Városi ingatlaneladások a testület előtt

Igények kontra „dög fölött a keselyűk”

2017.03.30 09:23    |    STVN  

Mint az várható volt, a kalocsai városatyák múlt szerdai ülésének négy napirendi pontját is kitevő városi ingatlan-eladásokról szóló előterjesztések hosszas pro és kontrasort generáltak. Az alaphangot már egy költségvetési döntésről kapcsolatos napirend tárgyalásakor megadta, hogy Simon Zoltán jó előre bírálta a városvezetést, később keményebb szavak is elhangzottak. Ezzel együtt is több terület új tulajdonosra lelt.

Simon már az ülés legelején előrevetítette egy másik napirend tárgyalásakor, hogy nem tartja reálisnak Kalocsa 2017-es pénzgazdálkodási rendeletét, amely tele van betömésre váró lyukakkal. „A mai ülésen is négy ingatlaneladást tárgyalunk, ami azt tükrözi, hogy a vezetés ily módon próbálja előteremteni az erre szükséges pénz. Munkahelyteremtés-szempontjából szinte semmit nem profitál ezekkel az értékesítésekkel a város, iparűzési adóforintot is alig hoznak majd, az általuk bevételezett csekély összeget pedig elműködi a város”, fogalmazta dióhéjba véleményét a képviselő, mondván, „tiltakozik ellene, hogy Kalocsa vagyonát és jövőjét felélje a vezetés”.

Amikor a szóban forgó előterjesztésekre került a sor, dr. Bálint József polgármester előrevetítette, hogy „húsz éve hirdet meg területeket értékesítésre az önkormányzat, amelyek akkor kerülnek a testület elé, amikor azokra vételi igény mutatkozik, nem pedig akkor, amikor a polgármester megálmodja”.


Napelemes kiserőmű I: „vagy haldoklik, vagy egy dög…”

Korábbi ülésen már elkelt a Szőlők városrész csatorna-felőli területeinek egy része egy kun-fehértói cég számára, amely napelemes kiserőművet kínál létesíteni az említett külvárosi részen. Mint legutóbb elhangzott, a csatornától visszafelé maradt még egy kisebb terület, amelyre hasonló céllal jelentkezett egy vecsési székhelyű cég, az Admiral Global Kft.

A kapcsolódó hozzászólások sorát dr. Filvig Géza nyitotta, elmondva, hogy az idén 43 millió forintot tesz ki az ingatlaneladás a város büdzséjében, amelyet kizárólag a Fidesz-KDNP képviselői nem szavaztak meg. Ő maga korábban sem támogatta ezeket, főleg áron alul. Volt olyan ingatlan, amelynek értéke egyetlen év alatt 25 százalékkal emelkedett. Véleménye szerint a városvezetés részéről a vételár fejében ígért fejlesztéseknek nincsen nyoma. Ugyanakkor rámutatott, hogy a „nagy intézményi hátterek sok tízmillió forintot emésztenek fel, az önkormányzati bizottságok megnövekedett száma és egységében nézve Bálint József új rendszere 600 millió forintba került eddig. Kalocsa zsákutcában van, nincs jövőképe a vezetésnek, a kérdés csak az, hogy milyen közel van a fal?” Bálint reakciójában kifejtette, hogy a sokat bírált költségvetés készítésekor semmilyen javaslatot nem kapott a Fidesz-KDNP képviselői részéről, szemben például a jobbikos Szabó Balázzsal, amelyek egy részét szem előtt is tartotta. Emlékeztetett továbbá, hogy állami támogatásra sem számíthat Kalocsa, mivel „Filvigék” nem szavazták meg a tavalyra tervezett adóemelést sem, így más úton kell racionalizálni a költségvetést.

ingatlaneladasok3_450
 

Szabó Balázs vette át a szót, aki az elhangzottakra reagálva kijelentette, hogy ha itt lett volna a 2017-es költségvetés-szavazáson, minden bizonnyal a nem gombot nyomta volna meg. „Az ő határozott álláspontja az, hogy a költségoldalon lévő kiadásokat racionalizálni kell, és követelte a vadhajtás lenyesegetését a polgármestertől, amelynek csak egy része történt meg”, indokolta kijelentését, majd az aktuálisan tárgyalt kérdésre tért át. „Ritkán támogat ingatlaneladást,” kezdte, „de ez a terület egy szeméttelep, amivel egyik városvezetés sem tudott mit kezdeni. Most az eddigi legmagasabb négyzetméterárat kínálják érte”, folytatta, kijelentve, hogy így támogatni tudja az eladást.

Török Ferenc már sokkal kritikusabb hangot ütött meg. „Amikor keselyűk köröznek valami fölött, az vagy haldoklik, vagy már egy dög”, fogalmazott metaforikusan, majd kis is fejtette, mit értett a hasonlat alatt. Szerinte ugyanis elterjed híradásokban, hogy Kalocsa gondban van költségvetés-ügyileg. Erre hirtelen a semmiből feltűntek a város ingatlanjai iránt érdeklődők, nyilván abból remélve hasznot, hogy egy szorult helyzetben lévő önkormányzat akár olcsóbban is eladja telkeit, ha így azonnal pénzhez jut, a Paks 2-ről érkező híradások pedig fokozatosan fenntartják a kalocsai területek iránti érdeklődést. Végül az illetékes bizottságok ismertették álláspontjukat. E szerint mindketten eladásra javasolják a külvárosi telket, amelyet nyolc igennel és négy nem szavazattal a többség is jóváhagyott.

A reptéri terület: „az első lány”

Szintén visszatérő pontként tárgyaltak egy reptéri ingatlant érintő vételi igényt. Anno azért napolták a döntést, hogy a testületi tagok személyesen is meggyőződhessenek az eladásra kínált terület állapotáról, amely alapként szolgált újabb, a ponthoz kapcsolódó viták megindítására. Elhangzott, hogy ha nem adják el az ingatlant, az önkormányzat biztosan nem fog költeni a rajta lévő épületekre, sőt, az ott működő repülős sportegyesülettől is bérleti díjat fognak kérni annak használatáért. Bár első hallásra ez ellenkezik Kalocsa sportrendeletében foglaltakkal, miszerint a kalocsai székhelyű és itt is működő sportegyesületek számára a város térítésmentesen biztosít területet, Bálint József megjegyezte, hogy tudomásuk van arról, hogy az egyesületi égisz alatt olyan tevékenység is folyik a reptéren, amely kimeríti az egyesületi hatáskört, sőt, a tevékenység akár támogatottnak, vagy üzletinek is nevezhető.

A napirendhez hozzászóló Szabó Balázs emlékeztetett, hogy az ipari parki területek azért vannak, hogy munkahelyet vagy adóbevételt generáló beruházást fogadjanak be. Az ajánlattevő elképzeléseiben lát fantáziát ugyan, viszont a területért ajánlott 7,6 millió forintot igen kevésnek véli, hiszen ennyiért egy kétszobás lakást lehet kapni Kalocsán, nem egy ilyen kiterjed területet. Kiss Csaba jegyző ejtette el, hogy az értékbecslő, aki a vételi ajánlatot kalkulálta, 20 éve dolgozik az önkormányzattal, eddig nem volt panasz a munkájára, majd Simon Zoltán vette át a szót, aki kijelentette, hogy információja szerint messze nincs olyan rossz állapotban a közel ezer négyzetméteres épület, amilyennek feltüntetik. Rávilágított, hogy a leendő Duna-hídra vezető útról is könnyen megközelíthető lesz a terület, így érdemesebb lenne várni annak értékesítésével, hiszen nagyon jók az adottságai és a jelenlegi beruházási koncepció szerint az oda tervezett fejlesztés mindössze 2-3 embernek adna munkát. Ellenpólusként a polgármester villantotta fel, hogy ha viszont most eladnák a területet, az évi 700 ezer forint plusz adóbevételt jelentene a városnak.

ingatlaneladasok1_1942
 

Bolvári Ferdinánd édesanyja intelmeit idézve („kisfiam, nem kell az első lányt feleségül venni”) utasította el a mostani ajánlatot, mondván, jó eséllyel kaphat ennél többet is az önkormányzat ezért a területért. Az i-re pedig Filvig Géza tette fel a pontot, mondván, az eladást előzetesen tárgyaló bizottsági ülésen megkérdezte az ajánlattevőt, mennyire biztos abban, hogy a hosszú távú fejlesztési elképzeléseit végig tudja vinni, amelyre egyáltalán nem kapott bíztató választ.

Végül öt eladást támogató, két tartózkodó és öt ellenszavazat mellett nem lett meg az üzletkötéshez szükséges minősített többségi támogatás – várják a következő ajánlatot az ingatlanra.


Napelemes kiserőmű II: lehet, hogy nem is lesz?

ingatlaneladasok2_200A soron következő telekértékesítési kérdés ismét potenciális napelemes beruházás szándéka által került a testület elé. A kalocsai ajánlattevő Felnagy Lászlótól Bolvári Ferdinánd kérdezte meg, hogy mennyi bevételre lehet számítani a projekt nyomán? Évi 10-11 millió, jött a válasz, hozzátéve, hogy a beruházás indításához szükséges kérelem jelenleg is bírálat alatt áll, a befektető pedig a döntés függvényében határozta meg, hogy elindítja-e a projektet. Az mindenképp a telekeladás támogatása mellett szólt, tette hozzá, hogy a Ciglidi kertekben található a szóban forgó terület, nem messze a szennyvíztisztító teleptől, amelynek ezerméteres körzetében nincsen ivóvíz és betonúton sem lehet azt megközelíteni, ellenben, Karinthy szavait idézve „ferde illatok” terjengnek arra rendesen.

A pénzügyi bizottság támogató, a gazdasági bizottság felől elutasító javaslatot kapó előterjesztés végül minősített többséggel, azaz hét igennel átment, ami annyit tesz, hogy ha a betáplálási kérelemre pozitív választ kap Felnagy László, akkor megvalósítja a beruházást, ellenkező esetben viszont eláll szándékától, akkor az önkormányzathoz kerül a jog, hogy visszaigényelje a területet – hangzott az ülésen.


Megkapja parkolóját a társasház: „csak nekik jó”

Szintén visszatérő ügy volt az egyik sétálóutcai társasház lakóközösségének az ingatlanvásárlási igénye. Az épületnek, amely a Negyvennyolcasok tere és a posta épületének hátsó része felől közelíthető meg autóval, ugyanis elvileg van egy „saját” parkolója, ami munkaidőben közparkolóként funkcionál, jó eséllyel azonban a tömbben lakók messzebb kényszerülnek parkolni. Ezért fordult a társasház az önkormányzathoz a vételi ajánlattal, amely egyben azt is jelenti, hogy támogató döntés esetén (ami megszületett) valószínűleg kerítéssel lehatárolják majd és rendbe is tartják azt a pár négyzetmétert. Török Ferenc üdvözölte, hogy végre megkaphatják a lakók, ami jogosan jár nekik, nem mellesleg messze az eddigi legmagasabb árat kínálták a területért. Bolvári Ferdinánd hozzátette, hogy tartja legutóbbi véleményét, miszerint ez egy kis közösség érdeke, ami szemben áll azzal a nagyobb közösségi érdekkel, hogy az említett terület folyamatosan leterhelt parkolóit ne kurtítsák meg, ugyanakkor az előterjesztésbe foglalták, hogy az eladásból befolyó két és félmillió forintból parkolókat alakítanak majd ki a kiesők helyett. Így már tudja támogatni az anyagot – mondta, hozzátéve, hogy ha egy nagyobb közösség érdekének képviseletéért akár néhány saját körzetében élő választóval kell szembemennie, akik egy szűk érdekcsoport akaratát képviselik, azt bármikor megteszi. Szabó Balázs kevésbé fogadta lelkesen az anyagot, mondván, konkrétan nincsen megnevezve benne, hol, mennyi és milyen parkoló készül majd és az sem, hogy mikor. Erre Bálint elmondta, hogy egy megegyezés kapujában állnak-e kérdést illetően, amíg azonban ez nem születik meg, addig a folyamat nem sajtó-nyilvános.

„Kegyelemdöféskén” Filvig zárta rövidre a napirend vitáját, kijelentve, hogy a kalocsai belvárosi parkolási helyzet nem súlyosabb, mint bármely városban és a hozzá eljutott vélemények szerint parkoló-építés helyett költhetne az önkormányzat járdákra, utakra, kerékpárutak felújítására, vízelvezetési problémák orvoslására, de a fiatalokra, a gyerekekre, a sporttámogatásra és az óvodások, valamint a nyugdíjasok támogatására is lehetne fordítani. Bálint elmondta, hogy a Paksi Társadalmi Tanácshoz minderre benyújtott projektcsomagja van Kalocsának – reméli, hogy a Lázár János miniszter vezette szervezet háza tájáról rövidesen jó hírek érkeznek, utalván a miniszter néhány nappal korábbi brüsszeli látogatására és Paks 2 kérdésében folytatott tárgyalásaira.

Óvoda és csapadékvíz-elvezetés fejlesztése kapcsán sok százmillió forintnyi beruházást helyezett kilátásba a megyei, úgynevezett TOP-forrásokból is, megjegyezve, hogy nem formális testületi ülésen a grémium tagjai ezek részleteiről a héten egyeztethetnek. Summa summarum tizenegy igen és egy tartózkodás mellett a Szent István úti társasház megkapta a kért területet.
Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás