Vállalkozók hete: online fejlődés és elsősegély

A Google is a kamara vendége volt

2018.09.06 13:07    |    jni  

A múlt hét második felében és e héten zajlott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendeltségének szervezésében a Vállalkozók Hete, amelyen tartott előadást a Google Magyarország témavezetője és elsősegélyt oktatott két szakorvos. Utóbbi akár meglepő lehet, de tény: bizonyos létszám felett kötelezően lennie kell a kollektívában valakinek, aki képes elvégezni akár egy újraélesztést is! A program a Munka Világa fotópályázat legjobb képeinek kiállításával és a Mestermunka szakmai díj jelöltjeinek megismerésével folytatódott – utóbbi eredményei a hétvégére derülnek ki.

– Jó érdeklődés kísérte a Vállalkozók Hetére szervezett programot, így a folytatást is tervezzük – harangozta be a Google Digitális Workshop múlt szerdai előadása után Péjó Zoltán, a Vállalkozók Hetét szervező helyi kamarai kirendeltség vezetője, azt ígérve, hogy a következő alkalmon „konkrétan is belemennek a részletekbe”, hogy akár kisebb cégek hogyan tudják bevételnövelésre, promócióra, piaci térnyerésre használni a Google-t és alkalmazásait.

 

kamara2_450
 

 

A világcég hazai képviseletétől Balog Gábor témavezető jött el Kalocsára, a könyvtár egyik előadótermébe, ahol több tucat érdeklődőnek vázolta, mennyit változott a világ eszközhasználata az elmúlt pár évben. Elárult egy sokkoló adatot is: ott tartunk, hogy a magyar vállalkozások 56 százalékának még mindig nincs honlapja és akkor még szó sem volt a további online opciók tömegéről, amit használhatnának. A szakember kiemelte: sok vállalkozónak azért nehéz belevágnia a digitalizációs fejlesztésekbe, mert nem tudja milyen irányban induljon el, és ez önbizalomhiányt okoz. A keresőóriás pont ezért „társadalmi szerepvállalásának” tekinti, hogy a kalocsaihoz hasonló ingyenes előadásokon támogassa a haladást, amihez egyébként magyar nyelvű oktatóanyagok is elérhetők a learndigital.withgoogle.com-on.

– A másik programunkra a megye több településéről, még Kecskemétről is jöttek nézők: ez az elsősegélynyújtó képzésünk volt – idézte fel a Vállalkozók Hetének múlt csütörtöki előadása kapcsán Péjó Zoltán. A ki-rendeltségvezető hangsúlyozta: lévén egy ilyen kurzusra csak korlátozott számú vendéget tudnak fogadni, nem mindenki fért be. – A cégeknek, bizonyos létszám fölött, kötelező elsősegélynyújtó alkalmazottat foglalkoztatni, és ha nincs ilyen munkatársuk, akkor valakit be kell íratniuk egy ilyen képzésre – indokolta az elsőre szokatlannak tűnő programot.

 

kamara1_450
 

 

Az iparkamara rendezvényét az ilyen képzéseket eleve tartó, tehát rutinos doktor, dr. Lódi Brigitta család- és foglalkozás-egészségügyi szakorvos, valamint dr. Augusztin Gábor kardiológus-bel-gyógyász tartotta. A jelentkezők elsajátíthatták az elsősegélynyújtás alapjait, sőt megtanulták a defibrillátoros újraélesztés folyamatát is. Utóbbi kapcsán Péjó Zoltán kihangsúlyozta: sokakat megleptek az orvosok, amikor felhívták rá a figyelmet, hogy ún. AED-k (automata külső defibril-látorok), amelyeket laikusok ugyancsak használhatnak, könnyen hozzáférhetőek az ország sok pontján. Érdekesség: akár az olyan ismert közösségi GPS-programokban is regisztrálták ezeket az eszközöket, mint a Waze, ami gombnyomásra elvezeti a felhasználót a legközelebbi AED-hez (csak erre a mozaikszóra kell rákeresni). Egyébként Kalocsán ne keresse, itt és a környéken a navigációs applikáció szerint pont egy sincs, vagy ha mégis, akkor nem regisztrálta az üzemeltetője.

A kalocsai kamara szervezte programsorban e héten nyitották meg a Munka Világa fotótárlatot, amelyen mintegy negyven, még tavaly beérkezett, foglalkozásokat bemutató fényképet állítottak ki. Szintén a napokban zsűrizte a szervezet a már negyedszer meghirdetett Mestermunka pályázatra érkezett termékeket, szolgáltatásokat. Ennek eredménye várhatóan a hétvégén lesz ismert, később beszámolunk róla, hogy mely megyei, vagy városbéli cégek, vállalkozások kaptak elismerést.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás