Bács-Kiskun legjobbjai jöttek el hozzánk

Megyei történelemverseny a Kalocsai Szent István Gimnáziumban

2020.03.12 10:30   

Március 7-én délelőtt az idei tanév kiemelkedő eseményére került sor a Kalocsai Szent István Gimnázium könyvtárában, hiszen ekkor tartották a több évtizedes múltra visszatekintő, egyik legrangosabb megyei történelemverseny szóbeli döntőjét.
Perity Lajos intézményvezető a megnyitón köszöntötte a 10 versenyzőt, gratulált nekik ahhoz, hogy a döntőbe jutottak, hiszen közel százan jelentkeztek erre a versenyre, s ők azok, akik mindkét írásbeli fordulón bizonyították: a legjobbak között a helyük. Kiemelte: büszke arra, hogy az idei versenyt a Gimnázium szervezhette, hiszen a verseny hagyományai szerint ezt a jogot az előző év győztesének iskolája szerezheti meg, s tavaly Kenyeres Szilárd nyerte meg a versenyt. A versenyzők a megye 8 iskolájából érkeztek, a legtöbben (hatan) Kecskemétről, de kiskunfélegyházi, kiskunhalasi és kiskőrösi döntős is volt. Városunkat a Kalocsai Szent István Gimnázium 10. B osztályos tanulója, Kecskés Zsófia képviselte.

megyei_450
 
 

A zsűri elnöke Dr. Kaposi József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense volt, munkáját a Kalocsai Szent István Gimnázium két pedagógusa segítette: Petrás Éva magyar-történelem szakos tanárnő, a humán munkaközösség vezetője, illetve a verseny felelőse, Kenyeres Zsolt, történelem-földrajz szakos tanár úr.

A döntő a hagyományoknak megfelelően zajlott. A versenyzőknek egy külön teremben 15 percük volt arra, hogy felkészüljenek a feleletre. Két témát kellett kifejteniük: egyetemes történelemből az angol és a francia rendiség összevetése volt a feladatuk, magyar történelemből pedig Hunyadi János és Mátyás törökpolitikáját mutatták be. Szöveges források, ábrák és képek szerepeltek a feladatlapokon, csak ezekre, illetve saját ismereteikre támaszkodhattak a felkészülés során, egyéb segédeszközt nem használhattak. A zsűri elé járulva 10 percük volt arra, hogy bizonyítsák felkészültségüket, elemző készségüket.

A versenykiírásnak megfelelően a 2. fordulós pontszámot a diákok „magukkal hozták”, így az írásban szerzett pontok és a szóbeli döntő eredményeinek összesítésével alakult ki a végeredmény:
1. Kovács Emma (Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium, felkészítő tanára: Földi Olinda),

2. Szabó Tamás (Kecskeméti Piarista Gimnázium, felkészítő tanára: Gáspár Judit),

3. Szólya Miklós (Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium, felkészítő tanára: Kissné Fekete Éva).

Kecskés Zsófia, a Kalocsai Szent István Gimnázium tanulója a szóbeli döntőben kiválóan szerepelt, a megyei versenyben 5. helyezést ért el. Felkészítő tanára Horváth Csaba. A zsűri elnöke értékelésében megdicsérte a versenyzőket, biztatta őket arra, hogy tartsák meg a történelem iránti érdeklődésüket, a következő években pedig jelentkezzenek a még alaposabb felkészülést és kutatómunkát igénylő OKTV-re is.

Az eredményhirdetés során a Bajai Tankerületi Központnak köszönhetően méltó jutalomban részesültek a versenyzők és a felkészítő tanáraik is: értékes könyvutalványokat vehettek át. Minden tanuló szép oklevéllel és az intézmény ajándékával: Békési Imre „Arcok a gyerekkorból” című, kalocsai emlékeket tartalmazó kötetével tért haza. Reméljük, városunk és a Kalocsai Szent István Gimnázium jóhírét viszik magukkal azok a tanulók, felkészítő tanárok és szülők, akik ezen a szép napon a vendégeink voltak, s együtt tapasztalhatták meg a fiatalokban rejlő tehetség, elkötelezettség és lelkesedés erejét az egyik legszebb tudományág versenye kapcsán.                                                                                                           GFZS


Kalocsai hírek

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

30 éve Török Gusztáv Andorral és öt környékbeli polgármesterrel alakult a Megyei Közgyűlés

Harminc évvel ezelőtt, december 11-én alakult meg a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, mellyel új fejezet...

Húsz éve az utánpótlás szolgálatában Faragó László, Susu

A kalocsai labdarúgás-utánpótlásképzés immár két évtizede egyre centrálisabb helyet vívott ki...

Filvig Géza karácsonyi köszöntője

Nagy szeretettel köszöntök minden kedves kalocsai lakost! Lassan ismét eltelik egy esztendő, és...

Font Sándor karácsonyi gondolatai

Már a szó is misztikus, az egész világ kultúrnépe tudja vallástól függetlenül, hogy ez a szó a...

Bábel Balázs érsek: Karácsony legyőzhetetlen Napunk ünnepe

Az ókori világ nagy tisztelője volt a Napistennek, ezért Aurelianus római császár a 3. században...

Hazánk második legszebb adventi dekorációja a kalocsai

A kozelstavol.hu által indított legszebb adventi dekoráció országos verseny második helyezet lett...

Gyermekotthonban élőket ajándékoztak meg a Paks II. munkatársai

A Paks II. csapata idén karácsonykor is csatlakozott a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás