Városi ingatlaneladások a testület előtt

Igények kontra „dög fölött a keselyűk”

2017.03.30 09:23    |    STVN  

Mint az várható volt, a kalocsai városatyák múlt szerdai ülésének négy napirendi pontját is kitevő városi ingatlan-eladásokról szóló előterjesztések hosszas pro és kontrasort generáltak. Az alaphangot már egy költségvetési döntésről kapcsolatos napirend tárgyalásakor megadta, hogy Simon Zoltán jó előre bírálta a városvezetést, később keményebb szavak is elhangzottak. Ezzel együtt is több terület új tulajdonosra lelt.

Simon már az ülés legelején előrevetítette egy másik napirend tárgyalásakor, hogy nem tartja reálisnak Kalocsa 2017-es pénzgazdálkodási rendeletét, amely tele van betömésre váró lyukakkal. „A mai ülésen is négy ingatlaneladást tárgyalunk, ami azt tükrözi, hogy a vezetés ily módon próbálja előteremteni az erre szükséges pénz. Munkahelyteremtés-szempontjából szinte semmit nem profitál ezekkel az értékesítésekkel a város, iparűzési adóforintot is alig hoznak majd, az általuk bevételezett csekély összeget pedig elműködi a város”, fogalmazta dióhéjba véleményét a képviselő, mondván, „tiltakozik ellene, hogy Kalocsa vagyonát és jövőjét felélje a vezetés”.

Amikor a szóban forgó előterjesztésekre került a sor, dr. Bálint József polgármester előrevetítette, hogy „húsz éve hirdet meg területeket értékesítésre az önkormányzat, amelyek akkor kerülnek a testület elé, amikor azokra vételi igény mutatkozik, nem pedig akkor, amikor a polgármester megálmodja”.


Napelemes kiserőmű I: „vagy haldoklik, vagy egy dög…”

Korábbi ülésen már elkelt a Szőlők városrész csatorna-felőli területeinek egy része egy kun-fehértói cég számára, amely napelemes kiserőművet kínál létesíteni az említett külvárosi részen. Mint legutóbb elhangzott, a csatornától visszafelé maradt még egy kisebb terület, amelyre hasonló céllal jelentkezett egy vecsési székhelyű cég, az Admiral Global Kft.

A kapcsolódó hozzászólások sorát dr. Filvig Géza nyitotta, elmondva, hogy az idén 43 millió forintot tesz ki az ingatlaneladás a város büdzséjében, amelyet kizárólag a Fidesz-KDNP képviselői nem szavaztak meg. Ő maga korábban sem támogatta ezeket, főleg áron alul. Volt olyan ingatlan, amelynek értéke egyetlen év alatt 25 százalékkal emelkedett. Véleménye szerint a városvezetés részéről a vételár fejében ígért fejlesztéseknek nincsen nyoma. Ugyanakkor rámutatott, hogy a „nagy intézményi hátterek sok tízmillió forintot emésztenek fel, az önkormányzati bizottságok megnövekedett száma és egységében nézve Bálint József új rendszere 600 millió forintba került eddig. Kalocsa zsákutcában van, nincs jövőképe a vezetésnek, a kérdés csak az, hogy milyen közel van a fal?” Bálint reakciójában kifejtette, hogy a sokat bírált költségvetés készítésekor semmilyen javaslatot nem kapott a Fidesz-KDNP képviselői részéről, szemben például a jobbikos Szabó Balázzsal, amelyek egy részét szem előtt is tartotta. Emlékeztetett továbbá, hogy állami támogatásra sem számíthat Kalocsa, mivel „Filvigék” nem szavazták meg a tavalyra tervezett adóemelést sem, így más úton kell racionalizálni a költségvetést.

ingatlaneladasok3_450
 

Szabó Balázs vette át a szót, aki az elhangzottakra reagálva kijelentette, hogy ha itt lett volna a 2017-es költségvetés-szavazáson, minden bizonnyal a nem gombot nyomta volna meg. „Az ő határozott álláspontja az, hogy a költségoldalon lévő kiadásokat racionalizálni kell, és követelte a vadhajtás lenyesegetését a polgármestertől, amelynek csak egy része történt meg”, indokolta kijelentését, majd az aktuálisan tárgyalt kérdésre tért át. „Ritkán támogat ingatlaneladást,” kezdte, „de ez a terület egy szeméttelep, amivel egyik városvezetés sem tudott mit kezdeni. Most az eddigi legmagasabb négyzetméterárat kínálják érte”, folytatta, kijelentve, hogy így támogatni tudja az eladást.

Török Ferenc már sokkal kritikusabb hangot ütött meg. „Amikor keselyűk köröznek valami fölött, az vagy haldoklik, vagy már egy dög”, fogalmazott metaforikusan, majd kis is fejtette, mit értett a hasonlat alatt. Szerinte ugyanis elterjed híradásokban, hogy Kalocsa gondban van költségvetés-ügyileg. Erre hirtelen a semmiből feltűntek a város ingatlanjai iránt érdeklődők, nyilván abból remélve hasznot, hogy egy szorult helyzetben lévő önkormányzat akár olcsóbban is eladja telkeit, ha így azonnal pénzhez jut, a Paks 2-ről érkező híradások pedig fokozatosan fenntartják a kalocsai területek iránti érdeklődést. Végül az illetékes bizottságok ismertették álláspontjukat. E szerint mindketten eladásra javasolják a külvárosi telket, amelyet nyolc igennel és négy nem szavazattal a többség is jóváhagyott.

A reptéri terület: „az első lány”

Szintén visszatérő pontként tárgyaltak egy reptéri ingatlant érintő vételi igényt. Anno azért napolták a döntést, hogy a testületi tagok személyesen is meggyőződhessenek az eladásra kínált terület állapotáról, amely alapként szolgált újabb, a ponthoz kapcsolódó viták megindítására. Elhangzott, hogy ha nem adják el az ingatlant, az önkormányzat biztosan nem fog költeni a rajta lévő épületekre, sőt, az ott működő repülős sportegyesülettől is bérleti díjat fognak kérni annak használatáért. Bár első hallásra ez ellenkezik Kalocsa sportrendeletében foglaltakkal, miszerint a kalocsai székhelyű és itt is működő sportegyesületek számára a város térítésmentesen biztosít területet, Bálint József megjegyezte, hogy tudomásuk van arról, hogy az egyesületi égisz alatt olyan tevékenység is folyik a reptéren, amely kimeríti az egyesületi hatáskört, sőt, a tevékenység akár támogatottnak, vagy üzletinek is nevezhető.

A napirendhez hozzászóló Szabó Balázs emlékeztetett, hogy az ipari parki területek azért vannak, hogy munkahelyet vagy adóbevételt generáló beruházást fogadjanak be. Az ajánlattevő elképzeléseiben lát fantáziát ugyan, viszont a területért ajánlott 7,6 millió forintot igen kevésnek véli, hiszen ennyiért egy kétszobás lakást lehet kapni Kalocsán, nem egy ilyen kiterjed területet. Kiss Csaba jegyző ejtette el, hogy az értékbecslő, aki a vételi ajánlatot kalkulálta, 20 éve dolgozik az önkormányzattal, eddig nem volt panasz a munkájára, majd Simon Zoltán vette át a szót, aki kijelentette, hogy információja szerint messze nincs olyan rossz állapotban a közel ezer négyzetméteres épület, amilyennek feltüntetik. Rávilágított, hogy a leendő Duna-hídra vezető útról is könnyen megközelíthető lesz a terület, így érdemesebb lenne várni annak értékesítésével, hiszen nagyon jók az adottságai és a jelenlegi beruházási koncepció szerint az oda tervezett fejlesztés mindössze 2-3 embernek adna munkát. Ellenpólusként a polgármester villantotta fel, hogy ha viszont most eladnák a területet, az évi 700 ezer forint plusz adóbevételt jelentene a városnak.

ingatlaneladasok1_1942
 

Bolvári Ferdinánd édesanyja intelmeit idézve („kisfiam, nem kell az első lányt feleségül venni”) utasította el a mostani ajánlatot, mondván, jó eséllyel kaphat ennél többet is az önkormányzat ezért a területért. Az i-re pedig Filvig Géza tette fel a pontot, mondván, az eladást előzetesen tárgyaló bizottsági ülésen megkérdezte az ajánlattevőt, mennyire biztos abban, hogy a hosszú távú fejlesztési elképzeléseit végig tudja vinni, amelyre egyáltalán nem kapott bíztató választ.

Végül öt eladást támogató, két tartózkodó és öt ellenszavazat mellett nem lett meg az üzletkötéshez szükséges minősített többségi támogatás – várják a következő ajánlatot az ingatlanra.


Napelemes kiserőmű II: lehet, hogy nem is lesz?

ingatlaneladasok2_200A soron következő telekértékesítési kérdés ismét potenciális napelemes beruházás szándéka által került a testület elé. A kalocsai ajánlattevő Felnagy Lászlótól Bolvári Ferdinánd kérdezte meg, hogy mennyi bevételre lehet számítani a projekt nyomán? Évi 10-11 millió, jött a válasz, hozzátéve, hogy a beruházás indításához szükséges kérelem jelenleg is bírálat alatt áll, a befektető pedig a döntés függvényében határozta meg, hogy elindítja-e a projektet. Az mindenképp a telekeladás támogatása mellett szólt, tette hozzá, hogy a Ciglidi kertekben található a szóban forgó terület, nem messze a szennyvíztisztító teleptől, amelynek ezerméteres körzetében nincsen ivóvíz és betonúton sem lehet azt megközelíteni, ellenben, Karinthy szavait idézve „ferde illatok” terjengnek arra rendesen.

A pénzügyi bizottság támogató, a gazdasági bizottság felől elutasító javaslatot kapó előterjesztés végül minősített többséggel, azaz hét igennel átment, ami annyit tesz, hogy ha a betáplálási kérelemre pozitív választ kap Felnagy László, akkor megvalósítja a beruházást, ellenkező esetben viszont eláll szándékától, akkor az önkormányzathoz kerül a jog, hogy visszaigényelje a területet – hangzott az ülésen.


Megkapja parkolóját a társasház: „csak nekik jó”

Szintén visszatérő ügy volt az egyik sétálóutcai társasház lakóközösségének az ingatlanvásárlási igénye. Az épületnek, amely a Negyvennyolcasok tere és a posta épületének hátsó része felől közelíthető meg autóval, ugyanis elvileg van egy „saját” parkolója, ami munkaidőben közparkolóként funkcionál, jó eséllyel azonban a tömbben lakók messzebb kényszerülnek parkolni. Ezért fordult a társasház az önkormányzathoz a vételi ajánlattal, amely egyben azt is jelenti, hogy támogató döntés esetén (ami megszületett) valószínűleg kerítéssel lehatárolják majd és rendbe is tartják azt a pár négyzetmétert. Török Ferenc üdvözölte, hogy végre megkaphatják a lakók, ami jogosan jár nekik, nem mellesleg messze az eddigi legmagasabb árat kínálták a területért. Bolvári Ferdinánd hozzátette, hogy tartja legutóbbi véleményét, miszerint ez egy kis közösség érdeke, ami szemben áll azzal a nagyobb közösségi érdekkel, hogy az említett terület folyamatosan leterhelt parkolóit ne kurtítsák meg, ugyanakkor az előterjesztésbe foglalták, hogy az eladásból befolyó két és félmillió forintból parkolókat alakítanak majd ki a kiesők helyett. Így már tudja támogatni az anyagot – mondta, hozzátéve, hogy ha egy nagyobb közösség érdekének képviseletéért akár néhány saját körzetében élő választóval kell szembemennie, akik egy szűk érdekcsoport akaratát képviselik, azt bármikor megteszi. Szabó Balázs kevésbé fogadta lelkesen az anyagot, mondván, konkrétan nincsen megnevezve benne, hol, mennyi és milyen parkoló készül majd és az sem, hogy mikor. Erre Bálint elmondta, hogy egy megegyezés kapujában állnak-e kérdést illetően, amíg azonban ez nem születik meg, addig a folyamat nem sajtó-nyilvános.

„Kegyelemdöféskén” Filvig zárta rövidre a napirend vitáját, kijelentve, hogy a kalocsai belvárosi parkolási helyzet nem súlyosabb, mint bármely városban és a hozzá eljutott vélemények szerint parkoló-építés helyett költhetne az önkormányzat járdákra, utakra, kerékpárutak felújítására, vízelvezetési problémák orvoslására, de a fiatalokra, a gyerekekre, a sporttámogatásra és az óvodások, valamint a nyugdíjasok támogatására is lehetne fordítani. Bálint elmondta, hogy a Paksi Társadalmi Tanácshoz minderre benyújtott projektcsomagja van Kalocsának – reméli, hogy a Lázár János miniszter vezette szervezet háza tájáról rövidesen jó hírek érkeznek, utalván a miniszter néhány nappal korábbi brüsszeli látogatására és Paks 2 kérdésében folytatott tárgyalásaira.

Óvoda és csapadékvíz-elvezetés fejlesztése kapcsán sok százmillió forintnyi beruházást helyezett kilátásba a megyei, úgynevezett TOP-forrásokból is, megjegyezve, hogy nem formális testületi ülésen a grémium tagjai ezek részleteiről a héten egyeztethetnek. Summa summarum tizenegy igen és egy tartózkodás mellett a Szent István úti társasház megkapta a kért területet.
Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás