Több tízmilliós hiány az önkormányzati kft.-knél

Hétből öt cég veszteséges

2015.01.15 13:42    |    -r-s  

Az új kalocsai városvezetés a polgármester ígéretéhez híven vizsgálat alá vetette a korábbi ciklusban alapított, száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő kft.-k vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét a Budapest Investment Zrt. szakemberei közreműködésével. Ez az összegzés némelyik társaságnál több tízmillió forintos hiányt mutatott ki, a működésük elmúlt két évében. Tényleg gazdaságosan, sőt, akár hasznot is termelve csak a Vagyonhasznosító és a KalocsaKOM tudott működni, míg a legtöbb, egyenként több tízmilliós veszteséget a Parkgondozó és a Kalocsa Menza könyvelhette el. A nagy adótartozást felhalmozó Kalocsa Security, a magát szinte lenullázó Városmarketing és a törzstőkéjét felélt Városfejlesztési Kft. végelszámolás alá kerül. A dolgozóikat viszont tovább foglalkoztatják vagy intézményi keretek között, vagy a megmaradó önkormányzati káefték alkalmazottjaiként.

A Kalocsai Önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő, az elmúlt három év során alapított kft.-kről már a megalapításukkor szakemberek írtak arról, hogy valószínűleg nem képesek majd hasznot termelni. Végelszámolásukról decemberben határozott a képviselő-testület, viszont akkor még nem sikerült tisztázni, hogy mi lesz a cégek alkalmazásában álló dolgozókkal. Mostanra kiderült, hogy a megszűnő Kalocsai Városmarketing Kft. és a Kalocsa Security Vagyonvédelmi Kft. kollektíváját átveszi az önkormányzat. Előbbi munkatársai az újjáalakuló Művelődési központ csapatához, utóbbi dolgozói (leginkább portások és takarítónők) pedig városi intézményekhez kerülnek – tudtuk meg az önkormányzattól.

 

testuleti_ules_450

 

Érdekesség: a Kalocsa Security-t öt forintért meg akarta vásárolni a jelenlegi ügyvezető (a csaknem 21 milliós adótartozás ellenére is), de ehhez feltételként kikötötte, hogy az önkormányzat engedje el a cég tartozásait, valamint fizesse meg a 2014-re esedékes önkormányzati támogatást és a vevői számlákat. Az üzlet megkötésére végül nem került sor.

Figyelem, nagy számok jönnek!

A veszteséges kft.-k között van kettő, amely ugyan jelentős hátralékot halmozott fel, de a feladatuk fontos, ezért a városvezetés mindenképpen megpróbálja őket megtartani. Az egyik ilyen a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Non-profit Kft., amely a vizsgálat szerint működésének első évében több mint 50 millió forint veszteséget termelt, míg 2014. első kilenc hónapjának végére összejött a null szaldó. A vizsgálat szerint ez azért volt lehetséges, mert tavaly szeptemberig sokkal több önkormányzati támogatást kapott a cég, mint az azt megelőző teljes évben: 2013-ban 78 milliót, 2014 őszéig pedig 99 millió forintot. A Parkgondozó tavaly az alaptevékenységeinek árbevételével együtt sem volt már képes kitermelni a dolgozói fizetését; olyannyira nem, hogy több millió forinttal került többe a foglalkoztatottak bérezése, mint amennyi bevételt termelt. Ennek eredményeképpen alsó hangon is 40 millió forintot visz majd el a közösből a társaság konszolidálása, plusz persze az a 3 millió, ami a törzstőkét képezi. Ez az összeg viszont csak akkor ennyi, ha feltételezzük, hogy a Parkgondozó veszteség nélkül zárta 2014-et, ami valószínűtlen az önkormányzati képviselőkhöz decemberben eljuttatott tájékoztató anyag szerint. A városvezetés által kezdeményezett vizsgálat feltárta: a Parkgondozó 14 milliós „forgóeszköz állománnyal” rendelkezik, ám a mérleg másik oldalán „71 millió forintos kötelezettség” figyel.

A másik nagyobb veszteségeket felhalmozó önkormányzati kft. a Kalocsa Menza, amely az elmúlt két év során kevesebb kifizetésben részesült, mint amennyi támogatást igényelt. Számszerűsítve: 2012-ben 80 millió forintból mindössze 63,24-et kapott meg, míg a rá következő évben 65 millióért folyamodott, hogy nulla forinttal zárhassa az évet, de ebből végül 55-öt szavazott meg az önkormányzat. A mostani jelentés főleg az ebből fakadó hiánynak tulajdonítja a mára felhalmozott 26,76 millió forintos veszteséget. A vizsgálat rámutatott arra is, hogy a cég bevételei ugyan nőttek, de ennek ellenére sem képes finanszírozni az alapfeladataihoz szükséges működési költségeket. A megszavazott támogatás a dolgozók bérére elegendő, de például a rezsiköltségekre már nem, így az önkormányzat a költségtakarékosság jegyében a mostani négy telephelyről egyre szeretné összevonni a közétkeztetést végző cég tevékenységét. A „folyamatosan veszteséget termelő” Klub Éttermet pedig az elképzelések szerint külső vállalkozóval üzemeltetné tovább.

Kisebb veszteséggel szűnnek meg

A kevesebb veszteséget termelő, de mégis végelszámolás alá kerülő cégek közé tartozik a Kalocsai Városfejlesztési Kft. és a Kalocsai Városmarketing Kft. Előbbinek az üzleti tanácsadás és a pályázatírás tartozott a főbb tevékenységei közé, míg utóbbi a PR és a kommunikáció, valamint a rendezvényszervezés terén dolgozott. A főleg önkormányzati megrendeléseket teljesítő, kisebb kollektívával rendelkező cégek a megalapításukhoz szükséges tőkéjüket gyakorlatilag felélték, és a létrehozásukkor remélt plusz bevételi forrásokat sem sikerült megtalálniuk, így a sorsuk szinte azonos. Az önkormányzat a vizsgálódás után úgy véli, hogy az egyébként szükséges feladataikat közvetlenül, intézményi keretek között költséghatékonyabban is meg lehet oldani, így megszünteti őket. Valamennyi, folyamatban lévő projektet viszont továbbvisznek és megvalósítanak.

A fentebb részletezett vállalati sorsokhoz képest egyedibb a Kalocsa Security Vagyonvédelmi Kft. helyzete. A cég a nevében szereplő tevékenységi kör mellett portaszolgálatot és például takarítási munkákat is ellátott a 2011-es alapítása óta. Ez annak ismeretében érdekes igazán, hogy a bejegyzett dolgozói létszáma mindössze hat, miközben kilenc intézményben végzi a dolgát. Ennyi feladatot csak alvállalkozók bevonásával volt képes megoldani, és a neki nyújtott önkormányzati támogatások elköltésével negyedévente el is kellett volna számolnia, ám a vizsgálat rámutatott: ez eddig „egyet-len egyszer sem történt meg”. A társaság ellen ráadásul 2013-ban és 2014-ben háromszor zajlott NAV-vizsgálat, amely végül 20.899.000 forint adóhiányt állapított meg. Ennek meg nem fizetése még jelentős bírságot is jelenthet a város számára, ezért az önkormányzat valószínűleg jogi vizsgálatot kezdeményezhet az ügyben. A cégnél jelenleg elindult a végelszámolás.

Két cégnél pozitív a mérleg

Az összesen hét önkormányzati kft.-t átvilágító vizsgálat végeredménye kettő esetben mutatott ki kisebb-nagyobb bevételtermelést: a Kalocsa-KOM Kft.-nél, valamint a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-nél, amelyek maradnak is. A Vagyonhasznosító esetében elmondható, hogy „szakszerűen és kellő hatékonysággal” látja el feladatát, már ami a városhoz tartozó ingatlanok, területek hasznosítását illeti. A cég csekély mértékben, de növelte a vagyonát, pénzügyi egyensúlya megfelelő, igaz, a jelentés hozzáteszi, hogy a követelés- és kötelezettségállományt valamelyest torzítja a nyakukba akasztott lakbértartozások kezelése. Emellett megállapították, hogy a kft. hatáskörébe tartozó Kalocsai Vízimadárpark és Állatkert folyamatosan termeli a veszteséget, amelyet más, nyereséges ágazatok bevételeiből finanszíroznak. A park gazdálkodását a jövőben biztosan felülvizsgálják, keresik a megoldást a park további fenntartására.

Az önkormányzati kft.-k éllovasa biztosan a helyi kábeltelevíziós és internetszolgáltató Kalocsa-KOM. A városvezetés által kezdeményezett vizsgálat kimutatta, hogy a 2013-as esztendő kivételével növelte a vagyonát és stabil, sőt, eredményes a működése. Ezt a jövőben minden bizonnyal fokozni is képes, hiszen a képviselő-testület nemrég úgy döntött, hogy eddig a KalocsaKOM alá tartozó városi televíziót a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár fennhatósága alatt működteti tovább, tehát a kiadási oldalról kihúzhatnak egy költséges intézményt, amit a legjobb szándékok szerint a jövőben a saját lábára állítana az üzemben tartó önkormányzat; tegyük hozzá: kisebb dolgozói létszámmal.

 


Kalocsai hírek

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás