Újrakezdés 2.0 dr. Magóné Tóth Gyöngyivel

Ismét együtt a régi „művházasok”

2015.02.05 14:36    |    V.I.  

Rövidesen „Újrakezdés 2.0” címmel tart bemutatkozó estet a Kalocsai Színházban a Művelődési Központ épülőben lévő csapata. A volt Tiszti Klub emeletére történő fizikai berendezkedést követően most az adminisztrációs háttér rendbetételén a sor, ezzel párhuzamosan pedig indulnak a rendezvények is. De hogy mennyire volt nehéz a „restart” és milyen feladatok, kihívások előtt áll az intézmény, arról annak régi-új vezetőjével, dr. Magóné Tóth Gyöngyivel beszélgettünk.

Legutóbb, amikor találkoztunk, még a Szent István Gimnázium igazgatóhelyettesi szobájában fogadott. Most ismét a sétálóutcai Tiszti Klub emeletén vagyunk az új irodájában. Hogy történt a váltás?

– Igen, 2012-től egészen idén január közepéig a gimnázium igazgatóhelyettese voltam. Én mindig büszkén vallottam, hogy elsősorban tanárnak érzem magam, ezért is nagyon szerettem ott lenni. A városvezetés részéről ugyanakkor felkérést kaptam, mondván, szeretnék újjáépíteni a Művelődési Központot, amit nekem kellene irányítani. Nagyon sokat hezitáltam, mert nehezen mozdulok és megszerettem a gimnáziumot, de végül igent mondtam.

mtgy1_300

 

Miért döntött így?

– Ennek több oka van. Egyrészt, talán mondhatom, hogy négy évig közmegelégedéssel tudtam végezni korábban ezt a munkát. Másrészt visszahívhattam a régi kollegáimat, akikben bízom, és akikről pontosan tudom, hogy mire képesek. Nem mindegy, hogy kikkel dolgozhat az ember, ezért is döntöttem úgy, hogy jövök.

Amikor anno megszűnt az intézmény, a feladatait több szervezet és cég között osztották szét. Itt volt a Városmarketing Kft, a TDM-szervezet, a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, illetőleg a KalocsaKOM Kft., amely a Kalocsa TV-t vette át. Ezen egységek mind vitték a korábbi Művelődési Központ részfeladatait. Most a rájuk bízott feladatok mind-mind visszakerülnek az új intézmény kezébe?

– Pontosan! Mostantól a város legkisebb rendezvényétől a Paprikafesztiválig minden ide tartozik, valamint a televízió, a színház és a könyvtár is.

Mi a helyzet a dolgozói állománnyal?

– A tévénél történetek változások. Mint az köztudott, a korábbi 12 fős létszámot a képviselő-testület január 1-jétől 8 főben határozta meg, amely zömmel a régi tévésekből állt össze. Kivételt képez a főszerkesztő, Mácsai Tamás személyében, valamint új kollegaként érkezett Kvalla Gábor, és visszatért a televízióhoz egy kolléganő, aki korábban ott dolgozott, Judák Anna. Nagyon nehéz dolguk van, hiszen kevesen vannak, megújuló műsorelemek és dizájn-váltás előtt állnak, de úgy látom, hogy eddig szépen vették az akadályokat.

A könyvtár a legstabilabb intézményegység, ott nincs szükség sem átalakításra, sem személyi cserére. Ellenben a Városmarketing Kft. munkatársait, a három kollégát átvettük, így ők már a Művelődési Központ csapatát erősítik. Tudtunk felvenni továbbá takarítókat, gondnokot, műszaki munkatársakat is.

 

mtgy2_450

 

Ugye arról többször hallhattunk a városvezetés részéről, hogy pénzügyi szempontból nincsen könnyű helyzetben az önkormányzat. A Művelődési Központ mit érzékel ebből?

– Bizonyos szempontból szerencsénk van, mert a Városmarketing Kft. részéről nem kínlódunk adóssággal. Természetesen a helyzet nehéz, ami azt jelenti, hogy a város nem tudja bőséges forrásokkal támogatni az intézményeit. Ennek tudatában állítottuk össze és nyújtottuk be a költségvetésünket, amit várhatóan két héten belül fog tárgyalni a képviselő-testület. Szükség van tehát pályázati források bevonására, és nem véletlenül alapítjuk meg a Kalocsai Kultúra Mecénása-díjat, amelyet idén először az augusztus 20-i, középkori Szent István Napok alkalmával adományoz majd a királyi pár a kitüntetetteknek, akik a legtöbb támogatással járulnak hozzá kulturális életünk pezsgéséhez.

Mit lehet tudni erről a bizonyos díjról?

– Levelet küldtünk pénteken a kalocsai vállalkozóknak, akiktől segítséget remélünk. Többször is elmondtam már, hogy a kultúra, egy előadássorozat, egy ingyenes fesztivál nem lehet nyereséges. Ezért van szükség arra, hogy magánszemélyek vagy cégek támogatását kérjük, ugyanakkor szeretnénk valamilyen módon viszonozni is a támogatásukat. Arany-, ezüst- és bronz fokozatú plaketteket fogunk készíttetni, esetleg egy kis kitűzővel, hogy aki megkapja, az büszkén viselhesse. Ezúton is kérünk mindenkit, aki teheti, hogy segítsen bennünket.

A korábbi, négyéves vezetői működése során mi volt a gyakorlat? Sikerült az egyes rendezvények támogatására mozgósítani és megszólítani a helyi vállalkozókat?

– Örömmel mondhatom, hogy igen! Hozzá kell tennem, hogy ilyen konkrétan és ennyire direktben még sosem szólítottuk meg őket. Mielőtt bárki megrémülne, nem azt kérjük, hogy százezreket, vagy milliókat utaljon a számlánkra, bár nyilván a pénzbeli támogatás az, amit a legszélesebb körben fel tudunk használni, de mindennek örülünk. Ha valaki abban tud segíteni, hogy terméket ajánl fel, szervezésben közreműködik, azért is hálásak leszünk.

Ha már szóba került a néhány évvel ezelőtti, középkori Szent István Napok programja, nyilván sokukban felmerül, hogy visszatérnek-e azok a régi, közkedvelt programok, amelyek anno az Ön és akkori csapata nevével forrtak össze. Gondolok itt például a Szülőföld Akadémiára…

– Tőlem is mindenki ezt kérdezi [nevetett fel]! A válaszom: igen, lesz Szülőföld Akadémia, de csak jövőre, hiszen ez hagyományosan egy téli nagyrendezvény, amit már nincs időnk megszervezni. Ezt helyettesítjük viszont a február 3-tól áprilisig tartó „A képviselő másik arca” című rendezvénysorozattal, amelynek lényege, hogy városunk megválasztott képviselőit ismerhetik meg hétről-hétre, magánemberként.

Ha jól láttam a Művelődési Központ – Kalocsa elnevezésű, nemrég létrehozott közösségi profiloldalon, már egy másik programot is meghirdettek. Ez lesz az a bizonyos „Újrakezdés 2.0”. Ekkor mivel várják a Kalocsai Színházba a közönséget?

– Február 12-én mi fogunk bemutatkozni. Mind a három intézményegység, azaz a Tomori Pál Városi Könyvtár, a Kalocsa Televízió és a Művelődési Központ dolgozói fogják az érdeklődők elé tárni, hogy mi történik az egyes egységek falai között. Vetítésekkel és történetekkel színezve kalauzoljuk végig a közönséget egy-egy munkanapunkon, és lesz két vendégünk is, akik a jó hangulatról garantáltan gondoskodni fognak. Az egyikük Kothencz Lajos énekes, akit a tévéből ismerhetnek a kalocsaiak, illetve fellépett ő nálunk a western-majálison is. A másik fellépőnk zenész, Pulya Csaba, akit ritkán láthatunk itthon, hiszen az év túlnyomó többségében a világot járja. Ő ugyanis tengerjáró luxushajókon szokott zenélni és énekelni. Ha pedig jó hangulatról beszélünk, annak elmaradhatatlan kelléke némi harapnivaló és ital is, úgyhogy mangalicazsíros kenyérrel készülünk, amit forralt borral öblíthetnek le a programra látogatók. Megjegyzem, hogy ebben az esetben sem közpénzből finanszírozzuk mindezt. A vendéglátást ugyanis felajánlásból tudjuk fedezni – amit ezúton is nagyon köszönünk!

Ha emlékezetem nem csal, akkor egy korábbi nyilatkozatában említette, hogy a közönségtől ötleteket is várnak ezen a rendezvényen. Így van?

– Bizony, bizony! Kiteszünk majd nagy táblákat papírokkal és meg fogjuk kérni a közönségünket, hogy írják össze, hogy mi mindent várnak az új intézménytől. Hogy milyen rendezvényeket szeretnének? Kikkel ismerkednének meg? Milyen fellépőket hívjunk a programjainkra? Mit látnának a tévében? Ezekre mind-mind keressük a válaszokat.

Még nem esett szó az említett rendezvény helyszínének a helyzetéről. A Kalocsai Színház épülete korábban a Vagyonhasznosító és Könyvvezető Kft. [száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cég] birtokában volt. Ez is visszakerült a Művelődési Központ égisze alá?

– Így van. Éppen folyamatban van az átadás-átvétele. Ennek értelmében az épület karbantartása és működtetése a kft.-nél marad, de az itt levő üzlethelyiségek kivételével mi rendelkezünk felette. Ez azt jelenti, hogy mi szervezzük a programokat, ide fog jönni a jegybevétel, és innen megy a kiadás, kivéve a karbantartási- és rezsiköltségeket. A korábbi állapot, miszerint egy épületbe mindenki szervezzen programokat, az előbb-utóbb ütközést eredményez. Ilyenre volt is példa, ezért döntött a képviselő-testület úgy, hogy egy kézbe kerüljön a logisztika.

Ezzel együtt bizonyára a különböző civil szervezetek, vagy intézmények számára a továbbiakban is elérhető lesz a színházterem, illetőleg az épület, de ha jól értem, mostantól ilyen igény esetén az önök intézményéhez, vagyis a Művelődési Központhoz kell fordulni, ugye?

– Természetesen! Sőt, úgy döntöttünk, hogy a társult óvoda és az általános iskola tagintézményei egy évben egy alkalommal ingyen megkapják egy rendezvényre a színháztermet.

Végezetül, mi minden történt, amióta visszatért a régi-új munkahelyére? Milyen most itt lenni?

– Amikor idejöttem, ez az épületrész üresen kongott. Korábban itt a Műszaki Osztály működött, akik visszaköltöztek a Városházára, tehát gyakorlatilag üres termeket kellett berendeznünk és belaknunk. A Vagyonhasznosító Kft. kifesttette a termeinket és megkezdődött a rendezkedés. 2012-ben itt egy komoly felszereltséggel büszkélkedő intézmény működött, amelynek az eszközei az átalakítást követően szét lettek osztva különféle cégekhez és más helyekre. Ezeket sokkal jobb arányban kaptuk vissza, mint gondoltam, így mostanra mondhatom, hogy berendezkedtünk. Sok minden hiányzik még, de itt vagyunk, a munka elindult, és persze jó érzés volt visszatérni.

 


Kalocsai hírek

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Életmorzsák: nevetni, szeretni, sírni, meghalni

Decemberben a foktői, januárban pedig a kalocsai könyvtárban mutatta be Mihó Izabella volt rádiós...

Cikkírásban is remekeltek a kalocsai diákok

A Kalocsai Szent István Gimnázium diákjai érdemelték ki a fődíjakat a megyei napilap, a Petőfi...

Ezüstérem, hasznos torna

    Az elmúlt hétvégén rendezték meg Kiskőrösön a III. Zsubori Zoltán Ifjúsági Emléktornát, ahová...

Nem várt sikerként telelnek dobogón a fiatalok

A Kalocsai Kézilabda Club utánpótlás gárdája az ifjúsági III. osztály dobogóján telel. Szvétek...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás