Akcióban a kalocsai egyenruhások

Csalót és sorozatos biciklitolvajt is fogtak

2015.02.26 14:15    |    V.I.  

A napokban kétféle „slágerbűncselekmény” elkövetőit sikerült nyakon csípnie a Kalocsai Rendőrkapitányság egyenruhásainak. Konkrétan egy sorozatos biciklitolvaj és egy redőnyös „trükkös páros” működését kapcsolták le a rend őrei.

A hatodikat is vitte volna Rajmund

Biciklilopás: a szó, amelytől 2013 nyara óta a kalocsaiak frászt kapnak. Akkoriban hónapokon át tízesével tűntek el a kerékpárok a városban, végül a helyi rendőrségnek 2014 februárjára sikerült kézre keríteni a feltételezett elkövetőt. Azóta a városlakók halmozottan érzékenyek az ilyen jellegű bűncselekményekre, amelyek sajnos kijelenthető, hogy akárcsak a vízparti ingatlan-feltörések, szezonálisan bukkannak fel.

 

kalbic4_450

 

Amint tavasziasabbra fordul az idő és előkerülnek a pincékből, garázsokból a bringák, feltűnnek az ezek elkötésére „szakosodottak” is. Nincs ez másképpen az idén sem, de minden jel arra utal, hogy Kalocsán már korántsem akkora biznisz biciklit lopni és nem lehet olyan „nagyipari” mennyiségben űzni ezt, mint 2013-ban.

2015 első szarkáit, a 20 éves R. Rajmundot és 16 éves társát múlt hétfőn sikerült lekapcsolniuk az egyenruhásoknak. A bátyai páros – mint utóbb kiderült – egy kalocsai üzlet elől vitte el az egyébként jó minőségű lakattal lezárt biciklit. Szerencsére a tulaj időben észrevette, hogy hiányzik a bringa és azonnal értesítette a Kalocsai Rendőrkapitányságot, a rendőrök pedig öt percen belül a helyszínen voltak – tudtuk meg az eset részleteit Répási Tamásné szóvivőtől.

 

kalbic3_450

 

A gyorsaság döntő fontosságú része volt az akciónak, az egyenruhások ugyanis a kapott kerékpár-leírás alapján néhány utcára az eset helyszínétől megszólítottak egy bringázó párost, nevezetesen R. Rajmundot, oldalán a 16 éves lánnyal, s mint kiderült, egyikük éppen a lopott kétkerekűt hajtotta. Miután a sértett is igazolta, hogy valóban az ő biciklijén ült a tolvaj, a kapitányságra vitték a párost – ekkor történt a következő fordulat.

– Az elszámoltatásuk során derült fény arra, hogy öt további kerékpárt elloptak, amelyeknek a beazonosítását még aznap este el tudtuk végezni – nyilatkozta Répási Tamásné, hozzátéve, hogy a fiatalkorú leány három esetben segítette R. Rajmund akcióinak eredményességét azzal, hogy őrszemként biztosította a bűncselekmények helyszínét. Rájuk remélhetőleg a jövőben már nem lesz gondja a kalocsai bringásoknak, és ha a helyi rendőrség ilyen intenzitással buktatja le mindazokat, akik kerékpárlopásra adják a fejüket, talán az „utód jelöltekhez” is gyorsan eljut a hír, hogy nálunk nem jó üzlet ezt csinálni!

 

kalbic1_450

 

A kamerák buktatták le „Tibor Armstrongot”

Egy február 3-án történt esetre is sikerült gombot varrnia rendőreinknek, pedig elég messziről jött a tolvaj, hogy feltűnés nélkül kámforrá váljon a Búzapiac téri nagyáruház hátsó udvarából zsákmányolt női kerékpárral. Szerencsére azonban az utcákat pásztázó kamerák elől nem sikerül elbújnia, amelyeknek azonnal kikérte és kielemezte a felvételeit a városi kapitányság csapata, amint jelentették a bűncselekményt náluk.

– A felvételek alapján sikerült beazonosítani a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 18 éves jánoshalmi K. Tibort, akit február 20-án elfogtunk és vele szemben lopás vétség és lopás vétség kísérlet megalapozott gyanúja miatt indítottunk eljárást – mutatta be a részleteket a Kalocsai Rendőrkapitányság szóvivője. – Az eljárás során kiderült az is, hogy a terhelt, miután Jánoshalmáig biciklizett az itt ellopott kerékpárral, el is adta azt, így a járművet a vásárlótól foglalták le a nyomozók, majd visszaadták eredeti tulajdonosának – zárta a történetet, szerencsére ismét happy enddel Répási Tamásné.

 

kalbic2_450

 

Bajáról jöttek a „trükkös redőnyösök”

A másik – sajnos – klasszikus eset, amelyről szintén rendszeresen olvashat a helyi bűnügyi tudósításokban, amikor időseket vernek át trükköző csalók. Legyen szó házaló tűzifa-árusításról, pénzfelváltásról, kábel-fektetésről, vízóra-ellenőrzésről, vagy éppen méregdrága redőnyjavításról, a nyugdíjasok megtakarításaira hajtók előbb-utóbb célt érnek, ha nem bánnak velük kellőképpen bizalmatlanul a kiszemelt áldozatok.

Persze a jóhiszeműség, a kedvesség, az „emberiségbe vetett hit” nem bűn… de túl sokba kerülhet, ahogy került is az egy dunaszentbenedeki párnak tavaly novemberben. A szóban forgó 56 és 19 éves bajai férfi redőnyt javítani ment az későbbi áldozatokhoz.

– Körbejárták a házat, és megállapították, hogy több redőny is javításra szorul. Rábeszélték az időseket, hogy adjanak nekik pénzt, ők beszerzik a szükséges alapanyagokat és nekilátnak a munkához. Ez meg is történt, elkezdtek dolgozni, majd még több pénzt kértek a pártól, akik nem bírtak több kiadást fedezni, erre a redőnyösök azonnal abbahagyták a munkát és távoztak a helyszínről – idézte fel a történteket a Kalocsai Rendőrkapitányság szóvivője.

Persze a felmarkolt több százezer forintos előleg közel sem volt egyenes arányban az általuk elvégzett munkálatok költségeivel, ezért a házaspár fia a rendőrséghez fordult, akik február 12-én beazonosították és csalás gyanújával ki is hallgatták B. Györgyöt és B. Szilvesztert.

Érdekesség, hogy a feljelentő és szülei azért fordultak a hatósághoz, mert hallottak a rádióban egy, a szóvivővel a közelmúltban készült interjút. Ekkor tudatosult bennük, hogy valószínűleg csalók áldozataivá váltak a jóhiszemű idősek. Az eset kapcsán kiadott hatósági közleményben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság nyomatékosan kéri főképp a leírtakhoz hasonló bűncselekmények leggyakoribb áldozatait, az időseket, hogy csak azt engedjék be lakásukba, akinek személyazonosságáról hitelt érdemlően meggyőződtek. Idegeneknek ne adjanak pénzt, csak akkor, ha biztosak abban, hogy jogosan fizetnek. Ha pedig az idegen fenyegetően lép fel – mert sajnos ez is előfordulhat – vagy a biztonságukat bármilyen módon veszélyezteti, azonnal kérjenek segítséget a 107-es vagy a 112-es segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

A legbiztosabb védekezés pedig továbbra is az, ha nem engedik, hogy az ismeretlenek (akik nem tudják magukat hitelt érdemlően igazolni) nem léphetik át a kaput, vagy a lakás küszöbét!

(Fotók: police.hu)


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás