vérnyomás- és vércukorméréssel áll a vendégek rendelkezésére; és Pataki Antal zenész hozza a hangulatot ebéd utánra. Vannak ám sokan, akik csak itt, egymás között mernek táncra perdülni!

 

ilco2_450
 

 

A bélkivezetéses műtét után automatikusan leszázalékolják a beteget, vagy tovább is lehet így dolgozni?

– Műtét után legalább egy évig biztosan nem tud dolgozni a beteg, hiszen abból fel kell épülni, el kell sajátítani a sztóma zsák használatát, és utókezelést is kapnak, kemo- és/vagy sugárterápiát. De utána jöhet a rehabilitáció, fokozatosan vissza lehet állni a munka világába.

Mik a tapasztalatok, hogyan fogadják a munkahelyek az ilyen betegeket? Feltétlenül kiderül az állapotuk mások számára?

– Legtöbbször kedvesek és segítőkészek azok, akikkel megosztja a helyzetét a beteg. Nem feltétlenül tudja mindenki egy munkahelyen, de a közvetlen környezete biztosan. Óva intenék mindenkit az előítéletektől, könnyű olyan helyzetbe kerülni, amikor jól jön az együttérzés! Például a gyerektáborokban is nagyon tanulságos, hogy a szülők mennyit tudnak egymásnak segíteni, ha együttműködnek. Nem egyszerű óvodai, iskolai közösségbe bevezetni egy ilyen egészségproblémás gyermeket!

Most megleptél, valahogy nem gondoltam arra, hogy gyerekek is érintettek lehetnek.

– Pedig vannak, bizony, akár fejlődési rendellenesség, akár rosszindulatú daganat miatt kisgyermekekkel is előfordul a bél, vagy hólyagkivezetés. Egyébként ők sokkal hamarabb fogadják el természetesnek az állapotukat, és a társaik is tudomásul veszik, ha megismerik, miről van szó. Ettől függetlenül olyan dolgokkal találkoznak gyermekként, amitől sajnos korán éretté válnak ezek a kicsik.

Az ő esetükben ez végleges, vagy visszafordítható állapot?

– Többnyire végleges, meg kell tanulniuk együtt élni ezzel. Egyébként nagyon korszerű segédeszközök vannak már forgalomban, könnyű tisztán, mások számára akár észrevehetetlenül kezelni a helyzetet.

Ki mindenki jön el ma ide a családi klubnapra?

– A Kalocsán és környékén élő klubtagok, továbbá a bajai, dombóvári, kiskunhalasi ILCO klubtól is páran, összesen hatvan-öten. Várjuk az ILCO Szövetség elnökét, Nagy András főorvos urat, és érkezett a betegek számára nélkülözhetetlen segédeszközt forgalmazó egyik cég képviselője, aki felvilágosítást ad a tagjainknak.

Aki tájékozatlanul toppant volna be az összejövetelre, a legtöbb jelenlévő esetében nem gondolta volna, hogy itt olyan emberek vannak együtt, akik a rettegett rákbetegséggel találkoztak, ami teljesen megváltoztatta életüket, mindennapjaikat. Hogy mit viselnek kívül-belül, nem látható egy idegen számára. De ha bárki belegondol, hatalmas teher. Szerencse, hogy működik ez a közösség – és bárhol, bármilyen közösség, ami azért jött létre, hogy megfoghassuk egymás kezét, bajban és örömben.
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás