A kalocsai Városházáról

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

2018.05.24 08:51    |    -vis-  

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus jellemezte a kalocsai képviselő-testületi múlt csütörtöki ülését. A tíz napirendet alig negyven perc alatt kipörgető tárgyalásnak mindössze az utolsó pár percében volt egy-két elejtett félmondat, de a korábbi ülések szócsatáihoz és a rajtuk elszabaduló indulatokhoz képest olyan volt ez az alkalom, mintha egy teljesen új testület ült volna össze. Ennyit a hangulatról – lássuk, mi mindenben születtek döntések!

Módosult az önkormányzati lakások bérletéről szóló rendelet

Rendeletmódosítással kezdődött az ülés, amely az önkormányzati lakásokat szociálisan bérlőket, illetve az azokat megvenni tervezőket érinti elsősorban. Bálint József polgármester szóbeli kiegészítéséből derült ki, hogy a korábban szociális jelleggel bérbe adott és lejárt bérleti idejű lakás bérleti jogának a meghosszabbításának módosítják a körülményeit, ha időközben a bérlő szociálisan már nem szorul rá az ingatlan kedvezményes használatára. A lehetőség adott számára, hogy ott maradjon, folytatta, ez esetben viszont a bérleti összeget piaci alapon határoznák meg, amit az illetékes bizottság évente felülvizsgál. Az eladás esetén a 40 százalékos kedvezmény 20 százalékosra csökkenne, a visszavásárlás pedig pontosításra kerül az önkormányzat érdekeinek tisztázása végett.

Lakatos: a Gazdasági Bizottság támogatta. Dr. Angeli Gabriella örömmel konstatálta, hogy az elmúlt egy-másfél év során felmerült módosítási javaslatokat beépítették az anyagba, amely egyhangú támogatószavazással át is ment.

test2_450
 


test3_300Kalocsa, Uszód és Foktő is hozzájárul, hogy a reptéren…

A Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság kijelölt alakulatai külföldi légi harcászati erők bevonásával június 10-től 22-ig hajtják végre az European Transport Airlift Program Training 2018 elnevezésű nemzetközi NATO harcászati szállító képzési rendezvényt, az European Air Transport Command szervezésében – hangzott a felvezetés. Ennek a tárgya többek között harcászati szállító repülő személyzetek kiképzése, összetett harcászati feladatok végrehajtásra, ejtőernyős kiképzés, légi dobások, logisztikai feladatok megoldása, különböző repülési eljárások gyakorlásra, illetve éjszakai repülés. A kiképzés idejére a Magyar Honvédség Pápai Bázisrepülőtere arra kérte a kalocsai, illetve az uszódi és a foktői önkormányzatokat, hogy a közös tulajdonban lévő repülőteret biztosítsák. Ebbe mindegyik felkeresett fél, így a kalocsai is egyhangú döntés nyomán beleegyezett.


Egymillió elmaradt, ötmillió jött

Ezután több, pályázati projektre vonatkozó döntést hozott meg a testület. A Paprikafesztivál megrendezésére sikerült ötmillió forintot elnyerni a programfelelős Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárnak, amit át kell vezetni a költségvetésen – fogalmazott a polgármester. Itt jegyezte meg, hogy az örömbe némi örüm is vegyül, ugyanis számítottak rá, hogy a Paksi Atomerőmű égisze alatt működő Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól (JETA) remélt további egymillió forintos támogatást nem sikerült elnyerniük a rendezvény kiadásainak mérséklésére.


Az idén maximum tervek lesznek a Petőfi utcai óvodából

Szintén formaság volt a 250 milliós CLLD-pályázat elnyerése kapcsán a szükséges költségvetési döntéshozatal, majd a JETA forrásaiból elnyert programok megvalósításairól határozott a grémium. Az alapítvány ugyanis 15 millió forinttal támogatja a kalocsai Református parókia felújítását, valamint a Miskei út–Róna utca szakaszon a közvilágítási rendszer bővítését 19 millió forinttal, amelyen november végéig készre is kell jelenteni.

Ugyancsak a JETA kuratóriumi döntése nyomán kap 70 millió forintot az önkormányzat az Ifjúsági ház felújításának első üteme biztosítására, magyarán az ott majdan létrejövő új óvoda kialakításának kezdőlépéseihez. A dolog szépséghibája, hogy eredetileg 90 millióra adta be kérelmét a város, de a polgármester biztosított, hogy nem csökkentik tovább a létesítendő óvoda műszaki adottságait, megszerzik a beruházáshoz szükséges forrásokat. Az viszont már biztosan látszik, hogy a projekt ebben az évben legjobb esetben is csak a tervezési fázisig fog eljutni.

test1_450
 


Utcafelújítás vagy óvodai épületjavítás? Az előbbi

Az utolsó napirend csak csiholt egy félpercnyi feszültséget, de ennek intenzitása, mint a felvezetőben említettük, össze sem hasonlítható ahhoz, amilyen hangulat az utóbbi években kialakult egy-egy összekülönbözés nyomán. Belügyminisztériumhoz beadható pályázat projektjéről kellett dönteni, amiben nem volt egységes a testület álláspontja. A kiírás szerint ugyanis lehetséges volt a Bem utcai tagóvoda tetőszerkezetét rendbe tenni (ez elmaradt a korábbi felújítás alkalmával), de opcióként merült fel az is, hogy a Paksi-közi lakótelepen a Gém utca burkolatát felújítsák. Míg elsőként Angeli szólalt fel, aki egyértelműen a gyerekek érdekét helyezte az útfelújítási program elé, Simon Zoltán és dr. Filvig Géza is jelezte, hogy hasonló állásponton van, bár Bálint József tisztán a testület tudtára adta, hogy ő az útfelújítást fogja támogatni. Így nagy meglepetés nem történt – bár rezeghetett volna a léc, a polgármesteri álláspont hét igen szavazattal átment, így a Gém utca burkolatának javítására nyújtanak be pályázatot.


Simon Zoltán köszönt is, kért is

A képviselő az „Egyebek” tárgyalásakor, ahogyan előre jelezte is, szót kért. Elmondta, hogy a KSE sporttelepen lévő műfüves pálya rendkívül rossz állapotban van. Most, hogy elkezdődött a kispályás focibajnokság, mindenki láthatja, hogy a pályát elválasztó és körülvevő labdafogó hálók rongyokban lógnak, nem teljesítve a funkciójukat. Kérte, hogy a több száz ott sportoló kalocsainak a komfortját fokozva tegyék ezt rendbe. Bálint jelezte, hogy erről már tárgyaltak a Vagyonhasznosító Kft.-vel, a hálók és az oldalpalánk felújítását meg is fogják oldani, több egyelőre nem megy.

Ezután Simon örömmel konstatálta, hogy a kórház- és a városvezetés között született konszenzusos, átmeneti megállapodás az új intézményi főbejárat körüli parkolási gondok részleges megoldására.

Végezetül a polgármester kérte, hogy a testületi tagok május 31-ig adják le a javaslataikat arra, hogy kiket ajánlanának idén a Kalocsáért díjakra.Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás