Interjú dr. Svébis Mihállyal

Öröm és üröm: egészségügyünk kórképe

2016.04.12 08:39    |    V.I.  

Nem sok szabadidő jutott a Bács-Kiskun Megyei Kórház, illetőleg az ennek tagintézményeként működő kalocsai Szent Kereszt tagkórház főigazgatójának a hetekben. Dr. Svébis Mihályt néhány nappal azután, hogy bizalmat szavaztak neki, mint a Magyar Kórházszövetség új elnökének, Áder János köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere tüntette ki a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozatának díjával szakmai munkájáért. Volt tehát miről kérdeznünk a vezetőt!

– Kétségkívül igen mozgalmas időszakot tudhat maga mögött igazgató úr. Hogyan élte meg a történteket?

– Való igaz, hogy az elmúlt egy hónap életem talán legmozgalmasabb időszaka volt! Az események sora a szakmai kollégiumok megalakulásával kezdődött. Azt tudtam, hogy beválasztottak a sebészeti tagozatba, viszont meglepetésként ért, hogy a kollégiumnak az egyik elnökhelyettese is én lettem. Ezt követte a kórházszövetség közgyűlése, ahol elnöknek választottak, kronologikusan haladva pedig a március 11-i ünnepség zárta a sort, amikor is Balogh miniszter úrtól vehettem át a Tisztikeresztet.

– Milyen feladatokkal jár a kórházszövetség elnökének lenni?

– Az elnök mellett működik egy tanácsadó testület. Ennek teljes tagságát 14 fő alkotja, benne az elnökkel és két helyettessel. Maga a kórházszövetség a hazai intézmények szakmai érdekképviseleti szervezete. Itt sokszor meg kell nyilatkozni, úgy az ellátással kapcsolatosan, mint szakmapolitikai kérdésekben. Az előttünk álló időszak, úgy vélem, elég eseménydús lesz ezen a területen!

– Csakúgy, mint a mögöttünk álló hónapok, vagy talán már egy év is. Mondhatnánk, hogy ilyen kiemelt rivaldafény régóta nem irányult a magyar egészségügy helyzetére. Ön hogyan látja ezt, és megfogalmazódtak-e célok, amikor elvállalta a kórházszövetség irányítói posztját?

– Természetesen határoztunk meg célokat és azzal is egyetértek, hogy az elmúlt években nem volt akkora rivaldafényben az egészségügy, mint napjainkban. Ez annak is betudható, hogy számtalan változásnak kellett volna történnie a rendszerben, amelyek nem következtek be. Ezek összessége jelentős mértékben járult hozzá a kialakult helyzethez.

Az első elnökségi ülésünk alkalmával olyan célokat határoztunk meg, amelyek véleményünk szerint javítanák az egészségügy állapotát. Itt elsősorban arra gondolok, hogy vissza kell adni az orvosoknak, ápolóknak, a műszaki ellátás területén dolgozó egészségügyi dolgozóknak azt a presztízst, amit az elmúlt években elveszítettünk. Fontos lenne továbbá, hogy megfelelő életpályamodell kerüljön végre kialakítására. Magyarán, az egészségügyi rendszerbe belépő kolléga tisztában legyen azzal, hogy ha adott időt a rendszeren belül tölt, milyen feljebblépési lehetőségei vannak, hiszen ez alapján válik képessé dönteni arról, hogy vállalja-e ezt a megmérettetést, vagy sem.

– Igazgató úr belülről hogyan látta az Ön által említett presztízsvesz-tés folyamatát? Lehet érte felelősöket találni, vagy ez a „rendszer várható hozadéka” volt?

– Ezt a rendszer hozta magával. Ennek következménye, hogy jelenleg nagyon kevés az egészségügyben dolgozó orvos és a nővér. Magyarországon vannak olyan megyék, ahol a szaknővér-hiány eléri a 20-25 százalékot. Ez akkora szám, ami már-már a betegellátás biztonságát veszélyezteti. Csökkentett orvos- és nővérlétszámmal ugyanazt a feladatot ellátni pedig szinte lehetetlen. Ebből következik, hogy a betegek gyakran elégedetlenek az ellátással.

Kalocsai Néplap

Említést kell tenni egy másik aggasztó jelenségről is, ami komoly próbatétele lesz az egészségügynek! Most fognak nyugdíjba menni a Ratkó-korszak gyermekei, vagyis nagyon nagy tömeg zúdul majd rá az ellátórendszerre. Statisztikai adatok igazolják ugyanis, hogy 60-65 éves korban kezdjük igazán igénybe venni az egészségügyi ellátást, amelyet jelenleg orvos- és nővérhiány bénít, a végkifejlet pedig kritikus állapotot teremthet.

– Vannak-e már esetleg kidolgozott stratégiák, amelyek, ha vissza esetleg nem is fordítanák ezt a folyamatot, de legalább a kezelését biztosítanák?

– Az nem is kérdés, hogy meg kell állítani, és kezelni kell ezt a folyamatot! Döntően azt látom, hogy ha a társadalmi megbecsülés helyreállítása és bizonyos fokú bérrendezés történne az előttünk álló időszakban, akkor meg lehetne állítani az orvosok és a nővérek elvándorlását az egészségügyi ellátó rendszerből. Itt viszont azon van a hangsúly, hogy rövid időn belül kell ezt megoldani!

– Lát ennek megvalósulására reális esélyt?

– Megmondom őszintén, hogy igen! Ellenkező esetben akár már fél, vagy háromnegyed éven belül is kritikus helyzet állhat elő. Köztudott, hogy a problémát nem akkor kell kezelni, amikor már teljes súlyával a vállunkra szakadt, hanem akkor, amikor még tehetünk ellene.

– Nyilván mindaz, amiről eddig szólt, általánosan, országosan tapasztalható jelenség. Ha szétnézünk helyben, akár az ön által irányított kecskeméti, akár a kalocsai kórházban, mennyire érzékelhetőek itt az elmondott problémák?

– Kecskeméten már érzékelhetőek, de meglátásom szerint itt még kezelhetőek. A kisebb városokban már sokkal súlyosabb a probléma. Vegyük például Kalocsát! A kalocsai kórház orvosainak átlagéletkora majdhogynem megközelíti a nyugdíjkorhatárt. Itt égető, hogy mielőbb fiatalok lépjenek a rendszerbe, mert ha a nyugdíj környékén lévő kollégák utánpótlás nélkül lépnek ki onnan, az a legrosszabb esetben még működésképtelenséget is eredményezhet.

– Vannak veszélyben lévő szegmensek, akár a megyében, akár Kalocsán?

– Természetesen, a hiányszakmák! Megdöbbentő tényadat, hogy Budapesten is több mint kilenc szakterületet listáztak, ami hiányszakmának minősül, de az ország egyes részein az összes orvosi terület hiányszakma, így például Baja térségében, ami igen súlyos probléma. Megjegyzem, hogy erre megoldásként kínálkozik, hogy a rendszerbe frissen belépő kollégák bizonyos plusz összegeket kapnak. Ezzel próbálják jelenleg kezelni a helyzetet, csak legyenek, akik belépnek a rendszerbe!

– Igazgató úr véleménye szerint mi mindennek kell történnie ahhoz, hogy a problémák megoldásához vezető lépések valósággá váljanak és eredmények szülessenek?

– Úgy gondolom, hogy mostanra sikerült olyan helyzetbe kerülni, ami talán biztosítékként szolgál arra, hogy megtörténnek a szükséges lépések. A kórházszövetség kongresszusán ott volt államtitkár úr, az összes helyettes államtitkár, valamint a fenntartó szerv főigazgatója, akikkel külön-külön is leültünk és tárgyaltunk az egészségügy helyzetéről. Most azt látom, hogy az államtitkárság és a kórházszövetség együttműködési készsége minden korábbinál erőteljesebb, hiszen ők is érzékelik az égető problémákat. Az újító szándék tehát mindkét fél részéről adott, amelynek remélem, hogy rövid időn belül kézzel fogható eredményei lesznek!

– Bár az egészségügy helyzetéről és annak problémáiról hosszasan lehetne még beszélgetni, bízzunk a pozitív változásokban és egy gondolat erejéig térjünk vissza ahhoz a bizonyos Tisztikereszthez! Milyen gondolatok kavarogtak a fejében, amikor átvette ezt a rangos elismerést?

– Nyilvánvalóan átfutott az agyamon, hogy ehhez hozzásegített az egészségügyben eltöltött harminchat munkás év, de hangsúlyoznám, hogy véleményem szerint ez nem az én egyéni tevékenységemnek szól, hanem a kecskeméti kórháznak és a tagkórházainak, illetve az ott dolgozó embereknek. Azokat az eredményeket ugyanis, amelyekre a döntéshozók felfigyeltek, csak együtt tudtuk elérni. Úgy gondolom, hogy ez a kitüntetés mindannyiunk közös munkájának a lenyomata, ami egyben kötelezettségekkel is jár! Az elkövetkező időszakban, ha lehet, még intenzívebben kell dolgozni az egészségügy helyzetének jobbításáért, ami nem kis felelősséget tesz az ember vállára.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás