Ismét előkerült a meghívó, ezúttal szó szerint

A díszpolgári címről és pályázatokról döntöttek

2018.03.07 13:31    |    -r-s  

Az e héten hétfőn tartott testületi ülésen gyorsan sikerült döntést hoznia a kalocsai képviselőknek az idén esedékes díszpolgári címről: Kovács László fazekasmesternek gratulálhatunk! A grémium ezt a napirendi pontot a végére hagyta, előtte pályázatok beadásáról, a nemzetiségi önkormányzatokkal kötött megállapodások megújításáról és a város tulajdonában lévő harkányi üdülőről kellett dönteni. Az omladozó nyaraló továbbra is Kalocsa nyakán maradt. Egy polgármesteri tájékoztatóból kiderült továbbá, hogy érintheti a várost a Tiborcz István korábbi cége miatt indított uniós OLAF-vizsgálat. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala városunk közvilágítás-korszerűsítését sok más településhez hasonlóan vizsgálta, már levél is jött az eredményről.

Nincs és mégis volt meghívó

A január 29-én hétfőn tartott képviselő-testületi ülésen napirend előtt kért szót Simon Zoltán fideszes önkormányzati képviselő, újra felemlítve a Megyei Jogú Városok Szövetségének január 12-i migrációügyi országos konferenciáját, amelyen a kalocsai polgármester saját állítása szerint meghívó hiányában nem vett részt. A városatya a szövetség elnökének, Szita Károlynak segítségével kiderítette, hogy a Városháza felé igenis jött meghívó az eseményről, egész pontosan január 8-án, 12:55-kor. Az e-mailt a polgarmester@-kalocsa.hu címre küldték el.

 

testuleti1_450
 

 

– Miért nem lehetett beismerni, hogy nem akart elmenni, miért mondta azt, hogy nem kapott meghívót? – szegezte a kérdést a polgármesternek Simon Zoltán.

– Hozzám nem jutott el a meghívó. Pedig elmentem volna, mert a fő vonalakkal egyetértek – reagált dr. Bálint József, megjegyezve, hogy a migráció ügye szerinte nem tartozik hozzá az önkormányzatisághoz, mivel kormányügy. – Az én kezemhez nem került. Ez nagy hiba. Ma is végignézték az összes e-mailt, és nem jött meg. Nem tagadnám le – hangsúlyozta, majd megkérte a titkárságot, hogy keressék tovább a levelet.

Amíg tartott a keresgélés, az ülésen elárulta: ő maga személyesen nem használja a polgarmester@kalocsa.hu-t, ennek a címnek a forgalmát a titkárság nézi. Megjegyezte: a kérdéses időpontban helyettes titkár dolgozott a polgármesteri irodán, így elképzelhetőnek tartja, hogy a rutintalan kolléga figyelmét elkerülte a küldemény. Néhány perc múlva megérkezett a díszterembe a levél, ami a Simon Zoltán által említett időpontban valóban ott landolt a postafiókban.

 

testuleti2_450
 

 


Elő kell keríteni 50 milliót

Kalocsa Város Önkormányzata 138,5 millió forintra pályázik a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz, azzal a szándékkal, hogy ebből az összegből felfejleszti az Ifjúsági Házat – ennek benyújtásáról szavaztak képviselők. Siker esetén az épületegyüttes új tetőt, vizesblokkot, részleges víz- és hőszigetelést, homlokzati nyílászárókat, valamint villamoshálózatot, vezetékeket kap – többek között.

A nagyértékű beruházáshoz jelentős önerőre is szükség lesz, mintegy 48,5 millió forintra, amit nem érez biztosítottnak Szabó Balázs városatya, ezért szóvá is tette. A jobbikos képviselő sokalja az összeget, nem látja, hogy honnan fogja előteremteni az önkormányzat. Molnár Gábor pénzügyi osztályvezető felhívta rá a figyelmet, hogy két költségvetési évre is szétbontható az önerő, véleményét pedig osztotta és műszaki oldalról is elmagyarázta Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály feje. A polgármester hozzátette: akkor indul a pályázat, ha megvan rá az önerő, de a január 31-i határidőig be kell nyújtani, hogy ne veszítse el a város, a pénzt pedig elő kell teremteni. „Ez ügyben optimista vagyok” – fűzte hozzá dr. Bálint. Szabót maradéktalanul nem győzték meg a felszólalók, de végül mindenkivel együtt megszavazta a beadást.

 

testuleti3_450
 

 


Lehet zajos és tarthat reggel hatig?

Mármint egy önkormányzati rendezvény – vetette fel Szabó Balázs a nemzetiségi önkormányzatokkal való együttműködési megállapodások megújítása kapcsán. A napirend lényegében arról szólt, hogy Kalocsa továbbra is biztosítja-e ezeknek a szervezeteknek a nekik járó támogatásokat, helyiségeket. Utóbbiak felhasználását illetően szeretne hosszú távon világosabb szabályozást a jobbikos képviselő, mivel a választókörzetében sok panaszt hall az ott lakóktól „némelyik kisebbségi” ingatlan miatt, ahonnan hajnalig tartó bulik szűrődnek ki. Szabó a rendezvények jellegét firtatta: amennyiben nem önkormányzati tevékenységre használják az önkormányzati helyiséget (mert szerinte egy reggelbe nyúló zenés összejövetel nem lehet az), akkor „mi a gyakorlat”?

– A gyakorlat az lenne, hogy külön termet kérnek. Ebben az esetben velem egyeztetnek, hogy hol és mikor kell nekik külön terem – válaszolta dr. Kiss Csaba. A jegyző hozzátette: amennyiben a lakók túl zajosnak ítélik meg az adott rendezvényt, csendháborítás miatt tegyenek bejelentést a rendőrségen.

Ellenszavazat nélkül megújította a testület az összes nemzetiségi önkormányzattal ma is érvényben lévő városi megállapodást.


Lassan ránk omlik”

Ezt az alcímet dr. Bálint József polgármestertől idéztük: így jellemezte a Kalocsa város tulajdonában lévő harkányi üdülőt, amelyre érkezett friss vételi ajánlat: egy pécsi vevő 2,8 millió forintért vitte volna.

Az erősen leromlott állapotú ingatlan hosszú ideje és rendszeresen generál vitákat a testületben. A képviselők egy része szerint bármi áron túl kell adni rajta, mert csak kiadást jelent és mostanra szinte használhatatlan állapotba került. Mások szintén eladnák, de az eddig beérkező árajánlatokat kevésnek találták. Így történt a hétfői szavazáson is, ahol nem sikerült abszolút többséget kapnia a vevőnek: a tíz képviselő (ketten, Török Ferenc – Fidesz-KDNP és dr. Filvig Géza – Fidesz-KDNP, nem voltak jelen) hat igen, egy nem, három tartózkodás mellett nem adta el a nyaralót.


És a díszpolgári címet kapja…

Kovács László! A fazekasmester kitüntetéséről rövid zártülésen döntöttek a képviselők. Kovács 1983 óta működteti mostanra országos hírű műhelyét a Kunszt József utcában. Alkotóházának kemencéiben igazi remekművek születnek, korábban kiérdemelte a Népművészet Mestere címet is. Hazánk minden tájáról és időnként külföldről érkező fazekasok számára tart nyári táborokat, műhelye pedig nagyon látogatott turistalátványosság. Gratulálunk!


Írt az OLAF

Kalocsát szintén utolérheti Tiborcz István egykori cégének nemzetközi botránya, ugyanis sok más magyar településhez hasonlóan városunkban is a miniszterelnök veje által vezetett Elios Innovatív Zrt. telepítette anno a ledes közvilágítást. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) néhány héttel ezelőtt terjesztett ajánlást az Európai Bizottság elé azzal, hogy szerintük 12 milliárd forintot kellene visszavenni a korábbi (2011 és 2015 közötti) tulajdonosi körtől, köztük Tiborcztól, mivel nagyon komoly szabálytalanságokat tártak fel a közbeszerzési eljárások vizsgálata során. Mint kiderült, Kalocsa ügyében is folyt OLAF-vizsgálat, amiről tájékoztatták a polgármestert. Dr. Bálint a képviselő-testületi ülés végén idézett a levélből, amely csak a vizsgálat tényét közölte a városvezetővel és tudomására hozta, hogy a magyar kormány felé tett ajánlásuk után derül ki több a kalocsai közbeszerzésről. Többet nem tudott mondani, csak annyit tett hozzá „reméljük, hogy nem kell fizetnünk”.Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás