Városi ingatlaneladások a testület előtt

Igények kontra „dög fölött a keselyűk”

2017.03.30 09:23    |    STVN  

Mint az várható volt, a kalocsai városatyák múlt szerdai ülésének négy napirendi pontját is kitevő városi ingatlan-eladásokról szóló előterjesztések hosszas pro és kontrasort generáltak. Az alaphangot már egy költségvetési döntésről kapcsolatos napirend tárgyalásakor megadta, hogy Simon Zoltán jó előre bírálta a városvezetést, később keményebb szavak is elhangzottak. Ezzel együtt is több terület új tulajdonosra lelt.

Simon már az ülés legelején előrevetítette egy másik napirend tárgyalásakor, hogy nem tartja reálisnak Kalocsa 2017-es pénzgazdálkodási rendeletét, amely tele van betömésre váró lyukakkal. „A mai ülésen is négy ingatlaneladást tárgyalunk, ami azt tükrözi, hogy a vezetés ily módon próbálja előteremteni az erre szükséges pénz. Munkahelyteremtés-szempontjából szinte semmit nem profitál ezekkel az értékesítésekkel a város, iparűzési adóforintot is alig hoznak majd, az általuk bevételezett csekély összeget pedig elműködi a város”, fogalmazta dióhéjba véleményét a képviselő, mondván, „tiltakozik ellene, hogy Kalocsa vagyonát és jövőjét felélje a vezetés”.

Amikor a szóban forgó előterjesztésekre került a sor, dr. Bálint József polgármester előrevetítette, hogy „húsz éve hirdet meg területeket értékesítésre az önkormányzat, amelyek akkor kerülnek a testület elé, amikor azokra vételi igény mutatkozik, nem pedig akkor, amikor a polgármester megálmodja”.


Napelemes kiserőmű I: „vagy haldoklik, vagy egy dög…”

Korábbi ülésen már elkelt a Szőlők városrész csatorna-felőli területeinek egy része egy kun-fehértói cég számára, amely napelemes kiserőművet kínál létesíteni az említett külvárosi részen. Mint legutóbb elhangzott, a csatornától visszafelé maradt még egy kisebb terület, amelyre hasonló céllal jelentkezett egy vecsési székhelyű cég, az Admiral Global Kft.

A kapcsolódó hozzászólások sorát dr. Filvig Géza nyitotta, elmondva, hogy az idén 43 millió forintot tesz ki az ingatlaneladás a város büdzséjében, amelyet kizárólag a Fidesz-KDNP képviselői nem szavaztak meg. Ő maga korábban sem támogatta ezeket, főleg áron alul. Volt olyan ingatlan, amelynek értéke egyetlen év alatt 25 százalékkal emelkedett. Véleménye szerint a városvezetés részéről a vételár fejében ígért fejlesztéseknek nincsen nyoma. Ugyanakkor rámutatott, hogy a „nagy intézményi hátterek sok tízmillió forintot emésztenek fel, az önkormányzati bizottságok megnövekedett száma és egységében nézve Bálint József új rendszere 600 millió forintba került eddig. Kalocsa zsákutcában van, nincs jövőképe a vezetésnek, a kérdés csak az, hogy milyen közel van a fal?” Bálint reakciójában kifejtette, hogy a sokat bírált költségvetés készítésekor semmilyen javaslatot nem kapott a Fidesz-KDNP képviselői részéről, szemben például a jobbikos Szabó Balázzsal, amelyek egy részét szem előtt is tartotta. Emlékeztetett továbbá, hogy állami támogatásra sem számíthat Kalocsa, mivel „Filvigék” nem szavazták meg a tavalyra tervezett adóemelést sem, így más úton kell racionalizálni a költségvetést.

ingatlaneladasok3_450
 

Szabó Balázs vette át a szót, aki az elhangzottakra reagálva kijelentette, hogy ha itt lett volna a 2017-es költségvetés-szavazáson, minden bizonnyal a nem gombot nyomta volna meg. „Az ő határozott álláspontja az, hogy a költségoldalon lévő kiadásokat racionalizálni kell, és követelte a vadhajtás lenyesegetését a polgármestertől, amelynek csak egy része történt meg”, indokolta kijelentését, majd az aktuálisan tárgyalt kérdésre tért át. „Ritkán támogat ingatlaneladást,” kezdte, „de ez a terület egy szeméttelep, amivel egyik városvezetés sem tudott mit kezdeni. Most az eddigi legmagasabb négyzetméterárat kínálják érte”, folytatta, kijelentve, hogy így támogatni tudja az eladást.

Török Ferenc már sokkal kritikusabb hangot ütött meg. „Amikor keselyűk köröznek valami fölött, az vagy haldoklik, vagy már egy dög”, fogalmazott metaforikusan, majd kis is fejtette, mit értett a hasonlat alatt. Szerinte ugyanis elterjed híradásokban, hogy Kalocsa gondban van költségvetés-ügyileg. Erre hirtelen a semmiből feltűntek a város ingatlanjai iránt érdeklődők, nyilván abból remélve hasznot, hogy egy szorult helyzetben lévő önkormányzat akár olcsóbban is eladja telkeit, ha így azonnal pénzhez jut, a Paks 2-ről érkező híradások pedig fokozatosan fenntartják a kalocsai területek iránti érdeklődést. Végül az illetékes bizottságok ismertették álláspontjukat. E szerint mindketten eladásra javasolják a külvárosi telket, amelyet nyolc igennel és négy nem szavazattal a többség is jóváhagyott.

A reptéri terület: „az első lány”

Szintén visszatérő pontként tárgyaltak egy reptéri ingatlant érintő vételi igényt. Anno azért napolták a döntést, hogy a testületi tagok személyesen is meggyőződhessenek az eladásra kínált terület állapotáról, amely alapként szolgált újabb, a ponthoz kapcsolódó viták megindítására. Elhangzott, hogy ha nem adják el az ingatlant, az önkormányzat biztosan nem fog költeni a rajta lévő épületekre, sőt, az ott működő repülős sportegyesülettől is bérleti díjat fognak kérni annak használatáért. Bár első hallásra ez ellenkezik Kalocsa sportrendeletében foglaltakkal, miszerint a kalocsai székhelyű és itt is működő sportegyesületek számára a város térítésmentesen biztosít területet, Bálint József megjegyezte, hogy tudomásuk van arról, hogy az egyesületi égisz alatt olyan tevékenység is folyik a reptéren, amely kimeríti az egyesületi hatáskört, sőt, a tevékenység akár támogatottnak, vagy üzletinek is nevezhető.

A napirendhez hozzászóló Szabó Balázs emlékeztetett, hogy az ipari parki területek azért vannak, hogy munkahelyet vagy adóbevételt generáló beruházást fogadjanak be. Az ajánlattevő elképzeléseiben lát fantáziát ugyan, viszont a területért ajánlott 7,6 millió forintot igen kevésnek véli, hiszen ennyiért egy kétszobás lakást lehet kapni Kalocsán, nem egy ilyen kiterjed területet. Kiss Csaba jegyző ejtette el, hogy az értékbecslő, aki a vételi ajánlatot kalkulálta, 20 éve dolgozik az önkormányzattal, eddig nem volt panasz a munkájára, majd Simon Zoltán vette át a szót, aki kijelentette, hogy információja szerint messze nincs olyan rossz állapotban a közel ezer négyzetméteres épület, amilyennek feltüntetik. Rávilágított, hogy a leendő Duna-hídra vezető útról is könnyen megközelíthető lesz a terület, így érdemesebb lenne várni annak értékesítésével, hiszen nagyon jók az adottságai és a jelenlegi beruházási koncepció szerint az oda tervezett fejlesztés mindössze 2-3 embernek adna munkát. Ellenpólusként a polgármester villantotta fel, hogy ha viszont most eladnák a területet, az évi 700 ezer forint plusz adóbevételt jelentene a városnak.

ingatlaneladasok1_1942
 

Bolvári Ferdinánd édesanyja intelmeit idézve („kisfiam, nem kell az első lányt feleségül venni”) utasította el a mostani ajánlatot, mondván, jó eséllyel kaphat ennél többet is az önkormányzat ezért a területért. Az i-re pedig Filvig Géza tette fel a pontot, mondván, az eladást előzetesen tárgyaló bizottsági ülésen megkérdezte az ajánlattevőt, mennyire biztos abban, hogy a hosszú távú fejlesztési elképzeléseit végig tudja vinni, amelyre egyáltalán nem kapott bíztató választ.

Végül öt eladást támogató, két tartózkodó és öt ellenszavazat mellett nem lett meg az üzletkötéshez szükséges minősített többségi támogatás – várják a következő ajánlatot az ingatlanra.


Napelemes kiserőmű II: lehet, hogy nem is lesz?

ingatlaneladasok2_200A soron következő telekértékesítési kérdés ismét potenciális napelemes beruházás szándéka által került a testület elé. A kalocsai ajánlattevő Felnagy Lászlótól Bolvári Ferdinánd kérdezte meg, hogy mennyi bevételre lehet számítani a projekt nyomán? Évi 10-11 millió, jött a válasz, hozzátéve, hogy a beruházás indításához szükséges kérelem jelenleg is bírálat alatt áll, a befektető pedig a döntés függvényében határozta meg, hogy elindítja-e a projektet. Az mindenképp a telekeladás támogatása mellett szólt, tette hozzá, hogy a Ciglidi kertekben található a szóban forgó terület, nem messze a szennyvíztisztító teleptől, amelynek ezerméteres körzetében nincsen ivóvíz és betonúton sem lehet azt megközelíteni, ellenben, Karinthy szavait idézve „ferde illatok” terjengnek arra rendesen.

A pénzügyi bizottság támogató, a gazdasági bizottság felől elutasító javaslatot kapó előterjesztés végül minősített többséggel, azaz hét igennel átment, ami annyit tesz, hogy ha a betáplálási kérelemre pozitív választ kap Felnagy László, akkor megvalósítja a beruházást, ellenkező esetben viszont eláll szándékától, akkor az önkormányzathoz kerül a jog, hogy visszaigényelje a területet – hangzott az ülésen.


Megkapja parkolóját a társasház: „csak nekik jó”

Szintén visszatérő ügy volt az egyik sétálóutcai társasház lakóközösségének az ingatlanvásárlási igénye. Az épületnek, amely a Negyvennyolcasok tere és a posta épületének hátsó része felől közelíthető meg autóval, ugyanis elvileg van egy „saját” parkolója, ami munkaidőben közparkolóként funkcionál, jó eséllyel azonban a tömbben lakók messzebb kényszerülnek parkolni. Ezért fordult a társasház az önkormányzathoz a vételi ajánlattal, amely egyben azt is jelenti, hogy támogató döntés esetén (ami megszületett) valószínűleg kerítéssel lehatárolják majd és rendbe is tartják azt a pár négyzetmétert. Török Ferenc üdvözölte, hogy végre megkaphatják a lakók, ami jogosan jár nekik, nem mellesleg messze az eddigi legmagasabb árat kínálták a területért. Bolvári Ferdinánd hozzátette, hogy tartja legutóbbi véleményét, miszerint ez egy kis közösség érdeke, ami szemben áll azzal a nagyobb közösségi érdekkel, hogy az említett terület folyamatosan leterhelt parkolóit ne kurtítsák meg, ugyanakkor az előterjesztésbe foglalták, hogy az eladásból befolyó két és félmillió forintból parkolókat alakítanak majd ki a kiesők helyett. Így már tudja támogatni az anyagot – mondta, hozzátéve, hogy ha egy nagyobb közösség érdekének képviseletéért akár néhány saját körzetében élő választóval kell szembemennie, akik egy szűk érdekcsoport akaratát képviselik, azt bármikor megteszi. Szabó Balázs kevésbé fogadta lelkesen az anyagot, mondván, konkrétan nincsen megnevezve benne, hol, mennyi és milyen parkoló készül majd és az sem, hogy mikor. Erre Bálint elmondta, hogy egy megegyezés kapujában állnak-e kérdést illetően, amíg azonban ez nem születik meg, addig a folyamat nem sajtó-nyilvános.

„Kegyelemdöféskén” Filvig zárta rövidre a napirend vitáját, kijelentve, hogy a kalocsai belvárosi parkolási helyzet nem súlyosabb, mint bármely városban és a hozzá eljutott vélemények szerint parkoló-építés helyett költhetne az önkormányzat járdákra, utakra, kerékpárutak felújítására, vízelvezetési problémák orvoslására, de a fiatalokra, a gyerekekre, a sporttámogatásra és az óvodások, valamint a nyugdíjasok támogatására is lehetne fordítani. Bálint elmondta, hogy a Paksi Társadalmi Tanácshoz minderre benyújtott projektcsomagja van Kalocsának – reméli, hogy a Lázár János miniszter vezette szervezet háza tájáról rövidesen jó hírek érkeznek, utalván a miniszter néhány nappal korábbi brüsszeli látogatására és Paks 2 kérdésében folytatott tárgyalásaira.

Óvoda és csapadékvíz-elvezetés fejlesztése kapcsán sok százmillió forintnyi beruházást helyezett kilátásba a megyei, úgynevezett TOP-forrásokból is, megjegyezve, hogy nem formális testületi ülésen a grémium tagjai ezek részleteiről a héten egyeztethetnek. Summa summarum tizenegy igen és egy tartózkodás mellett a Szent István úti társasház megkapta a kért területet.
Kalocsai hírek

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás