Kimondták a Városházán, amit sejtettünk

Kalocsán ennyi volt a főiskola?

2018.09.03 19:54    |    V.I.  

Soha olyan nyílt kommunikáció nem zajlott – pedig volt már párszor a város döntéshozói előtt kapcsolódó ügy – a Kalocsán egykoron székhellyel rendelkező, ma már itt csak telephelyet üzemeltető Tomori Pál Főiskoláról, mint múlt csütörtökön. Az vitathatatlan, hogy nagy mozgás nincs a tantermek körül, az épület körüli pezsgés pedig csak az ott lévő könyvtárnak és a vele azonos tömbben lévő zeneiskolának tudható be. Az is biztossá vált, hogy szakítás lesz a vége az önkormányzat és a városunkban szebb napokat látott intézmény kapcsolatának, a kérdés már csak a mikor és hogyan. Utóbbi nagyon úgy fest, hogy nem szépen.

Lesz, vagy nem lesz alku?

Már a korábbi testületi ülés végén utalt rá Bálint József polgármester, hogy „ajánlatot tett” számukra a Tomori Pál Főiskola vezetése, amire vissza fognak térni a következő alkalommal. A május 31-re szóló, előzetesen kiküldött meghívó szerint – a korábbi gyakorlatot követve – zárt ajtók mögött tárgyalták volna ezt a napirendet, de az ülés kezdetén dr. Filvig Géza indítványozta, hogy a tanácskozás nyilvánosan folyjék, amit a testület teljes egyetértésben, tizenkét igennel megszavazott. (Egyébként az elmúlt évekhez képest meglepően sok ilyen történit az utóbbi egy-két hónapban.)

test3_450
 

A polgármester előterjesztéshez fűzött szóbeli kiegészítőjéből kiderült, hogy a főiskola ajánlata szerint abból a valószínűleg 12 millió forint körüli összegből, amelyet a különböző épülethasználati költségek miatt kér számon rajta az önkormányzat, mielőtt visszaadná az épület helyiségeit, 5 millió forintot lenne hajlandó kifizetni. Így két alternatíva maradt, folytatta a polgármester. Az egyik, hogy elfogadják az ajánlatát és egyességet kötnek, vagy nem fogadják el az ajánlatot és folytatódik az eljárás azzal a feltétellel, hogy a felek bármikor egyességet köthetnek – ebben az esetben viszont peres útra kell lépni – derült ki az ülés későbbi szakaszában.

Az elmúlt három évben „teljesen kivonult a főiskola”

test2_250Az anyagot elsőként Török Ferenc véleményezte, aki egy nagy sóhaj kíséretében „régi jó téma ez” felütéssel vágott mondandójába. – Polgármester úr a választási kampányában megígérte, hogy megtartjuk a főiskolát, amit mi már korábban is kétségbe vontunk, hogy jó-e ez a városnak? Mi próbáltunk az önkormányzat részére is előnyös megállapodást kötni ezzel a magántársasággal, ami a főiskola mögött áll. Azt szerettük volna elérni, hogy ha használja a város értékeit, legalább az energiáért, takarításért, vízért fizessen – sorolja Török Ferenc, felidézve polgármesteri ciklusának tapasztalatait. – Anno a ciklus vége felé már a korábbi vállalásait sem teljesítette a főiskola. Az elmúlt három évben teljesen kivonult a városból, ami évi ötvenmillióval támogatta úgy, hogy ez egy magánemberek tulajdonában álló főiskola. Amikor arról szóltak a híradások, hogy diplomaosztót tartottak Kalocsán, többnyire akkor is OKJ-okleveleket adtak át, és csak néhány valódi diplomát, aztán az évek során Kalocsától kapott pénzből vásároltak egy hatalmas komplexumot Budapesten. Akár peres úton is, de ragaszkodjon a város ahhoz az összeghez, amit a főiskolától vár, és ne engedjen ennek az 5 millió forintos kérelemnek – így Török Ferenc.

Kalocsa már nincs az alapítók között

Bálint az elmondottak valóságtartamát részben igaznak minősítette, hozzátéve, hogy ők nem ígérték a kampányban, hogy „mindenáron ragaszkodni fognak a főiskolához”. Sőt, időközben Kalocsa kis is lépett az intézmény alapító tagjai közül. (Ezt azért fontos kiemelni, mert az alapító tagság nem egyezik meg az iskolát üzemeltető gazdasági társasággal – ahogy erre később Török Ferenc rámutatott.) Azt is elmondta, hogy levelezőképzés a mai napig, pontosabban 2018. június 30-ig folyik Kalocsán, a nappali tagozatos képzést viszont már valóban elvitte a városból, Kalocsa pedig fenntartja a jogos követelését az iskola felé!

Az ezután szót kérő dr. Angeli Gabriella, valószínűleg egy korábbi tárgyaláson történtekre utalva megjegyezte, hogy ő azt sem érti, hogy abból a 22 milliós főiskolai tartozásból, amiről 2017 végén tárgyaltak, hogyan lett 13 millió forint, és szintén elfogadhatatlannak minősítette az iskola ajánlatát.

test1_250A főiskolának „fizetési kötelezettsége van”

Végül dr. Filvig Géza szólalt meg, aki deklarálta, hogy a főiskola dolgaira vonatkozóan lehet vitatkozni, de azt nem lehet vitatni, hogy az intézménynek fizetési kötelezettsége van, aminek eleget kell tenni.

– Amikor tavaly tárgyaltunk erről a közel 12 milliós összegről, fehéren-feketén ki lett mondva, hogy ennyit bizonyíthatóan fizetniük kell, ebben az értékben használta az épületet a főiskola! Ezért jutottunk arra, hogy ezzel az összeggel állapodjunk meg. Az önkormányzat nem engedhet el tartozást, nem tehet gesztust, hiszen a testület van felhatalmazva a város vagyonának felelős kezelésére. Ennek a követelésnek érvényt kell szerezni! Dicséretes, hogy a peres eljárás már elindult, mert ezt az egyességi ajánlatot nem lehet elfogadni – foglalt állást dr. Filvig Géza, felhívva a figyelmet arra, hogy július 31-ig szólt a felszólítás, hogy adja vissza a főiskola az ingatlant az önkormányzatnak.

– Gondoskodni kell arról, hogy a használatot megszüntessük ezzel a dátummal, mivel a főiskola nem tartják magát a megegyezésekhez. Ez egybecseng a Jogi Bizottság álláspontjával is – zárta mondandóját, ismertetve az általa elnökölt egység véleményét is.

test5_450
 

A testület teljes egyetértésben szavazta meg, hogy nem fogadják el az egyességi ajánlatot, és felhatalmazzák a polgármestert a szükséges lépések megtételére, hogy a város követelésének érvényt szerezzen.Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás