Huszonkettedszer gyújtanak alá

Dupla-főzőverseny pörköl oda a Paprikafesztiválnak

2018.09.22 20:31    |    -s-n  

Épphogy lecsengett városunk egyik legnagyszabásúbb közösségi eseménye, már szerveződik (és szerveződött ez előtt is) a következő, a Szent István napokat néhány héttel váltó Paprikafesztivál. A gasztronómiai, kulturális és szórakoztató kavalkád gerincét képező Paprikás ételek főzőversenyét hozzá kapcsolódóan huszonkettedszer rendezik meg, ötödször kísérve a lelkes amatőröket megcélzó Szürkemarhapörkölt főzőversennyel. Az alakuló nevezésekről, a nem titkolt, csiszolni való szervezési kérdésekről és a gasztrocsata országos rangjáról annak főszervezőjével és szakmai irányítójával, Németh József Venesz-díjas séffel beszélgettünk.

Amikor az ember huszonkettedik alkalommal vág neki valaminek, azt gondolnánk, hogy már nem sok meglepetés érheti. Így van ez a Paprikás ételek főzőversenyének az előkészítésével is?

– Azt elmondhatom, hogy annak ellenére, hogy nemrég kezdődött a hivatalos nevezési időszak, már rengeteg meghívót elküldünk úgy elektronikusan, mint postai úton – ez a rutin része. A gyakorlatból tudjuk azt is, hogy mindig az utolsó héten fut be a nevezések többsége. El kell mondani még, hogy a tavalyi szervezési nehézségek miatt az idén komolyabb erőfeszítést igényel csapatokat idehozni, mert nehézkes volt számukra a verseny végén felpakolni és elhagyni a területet. Az idén azért, hogy ez változzon, születtek már lépések.

Erről nemrég nyilatkozott is dr. Magóné Tóth Gyöngyi fesztiváligazgató, és elmondta, hogy a csapatok mozgatása szempontból ideálisabbnak tűnő helyszínre, nevezetesen a Parkgondozó előtti, főbejárathoz vezető sétány melletti nagy parkolóba kerül majd a főzőverseny.

– Igen. Arra, hogy mennyire válik majd ez be, annyit mondhatok, hogy a puding próbája az evés! Mindenesetre én szívből ösztönözném a kalocsai és környékbeli csapatokat, hogy jöjjenek, legyünk itt együtt, főzzenek egy jót! A felmerülő problémákat mindig próbáljuk megoldani és tanulunk belőlük. Az új helyszín a megközelítést, valamint a be- és kipakolást biztosan meg fogja könnyíteni. Azonban a zsűrizésen át a jegyárusításig, vagy a jól fotózhatóságig sok mindenre kell ilyekor még gondolnunk. A Bogrács színpad természetesen itt lesz a főzőcsapatok között.

El szabad árulni már néhány biztos résztvevő nevét, vagy azt, hogy az ország mely pontjairól jönnek?

– A Paprikás ételek főzőversenyének a szervezése túlzás nélkül mondhatom, hogy az egész évben tart. Ahogy véget ér a szeptemberi verseny, már októberben hívogatjuk őket a következőre. Sokan nagyon készülnek, ezt tudom. Nemrég beszéltem a Benke-féle csapattal, de már várják a megmérettetést a foktőiek is. Legutóbb a Pándi meggyfesztiválon voltam, ahonnan szintén sikerült meghívni csapatot. Onnan még soha nem jöttek Kalocsára. Aztán nemrég Mohácson rendeztek egy nagyszabású halfőző fesztivált, és elmondhatom, hogy onnan is sikerült idehívnunk csapatot. Pécsről is érkezik tanulócsapat diákokkal.

Ha szabad egy közbevetés, ugye az augusztus 20-i program közös esemény volt vajdasági testvérvárosunkkal, Kúlával. Róluk lehet tudni, hogy visszajönnek-e főzni is a Paprikafesztiválra?

– Ebben szinte biztos vagyok! Annál is inkább, mert a mi rendezvényünk előtt lesz náluk a Birkapörkölt-főző verseny, ahová felkértek zsűriel-nöknek. Ennél fogva garantáltan viszek majd meghívót oda is a Paprikás ételek főzőversenyére, és szinte teljes bizonyossággal mondhatom, hogy Kúláról lesz főzőcsapat. Örülnék, ha ez egyébként a többi testvérvárosunkról is elmondható lenne.

Hogyan áll össze 2018-ban az a gárda, ami az idén is fémjelzi azt, hogy országosan jegyzett gasztronómiai esemény a kalocsai főzőverseny?

– Olyan támogatók és védnökök sora fémjelzi a szakmaiságot, akik közül sok verseny csak egynek is örülne! Az egyik fővédnök lesz például a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Krivács András, aki személyesen is tiszteletét fogja tenni Kalocsán, megígérve, hogy az alelnökökkel az oldalán közreműködik az eseményeken. Emellett Font Sándor is beállt a védnökök közé, dr. Bálint József polgármester úrral egyetemben, de a védnökök között szerepel még Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője, Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, a Fűszerpaprika Zrt., a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Szabadtűzi Lovagrend. Az idei versenyre is olyan szakmai zsűrit hívtunk, amelyik bármelyik világversenyen megállná a helyét. Fontos megjegyezni, hogy az egész országban egyedül itt adják ki az ínyesmesteri címet, ami rangos gasztronómiai elismerés, de számtalan díj talál még gazdára.

Ennyi profizmus után arról se feledkezzünk meg, hogy az „örömfőzőket is” várjátok, egy speciálisan számukra útjára indított versennyel!

– Ahogy mondod! Öt évvel ezelőtt azért indult útjára a Szürkemarha pörkölt főző verseny, hogy a kevésbé profik is találjanak egy olyan lehetőséget maguknak, ahol kevésbé a versengésért, inkább azért jönnek ki főzni, hogy kimozduljanak, együtt legyenek a barátokkal, családtagokkal. Külön örömteli, hogy míg sajnos országszerte azt látom, hogy sok főzőverseny visszafejlődik, vagy elhal, addig mi ezzel az elemmel egy új lökést is adtunk a sajátunknak. Ehhez mondjuk az is kell, hogy olyanok legyenek a feltételek, amilyenek! Gondolok itt arra, hogy egy jelképes ötezer forintos nevezési díjért öt kiló gyönyörű marhahúst kap minden nevező, amit kétezerötszáz forint alatt egyetlen boltban sem vehetne kilónként. A szürkemarha-felajánlást ezúton is köszönjük a László János vezette Kunság Kft.-nek, ahol még arról is gondoskodnak, hogy az állatot a verseny előtti napon vágják le és kiporciózva kapjuk meg az ötkilós csomagokban a felszeletelt pörkölt-alapanyagot, amit aztán meg lehet főzni. Én mindenkit biztatnék arra, hogy éljen ezzel a lehetőséggel!Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás