Karácsony előszele lengedez Kalocsán

Szinte minden napra tartogat programot a december

2018.01.25 19:37    |    -sist-  

Habár brit tudósok frissen publikált kutatása szerint korai már novemberben karácsonyi zenéket hallgatni, mert azok nem a közeledő ünnepekre hangolnak, hanem a velük járó macerára és a késő ajándékbeszerzésre emlékeztetnek bennünket, növelve a frusztrációt, mi igyekszünk ennek ellenére elő-karácsonyi hangulatot csepegtetni az ön elkövetkező perceibe, míg végigolvassa alábbi írásunkat. Jövő hét végén itt van advent első vasárnapja, amelynek többek között szemmel látható jele Kalocsa belvárosában, hogy a Parkgondozó Kft. munkatársai már napok óta telepítik a városi díszkivilágítás izzósorait.

Néhány napon belül a teljes programkínálatot bemutatja a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár (KKKK), amely december első napjaitól a szentestéig szinte minden napra kínál valamilyen ünnepi apróságot, egy jó programot, közösségi eseményt, foglalkozást, ami erősíti a szeretet ünnepének várásával járó jó érzést – vetítette elő felkeresésünkkor az intézmény vezetője.

Karácsonyfa kerestetik!

A KKKK közösségi oldalán megjelentek már a hirdetések, miszerint várják a felajánlást a város karácsonyfájára, amelynek egyetlen kitétele, hogy legalább három és fél méter magasnak kell lennie. Az, hogy melyik felajánlott fa lesz a befutó, amelynek heteken át járhatunk a csodájára Kalocsa szívében, már többtényezős döntés eredménye, hiszen minden felajánlást, amely a 78/600-777-es telefonszámon, vagy e-mailben a kalokultura@kalocsa.hu címre érkezik, személyesen fognak szemlézni a Parkgondozó Kft. emberei (mint küllem, megközelíthetőség, biztonságosan kivághatóság). A tavalyi incidensből okulva, amikor is egy erősebb széllökés felborította és helyreállíthatatlan károkat okozott a város karácsonyfájában, az idén komolyabb, több pontos rögzítést biztosítanak majd az ünnep ékességének – mondta dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezető.


Ingyenhely az adventi vásár árusainak

Ugyanezen felületen hívogatják a karácsonyi programok szervezői a december 11-től 23-ig tartó adventi vásárba a leendő árusokat, akiket azzal igyekeznek meggyőzni, hogy jöjjenek hozzánk, Kalocsára, hogy a belvárosi árusítóhelyekért egy forintot sem kell fizetnie az idetelepülőknek, és igény szerint infrastruktúrával is el tudják őket látni (mint fabódéval, fapavilonnal, vagy sátorral).

Készítsen betlehemi jászolt!

A harmadik felhívás, amely szintén a KKKK elektronikus felületein jelent meg először az ünnepi időszakhoz kapcsolódóan, az a betlehemi jászolkészítő verseny, amelynek legszebb alkotásai időszakos jelleggel a Városi Színház előcsarnokában lesznek kiállítva. Érdemes minden korosztálynak megmozgatni a fantáziáját, hiszen az egészen egyszerű alapanya-gokból megálmodott alkotástól a művészi igényességgel kivitelezett kompozícióig mindenki esélyes a jutalomra.

Mikulásvonat, szabadtéri koncert és ünnepi lézershow

December 2-án Mikulás játszóház lesz, néhány nappal később, december 6-án a város több pontjáról hozza majd be a Télapó az alkalomra ünnepi díszbe és hangulatba öltöző Chili-Train kisvonattal a gyerekeket a volt Tiszti Klubhoz, ahol is a városi Mikulás-ünnepséget megrendezik.

Ugyancsak kiemelt események lesznek az adventi gyertyagyújtások, amelyek érdekessége, hogy „az utolsó adventi vasárnapi az idén szombaton lesz”, fogalmazott viccesen az intézményvezető, hiszen ténylegesen december 24-re, szentestére esik a negyedik adventi vasárnap, amelyet, aki teheti, szerettei körében tölt, az erre a napra eső gyertyagyújtást így előtte, szombaton fogják megtartani. Minden eseményen a helyi egyházak képviselői, kapcsolják majd fel a városi koszorú fényeit.

Magóné azt is elárulta, hogy az augusztus 20-i, érsekkerti programon debütált lézershow hatalmas népszerűségnek örvendett és rendkívül jó fogadtatásban részesült. Ezt továbbgondolva egyeztettek annak illetékesével, és arra jutottak, hogy december 23-án egy ünnepi, lézeres falfestéssel búcsúztatják majd a várakozás napjait Kalocsa központjában. A tervek szerint a Városháza épületét festik majd meg a karácsonyi lézerfényekkel, de ennek pontos technikai egyeztetése még folyamatban van, ahogy egy másik ingyenes programnak is, amelyet a sétálóutcában felállított színpadra terveznek a rendezvény szervezői.

Folynak a tárgyalások ugyanis Oláh Gergő énekessel, aki, ha minden jól alakul, december 15-én adna ingyenes karácsonyi műsort a sétálóutcában. Bár az igazgató kiemelte, hogy megállapodás még nem született, szinte biztos, hogy ez csak idő kérdése. Ha mégsem sikerül szerződést kötni az előadóval, akkor sem esnek kétségbe, mondta, szabadtéri koncert ugyanis biztos, hogy lesz ezen a napon, ahogyan hirdetnek egy „Diótörő” gyermekelőadást is a Városi Színházban.

A közösségépítés jegyében az idén is szerveznek majd közös szalonnasütéseket, valamint tervben van, hogy helyszíni forraltbor-készítő versenyt is hirdetnek.

Ugyancsak érdekesség és újdonságként kerül a palettára a helyi hagyományőrzők közreműködésével, hogy december 13-án a Luca-napi népszokásokról láthatunk műsort a teátrumban – úgy tűnik tehát, hogy valóban eseménydús december előtt állunk, érdemes figyelni a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár rövidesen megjelenő, napra lebontott programismertetőjét, amelyen az itt leírtak mellett számos szórakozási lehetőség köszön majd vissza!Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás