Több tízmilliós hiány az önkormányzati kft.-knél

Hétből öt cég veszteséges

2015.01.15 13:42    |    -r-s  

Az új kalocsai városvezetés a polgármester ígéretéhez híven vizsgálat alá vetette a korábbi ciklusban alapított, száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő kft.-k vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét a Budapest Investment Zrt. szakemberei közreműködésével. Ez az összegzés némelyik társaságnál több tízmillió forintos hiányt mutatott ki, a működésük elmúlt két évében. Tényleg gazdaságosan, sőt, akár hasznot is termelve csak a Vagyonhasznosító és a KalocsaKOM tudott működni, míg a legtöbb, egyenként több tízmilliós veszteséget a Parkgondozó és a Kalocsa Menza könyvelhette el. A nagy adótartozást felhalmozó Kalocsa Security, a magát szinte lenullázó Városmarketing és a törzstőkéjét felélt Városfejlesztési Kft. végelszámolás alá kerül. A dolgozóikat viszont tovább foglalkoztatják vagy intézményi keretek között, vagy a megmaradó önkormányzati káefték alkalmazottjaiként.

A Kalocsai Önkormányzat száz százalékos tulajdonában lévő, az elmúlt három év során alapított kft.-kről már a megalapításukkor szakemberek írtak arról, hogy valószínűleg nem képesek majd hasznot termelni. Végelszámolásukról decemberben határozott a képviselő-testület, viszont akkor még nem sikerült tisztázni, hogy mi lesz a cégek alkalmazásában álló dolgozókkal. Mostanra kiderült, hogy a megszűnő Kalocsai Városmarketing Kft. és a Kalocsa Security Vagyonvédelmi Kft. kollektíváját átveszi az önkormányzat. Előbbi munkatársai az újjáalakuló Művelődési központ csapatához, utóbbi dolgozói (leginkább portások és takarítónők) pedig városi intézményekhez kerülnek – tudtuk meg az önkormányzattól.

 

testuleti_ules_450

 

Érdekesség: a Kalocsa Security-t öt forintért meg akarta vásárolni a jelenlegi ügyvezető (a csaknem 21 milliós adótartozás ellenére is), de ehhez feltételként kikötötte, hogy az önkormányzat engedje el a cég tartozásait, valamint fizesse meg a 2014-re esedékes önkormányzati támogatást és a vevői számlákat. Az üzlet megkötésére végül nem került sor.

Figyelem, nagy számok jönnek!

A veszteséges kft.-k között van kettő, amely ugyan jelentős hátralékot halmozott fel, de a feladatuk fontos, ezért a városvezetés mindenképpen megpróbálja őket megtartani. Az egyik ilyen a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Non-profit Kft., amely a vizsgálat szerint működésének első évében több mint 50 millió forint veszteséget termelt, míg 2014. első kilenc hónapjának végére összejött a null szaldó. A vizsgálat szerint ez azért volt lehetséges, mert tavaly szeptemberig sokkal több önkormányzati támogatást kapott a cég, mint az azt megelőző teljes évben: 2013-ban 78 milliót, 2014 őszéig pedig 99 millió forintot. A Parkgondozó tavaly az alaptevékenységeinek árbevételével együtt sem volt már képes kitermelni a dolgozói fizetését; olyannyira nem, hogy több millió forinttal került többe a foglalkoztatottak bérezése, mint amennyi bevételt termelt. Ennek eredményeképpen alsó hangon is 40 millió forintot visz majd el a közösből a társaság konszolidálása, plusz persze az a 3 millió, ami a törzstőkét képezi. Ez az összeg viszont csak akkor ennyi, ha feltételezzük, hogy a Parkgondozó veszteség nélkül zárta 2014-et, ami valószínűtlen az önkormányzati képviselőkhöz decemberben eljuttatott tájékoztató anyag szerint. A városvezetés által kezdeményezett vizsgálat feltárta: a Parkgondozó 14 milliós „forgóeszköz állománnyal” rendelkezik, ám a mérleg másik oldalán „71 millió forintos kötelezettség” figyel.

A másik nagyobb veszteségeket felhalmozó önkormányzati kft. a Kalocsa Menza, amely az elmúlt két év során kevesebb kifizetésben részesült, mint amennyi támogatást igényelt. Számszerűsítve: 2012-ben 80 millió forintból mindössze 63,24-et kapott meg, míg a rá következő évben 65 millióért folyamodott, hogy nulla forinttal zárhassa az évet, de ebből végül 55-öt szavazott meg az önkormányzat. A mostani jelentés főleg az ebből fakadó hiánynak tulajdonítja a mára felhalmozott 26,76 millió forintos veszteséget. A vizsgálat rámutatott arra is, hogy a cég bevételei ugyan nőttek, de ennek ellenére sem képes finanszírozni az alapfeladataihoz szükséges működési költségeket. A megszavazott támogatás a dolgozók bérére elegendő, de például a rezsiköltségekre már nem, így az önkormányzat a költségtakarékosság jegyében a mostani négy telephelyről egyre szeretné összevonni a közétkeztetést végző cég tevékenységét. A „folyamatosan veszteséget termelő” Klub Éttermet pedig az elképzelések szerint külső vállalkozóval üzemeltetné tovább.

Kisebb veszteséggel szűnnek meg

A kevesebb veszteséget termelő, de mégis végelszámolás alá kerülő cégek közé tartozik a Kalocsai Városfejlesztési Kft. és a Kalocsai Városmarketing Kft. Előbbinek az üzleti tanácsadás és a pályázatírás tartozott a főbb tevékenységei közé, míg utóbbi a PR és a kommunikáció, valamint a rendezvényszervezés terén dolgozott. A főleg önkormányzati megrendeléseket teljesítő, kisebb kollektívával rendelkező cégek a megalapításukhoz szükséges tőkéjüket gyakorlatilag felélték, és a létrehozásukkor remélt plusz bevételi forrásokat sem sikerült megtalálniuk, így a sorsuk szinte azonos. Az önkormányzat a vizsgálódás után úgy véli, hogy az egyébként szükséges feladataikat közvetlenül, intézményi keretek között költséghatékonyabban is meg lehet oldani, így megszünteti őket. Valamennyi, folyamatban lévő projektet viszont továbbvisznek és megvalósítanak.

A fentebb részletezett vállalati sorsokhoz képest egyedibb a Kalocsa Security Vagyonvédelmi Kft. helyzete. A cég a nevében szereplő tevékenységi kör mellett portaszolgálatot és például takarítási munkákat is ellátott a 2011-es alapítása óta. Ez annak ismeretében érdekes igazán, hogy a bejegyzett dolgozói létszáma mindössze hat, miközben kilenc intézményben végzi a dolgát. Ennyi feladatot csak alvállalkozók bevonásával volt képes megoldani, és a neki nyújtott önkormányzati támogatások elköltésével negyedévente el is kellett volna számolnia, ám a vizsgálat rámutatott: ez eddig „egyet-len egyszer sem történt meg”. A társaság ellen ráadásul 2013-ban és 2014-ben háromszor zajlott NAV-vizsgálat, amely végül 20.899.000 forint adóhiányt állapított meg. Ennek meg nem fizetése még jelentős bírságot is jelenthet a város számára, ezért az önkormányzat valószínűleg jogi vizsgálatot kezdeményezhet az ügyben. A cégnél jelenleg elindult a végelszámolás.

Két cégnél pozitív a mérleg

Az összesen hét önkormányzati kft.-t átvilágító vizsgálat végeredménye kettő esetben mutatott ki kisebb-nagyobb bevételtermelést: a Kalocsa-KOM Kft.-nél, valamint a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft.-nél, amelyek maradnak is. A Vagyonhasznosító esetében elmondható, hogy „szakszerűen és kellő hatékonysággal” látja el feladatát, már ami a városhoz tartozó ingatlanok, területek hasznosítását illeti. A cég csekély mértékben, de növelte a vagyonát, pénzügyi egyensúlya megfelelő, igaz, a jelentés hozzáteszi, hogy a követelés- és kötelezettségállományt valamelyest torzítja a nyakukba akasztott lakbértartozások kezelése. Emellett megállapították, hogy a kft. hatáskörébe tartozó Kalocsai Vízimadárpark és Állatkert folyamatosan termeli a veszteséget, amelyet más, nyereséges ágazatok bevételeiből finanszíroznak. A park gazdálkodását a jövőben biztosan felülvizsgálják, keresik a megoldást a park további fenntartására.

Az önkormányzati kft.-k éllovasa biztosan a helyi kábeltelevíziós és internetszolgáltató Kalocsa-KOM. A városvezetés által kezdeményezett vizsgálat kimutatta, hogy a 2013-as esztendő kivételével növelte a vagyonát és stabil, sőt, eredményes a működése. Ezt a jövőben minden bizonnyal fokozni is képes, hiszen a képviselő-testület nemrég úgy döntött, hogy eddig a KalocsaKOM alá tartozó városi televíziót a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár fennhatósága alatt működteti tovább, tehát a kiadási oldalról kihúzhatnak egy költséges intézményt, amit a legjobb szándékok szerint a jövőben a saját lábára állítana az üzemben tartó önkormányzat; tegyük hozzá: kisebb dolgozói létszámmal.

 


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás