Ötven év emlékezete

Kalocsai Néptáncos Gála

2018.02.07 11:26    |    Kállai Sándor  

Idén már több program is foglalkozott a Kalocsai Népi Együttes megalakulásának 50 éves jubileumával. Ezúttal november 25-én, szombat 18 órától, a Kalocsai Színház adott otthont annak a megemlékezésnek, mely filmbemutatóval és néptánc gálával segített feleleveníteni a Kalocsai Népi Együttes elmúlt ötven évét.

Az est háziasszonya, dr. Kovácsné Sztakó Éva köszöntötte az egybegyűlteket, majd felkérte Font Sándort, hogy nyissa meg a rendezvényt. Az országgyűlési képviselő beszélt a kalocsai néptánc erős gyökereiről, utánpótlásáról, illetve hozzátette, hogy Kalocsa azon kevés városok közé tartozik, akik két hungarikummal is büszkélkedhetnek, az egyik a fűszerpaprika, a másik a kalocsai népművészet. Visszavéve a szót, dr. Kovácsné Sztakó Éva köszönetet mondott Perity Istvánnak és Török Lászlónak, amiért filmre vitték a Kalocsai Népi Együttes 50 évét, és jó szórakozást kívánt a filmhez.

 

neptancosok1_450
 

 

50 évről 50 percben” – hirdették már augusztusban is, mikor első alkalommal láthattuk a filmet a kamarateremben, amely azóta újabb anyagokkal bővült. A film 960 képben, 8 videóban és 13 oldalnyi narrátor szövegben mutatja be az együttes történetét, és bárki által megtekinthető a www.youtube.com weblapon, ha kereső felületébe begépeli: „Kalocsai Népi Együttes 50”. Szerkesztői Perity István és Török László, narrátor Füstös Éva (mindhárman volt néptáncosok). A film készítői köszönetet mondtak a kapott anyagokért, hogy ezeket a kincseket megőrizték és rendelkezésükre bocsátották, és így méltóképp emlékezhettünk meg az 1967 szeptemberében alakult Kalocsai Népi Együttesről.

A filmvetítés után dr. Bálint József polgármester beszélt az együttes múltjáról, jövőjéről, díjairól, hazai és nemzetközi szinten elért sikereiről, és biztatással szólt a következő generációhoz. Az est második részében a kalocsai tánccsoportok gálaműsorát élvezhettük.

Illésné Koszta Krisztina szólította színpadra a Rezeda és a Csajgorás csoportokat, akik Kalocsa-környéki karikázó táncokkal kedveskedtek nekünk. Utána a Piros Rózsa Táncegyüttes mutatta be, milyen is az, ha elfogyott az „óbor”… Őket ismét a Rezeda és a Csajgorás csoportok követték a „Vasárnap délután” című koreográfiával. Végül a színpad több generáció táncától zengett, hirdetve a kalocsai néptánc múltjának és jövőjének sikereit.

A gála után dr. Kovácsné Sztakó Éva szeretettel invitált mindenkit az Ifjúsági Házban tartandó Táncházba, majd adta át a szót dr. Bálint József polgármesternek, aki Bolvári Ferdinánd képviselővel oklevelek átadásával díjazta a kalocsai néptánc művelőit, hagyományőrzőit.

A műsor végével a Kalocsai Színház nem csak ülőhelyeiben telt meg, hanem az érdeklődők a nézőtér két oldalán állva sorakoztak, és láthatták, hogy táncolják a kalocsaiak a marsot.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás