A kalocsai kórházból jelentjük

Újévi baba és évindító jó hírek

2016.01.22 10:27    |    V. I.  

Január 1-jén hajnali öt óra előtt nem sokkal látta meg a napvilágot a megújulóban és bővülőben lévő kalocsai kórház első babája 2016-ban. Az osztályon járva nemcsak a pici és édesanyja köszöntésén vehettünk részt, de volt szerencsénk érdeklődni a szülészeti osztály óévével és kórházunk újévével kapcsolatos fejleményekről. Íme, a január 5-i események tablója!

Annabellát köszöntötték

Január 5-én egy kisebb küldöttség sereglett össze a kalocsai Szent Kereszt Tagkórház szülészeti osztályán. A városvezetés, a kórházmenedzsment és a média megjelent képviselői valamennyien egy céllal érkeztek: hogy megcsodálják az újév első helyben született babáját és minden jót kívánjanak édesanyjának. A dr. Bálint József polgármester, Kinyó-né Lakatos Melinda alpolgármester, dr. Mócza György kórházi főigazgató-helyettes, Szívós Etelka ápolási igazgató, dr. Molnár Gábor osztályvezető főorvos, dr. Réfy Miklós szülészorvos és Madainé Szilágyi Anita anyakönyvvezető alkotta csapat egy emberként gratulált a kis Bak Annabella édesanyjának. A település- és az intézményvezető az ilyenkor hagyományos ajándékkal, babaruhával, vásárlási utalvánnyal és desszerttel kedveskedett a jókívánságok mellé, az anyakönyvvezető pedig személyesen adta át a csöppség születési anyakönyvi kivonatát, majd a társaság megcsodálhatta az apróságot is, aki éppen békésen szundikált a pólyában.

„Egészséges, szép baba született!”

Annabella császármetszéssel született – nyilatkozta lapunknak dr. Réfy Miklós szülész-nőgyó-gyász, de minden rendben ment, nem volt komplikáció és baba is, mama is jól van. – A súlyából adódóan akár természetesen úton is születhetett volna, de egy olyan ártalom érhette a méhlepényt a terhesség korai szakaszában, lehet ez egy influenza, vagy bármi más, ami a végső időszakban, különösképpen a szülés előtt azt eredményezi, hogy kevesebb táplálékot és oxigént kap a gyermek. Ezt a baba jelzi is, mi pedig figyeljük a jelzéseit egy kar-diotokográf nevű műszeren. Ez alapján döntöttünk a császármetszés mellett, de Annabella egészségesen, szépen megszületett és időben haza is mehetnek. A baba súlya 2450 gramm, hossza pedig 51 centiméter. Ez utóbbi jelzi, hogy érett a baba, csak soványka, de ezt gyorsan be fogja pótolni – idézte fel 2016 első kalocsai gyermekszületésének a körülményeit dr. Réfy Miklós.

Kalocsai Néplap

Bébibummot hozhat a jövő?

A „babaszemlét” követően dr. Molnár Gábort, a kalocsai szülészeti osztály vezető főorvosát kérdeztük a helyiek „elván-dorlásról”, év végi számokról és a jövőről.

– A szülések száma már hat-hét éve stabilan 270 és 300 között ingadozik. Büszkén mondhatom, hogy a kórház ellátási területén élők zöme hozzánk jön szülni, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 10-15 százalék, volt olyan év, amikor a 20 százalékuk is másik kórházat választ. Ezt a létszámot azonban nemhogy pótolja, még túl is szárnyalja azoknak a létszáma, akik más kórház területéről jönnek hozzánk. Sok kismama választ bennünket például Kecelről, Soltvadkertről, Akasztóról, Kiskunhalasról, Kiskőrösről, amit nagyon jó néven veszünk, mert bízunk abban, hogy ilyen messzire jut a jó hírünk – mondta Molnár doktor, akitől azt is megtudtuk, hogy 2015-ben 280 gyermek látta meg a napvilágot Kalocsán.

– A területhez viszonyítva szerintem az országos átlagot tartjuk. 1977-ben volt itt 900 szülés is, de hát az régen volt. Remélem, hogy az eddig meghozott és realizálódott családjogi intézkedésekkel megemelkedik majd a szülések számra – tekintett a jövőbe az osztályvezető, mosolyogva jegyezve meg, hogy orvos-utánpótlásra nagy szükség lenne. Ahogy fogalmazott, „az itteni orvosok ideje is véges, de egyelőre bírják a strapát”, és mint minden adandó alkalommal hangsúlyozza, ezúttal is kiemelte, hogy „bízik a jövőben és abban, hogy ez az osztály legalább a meglévő adottságokkal még sokáig szolgálhatja a hozzájuk fordulókat”.

Kalocsai Néplap

Csúcstechnológia, építkezés, új orvosok

A felsorolás természetesen nem rangsor szerinti, valamennyi tényező más-más szempontból fontos, az viszont vitathatatlan, hogy ezek összessége kézzel fogható minőségi változást hoz majd a kalocsai kórházban folyó betegellátásban. Bárki szemügyre veheti a Kossuth Lajos utcán járva-kelve, vagy az intézmény udvara felől, hogy gőzerővel folyik a főépület átalakítása, amelyre a több mint egymilliárd forintos uniós pályázati támogatásból futja. Annak főzőkonyhája már kiköltözött, a tálalókonyhát kialakították, jelenleg párhuzamosan készül a csúcstechnológiát képviselő három új röntgengépet (kettő már megérkezett, a harmadikat január 14-ig várják), valamint a várva várt CT-t fogadó szárny kialakítása. „Kívülről” az új főbejárat és a leendő betegfogadó központ területének születése látható. Minderről az újévi babaköszöntés alkalmával számolt be dr. Mócza György főigazgató-he-lyettes, aki ma már könnyebb szívvel beszél a grandiózus fejlesztésről, mint a néhány héttel korábbi projektnyitó alkalmával. Mára ugyanis szemmel látható és kézzel fogható nyomai vannak annak, hogy a munka feltartóztathatatlanul halad előre, az építkezés várhatóan tavasszal, pontosabban márciusig be is fejeződik.

– Ha minden igaz, akkor négy hónap alatt öt orvossal lesz gazdagabb a kórház – jelentette be az újabb jó hírt a vezető, felidézvén, hogy a korábbi nyilatkozata nyomán lapunkban már bemutatott három új orvoshoz várhatóan további két kollega is érkezni fog. – Erdélyi főorvos asszony a krónikus belgyógyászat főorvosa lett, Régi Lajos főorvos úr az aneszteziológia és intenzíven dolgozik, míg dr. Kálvin István a fül-orr-gégészeten. Érkezik egy volt kollegám, akire a sürgősségi osztályon számítunk majd. Az ő munkavállalása már biztos, sürgősségi- és pszichiáter szakvizsgával rendelkezik. Tárgyalásban vagyunk továbbá egy másik orvossal is, de kettejüket egyelőre nem szeretném nevesíteni, majd ha már minden biztos lesz. A sürgősségi osztály majdani orvosa külön kérte is, hogy addig ne hangozzék el a neve semmilyen híradásban, amíg munkába nem áll – hangzottak a főigazgató-helyettes egyelőre diplomatikus, de ismerve az orvos-utánpótlás országos kihívásait, mindenképpen bíztató szavai.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás