A Járási Majálistól a Paprikafesztiválig

Kalocsai nyár, avagy irány az Érsekkert!

2016.03.24 14:17    |    V. I.  

Bár a múlt hét végi állapotokat látva talán Ön is felhúzza a szemöldökét, ha belegondol, hogy Kalocsa megújult Érsekkertje heteken belül a járás egyik legnagyobb közösségi rendezvényének ad otthont. Márpedig így lesz, addigra állítólag teljes pompájában látható majd a most még, gallyakkal, parkosítatlan területek tömegével, földből kiálló vezetékekkel, megrongálódott főkapuval – diplomatikusan fogalmazva – „szürke téli álomból ébredező” park… Időközben a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár közzétette azt a plakátot is, amely „Kalocsai nyár 2016” fantázianéven hirdeti, hogy a Járási Majálistól az őszi Paprikafesztiválig mi minden történik majd odakinn. Erről kérdezzük az intézményvezető dr. Magóné Tóth Gyöngyit.

– Mielőtt rátérnénk annak a bizonyos plakátnak a részleteire, kérlek, meséld el nekünk, hogyan állt össze a végleges kínálat?

– Gazdag programot igyekeztünk kínálni a kalocsaiaknak, Kalocsa környékieknek, sőt, a tőlünk távolabb élőknek. Ennek jó példája a sorozatindító Járási Majális, amellyel kapcsolatban máris tudok egy új információval szolgálni. Itt lesz ugyanis az egyik helyszínen, nevezetesen a sportsátorban egy akrobatikus kosárlabda csapat, akik egész nap, ingyenesen szórakoztatják majd a közönséget. A szponzoruk kalocsai, ezért is indul nálunk az egyébként Győrt, Debrecent és Szegedet érintő országos road show-juk.

– Tehát hivatalosan a Járási Majálissal kezdődik az Érsekkert kiemelt városi rendezvényhelyszínné válása?

– A rendezvény volumenét tekintve igen, viszont előtte egy nappal már tartunk ott egy esküvő-napot a megújult Platán Rendezvényközpont teraszán.

– Kik lesznek ott és kiket vártok?

– Kalocsáról és Bajáról érkeznek esküvői ruhákat bemutatók. Ezen kívül tortakiállítással készülünk, valamint kétféle viseletben tartunk majd esküvői szertartás-bemu-tatót. Az egyik nyilván a hagyományos, fehérruhás menyegző, a másik viszont az autentikus kalocsai, népi viseletes esküvő lesz. Ennek az a célja, hogy a házasulandó párok jöjjenek el, és nézzék meg ezt a kiváló helyszínt, ami úgy szertartásra, mind vendégfogadásra egyaránt alkalmas. Fontos megjegyezni, hogy készült egy kifejezetten házasságkötésre tervezett pavilon is az Érsekkertben, de ez a rendezvény most a Platán teraszára fog koncentrálni. Persze azok a párok, akik ebben a festői környezetben szeretnék majdan kimondani a boldogító igent, választhatnak, hogy melyik területet részesítik előnyben.

Kalocsai Néplap

– Április 30-án tehát esküvő-kiállítás az Érsekkertben, másnap pedig Járási Majális! Annyi szó esett már ennek a rendezvénynek az elemeiről, de valahogy összességében még soha nem beszéltünk róla. Ilyenekre gondolok, hogy milyen lesz a program összképe? Milyen helyszíneket fogtok kialakítani? Mi történik majd ott reggeltől estig?

– Akkor haladjunk szépen, sorjában! Azért hívjuk Járási Majálisnak, mert a kalocsai járás rengeteg településének kórusa, népdalköre, táncegyüttese, mazsorett-cso-portja, kinek milye van, itt lesz. Ők a nagyszínpadon váltják majd egymást a „folklór blokk” keretében délelőtt 10 órától estig, ami egyébként kiegészül egy gyermekkoncerttel is a Kiskalász zenekar közreműködésével.

– A színpad és környezete, mint helyszín, adott. Mi mindenből válogathatunk még május 1-jén?

– Egy másik helyszín lesz a sportsátor, ahol az a bizonyos kosárcsapat szórakoztatja majd az érdeklődőket. Természetesen jön a vidámpark, ami a második elem, és lesz egy motoros találkozó is, a Veterán Motorosok szervezésében. Információim szerint rengetegen lesznek itt az ország több pontjáról, és amellett, hogy kipróbálhatják az oldalkocsis motorokat, bemutatót is fognak tartani. Ez tehát a harmadik elem, a negyedik helyszínre a kitelepülők összességét sorolnám, hiszen árusok mellett felkerestem cégeket, vállalkozásokat, pártokat, baráti köröket és különböző szervezeteket, hogy az egykori érsekkerti majálisok mintájára ezúttal is lesz lehetőség közös kitelepülésre. Lesz élőzenés bál is a Platánban, amelyen az Easter zenekar fog zenélni, és nem hiányozhatnak az Érsekkertből sem a majálissal elválaszthatatlanul összenőtt Gerillakertészek, akik korábban a Kubikus park szomszédságában csónakáztak a jelentkezőkkel. Mivel kevésbé kiépített, de véleményem szerint gyönyörű, vadregényes környezetben folyik a Vajas az Érsekkert mögött is, most egy egészen új oldalát ismerhetik meg azok, akik elmennek velük egy körre.

– Ezzel a programmal startol tehát hivatalosan a „Kalocsai nyár 2016” sorozat, ami meg sem áll a Paprikafesztiválig!

– Így van! Ugye két kiemelt, nagyrendezvényünk lesz addig. Az egyik a „Hegedűs a háztetőn” szabadtéri előadás. Nagy a nézőtér, amit még akkor sem könnyű megtölteni, ha a darabban a Budapest Klezmer Band játszik. Újdonságként viszont elmondhatom, hogy sikerült belépnünk az internetes jegyértékesítési rendszer világába. Így a jegy.hu portálra kattintva bárki lefoglalhatja a helyét és megvásárolhatja a jegyét az előadásra, amelyet ki kell nyomtatni és elhozni. Így elkerülhetővé válik a helyszíni torlódás a kasszánál.

– Ha interneten foglalok magamnak helyet a „Hegedűs a háztetőn” előadásra, sorszámozott székre ülhetek, vagy ahol szabad helyet találok a nézőtéren?

– Sokat gondolkodtunk azon, hogy ez hogy is legyen, de ezen a közel ezerfős nézőtéren ez tovább bonyolítaná a dolgunkat, ami egyelőre be kell, hogy valljam, nekünk is új terep. Egyelőre nem helyre szól a jegy, hanem kiadunk majd egy adott mennyiségű széket, amelyből lehet foglalni, és persze a helyszínen is – limitált mennyiségben – lehet majd vásárolni. Hogy helyben hol válthatnak belépőt, arról később fogunk tájékoztatást adni, ami viszont már biztos, hogy 3000 forint lesz a jegyár. Ugyanennyiért lehet majd bejönni a másik nagy szabadtéri rendezvényünkre, ami a P. Mobil és az Ozone Mama koncertje lesz.

– Korábban említetted, hogy P. Mobil koncerthez egy motoros találkozó is társul az Érsekkertben. Azt lehet-e már tudni, hogy hová jelöltétek ki a találkozó pontos helyszínét, illetőleg, hogy a koncertjegyet felmutatva látogatható lesz-e a találkozó is, vagy arra esetleg külön belépőt kell váltani?

– Kezdeném a végén! A belépőkről még beszélnem kell a motorosokkal, mert erről konkrétan még nem esett szó, olyat pedig nem szeretnék mondani, ami esetleg másképpen alakul majd. A helyszín kapcsán viszont biztos, hogy az Érsekkertbe vezető, Parkgondozó bejáratának szemben lévő területen lesznek a motorosok, nemcsak a nyári találkozó, már most, a Járási Majális alkalmával is. Az a terület kiválóan alkalmas erre a célra – tehát nem kell attól tartani, hogy a kapun belül, a sétányokon száguldozó motorosok elől kell majd elugrálnia.

– Nem féltitek a P. Mobil koncerttől a szabadtéri színpad nézőterét, pontosabban a székeket?

– Hát… erre nem tudok mit mondani [nevetve]! Sajnos az igazat megvallva, az a nézőtér már most sem újszerű. Az időjárás sem tesz jót a székeknek, fa is dőlt már rájuk, tehát mindenképpen kell pótolnunk néhányat. A cél viszont az, hogy legyen élő ez a helyszín. Nekünk a turizmusban és a vonzó rendezvényekben van a legfontosabb kitörési pontunk! Ha már megépültek a Kalocsa Szíve Program elemei, próbálunk minél több látogatót idecsalogatni. Ennek a sorozatnak, amiről beszélgetünk, nem az a lényege, hogy én boldogan elmesélhessem, milyen jó rendezvények voltak Kalocsán, és itt volt nyolcszáz ember! A szóban forgó programok javából nem sok bevételünk lesz, hiszen ezek sokba is kerülnek! Itt abból lesz bevétel, ha a rendezvényre látogatók esetleg megszállnak Kalocsán, itt töltenek egy-két napot, bemennek egy étterembe vacsorázni, egy kávézóba kávézni, netán egy pubba sörözni. Az érsekkerti programok e tekintetben messze túlmutatnak magukon a rendezvényeken – véleményem szerint. Városi ügy kell legyen, hogy ez pörögjön, ellenkező esetben az itt működő vállalkozók éhen halnak. Szét kell nézni Kalocsán, egy átlagos hétköznap estén, vagy akár vasárnap délután… ilyenkor gyakorlatilag pang a város. Nekünk az az érdekünk, hogy ezt az állóvizet próbáljuk meg felrázni, amiből nem kifejezetten a Kulturális Központ, inkább, reményeim szerint a szolgáltatók profitálnak idővel!

– Mondhatjuk, hogy a „Hegedűs a házte-tőnt” és a P. Mobil-koncertet kipipáltuk. Mi lesz még az Érsekkertben?

– Ott lesznek például a néptáncos évzáró műsorok. Amikor a Liszt AMI iskolának évzárója van, mindig egy neuralgikus pont, hogy hol férnek el a nézők és a fellépők kényelmesen. Aztán ott lesz például a nyolcadik alkalommal megrendezendő Szent István Napok. Ide kerül a Paprikafesztivál, így végre nem kell a fél várost körbezárnunk. Gondolkodunk azon is, hogy augusztus 19-ére, a Szent István Napok részeként tartunk még egy koncertet, de ennek a részleteit még most egyeztetjük.

– Viszont muszáj megkérdeznem, hogy kikkel tárgyaltok…

– Most a Lorddal tárgyalunk, de hangsúlyozom, hogy ez még egyáltalán nem biztos!

– Paprikafesztivál?

– Ezzel kapcsolatban szintén nem szeretnék előreszaladni, de nyilván már folyamatban van a szervezése. Komoly fellépőket szeretnénk hívni és kétnapos lesz a rendezvény.

– Amiről viszont nem beszéltünk, pedig a szabadtéri rendezvények kapcsán kardinális kérdés, hogy mi lesz, ha esik az eső?

– A „Hegedűs a háztetőn” esetében sikerült elérnünk, hogy lesz esőnap. Ha az eredeti időpont napján, azaz vasárnap esik az eső, áttesszük az előadást hétfőre. Viszont, ha hétfőn is esni fog, akkor nagykabát, esernyő és megtartjuk a bemutatót. A P. Mobilnál nincs esőnap, hiszen más rendezvényeken és fesztiválokon sem maradnak el azért koncertek, mert esik az eső. Az Érsekkerttel ilyen szempontból még szerencsénk is van, mivel rengeteg burkolt felület van, amivel kiküszöbölhető, hogy dagasszuk a sarat.

– Ha már beszélgetünk, ugyan nem kalocsai nyárhoz kapcsolódó, de bizonyosan közérdeklődésre számot tartó dolog, hogy mi lesz azzal a bizonyos nemzetközi Szülőföld Akadémiával, amiről korábban már hallhattunk, olvashattunk helyi híradásokban?

– Ez egy nagyon jó kérdés! Az orosz estnek megvolt a konkrét időpontja, amit végül lemondott a Kulturális Intézet, anyagi nehézségekre hivatkozva. Egyelőre a horvátokkal egyeztetünk, de sok reményt már ahhoz sem fűzök, és nem is merek semmit mondani, mert nem rajtam múlik, hogy működjön.


Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás