Újra nekünk nyílnak a kalocsai virágok

Ismét látogatható a kalocsai vasútállomás épülete

2016.11.23 13:13    |    Gábor Erika  

Mármint a kalocsai vasútállomás helyiségeiben, amelyet hosszú hónapok kitartó együttműködése után újra látogathatóvá tett a MÁV, a DB Cargo Hungária Kft. és a helyi önkormányzat.

Kíváncsi kalocsaiak és illusztris vendégek gyülekeztek október 26-án a kalocsai vasútállomás előtt, hogy átadják-átvegyék a városbeliek szívének oly kedves épületet, és annyi év után ismét bejárhassák a várótermeket, folyosókat, szép emlékeket felidézve.

 

vasut1a_450
 

 

– Az volt a célunk, hogy visszaadjunk egy gyöngyszemet a kalocsaiaknak és az ide látogató turistáknak – kezdte beszédét dr. Bálint József polgármester, majd felidézte a városunkat Kiskőrössel összekötő szárnyvonal 1882. december 5-én induló és 2007. március 4-ig tartó történetét. A személyforgalom megszűnése után 2011-ben elindult a teherszállítás a Glencore foktői növényolajgyára által épített iparvágányon.

 

vasut1_450
 

 

vasut5_250A városvezető felsorolta azokat a népművészeket, akik a falak pingálásával és a népi bútorok készítésével varázsolták egyedivé és különleges kinccsé a közlekedési objektumot. Gábor Lajos tervezte meg a díszítést, Pécsi János, Egyed István, Gábor Ferenc, Szabadi András, Szabadi Károly, Tóth József, Kákonyi Ignác készítette a fafaragásokat. A falpingálást Peák Pöre, özv. Matos Gergelyné, özv. Matos Sándorné, Szigeti Julis, Temesvári Sándorné, Ferenc Istvánné, Tóth Lászlóné végezte elsőként, majd az 1985-ös újrafestés Vén Lajosné Török Giza (Népművészet Mestere) és leánya, Szvétek Antalné műve – utóbbi jelen volt az ünnepségen, és dr. Bálint József polgármester fel is köszöntötte őt.

– Nemcsak a mi érdemünk, hogy az épület újra megnyílhatott a helybéliek és az idegenforgalom előtt, hiszen ebben benne van a MÁV, és a Vasúttörténeti Múzeum közreműködése is. Azzal, hogy ezt az állomást vissza kellene adni a kalocsaiaknak, Németh Nándor, a DB Schenker Rail Hungária Kft. ügyvezetője keresett meg először, és szeretnék ezúton is köszönetet mondani neki ezért – emelte ki a helyreállítási folyamat kezdő lépésének megtételéhez hathatósan hozzájáruló szakember szerepét dr. Bálint József.

 

vasut2_450
 

 

vasut3_250A kalocsai polgármester mellett beszédet mondott Mondi Miklós, a MÁV szegedi területi igazgatója, Gál József, a DB Cargo Hungária Kft. vasút-üzemvezetője, és Nagy József, a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumának titkára. Mindannyian hangsúlyozták, hogy a mai ünnepélyes átadást összefogással, rugalmas együttműködéssel valósították meg, és a továbbiakban is közösen biztosítják a vasútállomás őrzését, rendben tartását és látogathatóságát.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a jelenlévők birtokba vették a szépen rendbe tett termeket, és a Vasúttörténeti Alapítvány jóvoltából itt kiállított dokumentumokat, fotókat, tárgyi emlékeket. Örömmel „üdvözölhettek” egy piros mozdonyt, legfeljebb a szép bútorokat hiányolták kissé, amelyek helyett az önkormányzat üdülőjének festett asztalai-székei voltak láthatóak. Az eredeti bútorok ugyanis az állomás bezárását követően „elvándoroltak”. Útjukat Kiskőrösig tudták követni, a többi homályba vész. Dr. Bálint József ígéretet tett, hogy megpróbálják felkutatni az eredeti berendezést, és ha nem sikerül a nyomukra bukkanni, igyekeznek azokat mai népművészek segítségével pótolni.

 

vasut4_450
 

 

A MÁV részéről külön köszöntötték Viczay Lajos fotóművészt, akinek gyönyörű képei szintén a várótermek falait díszítik.

A vasútállomás ezután kedden és csütörtökön lesz nyitva a helyiek és a turisták előtt. A személyforgalom nem indul újra, bár a polgármester reményét fejezte ki, hogy a jövőben talán erre is sor kerül.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás