(Majdnem) sima menet volt

Főszerepben: Kalocsa város 2017-es pénzgazdálkodása

2017.03.09 08:34    |    V.I.  

Eredetileg egyetlen „izgalmasnak” ígérkező előterjesztés tárgyalását tűzte napirendre a kalocsai képviselő-testület a grémium január 31-i ülésén, végül több érdekesség is elhangzott a tanácskozáson. A jelen lévő érdeklődők legnagyobb meglepetésére a városunkban már hosszú évek óta (minimum) órás vitát generáló, éves költségvetési rendelet megalkotását ezúttal alig 10 perc alatt „kitárgyalták és rövidre zárták” a városatyák.

2 és félmilliárdra hét igen, négy nem

Az alig félórás ülés első napirendi pontja volt a 2017-es büdzsé véleményezése és jóváhagyása. Szabó Balázs kivételével teljes volt a létszám, azonban a költségvetés tárgyalását Kalocsán már hagyományosan övező órás vita így is elmaradt. Elöljáróban dr. Bálint József polgármester jelezte, hogy a néhány nappal korábbi testületi ülés óta „át-dolgozták a rendelet-tervezetet, amelyre a Pénzügyi Bizottság elnöke tett javaslatot. A mostani anyagban kiemelten szerepelnek a módosított kérdéskörök, minden másban hasonló a múltkori anyaghoz”, zárta hozzáfűznivalóját a polgármester.

 

testuleti2_450
 

 

Hozzászólása Simon Zoltánnak volt, aki csalódottsággal vegyült kritikájának adott hangot a kézhez kapott anyag kapcsán. Szavaival élve, „a főbb sarokszámok nem változtak, és bár megszűntek bizonyos szerződések, de azokról a sorokról nem tűnt el a pénz”. Az előtt is értetlenül áll, folytatta, hogy „a dologi kiadásoknál csökkenések tapasztalhatók, azonban ezek megalapozatlanok”, rámutatván, hogy nem látja, 20-30 millióval hogyan csökkenhet egyik évről a másikra ugyanazon dologi kiadástétel? Arra is kitért, hogy hatvanmilliós mínuszt kell lefedni a 2017-es évben, amelyre „szerencsére maradt még a KalocsaKOM pénzéből ennyi, így 460 milliót másfél év alatt sikerült felélni”. Átgondolatlannak minősítette az anyagot, kiemelve, hogy a nem kötelező feladatokra 130 millió forint van betervezve. „Polgármester úr büszke volt a kapcsolataira, úgy látszik, vannak itt bajok, mert Kalocsa kevés pénzt kap, a kormány ugyanis a felelőtlen pénzszórást nem támogatja”, szólította meg Bálint Józsefet, majd észrevételezte, hogy „az elkövetkező évek fejlesztési számainál nulla, nulla és nulla szerepel”, és megismételte, hogy átgondolatlannak véli a költségvetést, amely „fiktív számokra épül és a város értékeinek a feléléséről szól”.

 

testuleti4_450
 

 

Az elhangzottakra néhány mondatban (és kissé vérmesebb hangvételben) Katus Attila képviselő, a Pénzügyi Bizottság elnöke reflektált (amelynek nevében korábban ismertette, hogy elfogadásra javasolják a rendelet-tervezetet). Nyomatékosította, hogy a Simon által megjegyzett 60 millió mínuszból 50 milliót egy 2013-ban elvégzett beruházás miatt kapott büntetésre kell fordítania a városnak. „Tudom, hogy ezért nem Önök a hibásak, de akkor kérem, nevezze meg, hogy ki a hibás ezért?”, zárult a reflektálás, majd a polgármester szavazásra bocsátotta az anyagot.

 

testuleti1_450
 

 

A 2 milliárd 657 millió főösszeggel megalkotott pénzgazdálkodási rendeletet hét igen és négy nem szavazat ellenében elfogadta a testületi többség. Zárszóként dr. Bálint József polgármester fordult képviselő-társai felé, emlékeztetve mindenkit, hogy „a költségvetés megalkotása a testület felelőssége, nem pedig egy személyben a polgármesteré, a képviselők pedig nem politikai pártokra, hanem Kalocsa városára esküdtek fel”.

A költségvetés főbb számairól, ezek alakulásának okairól, a város általános pénzügyi helyzetéről és az ehhez kapcsolódó, ebből fakadó trendekről külön cikkben értekezünk a Kalocsai Néplap jövő heti számában!


Ingatlanvásárlási kérelem – ismét elutasítva

A soron következő szavazás egy ingatlanban lévő tulajdonrészre vonatkozó vásárlási kérelemre irányult, amelyet az illetékes bizottságok már az ülést megelőzően véleményeztek – hangzott a polgármesteri felvezetés. „A név bizonyára ismerős lesz a régi képviselőknek is”, folytatta, „Vörös Zsuzsanna írt egy újabb kérelmet és hozzá egy gyalázkodó levelet, amelyet most már a kormányhivatalhoz is eljuttatott”.

Bálint kifejtette, hogy a szóban forgó hölggyel közös tulajdona van Kalocsának, amit ő meg akar vásárolni. A probléma mindössze annyi, hogy a 2011-es becslésen közel másfél millió forint értékűre becsült ingatlanrészt ő 400 ezer forintért venné meg. Ennek ismeretében a Pénzügyi Bizottság természetesen nem javasolta az értékesítést, amelyet ezután a tíz képviselő is egyhangúlag visszadobott.


49 millió működésre és fejlesztésre

A többéves gyakorlat szerint Kalocsának az idén is lehetősége van pályázatot benyújtani a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap forrásaira, amelyet működésre és beruházásra költhet az önkormányzat. Az igénylésről szóló előterjesztés sürgősséggel került a képviselők asztalára, mondván, határidőre kell jóváhagyni az igénylést, ezért kérte a polgármester a döntéshozatalt január utolsó napján. Bálint a napirendi pont tárgyalásakor elmondta, hogy működési célra 30 millió forintot, míg felhalmozási célú támogatásként csaknem 19 millió forintot igényelt Kalocsa.


Első fokon pert vesztett Kalocsa, de fellebbez

Uszód, Géderlak, Dunaszentbenedek és Kalocsa között per volt, illetve van folyamatban, a szennyvízhálózat-bővítéssel kapcsolatban. Korábban köttetett egy 35 millió forintos szerződés, amelynek értelmében, ha a három településnek sikerül pályázatot nyernie és kiépítenie saját szennyvízhálózati rendszerét, akkor ennyit fizet Kalocsának azért, hogy rácsatlakozhasson a városi szennyvíztisztító telepre. E nélkül ugyanis az új rendszer nem tudna működni, ezért is jogos Kalocsának azon igénye, hogy térítsék meg ezt az összeget, bár a három település már kérelmezte, hogy az önkormányzat tekintsen el ettől – azonban a képviselő-testületi többség ezt leszavazta. Most peres úton igyekeznek elérni, hogy ne kelljen az egyébként még élő szerződés alapján az említett összeget kifizetni – foglalta össze az eddigi történéseket dr. Bálint József, elmondva, hogy első fokon Kalocsa elvesztette a pert, amelyet a polgármester érthetetlennek minősített. Mint fogalmazott, az önkormányzat megfellebbezi az első fokon született, nem jogerős határozatot, így az ügyben az utolsó szót a Szegedi Ítélőtábla fogja kimondani.Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás