A törvény mindenkire vonatkozzon egyformán!

2015.02.23 11:49    |    Zsigmond Enikő  

Aki vét a szabályok ellen, azt büntessék meg. Ebben nem volt vita azok között, akiket a Damjanich utca – Ady Endre utca sarkán 30.000 forintos helyszíni bírsággal büntettek a rendőrök azért, hogy szabálytalanul, a behajtani tilos tábla ellenére lementek a Rákóczi utcáról a ruhapiac térre. És abban is egyet értettek, hogy a törvény mindenkire egyformán kellene, hogy vonatkozzon. Elmondásuk szerint azonban a járőrök nem mindenkit büntettek meg ott és akkor, február 5-én, csütörtökön délelőtt.

A Tomori utca Ady Endre utca (volt Mackó köz) és a Búzapiac tér közötti szakasza fagondozási munkák miatt február 5-én, csütörtökön le volt zárva. Így aki a buszmegálló felől akár a főutcán (a sétálóutcánál balra kanyarodva), akár a Tomori utcán a piacteret szerette volna autóval megközelíteni, azzal szembesült, hogy az Ady Endre utcai kereszteződéstől nem tud továbbhaladni, le kell fordulnia a Rákóczi utca felé. Igen ám, de mivel az éppen az ellenkező irányban egyirányú, ismét a buszállomás felé kellett volna venni az irányt, mert az Ady Endre utca–Rákóczi utca sarkán behajtani tilos tábla van (Dávid üzletház melletti kis köz), így nem lehet rajta végig lemenni a ruhapiacig. Igaz, onnan 50 méterre van a Vajas köz, amin viszont le lehet, azonban az esetek többségében egy ilyen közlekedési helyzetnél odáig már nem mennek el az autósok, hanem egy villámgyors körülnézés (látjuk-e a „szervet”?) után lecsorognak a behajtani tilos táblánál a ruhapiacig. Legtöbbször megússzák, hiszen nem állhat ott a járőrautó a nap 24 órájában – bár megjegyzem, amíg ott volt a szerkesztőségünk, láttuk, hogy naponta átlagban tíz-tizenkét autó biztosan lejött azon a kis utcán a tiltó tábla ellenére, volt olyan is, hogy a piactér felől szabályosan felkanyarodó kerékpárost kis híján elcsapták.

 

lezaras_450

 

Ez a csütörtök azonban most jónéhány autósnak emlékezetes marad: 30.000 Ft helyszíni bírságot szabtak ki a rend őrei a szabálytalanságért.

– Két járőrautó is állt lent a piactéren – mondta N.K. az eset után kis idővel szerkesztőségünkben. – Lekanyarodtam a DM-nél, de a Tomorin nem tudtam tovább menni a fagondozás miatt, így lementem a Rákóczin keresztül a piactérig, ahol megállítottak a rendőrök. Persze, szabálytalan voltam, de amíg az én adataimat vették föl, addig még utánam is jött le másik autó, egy terepjáró is, azt persze nem állították meg, pedig többen is voltak a rendőrök. – Hát nem mindenkinek jár büntetés a szabálytalanságért? Csak ilyen kisjövedelmű kisembernek, mint én vagyok? – mondta keserűen, hozzátéve, hogy még nem is tudja, hogy fogja ezt kifizetni.

– Szolgálunk és védünk? Hát nem ezt tapasztaltam – mondta fél órával később Tarr Sándor kalocsai lakos, akit nevét is vállalva hasonló esetről számolt be. – Igaz, behajtottam, ahol nem lett volna szabad. Büntessenek meg! Nem ez a probléma, hanem az, hogy másokat pedig elengedtek – mondta felháborodva. – Vették fel az adataimat, közben jöttek le az utcán mások is szabálytalanul. Mutatom a rendőrnek, hogy és azok, őket miért nem állítják meg? Az volt a válasz, hogy „nem tudok egyszerre több mindenre figyelni”. Két járőrautó volt lent a piactéren két férfi és két nő rendőrrel. Volt ott elég hely, szépen minden szabálytalankodót félre kellett volna állítani, aztán mindenki kivárja a sorát, míg felveszik az adatait. Felháborító, hogy míg engem büntetnek, addig a szemük láttára szabálytalankodót elengedik, csak mert egyszerre csak egy ügyet intéznek. Bementem a kapitányságra is utána, hogy a közlekedési osztály vezetőjének is elmondjam a tapasztaltakat, valamint hogy részletfizetést kérjek, mert jelenleg nincs jövedelmem, de nekem azt mondták, hogy nincs bent, egy másik rendőrtől pedig azt is megtudtam, hogy helyszíni bírság esetén nincs lehetőség részletfizetésre. Még egyszer hangsúlyozom, nem a büntetés ellen van kifogásom, igaz, az sem esett jól jelen anyagi helyzetemben, de én azt várnám a rendőreinktől, hogy ha már két járőrkocsi is ott volt a helyszínen, az egyik a „szolgálunk” jegyében miért nem a Rákóczi utcai saroknál állt, hogy a fagondozási munkák miatt kerülőre kényszerített autósokat irányította, terelte volna a puszta rendőri jelenléttel is a jogkövető magatartás felé, vagy ha a bevételszerzés volt az akció célja, akkor pedig minden, az akció idején tilosban járóra egyformán mérjék ki a helyszíni bírságot! – mondta felháborodva Tarr Sándor.

lezaras2_450

 

 

Miután még két „tilosban járó megbírságolt” is szinte szóról szóra ugyanezeket adta elő irodánkban, mi is lementünk a piactérre, de akkor már a rend őrei nem voltak ott, azonban sajnálhatják, jelentős bevételtől estek el, mert ott tartózkodásunk 20 perce alatt 9(!) autó és öt kerékpáros szenvedett átmeneti vakságban (értsd: nem látták vagy nem akarták észre venni a behajtani tilos táblát), még egy „Járőrszolgálat” feliratú autó is volt közöttük!

Az esetnek több tanulsága is van: nem csak akkor kell a szabályokat betartani, ha látjuk, hogy látják; aztán: egy helyszíni bírságot megér felcserélni kétszáz méter kerülőre; aztán: aki szabályt sért, számoljon az érte járó büntetéssel; s még: aki olyat tapasztal, ami „kilóg” abból a képből, amit jogrendről és társadalmi igazságosságról formáztunk, az mondja el, hiszen a nyilvánosság ereje jó ahhoz, hogy az ilyen eseteket közreadva tanuljunk hibáinkból pro és kontra, ezáltal jobbá, élhetőbbé tegyük mindennapjaink.

 

 


Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás