Térségfejlesztésben és szakmai képzésben is jó az Iparkamara

Szállodára is szüksége van a városnak

2014.12.31 10:17    |    jni  

Az év végi számvetések időszakában a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendeltsége is értékelte a maga esztendőjét, és ugyan a tőlük független gazdasági folyamatokkal nem feltétlenül elégedettek, azért sok sikerre lehetnek büszkék. A szakmai látókört bővítő és korszerű szemléletmódot szolgáló Vállalkozók Akadémiája, vagy a gyerekeknek szánt jótékonysági Mikulás-napi rendezvény viszont inkább csak a kifelé látványos hab a tortán. Jogi segítségnyújtás, hitelkihelyezések és más tanácsadások keretében sok múlik rajtuk, még akár egy nagy kalocsai szállodaprojekt felé vezető út kikövezése is!

– Három alkalommal szerveztük meg a Vállalkozók Akadémiáját. Először a kereskedők és gyártók napjára került sor: a külpiaci lehetőségeket jártuk körbe, illetve az export-finanszírozásról volt szó. Az ezt követő héten jött a vendéglátók napja, gyakorlatban hasznosítható szakmai előadásokkal, illetve olyan éttermi eszközökkel, amelyekből egyet egy kalocsai cukrászdában már használnak is – újságolta Péjó Zoltán. Az iparkamara kalocsai kirendeltségének vezetője hozzátette: a harmadik szakmai eseményük, a fémiparosok napja egy megyei díjat is elnyert vállalkozás, a dunapataji Best-Tool Kft. telephelyén zajlott. – Egy új, 3D méréstechnikai eszközt mutattak be, térben kivetítve a munkafolyamatot – árulta el érdekességképpen, hangsúlyozva, hogy a céglátogatás mellett persze az aktuális pályázati lehetőségeket is ismertették.

szalloda_450

Az új szemléletmódok átvétele és hasznosítása esetén máris elmondható, hogy sikeres a program, de az iparkamara életében a Vállalkozók Akadémiájához hasonló rendezvények leginkább „csak” desszertek; a tevékenységi körük ugyanis meglehetősen széles körű: szakképzés, hitelkihelyezés, napi munkával kapcsolatos tanácsadás, jogszabályi tájékoztatás mind-mind szerepel a feladataik között. A kirendeltség-vezető példaként említette egy több évtizede vállalkozó személy esetét, aki a tevékenysége újraindításakor jött rá, hogy a végzettsége már nem elegendő az adott építőipari tevékenység végzéséhez. Ilyen esetben képzési lehetőségeket tudnak ajánlani, mint a jelenleg is futó mesterképzések sora is. A Kereskedelmi és Iparkamara fontos feladatának tekinti az elsősorban fogyasztóvédelmi problémákat kezelő Békéltető Testület és a Széchenyi Kártya hitelprogram működtetését is. Ezeknek a hitellehetőségeknek (közöttük van az agrárkártya is) valamelyik formáját, már minden negyedik vállalkozó igénybe vette.

Atomerőmű és turizmus

– Indítottunk a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos beszállítói járatot is, egy buszt, amire cégvezetőket vártunk, azért, hogy elvigyük őket olyan cégekhez, amelyek már most atomerőmű-beszállítók. Ezzel akartuk felkészíteni őket a majdani, 2018-as „gödörnyitást” követő munkavégzésre – emelt ki egyet az idei programjaikból Péjó Zoltán, olyan további projekteket sorolva, mint például a bácstermék.hu, amely a megyében gyártott és biztosított termékeknek-, illetve szolgáltatásoknak nyújt megjelenési, megrendelési lehetőséget, vagy ilyen volt az építőipari e-naplóról szóló továbbképzés is. Mindezeken túl komoly szerepet vállaltak a régió turizmusának olajozottabb működtetését szolgáló rendezvények megszervezésében. Hajóson tartottak turisztikai szezonnyitót, de mérlegelték nagy projektek megvalósíthatóságát is. Sőt, ebben tovább léptek: nem csak egy nagy hiányosságra világítottak rá, de igyekeztek részt vállalni a megoldásában is.

– Minden területnek együtt kell működni a turizmusfejlesztésért, hiszen Kalocsának például nagyon nagy problémája, hogy nincs egy nagyobb létszámot is befogadni képes szállodája, amelynek ráadásul meg kellene felelnie a wellness szolgáltatások iránti elvárásoknak is. Ez komoly probléma – szögezte le meggyőződéssel Péjó Zoltán. Mint mondta, egy ilyen létesítménynek a hiánya nagyon rosszul érinti a régió turizmusát, nem beszélve a város egyik éttermének bezárásáról, amellyel csak tovább csökkent az esti órákban is nyitva tartó vendéglátóhelyek száma. – Egy befektető jött és megnézte a Hotel Kalocsát, hogy abban érdemes-e gondolkodni, vagy esetleg egy új építésében. A lehetséges helyszínre tudtunk ötletet adni: a volt foktői úti laktanya sportpálya része állami tulajdonból könnyen kivehető – vetette fel, hozzátéve, hogy a szállóvendégek számára valószínűleg vonzó helyszín lenne az épület mellett csörgedező Vajas és a főszékesegyház látványa.

A befektető egyébként konkrét véleményt nem mondott Kalocsáról, mint egy ekkora projekt lehetséges otthonáról, és az iparkamarai vezető sem akarta nyilvánosan latolgatni az építkezés lehetőségét, mivel úgy véli, „sok beruházó az új uniós ciklus pályázati lehetőségeire vár”. Annyi bizonyos, hogy ezt a beruházási elképzelést „minél szélesebb körben propagálni kell” – véli Péjó Zoltán. A szakember biztos abban, hogy a térségünknek igenis van olyan turisztikai potenciálja, ami alkalmassá teszi egy nagy szálloda építését. Nem is ment messzire: Kalocsa nevezetességei mellett kiemelte a hajósi pincefalut, a meszesi Duna, valamint a Szelidi-tó kínálta lehetőségeket, hangsúlyozva, hogy a helyi vendéglátóknak és üzlettulajdonosoknak is érdeke a minél több szállóvendég, akiknek 2-5 napig biztosan érdemes lenne itt tartózkodni. A helyi turizmus ugyan ma sem produkál rossz számokat, csak épp’ a vendégek többsége most hajóval érkezik és „csak” egy napot tartózkodik itt. Ennek a helyzetnek a javításához, további vendégsereg idecsábításához volna szükség egy exkluzívabb szállodára.

– A szálloda már korábban is megvalósulhatott volna, de ehhez bizonyos beruházásokat nem ilyen irányba tereltem volna – fogalmazott a kamaravezető, arra hivatkozva, hogy több szakember csak „látványberuházásnak” minősíti a közeljövőben megvalósuló Kalocsa Szíve Program néhány elemét, például a térkövezéseket és az érsekkerti építkezéseket. Kiemelte, hogy a tervezett Platán Rendezvényközpont fenntarthatóságát illetően is vannak kétségei.

– Én ezeket a költségeket csoportosítottam volna máshogy, vagy inkább pályáztam volna szállodaépítésre – jegyezte meg, bízva abban, hogy a következő évben kiírásra kerülő pályázati lehetőségek között lesznek majd ilyen és más gazdasági-élénkítést szolgáló lehetőségek – mint amilyenek az élelmiszer-feldolgozást segítő megoldások. A jövőben munkahely teremtési lehetőség lehet egy hulladék-feldolgozó- és újrahasznosító üzem elindítása, a kalocsai laktanyák új funkciókkal való feltöltése, illetve egy hűtőház- és csomagolóüzem elindítása is, mely elképzelések megvalósításához egy új Duna-híd is lökést adhat.

 


Kalocsai hírek

Önbizalom növelő bravúr Kecelen

Kecel FC – Kalocsai FC 0-2 (0-1) Végre önmagára talált a KFC és Kecelről hozta haza a...

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Leányfalusi Vilmos a Tudásklubban

Leányfalusi Vilmos orgonaművész, karnagy június 27-én, Csepelen Prokop Péter-díjat vehetett át,...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja

Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére...

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt azzal a céllal, hogy felkeltse a fiatalok...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás