Jazzdoktorok

2017.08.19 17:20    |    Borka  

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub (KKMK) legutóbbi estjének vendégei, Lakatos Ágnes és Csuhaj-Barna Tibor éppen doktori fokozatuk megszerzésén munkálkodnak, ezért a cikk címe. Ám a vele járó, első pillantásra felbukkanó képzettársítást is vállalom, sőt. Mert mindenféle, kánikulával és egyéb lekonyultsággal járó állapot gyógyítására alkalmas volt a műsoruk!

Lakatos Ágnes és férje a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Konzervatórium oktatói jazz tanszakon. Oktatói munkájuk mellett több formációban is fellépnek előadóként, a kalocsai esten a „Voice and bass” (azaz énekhang és bőgő) duó minőségükben láthattuk-hallhattuk őket. Megjelent már két CD lemezük, tervezik a harmadikat, és a hazai felkérések mellett külföldre is hívják őket fellépni. A klasszikus és örökzöld jazz számok mellett Tibor saját szerzeményeit is játsszák.

jazzdoktorok1_450
 

A közönséget – akik számosan voltak, s még a lépcsőn is ültek! – Haskóné Apagyi Judit, a KKMK zenei „szekciójának” felelőse üdvözölte, egyben bemutatta a közösséget a vendégeknek. A klub a Városháza Tomori utcai alagsorában található, falain a helyi képzőművészek alkotásai láthatóak. A tagok öt egységre bontva bonyolítják közösségi életüket és közönségvonzó előadásaikat, úgymint: képzőművészet, fotó, irodalom, zene, népművészet. Kiállításokat és műsoros esteket szerveznek, utóbbiak mindig szerény vendéglátással és jóleső beszélgetésekkel zárulnak.

Jazz. Általában megállapítható, hogy a zene – bár nem kívánom csorbítani a CD-k, DVD-k jelentőségét – igazából élőben nyújtja a legteljesebb élményt. Fokozottan igaz ez a jazz-re, amelyben jelentős szerepe van az improvizációnak (rögtönzésnek), amelyhez a közönség lelkes tapssal, elismerő kiáltásokkal csatlakozik.

jazzdoktorok2_450
 

Lehetek elfogult? Köszönöm. Szóval, ha Lakatos Ágnes énekel, az számomra mindig különleges élmény, mert a zengő mélységektől a fényes, szárnyaló magasságokig ívelő hangja, kifejező arcjátéka, az előadásában megbúvó szenvedély és humor mindig elbűvöl. Egy szál bőgő kíséretében nem könnyű énekelni, ahogyan ezt el is mondta két dal között, de pár évtizednyi együttműködés után a harmónia maradéktalanul kialakult a két művész között. Ha volt valami gondom a programmal, az legfeljebb abból adódott, hogy nagyon rövidnek tűnt…

jazzdoktorok3_450
 

Hoppá, mondtam, hogy amúgy Lakatos Ágnes kalocsai? Vagy bocsi, ezt mindenki úgyis tudja? (Ott üldögélt a programon egy népes család, köztük egy igen ismerősnek tűnő fagottos, tesói minőségben, hogy lerántsak minden, esetleg még létező leplet a családi háttérről…)

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub két és fél éve alakult, és arra törekednek, hogy összefogják a város és a környék alkotóit, valamint kapcsolatot teremtsenek közöttük és a művészetkedvelő és -pártoló közönség között. Ez egyre jobban működik, és kívánom, hogy mindannyiunk örömére folytassák közösségteremtő tevékenységüket!Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás